Αρχική VivamusΣυμβουλες Χολερυθρινη Τι ειναι και Πως αντιμετωπιζεται

Χολερυθρινη Τι ειναι και Πως αντιμετωπιζεται

by NIKOLE

Η χολερυθρίνη είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν από το σώμα που διασπά τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό συμβαίνει στον σπλήνα, όπου η αιμοσφαιρίνη στα εν λόγω ερυθρά αιμοσφαίρια διασπάται και το τμήμα του αίματος μετατρέπεται σε χολερυθρίνη. Βλέπουμε συνήθως στοιχεία του σώματος που εκκρίνουν τη χολερυθρίνη, καθώς το κίτρινο χρώμα της είναι αυτό που κάνει τα ούρα κίτρινα και (μετά από περαιτέρω τροποποίηση) τα κόπρανα καφέ.

Στο ήπαρ, η περίσσεια χολερυθρίνης συνδέεται με το γλυκουρονικό οξύ (“συζευγμένο με”) (μία από τις επιλογές αποτοξίνωσης του ήπατος 6 φάσεων-2) για να καταστεί υδατοδιαλυτό και έτσι να επιτραπεί να εκκρίνεται από το σώμα.

Σημείωση: γλυκουρονικό οξύ είναι το οξύ της ζάχαρης που βρέθηκε στα ούρα . Ενώνει μαζί τοξίνες , όπως φάρμακα και ορμόνες , που βρέθηκαν στο ήπαρ και βοηθά στην αποβολή τους από το σώμα . Χρησιμοποιείται συχνά ως αποτοξίνωση  και σχηματίζεται στο ήπαρ 

Οι συνηθέστεροι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα είχε υψηλή χολερυθρίνη είναι δύο φορές:

Υψηλά επίπεδα β-γλυκουρονιδάσης στα έντερα.  Λυσοσωματικό ένζυμο απαραίτητο για τον καταβολισμό σχεδόν όλων των βλεννοπολυσακχαριδίων Αυτό είναι ένα ένζυμο που παράγεται από διάφορα ενδημικά βακτηρίδια. Απαραίτητο για την απομόνωση διαφόρων φυτοθρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα για απορρόφηση. Υπεύθυνο για την σύζευξη της χολερυθρίνης και την μετατροπή της σε μονο-γλυκουρονίδιο και  δι-γλυκουρονίδιο ,υδατοδιαλυτές μορφές που μπορούν να απεκκριθούν στην χολή.Το βρίσκουμε συνήθως κατά την διάρκεια ή λίγο μετά την εφηβεία σε αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας.Οι συγκεντρώσεις της χολερυθρίνης στον ορό ,παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις σε κάθε άνθρωπο, και στο 25% των ατόμων με σύνδρομο Gilbert παρατηρούνται παροδικά και φυσιολογικές τιμές της χολερυθρίνης.

Πιο αυξημένες τιμές χολερυθρίνης σχετίζονται με το Στρες,• Την Κούραση,• Την Κατανάλωση Αλκοόλ,• Την Αφυδάτωση,• Την Έμμηνο Ρύση,• Την Νηστεία και • την περίοδο που συνυπάρχει οξεία νόσος.

Προκαλεί αποσύζευξη της συζευγμένης (άμεσης) χολερυθρίνης. (βλ. άρθρο για τις φάσεις αποτοξινωσης ήπατος εδώ). (SAFM) Ωστόσο, η υπερβολική βήτα γλυκουρονιδάση θα διασπάσει το οστό μεταξύ του γλυκουρονικού οξέος και της χολερυθρίνης και θα επιτρέψει την επανεμφάνιση της χολερυθρίνης πίσω στο σώμα μέσω των εντέρων. Ένα καλό παράδειγμα της μαγείας της ισορροπίας στο σώμα! (Το GI  Effects Comprehensive stool test) εκτεταμένη εξέταση κοπράνων περιλαμβάνει ένα μέτρο β-γλυκουρονιδάσης στα κόπρανα. Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ασθενών με κλινικό ιστορικό που υποδηλώνει γαστρεντερική λοίμωξη ή δυσβίωση.

Σύνδρομο Gilbert. Αυτή είναι μια γενετική κατάσταση (παρούσα στο 5-10% του πληθυσμού της Δύσης) που χαρακτηρίζει μια βλάβη στην ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την οδό αποτοξίνωσης γλυκουρονιδίων. Όταν τονίζεται αυτό το μονοπάτι, ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από ήπιο ίκτερο, αλλά συνήθως δεν έχει άλλες εκδηλώσεις. Είναι τυπικά ασυμπτωματικό.

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, η αύξηση στο αίμα θα ήταν μη συζευγμένης χολερυθρίνης. Παρεμπιπτόντως, μια συνεχής αύξηση της χολερυθρίνης μπορεί να συμβάλει άμεσα στην εντερική διαπερατότητα. Αυτό σχετίζεται με τις ευαισθησίες στα τρόφιμα (δυσανεξία τροφών). Οι δραματικές αυξήσεις της χολερυθρίνης (ιδιαίτερα ξαφνικά) μπορεί να είναι ενδεικτικές της ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας. Συνεπώς, η φροντίδα και η διερεύνηση από το γιατρό είναι απαραίτητες. 

Το D-λιμονένιο μπορεί να είναι χρήσιμο για την εκκαθάριση της συμφόρησης στο ήπαρ και στο συνολικό σύστημα των χολών, ώστε να ακούγεται σαν μια εξαιρετική επιλογή. Σημαντικός ο έλεγχος της λευκωματίνης και της σφαιρίνης . Φυσικά, αυτές οι τιμές ποικίλουν συνεχώς.

Τί είναι το D-λιμονένιο

Το λιμονένιο βρίσκεται στα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών και πολλών άλλων ειδών φυτών και είναι η κυριότερη αρωματική ουσία στα πορτοκάλια .

Χολερυθρινη Τι ειναι και Πως αντιμετωπιζεται

Σ Υ Σ Τ Α Σ Ε Ι Σ  –

Συχνά σε πάσχοντες συστήνεται για την αύξηση της χοληστερόλης (ιδίων αν έχουν αφαιρεθεί τα γαλακτοκομικά) υψηλότερη πρόσληψη οστρακοειδών, συγκεκριμένα γαρίδες, καβούρια και αστακούς.  Επιπλέον ένα υψηλής δόσης παντοθενικό οξύ που είναι η βιταμίνη B5 (π.χ. 500mg μία φορά την ημέρα) αποδεικνύεται εξαιρετική, καθώς το ήπαρ τη χρειάζεται για να κάνει τη χοληστερόλη. Η πλήρης εξάλειψη των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να έχει αυτό το είδος δραματικής αλλαγής της LDL. 

Στη συσκευή με τις συχνότητες Rife που προωθούμε μέσω της ιστοσελίδας μας, υπάρχει μεταξύ άλλων συγκεκριμένο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της χολερυθρίνης.

Μπορείτε να επικονωνείτε μαζί μας για κάθε σχετική πληροφορία στο 210 9769116, 6980 667655.

Σε ασθενείς με ιστορικό ακόμα και δεκαετούς διάρκειας υψηλής χολερυθρίνης, εφόσον έχει προηγηθεί το τεστ κοπράνων, συστήνεται έλεγχος της β-γλυκουρονιδάσης για να διαπιστωθεί αν είναι αυξημένη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η χολερυθρίνη είναι ή/και ήταν, ίσως, αυξημένη πριν αλλά εντός εμβέλειας (και επομένως δεν σημειώθηκε).

Η λήψη τροφής προκαλεί μείωση των τιμών της χολερυθρίνης. Δεν Υπάρχει Ειδική Βιοχημική Ή Ιστολογική Εξέταση Που Να Επιβεβαιώνει Την Διάγνωση Του Συνδρόμου.Η διάγνωση στηρίζεται στην απουσία κλινικών συμπτωμάτων και σημείων και στην μέτρηση της χολερυθρίνης,που είναι κατά επικράτηση εμμέσου τύπου <5mg/dl.Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο ,οι βιοχημικές εξετάσεις ήπατος ALT, AST, γGT, πρέπει να είναι φυσιολογικές,για τον αποκλεισμό υποκείμενης ηπατικής νόσου,καθώς επίσης και η γαλακτική αφυδρογονάση (LDH) να είναι στα φυσιολογικά όρια, οι χολοχρωστικές των ούρων και η αντίδραση Coombs αρνητικές και τα δικτυοερυθροκύτταρα (ΔΕΚ) λιγότερα από 2% για τον αποκλεισμό της αιμόλυσης. Μια παρόμοια αύξηση της χολερυθρίνης στο πλάσμα παρατηρείται επίσης με διατροφή πτωχή σε λιπίδια η ή οποία επανέρχεται άμεσα με την αποκατάσταση των λιπιδίων στην διατροφή. Ο ακριβής μηχανισμός της νηστείας και της διατροφικά επαγόμενης υπερ-χολερυθρι-ναιμίας παραμένει ασαφής.

Η αυξημένη Χολερυθρίνη Του Ορού • Δεν Σχετίζεται Με Αυξημένη Νοσηρότητα Και • Δεν Απαιτεί Κάποια Ιδιαίτερη Θεραπεία, Δίαιτα Ή  Περιορισμό Των Δραστηριοτήτων Του Ατόμου.Η χρήση φαρμάκων που θα μπορούσαν να μειώσουν την υπερ-χολερυ-θριναιμία  πχ φαινο-βαρβιτάλη, γλουτεθιμίδιο σε ασθενείς με σύνδρομο Gilbert δεν συνιστάται στην κλινική πρακτική.

Η αποφυγή των παραγόντων που σχετίζονται με την αύξηση της χολερυθρίνης  στρες, κούραση, αλκοόλ, αφυδάτωση, νηστεία ,αποτελούν και την μοναδική θεραπευτική παρέμβαση.

Αυτά για απλή ενημέρωση,και απομάκρυνση του φόβου.

Στοιχεία από https://www.nzpost.co.nz/tools/tracking/item/EP423361431NZ και SAFM

Bilirubin is a metabolic byproduct from the body breaking down old red blood cells. This happens in the spleen where hemoglobin in these red blood cells is broken down, and the heme portion is turned into bilirubin. We routinely see evidence of the body excreting bilirubin, as its yellow color is what makes urine yellow and (after further modification) what makes a stool brown.

In the liver, excess bilirubin is attached to (“conjugated with”) glucuronic acid (one of the 6 phase-2 liver detoxification options) to make it water-soluble and thus allow it to be excreted from the body. The most common reasons why one would have high bilirubin are two-fold:

High levels of beta-glucuronidase in the intestines. This is an enzyme produced by various endemic bacteria. It is needed to isolate various phytonutrients in food for absorption. However, too much beta glucuronidase will cleave the bone between the glucuronic acid and the bilirubin and allow the bilirubin to be reabsored back into the body through the intestines. A great example of the magic of balance in the body! The GI Effects Comprehensive stool test includes a measure of beta glucuronidase in the stool.
Gilbert’s Syndrome. This is a genetic condition (present in 5-10% of the western population) that features an impairment in the body’s ability to use the glucuronidation detoxification pathway efficiently. When this pathway is stressed, a person may suffer from mild jaundice but doesn’t usually have other manifestations. It is typically asymptomatic.
In both of the above cases, the elevation in the blood would be of unconjugated bilirubin. By the way, an ongoing elevation in bilirubin can directly contribute to intestinal permeability. This could certainly be at play with your client given his experience with food sensitivities (food for thought, at least!) Dramatic increases in bilirubin (especially suddenly) can be indicative of liver disease, including hepatitis. Thus your client’s doctor’s concern and investigation is merited.

D-limonene can be helpful for clearing congestion in the liver and overall bile system, so that sounds like a great choice. His Albumin and Globulin seem fine; of course, these values are varying somewhat all the time. His globulin is still in an optimal range. To raise cholesterol given his diet, you might consider recommending a higher intake of shellfish, specifically shrimp, crab, and lobster. I would also recommend a high-dose Pantothenic acid which is Vitamin B5 (e.g. 500mg once daily) which the liver needs to make cholesterol. I agree the full elimination of dairy foods can have this type of dramatic change in LDL and then we are able to see clearly to what extent his liver is able to make up the difference.

Overall, however, given the 10+ year pattern of high bilirubin, it seems likely to me that Gilbert’s is at play. Of course, diagnoses are not our responsibility, but given your client has done a stool test, I would be sure to check whether beta glucuronidase is elevated. This might explain why bilirubin was, perhaps, elevated before but within-range (and thus not flagged) vs. the more recent decade of results.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα