Αρχική Vivamus Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης για παιδιά

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης για παιδιά

by NIKOLE

Τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά φαγητά και μας αρέσει να ευχαριστούμε τα παιδιά μας με ειδικές λιχουδιές. Αλλά η υπερβολική ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το παιδί σας πιο ευάλωτο στο να αρρωστήσει. Η ζάχαρη προκαλεί αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπίες που οδηγούν σε χρόνια προβλήματα υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συμπεριφορά, την προσοχή και τη μάθηση.

Υπάρχουν πολλά γλυκαντικά στην αγορά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσικά. Αλλά εξακολουθεί να είναι ζάχαρη και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ προσθέτουν ελάχιστη ή καθόλου διατροφή στη διατροφή του παιδιού σας.

Μπορεί να θέλετε να παραλείψετε τα επεξεργασμένα γλυκά, τα μπισκότα και τα γλυκά ποτά και να παρέχετε υγιεινά σπιτικά αρτοσκευάσματα που θα λατρέψουν τα παιδιά σας – χρησιμοποιώντας φυσικά, μη επεξεργασμένα ή ακατέργαστα βιολογικά σάκχαρα. Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Όταν δίνετε στα παιδιά σας γλυκά, είναι καλή ιδέα να παρέχετε υψηλής ποιότητας λίπη και πρωτεΐνη μαζί με αυτά για να επιβραδύνει την απελευθέρωση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν εξετάζετε τι να χρησιμοποιήσετε για μια υγιεινή εναλλακτική ζάχαρη για τα παιδιά σας. Υπάρχει ο γλυκαιμικός δείκτης, ο οποίος είναι η πιθανότητα να οδηγήσει σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τα σάκχαρα αυξάνουν γρήγορα τη γλυκόζη και την ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες σακχάρου στο αίμα, φλεγμονή και αύξηση βάρους, επομένως όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο το καλύτερο.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε την περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φρουκτόζη. Όταν καταναλώνεται σε αυτά τα ολόκληρα τρόφιμα, η φρουκτόζη συνδυάζεται με τη σωστή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων που μετριάζουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στο σώμα. Η τακτική κατανάλωση φρουκτόζης αναγκάζει το συκώτι να εργάζεται σκληρότερα και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, χρόνια αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη – με αποτέλεσμα χρόνιες παθήσεις.

Η φρουκτόζη προστίθεται σε χιλιάδες επεξεργασμένα ποτά και τρόφιμα, καθώς είναι ένα φτηνό γλυκαντικό. Η χειρότερη μορφή είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS).

Ακολουθεί μια λίστα με διαφορετικούς τύπους γλυκαντικών, ξεκινώντας από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε και προχωρώντας στις πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης για τα παιδιά.

Αυτά τα χημικά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλαβερές συνέπειες των τεχνητών γλυκαντικών.

  • Acesulfame-K (γνωστός και ως Sunette ή Sweet One)
  • Ασπαρτάμη (βρίσκεται στα Nutrasweet, Equal και Sugar Twin)
  • Σακχαρίνη (βρίσκεται στα ροζ πακέτα ως Sweet και Low) και βρίσκεται επίσης σε ορισμένα παρασκευάσματα για βρέφη
  • Σουκραλόζη (γνωστή και ως Splenda)

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου και να συμβάλουν σε μεταβολικές καταστάσεις και σε μια σειρά ζητημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της αύξησης βάρους. Ελέγξτε τη λίστα συστατικών με τα λεγόμενα διαιτητικά τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και οδοντόκρεμες – και αποφύγετε αυτά που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά.

Μπορείτε να βρείτε HFCS στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Η κρυσταλλική φρουκτόζη είναι μια άλλη εξαιρετικά ισχυρή μορφή φρουκτόζης που επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά επεξεργασμένα ποτά. Και τα δύο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό και πρέπει να αποφεύγονται.

Το HFCS είναι ελεύθερη, μη δεσμευμένη φρουκτόζη. Αυτό σημαίνει ότι η φρουκτόζη δεν συνδέεται με τη γλυκόζη και δεν αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος που περιλαμβάνει φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Απορροφάται πιο γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια πηγαίνει απευθείας στο ήπαρ και μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια, τα οποία σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις. Προκαλεί επίσης αύξηση βάρους.

Το μεγαλύτερο μέρος του σιρόπι καλαμποκιού παρασκευάζεται από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, το οποίο σίγουρα πρέπει να αποφεύγεται. Μη ασφαλή επίπεδα υδραργύρου και άλλες προσμείξεις έχουν βρεθεί στο HFCS και η κρυσταλλική φρουκτόζη μπορεί να περιέχει μόλυβδο και αρσενικό.

Η κοινή λευκή επιτραπέζια ζάχαρη προέρχεται είτε από ζαχαροκάλαμο είτε από ζαχαρότευτλα και είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη και εξευγενισμένη, επομένως είναι καλύτερο να την αποφεύγετε. Αν δεν είναι βιολογικά, τα ζαχαρότευτλα είναι γενετικά τροποποιημένα (ΓΤΟ). Η κοινή λευκή ζάχαρη είναι περίπου 50% φρουκτόζη. Είναι μια ουσία με πολλές θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία. Εάν χρησιμοποιείτε καθόλου λευκή ζάχαρη, βεβαιωθείτε ότι είναι βιολογική και χωρίς ΓΤΟ.

Για να παρασκευαστεί η τυπική καστανή ζάχαρη, μικρές ποσότητες μελάσας προστίθενται ξανά μετά τη διύλιση και την επεξεργασία της ζάχαρης. Αυτό είναι που δίνει στη ζάχαρη ένα καφέ χρώμα. Η καστανή ζάχαρη είναι απλώς κανονική ζάχαρη, αν και μπορεί να περιέχει μικροσκοπικές ποσότητες μετάλλων. Αλλά αυτή η περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία είναι τόσο μικρή που δεν την καθιστά θρεπτική και εξακολουθεί να έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με την κανονική ζάχαρη.

Συμβουλή: Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας καστανή ζάχαρη ανακατεύοντας δύο κουταλιές της σούπας μελάσα σε ένα φλιτζάνι λευκή ζάχαρη. Αυτό θα κάνει ανοιχτή καστανή ζάχαρη. Για σκούρα, χρησιμοποιήστε τέσσερις κουταλιές της σούπας μελάσα.

Παρόλο που η αγαύη διαφημίζεται ως υγιεινό γλυκαντικό, είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένη και μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες από την κατασκευή. Η αγαύη έχει πολύ υψηλά επίπεδα φρουκτόζης (περίπου 90%) που την κάνει χειρότερη από τη λευκή επιτραπέζια ζάχαρη και το HFCS. Καλό είναι να αποφεύγετε την αγαύη, εκτός και αν γνωρίζετε την πηγή και τη χρησιμοποιείτε πολύ με φειδώ.

Ο χυμός αφαιρεί τις φυτικές ίνες και, εκτός εάν ο χυμός είναι φρεσκοστυμμένος και καταναλωθεί αμέσως, τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά χάνονται. Χωρίς τις φυτικές ίνες του φρούτου, ο χυμός στέλνει μια γρήγορη έκρηξη φρουκτόζης στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης.

Οι εμπορικοί κονσερβοποιημένοι ή εμφιαλωμένοι χυμοί είναι ως επί το πλείστον ζάχαρη (ακόμα και αν αγοράζετε χωρίς ζάχαρη, καθαρό χυμό) και μπορεί να περιέχουν πολλά φυτοφάρμακα. Ο χυμός πορτοκαλιού του εμπορίου είναι συχνά μολυσμένος με μούχλα από κατεστραμμένα, επεξεργασμένα πορτοκάλια. Η κατανάλωση πολλών χυμών φρούτων του εμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ρινική συμφόρηση, προβλήματα σακχάρου στο αίμα, εντερικά προβλήματα, μολύνσεις από ζυμομύκητες και λοιμώξεις του λαιμού ή των αυτιών.

Η βιολογική ζάχαρη είναι απαλλαγμένη από ΓΤΟ και υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, και αυτό είναι καλό. Η αγορά βιολογικών συμβάλλει στη μείωση του χημικού φορτίου στο περιβάλλον και στο σώμα μας. Η ακατέργαστη ζάχαρη διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το αρχικό φυτό, αλλά η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο δεν έχει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά αρχικά, επομένως δεν κερδίζετε πολύ θρεπτικά συστατικά από την ακατέργαστη ζάχαρη. Είναι ακόμα ζάχαρη, είτε βιολογική είτε ακατέργαστη, και θα έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

Turbinado, Sucanat και Rapadura

Όλα αυτά είναι φτιαγμένα από χυμό ζαχαροκάλαμου και λιγότερο εξευγενισμένα και επεξεργασμένα από τη λευκή ζάχαρη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές για την αντικατάσταση της ζάχαρης 1:1. Το Rapadura είναι το λιγότερο εκλεπτυσμένο και επεξεργασμένο και προσθέτει γεύση μελάσας και σκούρο χρώμα. Το Turbinado και το sucanat μπορούν να αντικαταστήσουν τη λευκή ζάχαρη σε ίσες ποσότητες στο ψήσιμο και έχουν ένα είδος γεύσης που μοιάζει με μελάσα. Αλλά δεν είναι πουθενά κοντά στη μελάσα όσον αφορά τη διατροφή. Η μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που μπορεί να λάβετε με αυτό το είδος ζάχαρης είναι ασήμαντη.

Οι αλκοόλες ζάχαρης περιλαμβάνουν ξυλιτόλη, σορβιτόλη, μαννιτόλη, μαλτιτόλη, γλυκιτόλη, γλυκερόλη και λακτιτόλη. Έχουν λιγότερες θερμίδες και δεν είναι τόσο γλυκά όσο η ζάχαρη. Η κατανάλωση πολλών τροφών με αυτά τα γλυκαντικά μπορεί να οδηγήσει σε αέρια και διάρροια, καθώς δεν απορροφώνται πλήρως από το σώμα

Η ξυλιτόλη είναι γνωστή για την πρόληψη της τερηδόνας και δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος, επομένως, με μέτρο, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκαντικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Φαίνεται αρκετά ασφαλής, αν και χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μακροχρόνιες μελέτες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι είναι τοξικό για τους σκύλους, γι’ αυτό κρατήστε τη μακριά, εάν έχετε σκύλο.

Το σιρόπι σφενδάμου είναι πολύ γευστικό και έχει υπέροχη γεύση σε πλιγούρι βρώμης ή σε τηγανίτες. Περιέχει ορισμένα μέταλλα – ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία. Το σιρόπι σφενδάμου προέρχεται από το βράσιμο του χυμού των δέντρων σφενδάμου. Εάν δεν φέρει την ένδειξη “Pure”, το σιρόπι σφενδάμου πιθανότατα αναμιγνύεται με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο ή καλαμπόκι και συντηρητικά. Φροντίστε να επιλέξετε βιολογικό σιρόπι σφενδάμου, καθώς οι διαδικασίες για τη συγκομιδή του χυμού μπορεί να περιλαμβάνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες αν όχι βιολογικές. Είναι καλύτερο να το βάλετε στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Σε ψητά λιχουδιές: 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη = 3/4 φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου, συν μειώστε το υγρό της συνταγής κατά μερικές κουταλιές της σούπας. Μπορεί επίσης να αγοραστεί ως κρυστάλλοι σφενδάμου σε κόκκους για συνταγές και ψήσιμο.

Η ζάχαρη καρύδας εξάγεται από το χυμό του φοίνικα καρύδας. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική ζάχαρη και επίσης έχει μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, ώστε να υπάρχει πιο αργή απορρόφηση στην κυκλοφορία του αίματος. Βεβαιωθείτε ότι η ετικέτα λέει ότι είναι 100% φοίνικας ή χυμός καρύδας. Το νέκταρ είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι. Δεν έχει γεύση καρύδας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της μαύρης ζάχαρης για ψήσιμο, ωμά επιδόρπια, σάλτσες και ποτά.

Το ωμό μέλι περιέχει θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Στην ακατέργαστη μορφή του, το μέλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, συμπεριλαμβανομένων προβιοτικών, αντιβακτηριακών, αντιικών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων. Το μέτρο είναι το κλειδί, καθώς το μέλι είναι πλούσιο σε φρουκτόζη και θα έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις άλλων σακχάρων με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τα περισσότερα μέλια που θα βρείτε στο κατάστημα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και πρέπει να αποφεύγονται. Βρείτε ντόπιο, ωμό μέλι που δεν είναι επεξεργασμένο. Η αποστολή του απαιτεί θέρμανση, η οποία αφαιρεί τα οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό αγοράστε τοπικά.

Η στέβια είναι ένα βότανο που είναι εξαιρετικά γλυκό και είναι ασφαλές στη φυσική του μορφή. Δεν έχει θερμίδες και πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Με τα βότανα, η συνεργική δράση όλων των συστατικών σε ολόκληρο το φυτό είναι αυτό που παρέχει τις επιπτώσεις στην υγεία και την προστασία από πιθανές βλάβες. Επομένως, χρησιμοποιήστε την πράσινη σκόνη, η οποία απλά αλέθετε τα φύλλα στέβιας. Τα προϊόντα στέβιας που εκχυλίζονται με διαυγή υγρό και λευκή σκόνη μπορούν να εκχυλιστούν με χημικές ουσίες.

Λόγω της υφής της, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια στο ψήσιμο, αλλά μπορείτε να την προσθέσετε σε δημητριακά, γιαούρτι, ποτά και smoothies. Η στέβια μπορεί να έχει μια πικρή επίγευση και είναι σημαντικό να τη χρησιμοποιείτε με φειδώ.

Η Truvia είναι ένα νέο προϊόν στέβιας που χρησιμοποιεί μόνο ορισμένα ενεργά συστατικά και όχι ολόκληρο το φυτό στέβια. Αν και η στέβια χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και φάρμακα εδώ και δεκαετίες, η ασφάλεια του Truvia δεν έχει τεκμηριωθεί.

Το Lo Han Guo είναι μια σκόνη που παρασκευάζεται από γλυκό κινέζικο φρούτο μοναχού και χρησιμοποιείται στην Κίνα για αιώνες ως γλυκαντικό και φάρμακο για τη θεραπεία κρυολογήματος, πονόλαιμου και μικροπροβλημάτων στο στομάχι χωρίς γνωστές παρενέργειες. Δεν έχει θερμίδες και δεν έχει καμία επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Το Lo Han Guo (επίσης γράφεται Luo Han Kuo) είναι παρόμοιο με τη στέβια, αλλά πιο ακριβό και πιο δύσκολο να βρεθεί.

Η ζάχαρη από χουρμά είναι απλά οι αποξηραμένοι χουρμάδες που αλέθονται σε σκόνη. Η ζάχαρη χουρμά είναι πολύ γλυκιά και δεν είναι σάκχαρο χαμηλού γλυκαιμικού, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα δύο τρίτα της ποσότητας ζάχαρης από χουρμά στη θέση της καστανής ή λευκής ζάχαρης που απαιτείται στη συνταγή σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλιγούρι βρώμης και στο γιαούρτι, αλλά δεν διαλύεται σε ζεστό τσάι ή καφέ. Μπορεί να σβολιάσει οπότε πρέπει να ανακατευτεί καλά. Μπορείτε συνήθως να το αντικαταστήσετε σε συνταγές που απαιτούν μαύρη ζάχαρη.

Η μελάσα είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι που παράγεται στην επεξεργασία ζαχαροκάλαμου. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κανονική ζάχαρη, που σημαίνει ότι μεταβολίζεται πιο αργά και δεν οδηγεί σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα όπως η ζάχαρη. H Blackstrap είναι ο πιο θρεπτικός τύπος μελάσας – πλούσιος σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σελήνιο, χαλκό και βιταμίνη Β6.

Έχει έντονη, γλυκόπικρη γεύση, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε να δείτε αν θα αρέσει στα παιδιά σας αφού είναι μια καλή εναλλακτική γλυκαντική ουσία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο. Τα μπισκότα μελόψωμο και gingersnap παρασκευάζονται με μελάσα και προστίθενται επίσης ψημένα φασόλια για να προσφέρουν γλυκύτητα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μελάσα στο πλιγούρι βρώμης και να τη χρησιμοποιήσετε σε τηγανίτες αντί για σιρόπι. Είναι καλύτερο να το αγοράσετε βιολογικό και ανόθευτο.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!