Αρχική VivamusΣυμβουλες Οίδημα σε χέρια, πόδια πρόσωπο, πιθανοί λόγοι και αντιμετώπιση

Οίδημα σε χέρια, πόδια πρόσωπο, πιθανοί λόγοι και αντιμετώπιση

by NIKOLE

Καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μικροί και μεγάλοι υποφέρουν από έντονο φούσκωμα, πρησμένα χέρια, δίνουν την αίσθηση ενός αφράτου δέρματος και γενικά ταλαιπωρούνται από τη συγκέντρωση περίσσεια υγρών σε οποιονδήποτε ιστό του σώματος. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο γιατί είναι πιθανό να ελοχεύουν λόγοι μικρού ή μεγάλου κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου και σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητος ο εντοπισμός των αιτιών και η αποκατάσταση.

Ας ανακαλύψουμε μαζί λοιπόν ποιοί μπορεί είναι οι πιθανοί λόγοι;

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης γλυκών και υδατανθράκων. Οταν ρωτούνται πάσχοντες σχετικά με την κατανάλωση αυτών, συχνά – κυρίως για την ποσότητα κατανάλωσης των γλυκών- απαντούν τη «φυσιολογική!» Ισως κάποιοι στενοχωρηθείτε αλλά δεν υπάρχει φυσιολογική ποσότητα εκτός του ότι όταν αναφερόμαστε στην κατανάλωση πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας συσσωρευτικά κατά τη διάρκεια των χρόνων τις απίστευτες ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καταναλώσει. Η οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχεται υπό το πρίσμα της διάρκειας και των συνεπειών με το πέρας των χρόνων. Εξάλλου, υπό φυσιολογικές συνθήκες – προφανώς δεν αναφερόμαστε σε μωρά ή μικρά παιδιά που πάσχουν από ασθένειες σοβαρές- η εκδήλωση μιας πάθησης με τις μαγευτικές ικανότητες του οργανισμού αποτοξίνωσης και αποκατάστασης, συνήθως έρχεται μετά τα 50 χρόνια. Αν και με τη διαφοροποίηση της ζωής των ανθρώπων που εκτίθενται καθημερινά σε επιβαρυντικούς παράγοντες όπως κατανάλωση καφέ, τσιγάρου, αλκοόλ, τοξικότητα τροφών, νερού και αέρα, έλλειψη ύπνου και άσκησης, απομάκρυνση από τη φύση, συστηματική λήψη αντιβιοτικών και φαρμάκων, εντατική χρήση προϊόντων τεχνολογίας με καταστροφικές συνέπειες – κινητά, υπολογιστές κλπ το όριο αυτό έχει πια ακυρωθεί. Νέα παιδιά ακόμα και ηλικίας 30-25 ετών παρουσιάζουν σημάδια αζωοσπερμίας και υπογονιμότητας και πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, αυτοάνοσα κλπ.

Αρα, είναι ψευδαίσθηση η δήλωση “φυσιολογικό”.

Αποφύγετε την ζάχαρη και την κρυμμένη σε τροφές, για να είστε υγιείς.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν φάρμακα χωρίς να αποκαταστήσουν την πραγματική αιτία εκδήλωσης κάποιας πάθησης.

  1. Η πρώτη αιτία για την πρόκληση οιδήματος λοιπόν είναι η κατανάλωση ζάχαρης και η υψηλή σε υδατάνθρακες διατροφή (κυρίως επεξεργασμένους), που συνδέεται και με την κατακόρυφη αύξηση της ινσουλίνης. Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης οδηγεί στην αποθήκευσή της σαν γλυκογόνο -σειρά μορίων γλυκόζης κολλημένων με κάλιο-. Ετσι όταν καταναλώνετε ζάχαρη ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάλιο και νερό για την αποθήκευση αυτού του γλυκογόνου. Ετσι σε κάθε γλυκόζη που πρόκειται να αποθηκεύσετε 3 μόρια νερού θα αποθηκευτούν, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο να γίνεται κατακράτηση μεγαλύτερου όγκου υγρών από γλυκόζη. Ετσι, όταν κάποιος ακολουθήσει διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, την πρώτη κιόλας εβδομάδα, μπορεί να αποβάλλει αρκετό νερό και να χάνει βάρος που όμως δεν είναι λίπος. Η κατανάλωση ζάχαρης επίσης μπορεί να προκαλέσει μείωση των επιπέδων καλίου και η ανισορροπία καλίου νατρίου επίσης να προκαλέσει κατακράτηση υγρών -αφού δεσμεύεται για την αποθήκευση της γλυκόζης-. Γι αυτό και οι διαβητικοί έχουν αυτή την εικόνα της αφράτης επιδερμίδας στα πόδια και κάτω άκρα. Εχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όλη την ώρα. Η κατανάλωση ζάχαρης επίσης οδηγεί σε εξάντληση της βιταμίνης Β1, γεγονός που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο ή οίδημα στα πόδια. Η λύση επίσης είναι η επιλογή διατροφή χαμηλής σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  2. Υπερκατανάλωση νατρίου σε αντίθεση με το κάλιο το οποίο αποτελεί τον αντίποδα και σας προστατεύει, μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα. Η αναλογία που χρειάζεται ο οργανισμός είναι δυο φορές περισσότερο κάλιο από το νάτριο. Η ποσότητα που υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειάζεται ο άνθρωπος σε κάλιο είναι σύμφωνα με τις συνιστώμενες καθημερινά ποσότητες είναι 4.700mg (μικρογραμμάρια). Οτιδήποτε λοιπόν αυξάνει την κατανάλωση νατρίου χωρίς να ισχύει αντίστοιχη αύξηση και στο κάλιο, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Εφόσον λοιπόν καταναλώνετε πολύ νάτριο, μπορείτε να εξουδετερώσετε τις αρνητικές συνέπειες με αυτή την ποσότητα καλίου ή εφόσον καταναλώνετε πολλές αλμυρές τροφές επιβάλλετε να καταναλώνετε αντίστοιχα πολλά λαχανικά καθημερινά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε σπάνια καταναλώνουν λαχανικά είτε η μέγιστη ποσότητα μπορεί να φτάσει το 1 1/2 φλυτζάνι την ημέρα, ενώ θα έπρεπε να αγγίζει τα 7 -10 φλυτζάνια σαλάτας καθημερινά! Τεράστια ποσότητα! Για το λόγο αυτό, πολλοί επιλέγουν να συμπληρώνουν την ποσότητα με συμπλήρωμα καλίου. Η λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος είναι τόσο αποτελεσματική και γρήγορη για την αποβολή υγρών, ώστε αν πάρει κάποιος μια μέρα το συμπλήρωμα την επόμενη κιόλας μπορεί να δει τεράστια διαφορά στα “αφράτα” του πόδια!. Κρυμμένη πηγή νατρίου είναι και το γλουταμινικό μονονάτριο ή αλλιώς MSG το οποίο χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών. Παράγεται μέσω της ζύμωσης και φτιάχνεται από φυσικά προϊόντα όπως το ζαχαροκάλαμο ή τη μελάσα και το άμυλο από ταπιόκα, καλαμπόκι ή άλλα δημητριακά. Πρόσθετο σε πολλές τροφές σκουπίδια στα fast food εστιατόρια, τα οποία δημιουργούν έξεις και εξαρτήσεις στις γεύσεις με την προσθήκη αυτού και άλλων πρόσθετων ουσιών. Το MSG διαστέλλει τους γευστικούς σας κάλυκες για να σας κάνει να νοιώσετε πιο γευστικές τις τροφές από ότι είναι πραγματικά. Για αυτό το λόγο επίσης μπορείτε να νοιώσετε πείνα μέσα σε μιαμιση ώρα από την κατανάλωση μιας τέτοιας τροφής. Το MSG επίσης προκαλεί κορύφωση της ινσουλίνης. Είναι ουσιαστικά σαν να τρώτε ζάχαρη. Ετσι μπορείτε να διαπιστώσετε ότι την επόμενη ημέρα από την κατανάλωση fast food δεν μπορείτε να βγάλετε τα δακτυλίδια από τα δάκτυλά σας ή ότι τα πόδια σας είναι πρησμένα και αφράτα. Κάντε λοιπόν το ακόλουθο πείραμα: Κόψτε αυτές τις τροφές, αυξήστε το κάλιο και θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα θα πάψετε να είστε πρησμένοι!
  3. Συχνά η αγωγή σε ανθρώπους με υψηλή πίεση και κατακράτηση υγρών μπορεί να είναι η χορήγηση διουρητικών φαρμάκων. Ο λόγος είναι γιατί τα διουρητικά προκαλούν γρήγορη απελευθέρωση του νατρίου. Ομως η παρενέργεια είναι μια πάθηση που ονομάζεται υποκαλιαιμία – δηλαδή η κατάσταση στην οποία το επίπεδο καλίου του ορού είναι μικρότερο από 3.5 mEq ανά L (3.5 mmol ανά L), αποτελεί μία από τις πιο συχνότερες ηλεκτρολυτικές διαταραχές στην κλινική πράξη. Ετσι, ενώ προσπαθείτε να μειώσετε τα υγρά με την πρόσληψη των διουρητικών και ακολουθεί η αποβολή του νατρίου, παράλληλα μειώνεται και το κάλιομε αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Γι αυτό, μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε κάλιο, που θα λειτουργήσουν σα φυσικό διουρητικό. Μια πολύ καλή επιλογή είναι να κάνετε χυμό τη φλούδα του καρπουζιού ή του πεπονιού και να τον πιείτε. Την επόμενη ημέρα που θα σηκωθείτε θα έχετε απαλλαγεί από πολλά υγρά, καθώς οι φλούδες αυτών των φρούτων είναι γεμάτες από κάλιο.
  4. Χαμηλή ποσότητα πρωτείνης στο αίμα. Δεν έχει σχέση με την κατανάλωση πρωτείνών. Αφορά σε βλάβη του ήπατος ή των νεφρών. Το ήπαρ φτιάχνει κάποιες πρωτεϊνες. Πάνω από το 90% των πρωτεϊνών του πλάσματος και 15% του συνόλου των πρωτεϊνών του σώματος παράγονται στο ήπαρ. Μία από αυτές, η αλβουμίνη , δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες όταν υπάρχει βλάβη στο συκώτι όπως πχ. κίρρωση ή λιπώδες ήπαρ. Κατά συνέπεια, υπάρχει χαμηλή πρωτεϊνη στο αίμα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αυτή η πρωτεϊνη ελκύει νερό και το συγκρατεί στο αίμα. Οταν λοιπόν πέφτει η ποσότητά της, χάνετε το νερό το οποίο βγαίνει από το αίμα και αρχίζει να συσσωρεύεται μεταξύ των κυττάρων προκαλώντας οίδημα και πρήξιμο. Γι αυτό σε περιπτώσεις σοβαρής ηπατικής πάθησης μπορούμε να δούμε πρησμένα πόδια που αν πιεστούν σημεία τους αφήνουν σημάδια σαν λακκούβες. Οταν κάποιος έχει πρόβλημε με το ήπαρ θα δούμε πρήξιμο στο δεξιό κάτω άκρο πριν από το αριστερό ενώ αν εμφανιστεί αρχικά αριστερά, υποπτευόμαστε περισσότερο καρδιακό πρόβλημα αρχικά, το οποίο μετά επεκτείνεται. Ας περάσουμε τώρα στη βλάβη των νεφρών, τα οποία αποτελούν φίλτρα για την αποβολή τοξινών. Εάν όμως υπάρχει βλάβη και δεν μπορούν να φιλτράρουν το αίμα και συνακόλουθα τις πρωτείνες, τότε διαπιστώνεται η αποβολή πρωτείνών στα ούρα. Εξέταση που οδηγεί στη διάγνωση πάθησης στα νεφρά. Αυτό σημαίνει απώλεια πρωτεινών στο αίμα, που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών.
  5. Καρδιακό πρόβλημα που μπορεί να σημαίνει μη καλή άντληση των υγρών. Η συσσώρευση υγρού οφείλεται στην περιορισμένη προώθηση του αίματος από την καρδιά προς τις αρτηρίες, που έχει ως αποτέλεσμα στάση του αίματος στις φλέβες. Αυτό προκαλεί συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και στα κάτω άκρα, καθώς και συμφόρηση. Η καρδιακή ανεπάρκεια επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών. Η λύση είναι προφανώς η αποκατάσταση της καρδιάς.
  6. Προβλήματα με το θυρεοειδή. Μπορεί να συμβεί σε άτομα που πάσχουν είτε από υπό είτε από υπερ- θυρεοειδισμό. Φαίνεται σαν να πρόκειται για κατακράτηση υγρών αλλά δεν είναι. Μπορεί να εμφανιστεί ως πρήξιμο σε όλο το σώμα, κυρίως όμως στα πόδια, κάτω άκρα ή/και χέρια. Δεν πρόκειται για οίδημα ούτε λίπος. Πρόκειται για ένα είδος αποβλήτων λόγω μεταβολισμού που είναι γνωστή με το όνομα βλεννοπολυσακχαρίδωση. Η χορήγηση ιωδίου ή άλλων στοιχείων στην αρχή της εκδήλωσης του υπο ή υπερ θυρεοειδισμού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Σημαντικό βέβαια να εντοπισθεί η αιτία που οδήγησε στην πάθηση.
  7. Το λιποίδημα είναι μια νοσογόνος κατάσταση αφορά σχεδόν αποκλειστικά το γυναικείο φύλο, και ορίζεται ως η ασύμμετρη κατανομή και εντοπισμένη συσσώρευση υπερβολικού λίπους στα κάτω άκρα του σώματος, κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς και τις γάμπες. Συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις παραδοσιακές μεθόδους απώλειας βάρους και επιδεινώνεται με την ηλικία. Εκτός από την αισθητική διαταραχή με ανομοιογενείς διογκώσεις λίπους στα κάτω άκρα, οι γυναίκες περιγράφουν επίσης οίδημα και πόνο στα κάτω άκρα, ιδιαίτερα κατά την πίεση, καθώς και εύκολους μώλωπες. Δεν είναι συνήθης διαταραχή, αλλά αφορά περίπου το 11% του γυναικείου πληθυσμού (1 στις 9 γυναίκες) με τυπική έναρξη κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση είτε μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις. Συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως παχυσαρκία και συγχέεται μερικές φορές με το λεμφοίδημα, αλλά παραμένουν δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Παρόλα αυτά, το λιποίδημα μπορεί να οδηγήσει σε λεμφοίδημα όμως δεν επηρεάζει την άκρα χείρα ή τον άκρο πόδα. Δεν γνωρίζουν πολλά αλλά μάλλον συνδέεται με ορμονικές ή/και γενετικές διαταραχές που αφορούν σε πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων, καθώς τα οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν λίπος στο κατώτερο τμήμα του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν πρόκειται για υγρά. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι βελτιώνεται με την υιοθέτηση διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες υψηλής σε λίπη.
  8. Παρενέργειες φαρμάκων. Αν διαπιστώσετε την πρόκληση οιδήματος μετά τη χορήγηση φαρμάκων, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να κάνει κάποιες προσαρμογές-διορθώσεις, στον οποίο καλό είναι να απευθύνετε ερωτήσεις σχετικά με το τί προκάλεσε το πρόβλημα και να ζητάτε τον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας. Πόσο καιρό πρέπει να παίρνω το φάρμακο αυτό; Πρόκειται κάποτε να διορθώσει το πρόβλημα; Μήπως υπάρχουν πιο ασφαλείς εναλλακτικές πχ. συμπληρώματα, βότανα, βιοσυντονισμός κλπ (που μπορείτε να βρείτε στο Κέντρο Vivamus). Σημαντική σημείωση: Κάθε φορά που ξεκινάτε κάποιο φάρμακο, το πρώτο όργανο που συνήθως επηρεάζεται είναι το ήπαρ. γι αυτό το γαιδουράγκαθο είναι προστατευτικό. Η μια αποτοξίνωση ήπατος με το ber detox & lecithin είναι εξαιρετικά προστατευτικά μέτρα. Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα είναι τα στεροειδή, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) – μια κατηγορία φαρμάκων που ομαδοποιεί μαζί φάρμακα που μειώνουν τον πόνο και αντιπυρετικά, ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις μειώνει τη φλεγμονή-φάρμακα που μπλοκάρουν το ασβέστιο και φάρμακα για διαβητικούς.
  9. Λεμφοίδημα. Δύσκολο στην αποκατάσταση καθώς αφορά το λεμφικό σύστημα το οποίο είναι τρόπον τινά συνδέεται με το αρτηριακό σύστημα, αλλά δεν έχει αντλία όπως το τελευταίο. Ετσι υπάρχει πολλή συμφόρηση στο λεμφικό. Ετσι το λεμφικό μασσάζ είναι εξαιρετικό όπως και συνεδρίες βιοσυτονισμού (μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς). Κατ ουσίαν το λεμφοίδημα είναι μια παθολογική κατάσταση, στην οποία τα λεμφαγγεία είναι πολύ λίγα, δυσμορφικά ή μη λειτουργικά και καθιστούν την μεταφορική ικανότητα ανεπαρκή να απομακρύνει το φυσιολογικό φορτίο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η κατακράτηση λεμφικού υγρού ανάμεσα στους μαλακούς ιστούς και στα κύτταρα του σώματος.  Τα ενδύματα διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι επίσης κατάλληλα για την πάθηση αυτή. Και φυσικά συστηματική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στο να σπρώξει τη λέμφο πίσω εκεί που πρέπει να βρίσκεται μέσα και έξω από το λεμφικό σύστημα

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449                   

Facebook Vivamus 

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!