Δυσβιωση η μη αρμονική διαβίωση ανάμεσα σε οργανισμούς

Αρχική Δυσβιωση η μη αρμονική διαβίωση ανάμεσα σε οργανισμούς
by 3dd

Η αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε ζωντανούς οργανισμούς ονομάζεται συμβίωση. Το αντίθετό της είναι η δυσβίωση, δηλαδή η μη-αρμονική διαβίωση ανάμεσα σε οργανισμούς , στην προκειμένη περίπτωση τον άνθρωπο και τα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό του.

Η αρμονική συμβιωτική σχέση, είναι απολύτως αναγκαία τη στιγμή που στον γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες τύποι μικροβίων. Αυτά τα μικρόβια σε φυσιολογική λειτουργία βρίσκονται σε αρμονία με τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την υγιή λειτουργία του με πολλά οφέλη. Στην περίπτωση των μικροβίων του εντέρου ή της εντερικής χλωρίδας, αυτή οφείλεται με τα υπολείμματα της πέψης της τροφής, κυρίως τις φυτικές ίνες, ενώ για τον άνθρωπο που την φιλοξενεί τα οφέλη είναι:

Οι Βιταμίνες Κ και κάποιες Β τις οποίες παράγει η εντερική χλωρίδα, επίσης και η παραγωγή, ο μεταβολισμός και η ισορροπία των Οιστρογόνων.

Τα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας συντελούν στην σύνθεση του βουτυρικού και του ακετικού οξέως (βοηθούν την υγεία του πεπτικού σωλήνα και την μείωση της χοληστερίνης), βοηθούν στην καλύτερη πέψη της γαλακτόζης και φυσικά στην αποτοξίνωση του εντέρου και την αποτροπή εισαγωγής τοξινών στο σώμα, ιδιαίτερα σημαντική για την καλή λειτουργία του.

Όλα αυτά τα μικρόβια είναι πρωταρχική ανάγκη της λειτουργίας του οργανισμού κάθε ανθρώπου και η ονομασία τους ώς Προ βιοτικά, είναι η επιβεβαίωση της αναγκαιότητας τους. Η λέξη Προ βιοτικό είναι σύνθετη από τη λατινική λέξη Pro που σημαίνει Υπέρ και την ελληνική λέξη βίος ή ζωή. Σε ελεύθερη μετάφραση λοιπόν τα προ βιοτικά είναι μικροοργανισμοί «υπέρ της ζωής».

Δυσβίωση & Παθήσεις

Πολλές παθήσεις επιδεινώνονται ή ακόμα και προκαλούνται από την δυσβίωση, όπως:

Παθήσεις του γαστρεντερικού (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα, νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος, κτλ)
Αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ΣΕΛ, θυρεοειδίτιδα κτλ)
Αλλεργίες, Άσθμα, Διαβήτης, Παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων (αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθεια κτλ)

Τα Προ βιοτικά τρέφονται κυρίως με φυτικές ίνες και η επάρκεια της τροφής σε αυτές είναι σημαντική για την ισορροπημένη συμβίωση ανάμεσα στα προ βιοτικά και το έντερο που τα φιλοξενεί. Ανεπάρκεια της τροφής σε φυτικές ίνες προκαλεί μείωση των προ βιοτικών και δυσβίωση. Επίσης, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη βακτηρίων βλαβερών για τον οργανισμό που παράγουν τοξίνες και βλάπτουν την υγεία. Σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ίνες οι τροφές χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

Πλούσιες σε φυτικές ίνες: Όσπρια, Μαγειρεμένα λαχανικά (λαδερά), Πίτουρο
Μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Ωμά λαχανικά, Φρούτα, Δημητριακά ολικής αλέσεως
Προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως (αρτοποιήματα και ζυμαρικά), Καστανό ρύζι & Άγριο ρύζι
Ελάχιστη ή καθόλου περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Κρεατικά, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά,
Γαλακτοκομικά, Επεξεργασμένα δημητριακά, Προϊόντα από λευκά άλευρα (αρτοποιήματα και ζυμαρικά)
Ζάχαρη και γλυκά, Ξηροί καρποί, Πατάτες, Χυμοί, Λευκό ρύζι

Η διαφορά ανάμεσα στα μαγειρεμένα και τα ωμά λαχανικά οφείλεται στην ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κανείς από ωμά λαχανικά. Για παράδειγμα σκεφτείτε το σπανάκι: αν καταναλωθεί ωμό η ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει κάποιος είναι 50-100 γραμμάρια, ενώ σε σπανακόρυζο η ποσότητα μπορεί να φτάσει το μισό κιλό. Η ποσότητα των φυτικών ινών δεν αλλάζει με το μαγείρεμα, αλλά κάποιος μπορεί να καταναλώσει περισσότερη ποσότητα λαχανικών. Αν η διατροφή σας περιέχει κυρίως τροφές από την τρίτη ομάδα, τότε σίγουρα πάσχετε από δυσβίωση , είτε έχετε είτε δεν έχετε εμφανίσει συμπτώματα ή κάποια από τις παθήσεις ή καταστάσεις που συνδέονται με αυτήν.

dna

Αίτια

Η Δυσβίωση χαρακτηρίζεται από δύο βασικές αλλαγές στην εντερική χλωρίδα:

Μείωση των φιλικών βακτηριδίων & Υπερβολική ανάπτυξη εχθρικών μικροβίων,

όπως μύκητες και πρωτόζωα.

Τα αίτια που οδηγούν στην δυσβίωση μπορεί να είναι πολλά , αλλά τα βασικότερα είναι:

Αλλαγή οξεοβασικής ισορροπίας του στομάχου (από φάρμακα για το στομάχι, κακή διατροφή κτλ)
αντιβιοτικά
Αντισυλληπτικά
Χημικές τοξίνες (φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, συντηρητικά, διαλυτικά)
Χημειοθεραπεία ή έκθεση σε ακτινοβολία
Άγχος
Έλλειψη φυτικών ινών από την διατροφή
Κατανάλωση αλκοόλ
Συντηρητικά τροφίμων (χρώματα, γαλακτοματοποιητές, αντιοξειδωτικά κ.α)
Λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Εκθεση σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο και ειδικά υδράργυρο)
Αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα

Συνέπειες της Δυσβίωσης

Η παρουσία Δυβίσωσης στο λεπτό έντερο οδηγεί σε ζύμωση των υδατανθράκων, η οποία μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, αλκοόλες και αέρια. Ενώ η Δυσβίωση στο παχύ έντερο οδηγεί σε σήψη των λιπαρών και πρωτεϊνικών ενώσεων και δημιουργούνται επίσης σάκχαρα, αλκοόλες και αέρια. Και οι δύο μορφές Δυσβίωσης προκαλούν διατάραξη του μεταβολισμού με πολλά δυσάρεστα αποτελέσματα.

Καθώς στο ανώτερο πεπτικό, αναπτύσσονται σε υπερβολικό αριθμό τα εχθρικά μικρόβια, αυτό αλληλεπιδρά με την πέψη των υδατανθράκων, τουλάχιστον εν μέρη από την καταστροφή των πεπτικών ενζύμων από τις πρωτεάσες των βακτηριδίων. Με αποτέλεσμα την είσοδο στο παχύ έντερο υδατανθράκων που καταναλώνονται από τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί, τα οποία αναπτύσσονται υπερβολικά με τις εξής συνέπειες:

Τυμπανισμός (πρήξιμο στην κοιλιά), Αέρια, Πόνο στην κοιλιακή χώρα (κολικού τύπου),
Σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Συνολικά αυτά τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται συχνά με τον όρο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα.

Αρτηριακή Πίεση & Τοξίνες

Η τοξίνωση του οργανισμού συνιστά το βασικό παράγοντα εμφάνισης και καλλιέργειας των παθήσεων. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος, ότι η επιβάρυνση με τοξίνες δεν συνδέεται μόνο με την αρτηριακή υπέρταση, αλλά και με πολλές άλλες παθήσεις. Είναι πολύ δύσκολο και συχνά χρονοβόρο να αποβληθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό, αλλά χάρη στις συσκευές της διάγνωσης του επιπέδου επιβάρυνσης και της αποβολής τους μέσω του Βιοσυντονισμού και των εξειδικευμένων συσκευών αποτοξίνωσης Detox Footspa, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

viosyntonismos-vivamus

Αντιμετώπιση

Κάνοντας το πρώτο και σημαντικότερο βήμα με το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας, βρίσκουμε τις τροφές τροφές που βλάπτουν συνολικά τον οργανισμό και πρέπει να αποφεύγονται. Στη συνέχεια εμπλουτίζουμε τη διατροφή με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιορίζουμε ή αφαιρούμε ανάλογα με την σοβαρότητα της δυσανεξίας τις τροφές που επιδεινώνουν την δυσβίωση, κυρίως την ζάχαρη και το λευκό αλεύρι. Συχνά κάποιες περιπτώσεις μπορούν να βοηθηθούν με προβιοτικά ως συμπληρώματα διατροφής, και φυτικές ίνες. Τέλος, η αγωγή μπορεί να ολοκληρωθεί με έλεγχο τοξινών (detoxtest) και αποτοξίνωση και έλεγχο βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να προληφθούν οι συνέπειες της δυσβίωσης.

Στο Κέντρο VIVAMUS οι επιλογές σας πολλές, μαζί θα βρούμε την καταλληλότερη για εσάς.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!