Αρχική Vivamus Παχυσαρκία, Ζάχαρο, Άφθες, Καρδιά, Πολυκυστικές Ωοθήκες, Υψηλή Πίεση, Πεπτικό Σύστημα, λύση με την πολύτιμη Βερβερίνη.

Παχυσαρκία, Ζάχαρο, Άφθες, Καρδιά, Πολυκυστικές Ωοθήκες, Υψηλή Πίεση, Πεπτικό Σύστημα, λύση με την πολύτιμη Βερβερίνη.

by NIKOLE

Η βερβερίνη είναι μια φυσική χημική ουσία με κίτρινο χρώμα και πικρή γεύση, που προέρχεται από διάφορα φυτά όπως το hydrastis canadensis, το coptis chinensis, το σταφύλι Όρεγκον, το φελλόδενδρο και τον κουρκουμά. Εδώ και αιώνες, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα και της Ανατολικής Ασίας για τις αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές και μεταβολικές της ιδιότητες.

Οι αρχαιότερες καταγραφές για τη φαρμακευτική χρήση της βερβερίνης χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 3000 χρόνια, όταν οι άνθρωποι στην Κίνα και τη Νότια Ασία καλλιέργησαν το φυτό βερβερίνης και τους συγγενείς του. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τους μίσχους, τα φύλλα και το φλοιό του φυτού με διάφορους τρόπους.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τη χρήση φυτών που περιέχουν βερβερίνη στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για τη θεραπεία διαφορετικών καταστάσεων. Σήμερα, οι ερευνητές ερευνούν την ένωση ως θεραπεία για τον διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, ακόμη και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Η βερβερίνη έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει σε μια ποικιλία παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και σε καταστάσεις όπως ηπατικές νόσοι και άφθες. Μπορεί να βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση του καρδιακού παλμού, στην καταπολέμηση των βακτηρίων, στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη ζάχαρη στο αίμα και στη μείωση του οιδήματος.

Επιπλέον, η έρευνα υποστηρίζει ότι η βερβερίνη μπορεί να προσφέρει πολυάριθμα φυσιολογικά οφέλη και να ενεργοποιεί ένζυμα που βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της κυτταρικής λειτουργίας και των επιπέδων ενέργειας, προσφέροντας μεταβολική υποστήριξη στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Πώς λειτουργεί η βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι μια ουσία που λαμβάνεται σε μορφή χαπιού ή σκόνης και απορροφάται από το αίμα, φτάνοντας στα κύτταρα του σώματος. Εκεί, επιδρά σε διάφορες διαδικασίες στο κυτταρικό επίπεδο, επηρεάζοντας τη λειτουργία των κυττάρων και αλληλεπιδρώντας με πολλά μόρια. Αυτή η πολυτροπική δράση της βερβερίνης της επιτρέπει να επηρεάζει περισσότερες από μία ασθένειες ταυτόχρονα.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να θυμάστε ότι η βερβερίνη δεν πρέπει να αντικαθιστά κάποια ιατρική θεραπεία και πριν τη χρήση του είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ειδικού υγείας.

Οφέλη βερβερίνης

Φυτά και βότανα που περιέχουν την ουσία βερβερίνη χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και πολλά χρόνια. Αν και είναι γνωστό ότι μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία, η επιστήμη προσπαθεί ακόμα να καταλάβει πώς ακριβώς λειτουργεί και τι μακροπρόθεσμες επιδράσεις έχει. Παρόλα αυτά, οι μέχρι τώρα έρευνες είναι ελπιδοφόρες και δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας με διάφορους τρόπους.

Οφέλη Berberine

Τα πιθανά οφέλη της βερβερίνης για την υγεία προέρχονται από την επίδρασή της στα ένζυμα στο σώμα. Συνδέεται με ένζυμα και μέρη των κυττάρων και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας τους. Φαίνεται να επηρεάζει αρκετά ένζυμα ακόμη και DNA και RNA.

Το Berberine μελετάται για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να βοηθήσει με:

Μείωση της χοληστερόλης

Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βερβερίνης φαίνεται να μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Λειτουργεί διαφορετικά από τα σημερινά τυπικά φάρμακα για τη χοληστερόλη, επομένως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ατόμων που είναι ανθεκτικά σε άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Υγεία της καρδιάς

Τα άτομα με καρδιακές παθήσεις έχουν συχνά κόπωση και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βερβερίνης σε συνδυασμό με τυπικές θεραπείες καρδιακών παθήσεων μειώνει αυτά τα συμπτώματα, μειώνοντας την πιθανότητα θανάτου χωρίς εμφανείς παρενέργειες.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Η βερβερίνη είναι μια φυσική ουσία που μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί το σάκχαρο στο αίμα και να προληφθεί η δυσκολία του σώματος να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, μια κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, η βερβερίνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα και να κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στη δράση της ινσουλίνης. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το σάκχαρο πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η βερβερίνη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά το σώμα σας να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη και εμποδίζει το συκώτι σας να δημιουργήσει περισσότερη γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να βρουν τη βερβερίνη χρήσιμη στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η βερβερίνη είναι μια ουσία που μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, ιδιαίτερα όταν δεν φτάνει αρκετό αίμα σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα, να μειώσει τη φλεγμονή και το στρες που προκαλείται από το περιβάλλον, να κρατήσει την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Η λήψη βερβερίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διαστολικής και συστολικής αρτηριακής σας πίεσης (το κάτω και το επάνω νούμερο της μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης).

Βερβερίνη για Πολυκυστικές Ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή PCOS μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως υψηλή χοληστερόλη, αντίσταση στην ινσουλίνη και προβλήματα απώλειας βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, η βερβερίνη βοήθησε τις γυναίκες με PCOS να ελέγξουν τη χοληστερόλη τους, να μειώσουν την αναλογία μέσης προς τους γοφούς και να αυξήσουν την απόκρισή τους στην ινσουλίνη.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Αν και η βερβερίνη δεν είναι ένα μαγικό χάπι απώλειας βάρους, μπορεί να βοηθήσει άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω των 30 να χάσουν βάρος. Έχει αποδειχθεί ότι η βερβερίνη βοηθά το σώμα να διαχειρίζεται καλύτερα το λίπος και τη ζάχαρη που καταναλώνει. Αυτό συμβαίνει γιατί βοηθάει στην καλύτερη διάσπαση των λιπών και των σακχάρων που τρώμε, κάνοντας το σώμα πιο αποτελεσματικό στη χρήση τους ως ενέργεια αντί να τα αποθηκεύει.Δύο μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος για 3 μήνες έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια βάρους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η βερβερίνη βοηθά στον έλεγχο της ινσουλίνης και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν τα λιποκύτταρά σας.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Η βερβερίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές της βιταμίνης C. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα κύτταρα. Τόσο η βιταμίνη C όσο και η βερβερίνη λειτουργούν ως ασπίδες, βοηθώντας στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Βελτίωση πεπτικού συστήματος
Η βερβερίνη μπορεί να βοηθήσει επίσης σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως η δυσκοιλιότητα και η καούρα. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η ουσία μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάζει θετικά την πέψη, τη διάθεση και την γενική υγεία.

Παρενέργειες Berberine

Τα συμπληρώματα βερβερίνης μπορεί να είναι χρήσιμα και ασφαλή για πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να έχουν περιστασιακές παρενέργειες. Οι πιθανές παρενέργειες της βερβερίνης περιλαμβάνουν:

Πεπτικές επιπλοκές. Μια μελέτη που έγινε με βερβερίνη διαπίστωσε ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα πέψης, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και μετεωρισμός, σε μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 4 εβδομάδες.

Χαμηλή πίεση αίματος. Τα αποτελέσματα του Berberine στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι χρήσιμα εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης πολύ χαμηλά, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Είναι η βερβερίνη βλαβερή για τα νεφρά σας;

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η βερβερίνη θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση σε άτομα με νεφρικά προβλήματα. Λειτουργεί επηρεάζοντας τα βακτήρια στο έντερο σας και σταματώντας την παραγωγή επιβλαβών ουσιών του εντέρου που μπορούν να επιδεινώσουν τη νεφρική νόσο.

Μπορεί η βερβερίνη να βλάψει το συκώτι;

Η ένωση θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές σας για ορισμένους τραυματισμούς στο ήπαρ και είναι συνήθως ασφαλής για το ήπαρ. Ο αντίκτυπός του στον μεταβολισμό μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ήπατος, να μειώσει τη φλεγμονή στο ήπαρ και να θεραπεύσει ενδεχομένως τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Όπως με οποιοδήποτε συμπλήρωμα υγείας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε βερβερίνη.

Καλές πηγές βερβερίνης
Τροφές πλούσιες σε βερβερίνη

Θα βρείτε βερβερίνη σε υψηλές συγκεντρώσεις στα φυτά, όπως:

Hydrastis canadensis (χρυσαφί)
Coptis chinensis (coptis ή χρυσοκλωστή)
Berberis aquifolium (σταφύλι Όρεγκον)
Berberis vulgaris (barberry)
Berberis aristata (κουρκουμάς)
Συμπληρώματα βερβερίνης

Η βερβερίνη διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή ως συμπλήρωμα διατροφής, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα βότανα και θρεπτικές ουσίες.

Δοσολογία βερβερίνης

Η προτεινόμενη δόση βερβερίνης είναι 250 mg ή 500 mg δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωμάτων για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες και την κατάσταση της υγείας σας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το συμπλήρωμα berberine που υπάρχει στην ιστοσελίδα μας. Πληροφορίες εδώ.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449                   

Vivamus 

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!