Αρχική Vivamus Ζάχαρη κρυμμένη σε τροφές, πώς θα τις αναγνωρίζετε

Ζάχαρη κρυμμένη σε τροφές, πώς θα τις αναγνωρίζετε

by NIKOLE

H αναφορά στην κρυμμένη ζάχαρη προφανώς αφορά στην προστιθέμενη στα τρόφιμα από τον από τον παρασκευαστή (σουκρόζη, μαλτόζη, μέλι, μελάσα, σιρόπι καλαμποκιού κ.α.) και όχι τα φυσικά σάκχαρα που έχουν τα φρούτα για παράδειγμα.

Ας δούμε τα προϊόντα λοιπόν:

1. Επιδόρπια Γιαουρτιού Χαμηλών λιπαρών

Ενώ το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, τα επιδόρπια γιαουρτιού διαφέρουν.Συγκεκριμένα τα χαμηλών λιπαρών προϊόντα, ενώ έχουν μειωμένο ποσοστό λίπους, έχουν προστιθέμενη ζάχαρη, ώστε να ενισχύεται η γεύση τους.

Ιστορική αναδρομή: η βιομηχανία της ζάχαρης δημιούργησε από τις μεγαλύτερες πλεκτάνες στην ιστορία σε βάρος των λιπαρών. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και παχυσαρκίας ξεκίνησε όταν αυξήθηκε η κατανάλωση της ζάχαρης. Μάλιστα μελέτες που κατηγορούσαν το λίπος και εκθείαζαν προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, αναψυκτικά και συσκευασμένο ψωμί ήταν όλα χρηματοδοτημένα από την βιομηχανία της ζάχαρης!

Για παράδειγμα, ένα κεσεδάκι επιδόρπιο γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών μπορεί να περιέχει έως και 45γρ. ζάχαρης, δηλαδή περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού! Παραπάνω από το όριο κατανάλωσης για άντρες και γυναίκες, απλά τρώγοντας ένα “υγιεινό” σνακ.

Επιπλέον, τα επιδόρπια γιαουρτιού δεν περιέχουν τα πολύτιμα προβιοτικά. Είναι μικροοργανισμοί που διατηρούν την ισορροπία της εντερικής μας χλωρίδας και της γαστρεντερικής μας λειτουργίας. Το καλύτερο είναι να επιλέγετε παραδοσιακό γιαούρτ και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού.

2. Σάλτσες και σως

Οι διάφορες σως που χρησιμοποιούμε (κέτσαπ, βαλσάμικο, μπάρμπεκιου κ.α.) μπορούν να δώσουν γεύση στο φαγητό μας.

Ωστόσο, από την μια κουταλιά της σούπας σως, το 1/3 είναι σκέτη ζάχαρη.

Για να σιγουρευτείτε ότι δεν λαμβάνετε πολλή ζάχαρη, συνιστάται να ελέγχετε τις ετικέττες και να επιλεγετε την σως με την λιγότερη ζάχαρη ή να φτιάχνετε δικούς σας συνδυασμούς με μουστάρδα, ελαιόλαδο και μυρωδικά.

3. Συσκευασμένος χυμός φρούτων

Ενώ μοιάζει με υγιεινή επιλογή, οι χυμοί φρούτων μπορεί να κρύβουν πολύ ζάχαρη. Ο συσκευασμένος χυμός έχει χάσει μεγάλο μέρος των πολύτιμων βιταμινών του, κάποιες από τις οποίες προστίθενται μετά εξωγενώς.Επίσης, δεν περιέχει φυτικές ίνες ενώ έχει προστεθεί έξτρα ζάχαρη ως συντηρητικό. Η καλύτερη επιλογή είναι το φρέσκο φρούτο ή έστω ο φυσικός χυμός χωρίς ζάχαρη.

4. Έτοιμες σάλτσες ζυμαρικών

Πολλές φορές η ζάχαρη κρύβεται σε φαγητά που δεν φαντάζεσαι, όπως αλμυρά κριτσίνια ή σάλτσες ζυμαρικών.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ελέγχουμε τα συστατικά στη συσκευασία για να ανακαλύψουμε πόση ζάχαρη περιέχει.

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να φτιάξεις μια σπιτική σάλτσα για τα μακαρόνια. Μερικές ιδέες είναι: κόκκινη σάλτσα με ντομάτα και λαχανικά, πέστο μαϊντανού, ελαφριά καρμπονάρα με γιαούρτι.

5. Αθλητικά Ποτά

Πολλές φορές τα αθλητικά ποτά μπορεί να θεωρηθούν μια υγιεινή επιλογή. Δεν είναι όμως πάντα σωστή επιλογή.Τα ροφήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για να αναπληρώνουν και να ενυδατώνουν τους αθλητές ύστερα από έντονη και μεγάλης διάρκειας άσκηση. Περιέχουν επομένως αρκετή ζάχαρη η οποία απορροφάτε άμεσα για να δώσει γρήγορα ενέργεια.

Ένα μπουκάλι 500ml από αθλητικό ποτό περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη.

Επομένως, αν δεν ανήκετε στην κατηγορία μαραθωνοδρόμων ή ελιτ αθλητών καλό είναι να αποφύγειτε τα αθλητικά ποτά και να παραμείνετε στην ενυδάτωση με νερό.

6. Σοκολατούχο γάλα

Το σοκολατούχο γάλα φτιάχνεται από γάλα και κακάο, όμως προστίθεται και ζάχαρη για να αποκτήσει γλυκιά γεύση.

Προτιμήστε λοιπόν να φτιάξετε ένα υγιεινό smoothie με γάλα, κακάο και φράουλες. Μια επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες.

Ενα φλιτζάνι (240ml) σοκολατούχο γάλα περιέχει τουλάχιστον 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

7. Granola και Δημητριακά Πρωινού

Η Granola διαφημίζεται ως υγιεινή επιλογή, χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο κανείς δεν αναφέρει ότι περιέχει αρκετή ζάχαρη.Το βασικό συστατικό της granola είναι η βρώμη.  Επιπλέον όμως προστίθενται αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη και μέλι.Το ίδιο και τα δημητριακά πρωινού. Αν παρατηρήσετε ειδικά τα δημητριακά για παιδιά θα αντιληφθείτε ότι η ζάχαρη που περιέχουν είναι υπερβολική!

Μόνο μια χούφτα δημητριακά (34γρ) περιέχουν 3 κουταλάκια ζάχαρη.

Επιλέξτε δημητριακά με φυτικές ίνες που αναγράφουν ότι δεν περιέχουν προστιθέμενη ζάχαρη (σπάνιο να το δείτε). Ή επιλέξτε να φτιάξετε κάτι σπιτικό όπως overnight oats, σπιτική granola με ελάχιστο μέλι ή ακόμα κάτι πρωτεϊνούχο όπως αυγά ή τυρί γιατί έτσι θα έχετε το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα.

8. Καφέδες με γεύση και παγωμένο τσάι

Όλοι ήμαστε υποψιασμένοι για τα αναψυκτικά. Τι γίνεται όμως όταν ακόμα και η γεύση που βάζετε στον καφέ προέρχεται από σιρόπι ζάχαρης; Το ίδιο ισχύει και με το παγωμένο τσάι.

Αν δεν αναγράφει ότι είναι χωρίς ζάχαρη, μπορεί να περιέχει και όση ζάχαρη έχει ένα κουτάκι Coca Cola.

9. Μπάρες πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν ένα δημοφιλές σνακ τα τελευταία χρόνια.

Αυτό γιατί η πρωτεΐνη δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού μένοντας χορτάτος για περισσότερη ώρα, βοηθώντας έτσι και στην απώλεια βάρους. Παρ’ όλ’ αυτά αν ελέγξετε όμως τα συστατικά κατά πάσα πιθανότητα θα δείτε μεγάλα ποσοστά ζάχαρης. Επιλέξτε λοιπόν με βάση την ζάχαρη που αναγράφουν στα συστατικά τους.

10. Μπάρες δημητριακών

Το ίδιο ισχύει πάνω κάτω και για τις μπάρες δημητριακών. Πρόκειται για μια καλή εναλλακτική, ένα υγιεινό σνακ στο χέρι.

Ωστόσο, οι περισσότερες περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και πολλή, μα πολλή ζάχαρη.

11. Φρούτα σε κονσέρβα

Όλα τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα εκ του φυσικού τους. Ωστόσο, στα κονσερβοποιημένα φρούτα προστίθεται ζάχαρη ως συντηρητικό. Επίσης, η διαδικασία της κονσερβοποίησης σχεδόν καταστρέφει όλο το ποσοστό βιταμίνης C του φρούτου.

Επέιλέξτε φρέσκα φρούτα. Αν θέλετε φρούτο σε κονσέρβα, προτιμήστε αυτές που αναφέρουν ότι το φρούτο διατηρείται σε χυμό και όχι σιρόπι. Ο χυμός έχει λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με το σιρόπι.

12. Έτοιμα Smoothies

Τι καλύτερο για πρωινό μπορεί να σκεφτείτε: Φρέσκο γάλα ή γιαούρτι με φρούτα. Ο τέλειος τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Πράγματι τα smoothies είναι μια υγιεινή επιλογή, αρκεί να είναι σπιτικά.

Τα έτοιμα smoothies ή αυτά των καταστημάτων περιέχουν ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι φρούτων.

Προτιμήστε λοιπόν τα σπιτικά ή ζητήστε να μην προσθέσουν ζάχαρη ή μέλι στο smoothie σας. Παρεμπιπτόντως, η ζάχαρη και το μέλι, θερμιδικά είναι το ίδιο

Τι να κρατήσω από αυτό το άρθρο;

Διαβάζοντας τα παραπάνω θα σκεφτείτε: Και τι να τρώω τελικά; Παντού κρύβεται ζάχαρη!

Η άποψή μας είναι η εξής:

Γενικά συνιστάται η ΑΠΟΦΥΓΗ ΖΑΧΑΡΗΣ!

Αν όμως δεν μπορείτε να αντισταθείτε, είναι σημαντικό να μην πέσετε στην παγίδα του “light” και ” χωρίς ζάχαρη” καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα ενώ αποφεύγετε τα γλυκά που σου αρέσουν.

Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τελικά να καταναλώσετε πολύ περισσότερη ζάχαρη έτσι.

Πως θα ξέρετε ότι δεν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη;

2 τρόποι:

  1. Επιλέξτε όσο περισσότερο μπορείτε σπιτικά γεύματα, που φτιάχνετε στο σπίτι και γνωρίζειε τι υλικά και πόσο βάζετε.
  2. Ελέγξτε τα συστατικά των προϊόντων στην συσκευασία

Πηγή:

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449                   

Facebook Vivamus 

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!