Αρχική VivamusΣυμβουλες Κους κους, Γρηγορο, ευκολο, νοστιμο!

Κους κους, Γρηγορο, ευκολο, νοστιμο!

by NIKOLE
 

Χωρίς να σημαίνει ότι κάνω διαφήμιση στα προϊόντα του Αντωνόπουλου, σίγουρα στην Οικογένειά μου είναι τα μόνα που επιλέγουμε όσον αφορά τις επιλογές μας σε ζυμαρικά, ρύζι, κους κους, πλιγούρι, τραχανά, όσπρια, λιναρόσπορο και -εκπληκτικό καλαμπόκι για ποπ κορν! Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε. Τίποτα άλλο δεν έχει τη γεύση τους.

Ειδικά για το κους κους, που το λάτρεψα, και αποτελεί εναλλακτική εξαιρετική όχι μόνο όταν βαρεθείτε   τις πατάτες φούρνου, ή και το ρύζι αλλά και αν έχετε δυσανεξία στις συγκεκριμένες τροφές, μπορείτε άνετα, γρήγορα, εύκολα να απολαύσετε τη νοστιμότατη αυτή τροφή.

Πριν όμως περιγράψω τον τρόπο που το μαγειρεύω, θα ήταν καλό να αναφερθούμε λίγο στη συγκεκριμένη τροφή.

Το κουσκούς (αραβικά: كسكس) είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό που συναντάται σε πολλές χώρες, αλλά κυρίως στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή, όπου είναι το βασικό πιάτο στο παραδοσιακό οικογενειακό γεύμα της Παρασκευής. Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.

Τα κουσκούς της Βόρειας Αφρικής διαθέτουν μεγάλη ποικιλία, όπως το ραγκού κουνέλι με χυλοπίτες, μέχρι μια καλή σάλτσα πέστο. Γενικά μαγειρεύεται όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη κουσκούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες.

Το κουσκούς σε διάφορες περιοχές:

  • Στην Θράκη το κουσκούς ή κουσκούσι είναι ζυμαρικό σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες που βράζονται
  • Στο Ανατολικό Αιγαίο το κουσκούς είναι το γνωστό πλιγούρι
  • Στην Τουρκία το κουσκούς ονομάζεται κεσκέσι
  • Το Ισραηλινό κουσκούς είναι ζυμαρικό στρογγυλό σαν μικρό μαργαριτάρι
  • Στην Τυνησία το κουσκούς αποτελεί το εθνικό τους φαγητό και συναντάται με μαγειρεμένα ψάρια
  • Στο Μαρόκο, κανέλα και διάφορα άλλα μπαχαρικά καρυκεύουν το κουσκούς
  • Στην Αλγερία είναι το ίδιο με το μαροκινό
  • Στην Ιταλία το κουσκούς χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλά φαγητά

Τι είναι το κουσκούς

Το κουσκούς είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι το οποίο βρέχεται με νερό, κυλιέται σε αλεύρι και αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο (στην παραδοσιακή του παρασκευή). Στην συνέχεια κοσκινίζεται και φυλάσσεται.

Πού το βρίσκουμε
Στα βιολογικά, μπακάλικα (Αντωνόπουλου είτε  συσκευασμένο στα περισσότερα σούπερ μάρκετ αλλά και χύμα σε μαγαζάκια πέριξ της κεντρικής αγοράς της οδού Αθηνάς.

Πού χρησιμοποιείται
Χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα για διάφορα κρεατικά (όπως ακριβώς και το ρύζι), για ψητά λαχανικά, για ψάρια. Ακόμα γεμίζει και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λπ. Προστίθεται σε κρεατόσουπες (και άλλες σούπες), στα όσπρια, σε σαλάτες (το αφρικάνικο ταμπούλι γίνεται με κουσκούς αντί για πλιγούρι). Με γάλα είναι ένα θρεπτικότατο πρωινό, ενώ όταν συνυπάρξει με ζάχαρη, ξερά φρούτα και καρπούς, ροδόνερο και βούτυρο γίνεται ένα ξεχωριστό γλύκισμα.

Πώς μαγειρεύεται
Υποτίθεται ότι υπάρχει ειδική συσκευή, η λεγόμενη κουσκουσιέρα (η οποία κατά τη γνώμη μου ανήκει στις πλέον άχρηστες συσκευές κατηγορίας διαχωριστής-κρόκου-ασπραδιού) η οποία είναι ένα σκεύος με σίτα αντί για πάτο που προσαρμόζεται σε μια ελαφρά μεγαλύτερη κατσαρόλα. Στην κατσαρόλα βράζουν κρέατα ή λαχανικά (ή και τα δυο μαζί) ενώ στο σκεύος με τη σίτα τοποθετείται το κουσκούς που μαγειρεύεται στον ατμό.
Αντί, λοιπόν, για το «ειδικό» σκεύος προσαρμόστε ένα σουρωτήρι σε μια κοινή κατσαρόλα και κάντε τη δουλειά σας. Ραντίστε το κουσκούς με λίγο νερό, ανακατέψτε, και βάλτε το στο σουρωτήρι. Στην κατσαρόλα μπορείτε,να βράζετε κρέας, λαχανικά, νερό με κύβο κότας-βοδινού-λαχανικών ή σκέτο νερό. Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας. Το κουσκούς θα είναι έτοιμο σε 15′-20′. Στο ενδιάμεσο μην το αφήνετε στην τύχη του, ανακατεύετε συχνά με ένα πηρούνι για να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και μην κάνει σβώλους.
Εναλλακτικά παρασκευάζεται ως εξής: Βράζετε το νερό σε ένα σκεύος. Το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κουσκούς σε αναλογία 1:1 περίπου. Το αφήνετε 5′ να φουσκώσει και να μαλακώσει και είναι έτοιμο (κάπως έτσι είναι οι οδηγίες που θα βρείτε στα κουτιά του συσκευασμένου κουσκούς).

Την ακόλουθη συνταγή, ακολουθώ εγώ και πολύ γρήγορα έχω ένα εξαιρετικό πιάτο που συνδυάζω ποικιλοτρόπως  (σήμερα πχ, με τοφού μπιφτέκια φουντουκιού, άλλη ημέρα με κατσικίσιο γιαούρτι, με λαχανικά κλπ. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και … απολαύστε το !

Ετοιμάζεται πανεύκολα ακόμη και αν είστε αρχάριοι στην κουζίνα. Εξοπλιστείτε με ένα πακέτο κουσκούς, μια κατσαρόλα, λίγο βούτυρο, αλάτι, νερό και μια ξύλινη κουτάλα και στρώστε τραπέζι σε λιγότερο από 10΄.

1. Για κάθε 1 φλιτζ. άβραστου κουσκούς θα χρειαστείτε 1 1/2 φλιτζ. νερό. Ρίχνετε το νερό στην κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει.

2. Προσθέτετε 1/2 κ.σ. αλάτι και λίγο βούτυρο (ή ελαιόλαδο).

3. Ρίχνετε 1 φλιτζ. κουσκούς στο βραστό νερό και ανακατεύετε μία φορά με την κουτάλα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι και την αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το κουσκούς στην κατσαρόλα για 5΄.

4. Το κουσκούς κατά το μαγείρεμα κολλάει, οπότε με ένα πιρούνι ανακατεύετε προσεκτικά για να το ξεχωρίσετε. Πριν το σερβίρετε, προσθέτετε για έξτρα άρωμα ξύσμα λεμονιού ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

 

ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΖΕΣΤΟ & ΦΡΕΣΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Αν θέλετε να διατηρήσετε το συγκεκριμένο φαγητό όπως και οποιοδήποτε άλλο, σας προτείνω να δείτε τα αντίστοιχα άρθρα μας για τα οικολογικά δοχεία στην ιστοσελίδα μας όπως επίσης και για το οικολογικό περιτύλιγμα για φρούτα, λαχανικά τόστ κλπ

 

Για να τα προμηθευτείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655 και 6944 115449.

 

 

 Πληροφορίες πήρα από το greek cook και τη βικιπαίδεια

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!