Αρχική Vivamus ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ VIVAMUS

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ VIVAMUS

by NIKOLE

Ενώ μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «αντίσταση στην ινσουλίνη», μπορεί να μην γνωρίζετε πλήρως τι είναι ή τι προκαλεί. Στην πραγματικότητα, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να είναι η βασική αιτία του μεταβολικού συνδρόμου και σχεδόν κάθε χρόνιας νόσου.

Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των Αμερικανών έχουν κακή μεταβολική υγεία και έξι στους δέκα έχουν χρόνια νόσο . Αγωνιζόμαστε με τόσα πολλά ζητήματα: υψηλή αρτηριακή πίεση, αύξηση βάρους, λιπώδες ήπαρ, άνοια, χαμηλή σεξουαλική ορμή, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, στειρότητα — για να μην αναφέρουμε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, Αλτσχάιμερ και άλλα.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση και ζωτικής σημασίας να καταλάβετε εάν θέλετε να ζήσετε μια πλήρη, ζωντανή, υγιή ζωή για τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι η Αντίσταση στην Ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια ζωτική ορμόνη που είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Και η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται πλέον κανονικά στην ινσουλίνη.

Δείτε πώς ανταποκρίνεται ένα υγιές σώμα στην ινσουλίνη:

  • Τρώτε φαγητό και το σώμα σας το διασπά σε γλυκόζη (ζάχαρη), την κύρια πηγή ενέργειας σας.
  • Μόλις η γλυκόζη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, δίνει σήμα στο πάγκρεας σας να απελευθερώσει ινσουλίνη.
  • Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη στο αίμα σας (σάκχαρο στο αίμα) να εισέλθει στα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος για να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια ή να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση.
  • Όταν το σάκχαρο του αίματος εισέρχεται στα κύτταρά σας, τα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματός σας μειώνονται, γεγονός που δίνει σήμα στο πάγκρεας σας να σταματήσει να παράγει ινσουλίνη.

Ωστόσο, για διάφορους λόγους, τα κύτταρά σας μπορεί να μην ανταποκρίνονται φυσιολογικά στην ινσουλίνη. Όταν συμβεί αυτό, το πάγκρεας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μεταφέρει αυτό το σάκχαρο στο αίμα στα κύτταρά σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα σταματούν να ανταποκρίνονται σε όλη αυτή την ινσουλίνη – είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη . Έτσι, το πάγκρεας συνεχίζει να ωθεί προς τα έξω περισσότερη ινσουλίνη, προσπαθώντας να κάνει τα κύτταρα να ανταποκριθούν.

Εάν το πάγκρεας σας μπορεί να συνεχίσει να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει την αδύναμη απόκριση των κυττάρων σας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα παραμείνουν σε ένα υγιές εύρος. Ωστόσο, εάν τα κύτταρα σας γίνουν πολύ ανθεκτικά στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας θα αυξηθούν. Και αυτό, με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση βάρους, αλλά και σε προδιαβήτη – που σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε  διαβήτη τύπου 2 .

Σύμφωνα με το CDC , περισσότεροι από ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες έχουν προδιαβήτη, ωστόσο το 80% δεν γνωρίζει ότι έχει. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν εμφανίζεται συνήθως με συμπτώματα έως ότου αναπτυχθεί ο διαβήτης.

Εκτός από τον διαβήτη τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε πολλές διαταραχές, όπως:

  • Ευσαρκία
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
  • Καρκίνος
  • Νεφρική Νόσος
  • Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ

Αιτίες Αντίστασης στην Ινσουλίνη

Ενώ πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, μία από τις κύριες αιτίες είναι τα αυξημένα τριγλυκερίδια (λιπαρά οξέα, μια μορφή χοληστερόλης) στην κυκλοφορία του αίματος. Ενώ η γενετική μπορεί να προκαλέσει αυξημένα τριγλυκερίδια και άλλους τύπους χοληστερόλης, η κύρια αιτία είναι τα τρόφιμα που τρώτε.

Το λίπος στην κοιλιά απελευθερώνει επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή φλεγμονωδών ορμονών και προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, το άγχος έχει συνδεθεί με αυξημένο λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς, καθώς το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και η κορτιζόλη μπορεί να παρακινήσει το σώμα σας να αποθηκεύσει λίπος ως μηχανισμό επιβίωσης.

Με το κοιλιακό λίπος, είναι ένας φαύλος κύκλος: υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης σηματοδοτούν το σώμα να αποθηκεύσει λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς και η αύξηση του κοιλιακού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άλλες αιτίες της Αντίστασης στην Ινσουλίνη περιλαμβάνουν:

  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Φυσική αδράνεια
  • Ευσαρκία
  • Φλεγμονή
  • Ανισορροπίες στο μικροβίωμα του εντέρου
  • Κακές συνήθειες ύπνου
  • Απνοια ύπνου
  • Γενεσιολογία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να είστε «φυσιολογικό» βάρος, δηλαδή να μην είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και να έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη. Το κλειδί είναι η ποσότητα του κοιλιακού λίπους που κουβαλάτε. Μια μέτρηση μέσης 40 ιντσών ή περισσότερο για τους άνδρες και 35 ίντσες ή περισσότερο για τις γυναίκες συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σημάδια Αντίστασης στην Ινσουλίνη

Μπορεί να είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στα αρχικά στάδια. Ωστόσο, εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορείτε να αναζητήσετε:

  • Χαμηλό επίπεδο HDL («καλή» χοληστερόλη) ή υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων
  • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Έχοντας έναν γονέα ή αδερφό με διαβήτη
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Καθιστική ζωή/έλλειψη άσκησης
  • Υψηλά επίπεδα φλεγμονής
  • Προβλήματα ύπνου όπως αϋπνία ή υπνική άπνοια
  • Υπερβολικό λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμός υπέρτασης, αυξημένων επιπέδων γλυκόζης, μη φυσιολογικής χοληστερόλης/υψηλών τριγλυκεριδίων και υπερβολικού λίπους στην κοιλιά)
  • Ετικέτες δέρματος ή μέλαινα ακάνθωση
  • Άλλες μεταβολικές διαταραχές

Πώς να αποτρέψετε ή να αντιμετωπίσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη

Ευτυχώς, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αναστρέψιμη. Και ενώ δεν υπάρχει μαγικό χάπι, συγκεκριμένες αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής μπορούν να ανατρέψουν τα πράγματα. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε ή να θεραπεύσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη: 

  1. Χάνω βάρος. Σύμφωνα με το CDC, εάν ένα άτομο που είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο χάσει  5-7% του σωματικού του βάρους, αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Για να σας βοηθήσουμε, προσφέρουμε τη σεμαγλουτίδη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους.
  2. Αλλάξτε τη διατροφή σας. Τρώτε υγιεινά, ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων λαχανικών, φρούτων, όσπριων, ξηρών καρπών, σπόρων και άπαχης πρωτεΐνης. Αυτό περιλαμβάνει επίσης υγιή λίπη όπως τα ωμέγα-3 (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο).
  3. Άσκηση . Η τακτική σωματική δραστηριότητα (5 ημέρες την εβδομάδα σε μέτρια ένταση) βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας των μυών στην ινσουλίνη και αυξάνει τη χρήση της ενέργειας της γλυκόζης.
  4. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το αλκοόλ.
  5. Κοιμηθείτε καλύτερα . Ο ύπνος υψηλής ποιότητας βοηθά το σώμα σας να επανορθωθεί, να αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί.
  6. Διαχειριστείτε το άγχος σας. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν, όπως να περνάτε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, να κάνετε ένα χόμπι, να κάνετε διαλογισμό ή οτιδήποτε που σας βοηθά να χαλαρώσετε το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας

Έλεγχος Αντίστασης στην Ινσουλίνη

Όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο νωρίτερα το μάθετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το αντιμετωπίσετε και να το αντιστρέψετε. Και επειδή τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως, η ανακάλυψη του επιπέδου αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε άμεσα μέτρα για να αποφύγετε το μεταβολικό σύνδρομο, τον προδιαβήτη και πολλά άλλα.

Πηγή: https://www.leighannscottmd.com/insulin-resistance/

Για να κλείσετε ραντεβού μαζί μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στους ακόλουθους τηλεφωνικούς αριθμούς.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!