Αρχική VivamusΣυμβουλες ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

by NIKOLE

Το σπίτι σας είναι ένα καταφύγιο που πρέπει να είναι ασφαλές, άνετο και υγιεινό. Οι αόρατοι κίνδυνοι στο σπίτι σας μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία σας και την οικογένειά σας. Χημικά, μικρόβια, οι ιοί και άλλα παράσιτα μπορεί να σας βλάψουν αν η δράση τους μείνει ανεξέλεγκτη.

Παρακάτω είναι μερικά συνήθη προβλήματα, καθώς και λύσεις για το πώς να διατηρήσετε ένα ασφαλές και υγιεινό σπίτι.

ΚΟΥΖΙΝΑ
Όλοι καταφεύγουν στην κουζίνα. Χώρος τροφής, ψυχαγωγίας, εστία του σπιτιού με αρκετούς όμως κινδύνους,δεδομένου ότι σχεδόν κάθε επιφάνεια είναι ένας μαγνήτης για τα βακτηρίδια, τους ιούς, τα μικρόβια, τις κατσαρίδες και άλλα παράσιτα.

Σφουγγάρια και πετσέτες πιάτων
Ένα σφουγγάρι, αν και δεν είναι μεγαλύτερο από την παλάμη σας, μπορεί να μεταφέρει μούχλα και χιλιάδες μικρόβια και παθογόνους μικροοργανισμούς, αν δεν καθαριστεί ή αποθηκευτεί σωστά. Δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σκοτώσετε τα μικρόβια σε ένα σφουγγάρι είναι:

τοποθετήστε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων με τον κύκλο στεγνώματος ενεργοποιημένο
το βγάζετε και το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα έως δύο λεπτά για να καθαρίσει
Οι πετσέτες πιάτων από ύφασμα, μπορούν επίσης να φιλοξενούν ανθυγιεινούς μικροοργανισμούς, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται μόνο για την ξήρανση καθαρών πιάτων. Πλύνετε τες συχνά στο πλυντήριό σας με ζεστό νερό

Επιφάνεια κοπής
Ποτέ μην κόβετε φρούτα ή λαχανικά στην ίδια σανίδα κοπής που χρησιμοποιείτε για να κόψετε ωμό κρέας, εκτός αν την καθαρίζετε καλά στο μεσοδιάστημα. Ετσι θα αποφύγετε την πιθανή εξάπλωση μόλυνσης από σαλμονέλα, E. coli (κολοβακτηρίδιο) και άλλων επιβλαβών βακτηρίων. Είναι καλή ιδέα να έχετε δύο σανίδες κοπής, μία για ωμό κρέας και μία για φρούτα, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο.

Πάγκοι
Διατηρείτε όλες τις επιφάνειες καθαρισμένες και αποστειρωμένες αφού μαγειρέψετε. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλετε στην εξάλειψη των βακτηρίων τροφίμων όπως το Campylobacter, μια κοινή αιτία διάρροιας, και θα αποθαρρύνει τις κατσαρίδες να “γιορτάσουν” στα υπολείμματα που απομένουν στον πάγκο. Αυτά τα οικιακά παράσιτα μπορούν να μεταφέρουν πολλά μικρόβια και μπορεί επίσης να προκαλέσουν άσθμα και αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους.

Μπορείτε να καθαρίσετε τους πάγκους σας με λευκαντικό αφού τους σκουπίσετε με σαπούνι και νερό. Ένα κουταλάκι του γλυκού χλωριούχο λευκαντικό ανά τετραγωνικό του νερού θα κάνει το τέχνασμα (εμείς χρησιμοποιούμε ξύδι και σόδα). Θα σας βοηθήσει να σκοτώσετε τυχόν μικρόβια, πλένοντας πιάτα και σκεύη αμέσως μετά το φαγητό, αποθηκεύοντας τα τρόφιμα σε στεγανά σφραγισμένα δοχεία και κρατώντας τα σκουπίδια σε ένα δοχείο που κλείνει με καπάκι.

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ
Είτε μοιράζεστε το κρεβάτι σας με κάποιον άλλο είτε όχι, δεν είστε ποτέ μόνοι στο κρεβάτι. Η σκόνη, τα ακάρεα σκόνης και ενδεχομένως κάποιο σκυλί, σας κρατούν συνεχώς συντροφιά. Τα μικρόβια συνδυασμένα με την κακή ποιότητα του αέρα μπορούν να μας ερεθίσουν είτε είμαστε αλλεργικοί είτε όχι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ακάρεα σκόνης παράγουν απόβλητα όπου τοποθετούν τα αυγά τους. Αν σε αυτά προσθέσετε τις τρίχες, το νεκρό δέρμα, τους μύκητες και τη γύρη, θα έχετε ένα συνδυασμό αλλεργιογόνων με δραματικές συνέπειες για τα ευαίσθητα άτομα.

Χρησιμοποιείστε κάλυμμα στρώματος και μαξιλαριών. Μια  φορά την εβδομάδα, πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα σε ζεστό νερό πάνω από 130˚F για να σκοτώσετε τα ακάρεα σκόνης, και σκουπίστε τα ακάλυπτα στρώματα τακτικά.

ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Το μπάνιο είναι ένα σχετικά “νέα εφεύρεση”. Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι βασίζονταν σε εξοχικές κατοικίες και δημόσια λουτρά, και για καλό λόγο – κρατούσαν τα μικρόβια και τα απόβλητα μακριά από τους χώρους διαβίωσης. Σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια των τουαλετών και των μπανιέρων, και σε αυτούς τους χώρους τα μικρόβια μπορούν να κρυφτούν εκεί που δεν θα τα περιμένουμε.

Λαβή τουαλέτας
Προφανώς διατηρείτε τη λεκάνη και το καπάκι καθαρά, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε τη χειρολαβή ή το μπουτόν της λεκάνης που πιέζετε για να γεμίσει νερό η λεκάνη); Ροταϊός, εντερόκοκκος και άλλα δυσάρεστα παράσιτα μπορούν να ζήσουν εκεί. Ο εντεροκόκκος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα, ενώ ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας στα παιδιά. Κρατήστε τη χειρολαβή καθαρισμού αποστειρωμένη με ένα απολυμαντικό που αφαιρεί αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες .

Από το πάτωμα έως την οροφή
Η  μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί στο μπάνιο, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα υγείας, από υγρά μάτια με φαγούρα μάτια μέχρι τις επιθέσεις άσθματος. Ένας άλλος κίνδυνος που κρύβεται στο μπάνιο σας και ίσως σε όλο το σπίτι σας είναι ο μύκητας τρικόφυτο. Ο μύκητας προκαλεί λειχήνες και το πόδι του αθλητή και μπορεί να περάσει από το πόδι ενός ατόμου σε άλλου μέσω του δαπέδου.

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό που έχει σχεδιαστεί για να σκοτώσει μούχλα και μύκητες στο μπάνιο, και μετά το μπάνιο ή το ντους, σκουπίστε το μπανιέρα ή τους τοίχους ντους και την κουρτίνα με μια πετσέτα ή σπάτουλα. Ορισμένες κουρτίνες ντους μπορούν ακόμη και να πλυθούν στο πλυντήριο.

Αφαιρέστε τους λερωμένους ιστούς και απομακρύνετε καθημερινά το καλάθι. Μην τους αφήνετε να βρίσκονται στο δωμάτιο ή πάνω από τον πάγκο. Ο ρινοϊός, η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, εξαπλώνεται εύκολα όταν οι άνθρωποι αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες και έπειτα αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Αυτοί οι ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί μπορούν να ζουν σε επιφάνειες για μέρες.

Πόμολα
Αυτές οι λαβές μπορούν να μεταφέρουν σταφυλόκοκκο, ένα κοινό βακτήριο. Ενώ συνήθως δεν αποτελεί απειλή, ο σταφυλόκοκκος καθίσταται επιβλαβής συχνά αν εισέλθει στο στόμα, τα μάτια, κοψίματα ή γρατζουνιές και μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων. Ένα καλό καθάρισμα του ντουλαπιού με ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό θα κρατήσει μακρυά και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Τοίχοι
Αν οι τοίχοι μιλούσαν, θα σας ζητούσαν πιθανώς να επανεξετάσετε την επιλογή χρωμάτων σας – όχι το χρώμα αλλά τον τύπο. Τα χρώματα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ), μια τεράστια πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτές οι χημικές ουσίες, που βρίσκονται επίσης στην ταπετσαρία, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και άλλα οικοδομικά υλικά, μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την υγεία. Κρίσιμο είναι τα χρώματα σε παλαιότερα σπίτια, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν μόλυβδο. Η κατασκευή βαφής με βάση το μολύβι απαγορεύτηκε το 1978, οπότε αν το σπίτι σας χτίστηκε μετά από αυτό, ίσως είναι εντάξει σε αυτό.Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς τους τοξικούς ατμούς, επιλέξτε χρώματα χαμηλής VOC, χρώματα γάλακτος ή ασβέστου. Σε παλαιότερα σπίτια, ελέγξτε για την παρουσία μολύβδου με την πρόσληψη ενός εξουσιοδοτημένου αξιολογητή κινδύνου ή αγοράζοντας ένα κατ ‘οίκον δοκιμαστικό κιτ στο τοπικό κατάστημα υλικού. Εάν ανακαλύψετε μόλυβδο στο σπίτι σας, ρωτήστε για τα προϊόντα αφαίρεσης μολύβδου στο κατάστημα ή προσλάβετε έναν έμπειρο ειδικό για να το αφαιρέσετε.Χαλιά 
Πολλά χαλιά, καθώς και τα συγκολλητικά και τα υλικά που απαιτούνται για την εγκατάστασή τους, εκπέμπουν τις ίδιες ΠΟΕ με το χρώμα. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη μετά την εγκατάσταση νέου χαλιού και άλλοι παραπονούνται για ερεθισμό των ματιών, της μύτης και του λαιμού.Για να αποφύγετε ζητήματα υγείας, ρωτήστε αν μπορεί να αεριστεί το χαλί και να εκτεθεί για λίγο στον ήλιο πριν από την εγκατάσταση. Ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να επιτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερη κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο. Εξετάστε την επιλογή μοκέτας και συναφών προϊόντων που ικανοποιούν τα κριτήρια εκπομπής ΠΟΕ χαμηλής ποιότητας για την αποδοχή της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Αφού τοποθετηθούν, σηκώνετε τα χαλιά σας συχνά, για να μειώσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με την αλλεργία, λόγω της σκόνης και των κατοικίδιων ζώων.Για να αερίσετε ένα δωμάτιο, ανοίξτε παράθυρα περιοδικά, ειδικά μετά την εγκατάσταση νέων τοίχων χαλιών ή ζωγραφικής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε έναν καθαριστή αέρα ή φυτά οικιακής χρήσης για να φιλτράρετε τις τοξίνες και τυχόν πτητικές ουσίες πτητικών οργανικών αερίων από τον αέρα.Η ανθρωπότητα έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη εσωτερικών χώρων όπως κουζίνες και μπάνια. Λαμβάνουμε ως δεδομένες πολλές σύγχρονες ανέσεις, ενώ μερικές από αυτές μπορούν να παράξουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και μικρόβια στο σπίτι. Είναι σημαντικό να είστε άνετοι στο σπίτι σας και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να ζήσετε καλά σε ένα ασφαλές και υγιεινό σπίτι.

Your home is a haven that should be safe, comfortable, and healthy. Unseen dangers throughout your home can affect you and your family’s well-being. Maybe not bump-in-the-night, paranormal intruders, but chemicals, germs, viruses, and other pests can do you harm if left unchecked.

https://www.healthline.com/health/healthy-home-guide?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=allergies

Below are some common trouble spots around the house, and solutions on how to maintain a safe and healthy home.

KITCHEN
Kitchen

Everyone gravitates to the kitchen. Part restaurant, part entertainment center, and part family room, it’s ground zero for the most troublesome spots in the home, as practically every surface is a magnet for bacteria, viruses, germs, roaches, and other pests.

Sponges and dish towels

A sponge, although no bigger than your palm, can carry mold and thousands of germs and food-borne pathogens, if it’s not cleaned or stored properly. Two things you can do to kill germs on a sponge are:

  • place the sponge in the dishwasher with the drying cycle on
  • wet it and put it in the microwave for one to two minutes to sanitize

Cloth dish towels can also harbor unhealthy microorganisms, even if they are only used for drying clean dishes. Wash them often on the hot cycle of your washing machine.

Cutting board

Never cut fruits or vegetables on the same cutting board you use to slice raw meat, unless you thoroughly clean it between chops. Keeping veggies and raw meat separated will avoid cross contamination and the possible spread of salmonella, E. coli, and other harmful bacteria. It’s a good idea to have two cutting boards, one for raw meat and one for fruits, vegetables, and everything else.

Countertops

Use a little counter intelligence by keeping all surfaces cleaned and sanitized after you cook. This extra step will help eliminate food bacteria such as Campylobacter, a common cause of diarrhea, and will discourage roaches from feasting on the leftovers left on the counter. These household pests can carry a number of germs and can also trigger asthma and allergies in some people.

You can sanitize your countertops with bleach after wiping them down with soap and water. One teaspoon of chlorine bleach per quart of water will do the trick. This extra step will help kill any lingering germs.

Keep a lid on possible roach infestation by washing dishes and utensils immediately after eating, storing food in tightly sealed containers, and keeping trash in a container with a lid on it.

BEDROOM
Bedroom

Whether you share a bed with someone else or not, you are never alone in bed. Dust, dust mites, and possibly pet dander keep you company all the time. These bed bugs add to poor air quality and can irritate the best of us, allergic and non-allergic people alike. This is because dust mites produce waste and lay eggs. Add hair, dead skin, fungi, and pollen, and you get an allergen-filled combination that can pack a wallop to sensitive individuals.

Go undercover to fight these pests with zippered plastic mattress and pillow covers. Once a week, wash all bedding in hot water above 130˚F to kill dust mites, and vacuum uncovered mattresses regularly.

BATHROOM
Bathroom

The bathroom is a relatively new thing. For thousands of years, people relied on outhouses and public baths, and for good reason — to keep germs and waste away from living quarters. Today, we have the luxury of toilets and bathtubs, and in these spaces germs can be lurking where you wouldn’t expect them.

Toilet handle

The toilet may be an easy mark for potential health dangers in the bathroom, but it’s for a reason you might not expect. Sure, you know to keep the bowl and the seat clean, but how often do you clean the flush handle? Rotavirus, enterococcus, and other nasty pests can live there. Enterococcus can cause gastroenteritis, while rotavirus is the most common cause of diarrhea among children. Keep the flush handle sanitized with a disinfectant that specifically lists these unwanted guests on the label.

Floor to ceiling

Mold can thrive in the bathroom, presenting a number of health problems, from watery, itchy eyes to asthma attacks. Another danger lurking in your bathroom, and possibly throughout your house, is trichophyton. This fungus causes ringworm and athlete’s foot and can be passed from one person’s foot to the next via flooring.

Use a disinfectant designed to kill mold and fungus in the bathroom, and after bathing or showering, wipe down the tub or shower walls and curtain with a towel or squeegee. Some shower curtains can even be thrown in the washing machine.

Throw soiled tissues away and empty the wastebasket daily. Don’t leave them lying around the room or on top of the counter. Rhinovirus, the main cause of the common cold, spreads easily when people touch contaminated surfaces and then touch their eyes, nose, or mouth. These viruses and other microorganisms can live on surfaces for days.

THROUGHOUT THE HOUSE
Throughout the house

Some other areas of the house where germs and bacteria tend to spread easily are:

Doorknobs

They do more than allow you into your home or a room. These handles can carry staph, short for Staphylococcus aureus, a common bacterium. While usually not a threat, staph can be harmful if it enters your mouth, eyes, cuts, or scrapes, and can cause a wide spectrum of problems. A good swipe of the doorknob with an antibacterial cleaner will keep staph and other harmful microorganisms at bay.

Walls

If walls could talk, they would probably ask you to reconsider your paint choice — not the color but the type. Paints contain volatile organic compounds (VOCs), a huge source of indoor air pollution. These chemicals, also found in upholstery, textiles, and other building materials, can cause a number of health-related issues. Of critical concern are paints in older homes, which might contain lead. The manufacturing of lead-based paint was banned in 1978, so if your house was built after that, you’re probably OK on this one.

To reduce your exposure to these toxic vapors, choose low-VOC paints, milk paints, or whitewashes. In older homes, check for the presence of lead by hiring a licensed risk assessor or by purchasing a lead home test kit at your local hardware store. If you discover lead in your home, inquire about lead-removal products at the hardware store or hire an experienced specialist to remove it.

Carpets and rugs

Many carpets and the adhesives and padding needed to install them emit the same VOCs as paint. Some people experience flu-like symptoms after installing new carpet and others complain of eye, nose, and throat irritation.

To avoid health issues, ask if the carpet can be aired out before installation. Open windows and doors and use fans to allow as much air to circulate in the room as possible. Consider selecting carpet and related products that meet low-VOC emitting criteria for indoor air quality acceptance. Once in place, vacuum your carpets and rugs frequently to ease allergy-related problems due to dust and pet dander.

To help ventilate a room, open windows periodically, especially after installing new carpet or painting walls. Consider using an air purifier or house plants to filter toxins and any airborne VOCs out of the air.

Humankind has come a long way in the development of indoor spaces such as kitchens and bathrooms. We take for granted a lot of modern conveniences, and some of these can bring harmful chemicals and germs into the home. It’s important to be comfortable in your own home, and by following the tips above you can live well in a safe and healthy home.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!