Αρχική Vivamus Υποφέρετε από τυχαίους πονοκεφάλους; Πρήζεται η γλώσσα σας όταν τρώτε ντομάτες; Η δυσανεξία στην Ισταμίνη ίσως να είναι η αιτία

Υποφέρετε από τυχαίους πονοκεφάλους; Πρήζεται η γλώσσα σας όταν τρώτε ντομάτες; Η δυσανεξία στην Ισταμίνη ίσως να είναι η αιτία

by NIKOLE

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι απλό, αλλά καθώς αποτελεί σημαντική πηγή για την κατανόηση της ισταμίνης, αποφασίσαμε να το συμπεριλάβουμε, για όσους τουλάχιστον έχουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις, αν και κάποια σημεία του είναι κατανοητά από τους περισσότερους)Δυσανεξία στην Ισταμίνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Νοιώθετε ανεξήγητους πονοκεφάλους ή έντονο στρες; Μήπως κοκκινίζει υπερβολικά το πρόσωπό σας όταν πίνετε κόκκινο κρασί; Μήπως η περίοδό σας είναι ακανόνιστη; Νιώθετε κνησμό στη γλώσσα και στο στόμα ή έχετε ρινική καταρροή όταν τρώνε μπανάνες, αβοκάντο ή μελιτζάνες; Αν απαντήσατε ναι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε μπορεί να έχετε δυσανεξία στην ισταμίνη.

Όπως θα ανακαλύψετε σε αυτό το άρθρο, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι «όλα στο κεφάλι σας», αλλά θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χειρίζεται την ισταμίνη. Σε αυτό θα αναφέρουμε επίσης ποιες διατροφικές στρατηγικές είναι διαθέσιμες μαζί με διατροφικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα.
Αλλά πρώτα, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά.

Τι είναι η ισταμίνη;

Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που συμμετέχει στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού σας συστήματος, του γαστρεντερικού και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ως νευροδιαβιβαστής, μεταφέρει σημαντικά μηνύματα από το σώμα στον εγκέφαλο, ενώ αποτελεί διεγέρτη της έκκρισης του οξέος στο στομάχι, το οποίο βοηθάει στην διάσπαση και την πέψη των τροφών.

Επιστημονικά, η ισταμίνη [2-(4-imidazolyl)-αιθυλαμίνη] είναι μια αμίνη, που παράγεται από διάφορα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μαστοκυττάρων, των βασόφιλων, των ισταμινεργικών νευρώνων, των αιμοπεταλίων και των γαστρικών εντεροχρωμαφινικών κυττάρων.

Η ισταμίνη βρίσκεται επίσης σε διάφορες ποσότητες σε τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ ιστιδίνη. Η ζύμωση, η θεραπεία και το αργό μαγείρεμα, μετατρέπουν την ιστιδίνη σε ισταμίνη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα σε ισταμίνη των τροφίμων.

Η ισταμίνη αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλλούν, έτσι ώστε τα λευκά κύτταρα του αίματος να μπορούν γρήγορα να βρουν και να επιτεθούν στο λοιμογόνο παράγοντα ή την ξένη ουσία. Η υψηλή συγκέντρωση ισταμίνης είναι αυτή που δημιουργεί τον πονοκέφαλο, το αίσθημα των εξάψεων και τη φαγούρα και επηρεάζει την διάθεση. Αυτό αποτελεί μέρος της φυσικής ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, αλλά αν δεν απομακρυνθεί η ισταμίνη γρήγορα και αποτελεσματικά, τότε μπορεί να εμφανιστεί αυτό που ονομάζουμε δυσανεξία στην ισταμίνη.

Επειδή η ισταμίνη μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να επηρεάσει το έντερο, τους πνεύμονες, το δέρμα, τον εγκέφαλο και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα, συμβάλλοντας στην εμφάνιση ενός μεγάλου φάσματος σημείων και συμπτωμάτων που συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διαγνωστούν.

Φυσιολογικές λειτουργίες της ισταμίνης

Ας πούμε ότι σας δάγκωσε ένα έντομο. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα «δει» το δηλητήριο του εντόμου και θα ανταποκριθεί ενεργοποιώντας τα ιστοκύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, που δρουν ως φρουροί του έμφυτου ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτά τα ιστοκύτταρα θα προκαλέσουν στη συνέχεια την απελευθέρωση ισταμίνης από σάκους αποθήκευσης γνωστούς ως εκκριτικά κοκκία. 

Δεδομένου ότι η ισταμίνη είναι ένα σηματοδοτικό μόριο ευρέως κατανεμημένο σε όλο το σώμα, αναμεταδίδει πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων στο σώμα μέσω τεσσάρων τύπων υποδοχέων, δηλαδή των υποδοχέων H1, H2, H3 και H4. Και με αυτόν τον τρόπο, η ισταμίνη προκαλεί την απελευθέρωση άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία, προκαλώντας πρήξιμο.

Αυτό το πρήξιμο αυξάνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών κυττάρων στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντάς τους να βρουν γρήγορα τον εισβολέα (το δηλητήριο του εντόμου σε αυτή την περίπτωση) και να του επιτεθούν έτσι ώστε να μην έχει χρόνο να προκαλέσει σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις.

Άλλες λειτουργίες της ισταμίνης στο σώμα

Δεδομένου ότι η ισταμίνη δρα μέσω τεσσάρων διαφορετικών υποδοχέων, ο ρόλος της υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή μιας ανοσολογικής απόκρισης.

Για παράδειγμα, η ισταμίνη δρα επίσης ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να ελέγξει ολόκληρη τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. [2] Τα ζητήματα με τον υποδοχέα H1 θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελαττωματικές μυοσκελετικές και άλλες συμπεριφορές.

Επιπλέον, η ισταμίνη εμπλέκεται επίσης :

  • Στη ρύθμιση των φυσιολογικών λειτουργιών στο έντερο
  • Στον κύκλος ύπνου-αφύπνισης – τα προβλήματα με τον υποδοχέα H1 μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. [34]
  • Στην παραγωγή γαστρικού οξέος – φαρμάκων που παρεμβαίνουν στον υποδοχέα H2 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γαστρικού οξέος. [5]

Το σώμα είναι συνήθως καλά εξοπλισμένο για να αποτρέψει τη συσσώρευση ισταμίνης. Συνήθως, μόλις η ισταμίνη κάνει τη δουλειά της (ή αφού καταναλώσει μια τροφή πλούσια σε ισταμίνη), αυτή η αμίνη θα αποικοδομηθεί ενζυματικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ισταμίνη που παράγεται ή καταναλώνεται.
Όταν η ισταμίνη ξεφεύγει, υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι προβλημάτων ισταμίνης:

  1. Μαστοκυττάρωση : Αυτή είναι μια σπάνια γενετική πάθηση που προκαλείται από περίσσεια τροποποιημένων μαστοκυττάρων. Και όσο περισσότερα μαστοκύτταρα έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερη ισταμίνη θα παράγει το σώμα.[6]
  2. Histaminosis Δυσανεξία στην ισταμίνη, που προκαλείται από τα τρόφιμα. Δεν είναι πραγματική τροφική δυσανεξία, δεδομένου ότι προέρχεται από την αδυναμία του σώματος να καθαρίσει την ισταμίνη που προσλαμβάνεται.[7] ν και ορισμένα τρόφιμα είναι φυσικά πιο πλούσια σε ιστιδίνη/ισταμίνη, τα συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη προκαλούνται από ελαττώματα στην επεξεργασία και την αποβολή της ισταμίνης μαζί με προβλήματα του εντέρου.
  3. Το σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων (MCAS) MCAS διαφέρει από μια δυσανεξία που προκαλείται από την κατανάλωση ισταμίνης: αναφέρεται σε μια ανοσολογική κατάσταση όπου τα μαστοκύτταρα προκαλούν μια υπεραπόκριση σε μια απειλή.
    Αυτή η υπερβολική αντίδραση οδηγεί στη συνέχεια στην απελευθέρωση περίσσειας ισταμίνης (καθώς και άλλων χημικών μεσολαβητών όπως οι κυτοκίνες, οι προσταγλανδίνες και οι ιντερλευκίνες), προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. Με απλά λόγια, το MCAS είναι μια αντίδραση στην ισταμίνη που απελευθερώνεται από τα μαστοκύτταρα. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να συνδέονται με αναστάστωση/διαταραχή σε διάφορα συστήματα του οργανισμού όπως: κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα, αναπαραγωγικό, αναπνευστικο, πεπτικό, ανοσοποιητικό.

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
Άγχος και/ή κατάθλιψη
Διαταραχές ύπνου
“Ομίχλη του εγκεφάλου”
Δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα, καούρα, διάρροια
Ερυθρότητα, έξαψη ή κνίδωση
Συριγμός ή δύσπνοια
Ρινική συμφόρηση
Ιλιγγος
Αρρυθμία
Αναφυλαξία
Υποτονία και υπέρταση
Ανισορροπία κιρκάδιου ρυθμού
Δυσμηνόρροια
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Ευαισθησίες σε τρόφιμα και χημικά

Τι μπορεί να προκαλέσει το MCAS;
Τα μαστοκύτταρα μπορεί να γίνουν υπερδραστήρια λόγω:

Γύρης
Τραύματος
Τσιμπημάτων από έντομα
Περιβαλλοντικών τοξινών

Φλεγμονής ή κυτοκινών
Αντισωμάτων IgE και IgG – Οποιοσδήποτε τύπος τροφικών αλλεργιογόνων και τροφικών ευαισθησίας μπορεί να προκαλέσει MCAS.
Δυσβίωσης του εντέρου ή λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, Lyme και μούχλα.[8] Οι τοξίνες που απελευθερώνονται από αυτούς τους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα (i) προκαλώντας MCAS και (ii) προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.
Τοξικότητας βαρέων μετάλλων όπως το αλουμίνιο και ο υδράργυρος.[9]
Σαλικυλικών (ένας τύπος φαινόλης) – Υπολογίζεται ότι το 0,6 έως 2,5% του πληθυσμού είναι ευαίσθητο στα σαλικυλικά που μπορούν να υπερενεργοποιήσουν τα μαστοκύτταρα. Τα ιστιοκύτταρα στη συνέχεια απελευθερώνουν φλεγμονώδη μόρια γνωστά ως τα κυστεϊνυλολευκοτριένια (Cys-LTs) στη συνέχεια οδηγούν σε διάφορα συμπτώματα.[10]
Οξαλικών – Τα οξαλικά φαίνεται να προκαλούν επίσης MCAS. αν και, αυτό είναι κυρίως κλινική απόδειξη σε αυτό το σημείο.
Καταστάσεις που σχετίζονται με το MCAS
Εκτός από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, οι ακόλουθες καταστάσεις σχετίζονται με το MCAS, συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και των αυτοάνοσων διαταραχών:
Αυτισμός
Αλλεργίες και άσθμα
Τροφική αλλεργία και δυσανεξία
Ηωσινοφιλική Οισοφαγίτιδα
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Πολλαπλή χημική ευαισθησία
CIRS (Σύνδρομο Χρόνιας Φλεγμονώδους Απόκρισης)
POTS (Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας)
Αυτοάνοσες διαταραχές (θυρεοειδίτιδα Hashimoto, λύκος κ.λπ.)
Ινομυαλγία
Κοιλιοκάκη
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
GERD
Διάμεση Κυστίτιδα
Ημικρανίες
Ανησυχία
Κατάθλιψη
Διαταραχές ύπνου

Τώρα που ξέρετε τι είναι το MCAS και πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί, ας δούμε γιατί ορισμένα άτομα έχουν προβλήματα με την ισταμίνη.
Λοιπόν, αυτό μπορεί να προέρχεται από διάφορους παράγοντες:[7]
Μια ανεπάρκεια DAO (η διαμινοξειδάση (DAO) είναι το σημαντικότερο ένζυμο του οργανισμού για την διάσπαση της ισταμίνης των τροφών και αποτελεί μια φυσική άμυνα ενάντι της περίσσειας ισταμίνης. Αν ληφθούν μεγάλες ποσότητες ισταμίνης με την διατροφή ή ο οργανισμός παράγει περισσότερη ισταμίνη από αυτή που μπορεί να διαχειριστεί η διαμινοξειδάση, μπορεί να εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Η διαμινοξειδάση παράγεται στο λεπτό έντερο, αλλά ορισμένα φάρμακα, κάποιες τροφές και ορισμένα μικρόβια μπορεί να καταστείλουν την παραγωγή της) .δευτερογενή σε ένα γενετικό πρόβλημα με την παραγωγή DAO (πιο συχνή σε άτομα ασιατικής καταγωγής), δυσανεξία στη γλουτένη και φλεγμονή. Δεδομένου ότι το DAO υποβαθμίζει την ισταμίνη, μια ανεπάρκεια θα προκαλέσει τη συσσώρευση ισταμίνης στο σώμα.
Επιπλέον, φάρμακα όπως τα nsaidS, τα αντιισταμινικά, οι αναστολείς Η2, τα αντικαταθλιπτικά, οι ανοσορυθμιστές και τα αντιαρρυθμικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα DAO του σώματος.
Γενετικές μεταλλάξεις στο γονίδιο DAO – Αυτές θα μείωναν την αποτελεσματικότητα του DAO στην απομάκρυνση της ισταμίνης.
Έλλειψη ή μειωμένη δραστηριότητα του HNMT – Αυτό μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών (όπως ανεπάρκειες βιταμινών Β1, Β2, Β12, Β6 και μετάλλων όπως φυλλικό οξύ, ψευδάργυρος και χαλκός). Αυτές οι διατροφικές ελλείψεις επηρεάζουν την οδό μεθυλίωσης μέσω της οποίας το HNMT αποδομεί την ισταμίνη.

Τροφές σχετικά με την ισταμίνη σε αντίστοιχο άρθρο μας.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!