Αρχική VivamusΣυμβουλες ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΡΧΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ VIVAMUS

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΡΧΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ VIVAMUS

by NIKOLE

Οι λόγοι μόλυνσης των τροφίμων, που καταλήγουν στο να τα καταστήσουν ακατάλληλα ή και επικίνδυνα (μη ασφαλή) για κατανάλωση διακρίνονται σε:

  1. Μικροβιολογικούς/Βιολογικούς
  2. Χημικούς
  3. Φυσικούς

Η επιμόλυνση δε (μεταφορά κινδύνου από μία μολυσμένη πηγή), στο τρόφιμο μπορεί να  γίνει σε όλα τα στάδια των διαδικασιών σε μια επιχείρηση. Μπορεί να είναι άμεση (ενδεικτικά ωμά τρόφιμα που αγγίζουν μαγειρεμένα) ή έμμεση (με διασταυρούμενη επιμόλυνση) π.χ:

  • με τη χρήση ενδιάμεσου φορέα, με κοπή νωπού και ψημένου κοτόπουλου, με το ίδιο μαχαίρι),
  • με στάξιμο (πχ αίμα από ωμό κρέας που στάζει σε μαγειρεμένο).

Είδη/Αιτίες Επιμόλυνσης:

Μικροβιακή

  1. Βακτήρια Εκατομμύρια άτομα αρρωσταίνουν –και αρκετά από αυτά πεθαίνουν- από τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο, από την κατανάλωση μολυσμένων από βακτήρια τροφών. Τέτοια βακτήρια βρίσκονται στο κρέας, αλλά και στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μεταξύ αυτών των βακτηρίων είναι και τα: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Vibrio cholera κ.ά.α Ζύμες
  2. Μύκητες, Ιοί, Παράσιτα

Παράγοντες που επηρεάζουν την  ανάπτυξη των Μικροβίων :

➢Θερμοκρασία: σε σχέση πάντα με το χρόνο (αλυσίδα ψύξης) είναι ο κύριος παράγοντας της ανάπτυξης βακτηρίων. Γι αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη θερμοκρασία του προϊόντος που παραλαμβάνουμε, να επιβεβαιώνεται η σωστή λειτουργία των ψυγείων, να ελέγχεται η θερμοκρασία και να αποτρέπεται η ακατάλληλη.  Θερμοκρασιακές Ζώνες:•+5 έως +60 0C= Επικίνδυνη Ζώνη: 0 έως +5 0C= Αργή Αύξηση των Μικροβίων +60 και= Θανάτωση των Μικροβίων – 0Cκαι= Αναστολή του Πολλαπλασιασμού

➢Ατμόσφαιρα: κενό αέρος

➢Τροφή

➢Υγρασία

➢Χρόνος

➢Οξύτητα

Χημική:

  1. Καθαριστικά
  2. Εντομοκτόνα
  3. Φυτοφάρμακα : Αγροχημικά Η σύγχρονη αγροτική καλλιέργεια χρησιμοποιεί συστατικά όπως εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα και διαλύτες, που ενώ ο αρχικός τους σκοπός είναι η καταπολέμηση των αγροτικών προβλημάτων, εν τέλει δημιουργούν περισσότερα και πιο σοβαρά. Προς χάριν μεγαλύτερης παραγωγής και αντιμέτωποι με τις μεγάλες εταιρείες, πολλοί είναι οι αγρότες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που καταφεύγουν στην επανειλημμένη χρήση χημικών. Χημικά όπως το ευρέως χρησιμοποιούμενο DDT, συνδέονται με ασθένειες όπως αναπτυξιακές διαταραχές, καρκίνοι, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και ορμονικές διαταραχές. Αν και υπάρχει ανώτατο όριο χρήσης τέτοιων χημικών στις καλλιέργειες, η κατανάλωσή τους από συνδυασμό τροφίμων, μπορεί να έχει σωρευτικά, εξαιρετικά βλαβερές συνέπειες. Οι αυξημένες περιπτώσεις αυτισμού, ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και καρκίνου στα παραγωγικά όργανα οφείλονται σε αυτή την εκτεταμένη χρήση των αγροχημικών.
  4. Βιομηχανία και βιομηχανικά απόβλητα :Τα υποπροϊόντα των εταιρειών και τα χημικά απόβλητα των βιομηχανιών, διοχετεύονται σε λίμνες, ποτάμια και υπόγεια ύδατα. Αυτή η τακτική των εργοστασίων ανά τον κόσμο έχει μολύνει τις θάλασσες του πλανήτη με υδράργυρο και μόλυβδο. Υψηλά επίπεδα διοξίνης, ενός από τα πιο τοξικά και επικίνδυνα χημικά στοιχεία που έχουν εντοπισθεί, παρατηρούνται στην τροφική αλυσίδα με κύρια πηγή τις εκπομπές από τις καύσεις των αποβλήτων.
  5. Βαρέα μέταλλα υδράργυρος και μόλυβδος: Μερικές από τις συνηθέστερες προσμείξεις στα βιομηχανικά τρόφιμα είναι τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο. Πιο συγκεκριμένα ο υδράργυρος είναι από τα πέντε συνηθέστερα συστατικά στα τρόφιμα και είναι υπεύθυνος για περιστατικά κώφωσης, τύφλωσης και εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Η μεγαλύτερη, ωστόσο, πηγή υδραργύρου στον οργανισμό μας είναι μέσω των βιομηχανικών αποβλήτων που καταναλώνονται από τα ψάρια και τα όστρακα και εν τέλει καταλήγουν σε εμάς. Ο μόλυβδος εισέρχεται στο σώμα μας μέσω του νερού και τροφίμων ενώ το κάδμιο, χωρίς να είναι στις πρώτες θέσεις των ουσιών που καταναλώνουμε, συναντάται περισσότερο στα τοπικά βιομηχανικά προϊόντα.
  6. Ζωικά φάρμακα και κατάλοιπα ορμονών: Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν αποκλείσει από τις τροφές τους τις γενετικά τροποποιημένες αυξητικές ορμόνες των βοοειδών και συγκεκριμένα την rBGH. Η rBGH είναι συνθετική ορμόνη που παρέχεται στα βοοειδή για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και παράχθηκε αρχικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto ενώ είναι απαγορευμένη ουσία σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία. Παρά τις αντιδράσεις όμως, υπάρχουν εταιρείες που συνεχίζουν να το περιλαμβάνουν στα συστατικά τους. Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
  7. Τροποποιημένα τρόφιμα: Οι πρώτοι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι έκαναν την εμφάνισή τους στη γεωργία τη δεκαετία του ’90 και συνεχίζουν να καλλιεργούνται παρά την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα της κατανάλωσής τους. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στα φυτοφάρμακα, τα οποία παρασκευάζονται από τις ίδιες εταιρείες που παράγουν και τους μεταλλαγμένους σπόρους. Η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων εισάγει στον οργανισμό νέα αλλεργιογόνα, τοξίνες και μολυσματικές ουσίες, αυξάνει την αντίστασή του στα αντιβιοτικά, ενώ την ίδια στιγμή αλλοιώνεται και η διατροφική προσφορά των τροφών. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σόγιας και καλαμποκιού προέρχεται από μεταλλαγμένες καλλιέργειες ενώ την ίδια κατεύθυνση έχουν πάρει, δυστυχώς και οι καλλιέργειες ρυζιού.
  8. Ρύποι επεξεργασίας: Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας των τροφίμων, οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μεταξύ των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, όταν τα τρόφιμα ζεσταίνονται ή μαγειρεύονται, αλλά ακόμα και τα μεταλλικά στοιχεία των συσκευών που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφών, οδηγούν τελικά στη ρύπανσή τους. Η ανάπτυξη καρκινογόνων στοιχείων στα στάδια επεξεργασίας ενός τροφίμου, είναι συχνό φαινόμενο και ακόμα συχνότερα, δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ούτε από τις εταιρείες, αλλά ούτε και από τους καταναλωτές.

Φυσική:

  • Ξένα Σώματα   
  • Συσκευασίες: Το αντιμόνιο και άλλα βλαβερά χημικά όπως ο μόλυβδος, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και βιομηχανικών ρητινούχων ουσιών που αποτελούν βασικά συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων. Και ενώ έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες ουσίες για την υγεία εμβρύων και παιδιών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τις περισσότερες βιομηχανίες. Τα περιτυλίγματα των fast-food τροφών, τα κουτάκια από τις κονσέρβες και πολλά άλλα είδη συσκευασιών περιέχουν ουσίες που μεταφέρονται στα τρόφιμα και καταλήγουν στον οργανισμό. Όταν δε, ζεσταίνεται το προϊόν, οι βλαπτικές ουσίες εκκρίνονται 55 φορές ταχύτερα στο φαγητό. Η πιο συχνά εμφανιζόμενη ουσία, είναι η δισφαινόλη Α η οποία ευθύνεται για την εμφάνιση προβλημάτων στην αναπαραγωγή, εγκεφαλικών βλαβών και καρκίνους στο στήθος και τον προστάτη. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού στο φούρνο μικροκυμάτων, αν και ήδη το 95% των Αμερικανών παρουσιάζουν στοιχεία δισφαινόλης Α στον οργανισμό τους. Ακόμα καλύτερα η μη χρήση φούρνων μικροκυμάτων συνιστάται ανεπιφύλακτα. Ζωικά φάρμακα και κατάλοιπα ορμονών

Αναλύοντας τις αιτίες μόλυνσης των τροφίμων, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τις πηγές επιμόλυνσης όπως:

  • Αυλες
  • Προσωπικό
  • Επιφάνειες εργασίας
  • Σκεύη
  • Εξοπλισμός
  • Ξενιστές (έντομα, τρωκτικά, ζώα)
  • Αέρας
  • Έδαφος
  • Νερό Το νερό είναι ο ιδανικότερος τρόπος μόλυνσης του εδάφους και του ανθρώπινου οργανισμού, και όχι μόνο, καθώς μέσω αυτού μεταφέρονται και εν τέλει απορροφούνται τα βακτήρια. Πλήθος βλαβερών χημικών στοιχείων, βακτηρίων και παρασίτων, συσσωρεύονται στα αποχετευτικά δίκτυα όταν δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας και καθαριότητας σε αυτά. Τρία είναι τα συνηθέστερα είδη βακτηρίων που εντοπίζονται στα μολυσμένα νερά και αυτά είναι το E. coli, το clostridium και ο εντερόκοκκος, που εμφανίζονται στα περιττώματα ανθρώπων και ζώων.
  • Ξένα σώματα

Α Ν Τ Ι Μ Ε Τ Ω Π Ι Σ Η -Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ

Για τους μικροοργανισμούς Escherichia coli ( εδώ και αγορά εδώ) Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Vibrio cholera μια γενική αντιπαρασίτωση

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, we shall be at your disposal at the following numbers: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!