Κατανόηση της Θεραπευτικής Κρίσης
Μπορεί να αισθάνεστε χειρότερα πριν νιώσετε καλύτερα.
Αρκετά συχνά, άνθρωποι που ακολουθούν μια διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού τους, ξεκινούν συνεδρίες βιοσυντονισμού ή χρησιμοποιούν συμπληρώματα που συμβάλλουν στην αποκατάσταση του οργανισμού, βιώνουν καταστάσεις “δυσάρεστες” όπως ναυτία, πόνο, ζάλη, δυσφορία, ίλιγγο, πονοκέφαλο – κάποιες από τις αντιδράσεις της λεγόμενης “θεραπευτικής κρίσης”. Συχνά πανικοβάλλονται – ακόμα και αν έχουν ξανακάνει αποτοξίνωση, καταπολέμηση ζημιογόνων μικροοργανισμών (βλ. bwl), καθώς οι αντιδράσεις μπορεί να είναι διαφορετικές συχνά.
Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τί πραγματικά συμβαίνει, ώστε να γνωρίζετε και να νοιώθετε ασφάλεια και σιγουριά για την αγωγή αυτοϊασης που πιθανά ακολουθείτε.
Κατά τη διαδικασία επαναφοράς του οργανισμού σας σε καλή υγεία, μπορεί να νιώσετε κάποιο προσωρινό πόνο ή δυσφορία. Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης, ζάλης, ναυτίας και κόπωσης. Μην ανησυχείτε. Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν ότι οι θεραπείες σας δεν λειτουργούν, αλλά το αντίθετο. Η ενόχληση είναι συχνά ένα πολύ θετικό σημάδι ότι η διαδικασία επούλωσης λαμβάνει χώρα.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ή ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ HERXHEIMER
Τι είναι μια θεραπευτική κρίση;
Μια θεραπευτική κρίση είναι μια προσωρινή επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την έναρξη μιας θεραπείας CAM ( συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM) είναι ο όρος για ιατρικά προϊόντα και πρακτικές που δεν αποτελούν μέρος της τυπικής ιατρικής περίθαλψης). Μια ποικιλία τέτοιων εναλλακτικών προσεγγίσεων έχουν συσχετιστεί με μια θεραπευτική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της αποτοξίνωσης , της ομοιοπαθητικής, του βιοσυντονισμού, του βελονισμού.
Μπορεί επίσης να το δείτε να ονομάζεται ομοιοπαθητική επιδείνωση, αντίδραση αποτοξίνωσης ή αντίδραση καθαρισμού. Σε μια θεραπευτική κρίση, τα συμπτώματα επιδεινώνονται για λίγο πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.
Στην ουσία πρόκειται για αντίδραση η οποία συμβαίνει όταν το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από τοξίνες με ρυθμό πιο γρήγορο από αυτόν που φυσιολογικά αποβάλλονται. Οσο πιο τοξική είναι η κατάσταση του σώματος τόσο πιο σοβαρή είναι η αποτοξίνωση ή η θεραπευτική κρίση.
Μια θεραπευτική κρίση χαρακτηρίζεται από προσωρινή αύξηση συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ή της αποτοξινωτικής διαδικασίας που μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Μπορεί να αιστανθείτε χειρότερα και να οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια μη αποτελεσματική διαδικασία. Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι η αγωγή που ακολουθείτε λειτουργεί και ο οργανισμός καθαρίζει από ακαθαρσίες, τοξίνες και απαλλάσσεται από διαταραχές.
Τέτοιες αντιδράσεις είναι προσωρινές και μπορεί να συμβούν είτε άμεσα είτε σε λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες μετά την έναρξη της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα συχνά περνούν σε 1-3 ημέρες, αλλά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες. Εάν υποφέρετε από μια σοβαρή πάθηση, τα συμπτώματα που βιώνετε κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής κρίσης, μπορεί να ταυτοποιούνται με την ίδια την πάθηση. Μερικές φορές η δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής κρίσης μπορεί να έχει μεγαλύτερη ένταση από την εποχή που αναπτυσσόταν η χρόνια πάθηση. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να υπάρξει μια μικρής διάρκειας επιδείνωση-αναζωπύρωση στην κατάσταση κάποιου. Συνήθως μια κρίση εμφανίζεται μετά από κάποια περίοδο που αισθάνεστε πολύ καλά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται σχετικά άρρωστοι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ενός καθαρισμού, γιατί είναι ακριβώς αυτή την περίοδο που το σώμα σας ρίχνει τις τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος για να αποβληθούν από τον οργανισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις δε, μπορεί να υπάρξουν πολλές μικρές κρίσεις, τις οποίες μπορεί να βιώσει κάποιος πριν την τελική. Σε κάθε περίπτωση, μια διαδικασία καθαρισμού και εξαγνισμού διεξάγεται και αποθηκεύονται απορρίμματα σε μια κατάσταση ελεύθερης ροής.
ΑΙΤΙΑ
Η θεραπευτική κρίση είναι το αποτέλεσμα κάθε συστήματος του οργανισμού, που λειτουργούν για την απομάκρυνση των “σκουπιδιών, υπολειμμάτων” διαμέσου όλων των καναλιών αποβολής και να θέσουν τη “σκηνή” για την αναγέννηση. Το τελικό αποτέλεσμα: παλιοί ιστοί αντικαθίστανται από νέους. Οταν οποιαδήποτε θεραπεία ή πρόγραμμα αποτοξίνωσης προκαλεί την εξάλειψη- θανάτωση βακτηρίων σε ευρεία κλίμακα, μια σημαντική ποσότητα ενδοτοξινών (τοξίνες μέσα στα ίδια τα βακτήρια) απελευθερώνονται στο σώμα. Οσο πιο πολλά βακτήρια υπάρχουν τόσο πιο ισχυρές οι ενδοτοξίνες τους και η ίδια η αποτοξινωτική αντίδραση. Οταν κάποια θεραπεία ή αποτοξίνωση προκαλεί την απελευθέρωση αποθηκευμένων δηλητηρίων και τοξινών από διάφορα όργανα (ιδιαίτερα το ήπαρ, που αποτελεί την αποθήκη υπολειμμάτων φαρμάκων και δηλητηρίων, οδηγείται το σώμα σε αντίδραση αποτοξινωτική ή αλλιώς θεραπευτική.
Κάθε πρόγραμμα όπως πχ. κάποιο πρόγραμμα νηστείας το οποίο προκαλεί γρήγορη διάλυση λιποκυττάρων (που στην ουσία αποτελούν την αποθήκη τοξινών) μπορεί να προκαλέσει θεραπευτική κρίση, καθώς απελευθερώνονται οι τοξίνες από τα λιποκύτταρα και καταλήγουν στην αιματική κυκλοφορία.
Ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Συνήθως, η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι πολύ γρήγορη. Μπορεί να εμφανίσετε κάποια συμπτώματα αμέσως μετά τη θεραπεία ή έως και 2 έως 3 ημέρες αργότερα. Τα χειρότερα από τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν λίγες ώρες ή αρκετές ημέρες. Όσο περισσότερο διαρκούν τα συμπτώματα, τόσο ισχυρότερη είναι η θεραπευτική κρίση. Συνήθως όμως. όταν περάσουν τα συμπτώματα, θα νιώθετε καλύτερα από πριν από την κρίση.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν κατανοούν την θεραπευτική κρίση λόγω της εμπειρίας τους με τη συμβατική ιατρική. Καθώς το επίκεντρο της συμβατικής ιατρικής είναι η εξάλειψη της δυσφορίας και η θεραπεία ασθενειών, η ολιστική ιατρική επιδιώκει να αντιμετωπίσει την υποκείμενη αιτία του πόνου και της ασθένειας. Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να αποκατασταθεί σε μια υγιή κατάσταση.
Η ασθένεια είναι μια μακρά, σταδιακή διαδικασία που εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου με στάδια προοδευτικής κακής υγείας να προηγούνται. Μετακινείται από λιγότερο σοβαρά σωματικά παράπονα σε πιο σοβαρά και στη συνέχεια κινείται προς τα μέσα σε βαθύτερα επίπεδα. Μερικές φορές οι μικρές παθήσεις οδηγούνται βαθύτερα στο σώμα και γίνονται πιο σοβαρές με τη φαρμακευτική θεραπεία, η οποία καταστέλλει μεν τα συμπτώματα, αποδυναμώνει δε το ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, συχνά εμφανίζονται δερματικά προβλήματα, τα οποία αργότερα εξασθενούν. Αργότερα, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί εσωτερικά και να εκδηλωθεί π.χ. ως άσθμα. Λίγο καιρό μετά, μπορεί να εκδηλωθεί ως κατάθλιψη.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η θεραπευτική κρίση συνήθως θα επαναφέρει παλιές καταστάσεις με τη σειρά που είναι ικανό να τις διαχειριστεί ο οργανισμός σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν τις παθήσεις ή τραυματισμούς που είχαν στο παρελθόν, τις οποίες ενθυμούνται κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία αντιδράσεων που μπορεί να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής κρίσης. Οι πιο συχνές, κοινές είναι οι ακόλουθες:
- Αυξημένος μυικός πόνος ή πόνος στις αρθρώσεις
- Διάρροια
- Ακραία κόπωση και το αντίθετό της αεικινησία
- Κράμπες
- Πονοκέφαλο (θεωρείται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση τοξινών στο αίμα)
- Πόνους
- Έξαρση – επιδείνωση αρθρίτιδας
- Αυπνία
- Ναυτία
- Μπούκωμα της μύτης
- Πυρετό (συνήθως χαμηλό) ή ρίγη
- Συχνοουρία και άλλες εκκρίσεις του ουρογεννητικού
- Πτώση της πίεσης του αίματος
- Δερματικά ξεσπάσματα, συμπεριλαμβάνοντας εξανθήματα, καντήλες, καλόγεροι
- Κρυολογήματα ή συμπτώματα γρίππης
- Εντονα συναισθήματα: θυμό, απελπισία, θλίψη, φόβο κλπ. Καταπιεσμένες αναμνήσεις ξυπνούν
- Αγχος
- Κυκλοθυμία
- Ανάπτυξη νέων φόβων
Η βελτίωση της υγείας ενός ατόμου αντιστρέφει τη διαδικασία της νόσου, σχεδόν σαν να βάζετε ένα βίντεο της νόσου σας στη λειτουργία αναζήτησης προς τα πίσω (rewind). Εξελίσσεται με την επιστροφή σε προηγούμενες καταστάσεις υγείας -οπότε και επανεμφανίζονται παλιά συμπτώματα με την αντίστροφη σειρά από την αρχική τους εμφάνιση-. Το άτομο με το πρόβλημα του δέρματος μπορεί να ξανανιώσει κάποια κατάθλιψη, ακολουθούμενη από κάποια ασθματικά επεισόδια. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ξανά το δερματικό πρόβλημα.
Το σώμα που πονάει, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και η κόπωση που αισθάνεστε συχνά κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής κρίσης είναι κυρίως τα αποτελέσματα της αποτοξίνωσης. Στη διαδικασία επούλωσης, το σώμα εργάζεται για να εξαλείψει την αποθήκευση τοξινών. υλικά που έχουν συγκεντρωθεί στο παχύ έντερο, στους ιστούς και σε μεμονωμένα κύτταρα. Κατά μία έννοια, το σώμα γίνεται πιο τοξικό προσωρινά μέχρι να αποβληθούν οι τοξίνες.
Μόλις καταλάβετε ότι κάποια ενόχληση είναι φυσιολογική και ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι θετικό σημάδι ότι λαμβάνει χώρα θεραπεία, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής κρίσης.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κατανάλωση νερού σε μεγάλες ποσότητες (φυσικά φίλτρου), χυμών, και τσαγιών από βότανα για τo “jξέπλυμμα” των τοξινών. Κατά μέσο όρο 2-4 λίτρα την ημέρα. Αυτή η κατανάλωση θα βοηθήσει στην αποβολή των τοξινών και την επιτάχυνση της αποτοξίνωσης.
Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, ή έχετε υπνηλία, το σώμα σας σας μιλάει και σας λέει να ξεκουραστείτε. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να ξεκουράζεστε όσο χρειάζεστε.
- Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μετά από μια καλή κινητικότητα του εντέρου. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε και κλύσμα για να ανακουφιστείτε.
- Για άλλα συμπτώματα, ο διαλογισμός, το EFT , ο βελονισμός ή ένα καλό μασσάζ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας και τη μείωση της δυσφορίας.
- Σε σπάνιες περιπτώσεις , μια μείωση της δόσης ή προσωρινή διακοπή μπορεί να απαιτηθούν.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Αρχικά, προσπαθήστε να ακολουθήσετε σωστά το πρόγραμμα που σας έχει συνταγογραφηθεί. Η λήψη φαρμάκων, όπως αντιισταμινικών, ασπιρίνης ή άλλων παυσίπονων, καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης και μπορεί στην πραγματικότητα να παρατείνει την ενόχληση.
ΑΝΑΠΑΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΡΟ
Η επαρκής ανάπαυση είναι πολύ σημαντική αφού το σώμα σας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης. Ομοίως, η διατροφή σας θα πρέπει να αποτελείται από ελαφριά, εύπεπτα γεύματα και να αποφεύγονται τα βαριά, δύσκολα στην πέψη τρόφιμα. Θα πρέπει να λαμβάνεται άφθονο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
ΑΣΚΗΣΗ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΑΛΑΤΑ
Η άσκηση είναι συχνά χρήσιμη, ειδικά εάν η κρίση εμφανίζεται σε συναισθηματικό επίπεδο. Επειδή πολλές τοξίνες φεύγουν από το σώμα μέσω του δέρματος, το ελαφρύ βούρτσισμα του δέρματος με μια βούρτσα με φυσικές τρίχες μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ροής του αίματος και της λέμφου. Ενα ζεστό μπάνιο με άλατα Epsom ή άλατα Sea Complex Bath TM μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο.
ΣΤΡΕΣ
Η μείωση του περιβαλλοντικού στρες μπορεί να βοηθήσει μια θεραπευτική κρίση να περάσει πιο γρήγορα. Κοιτάξτε καλά το καθημερινό σας επίπεδο άγχους. Η διατροφή, οι συνήθειες καπνίσματος, η κατανάλωση αλκοόλ και άλλα στοιχεία του τρόπου ζωής σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν.
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ
Η στάση μπορεί να είναι ένας από τους πιο ευεργετικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της θεραπευτικής κρίσης. Μια θετική στάση θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε και να αναγνωρίσετε ότι τα συμπτώματα είναι προσωρινά και η θεραπεία σας έχει στόχο.
Διατηρήστε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με το γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας που εμπιστεύεστε. Αναφέρετε τα συμπτώματά σας και επιτρέψτε τους να σας βοηθήσουν, εάν τα συμπτώματά σας γίνουν ανυπόφορα. Οι προσαρμογές στον βαθμό ή τη συχνότητα των θεραπειών μπορεί να είναι δυνατές για να μειώσουν την ενόχλησή σας.
Ο δρόμος προς την καλή υγεία είναι ένα συναρπαστικό και ικανοποιητικό ταξίδι , αλλά όπως κάθε αξιόλογη προσπάθεια, έχει κάποιες προκλήσεις. Η θεραπευτική κρίση είναι μια ευκαιρία για να κατανοήσετε τη διαδικασία που περνά το σώμα σας για να φτάσει σε κατάσταση υγείας. Παρά τα συμπτώματα, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε περισσότερους τομείς βελτίωσης παρά δυσφορία. Αυτά τα σύντομα επεισόδια συμπτωμάτων θα πρέπει να θεωρούνται σημάδια προόδου και ένδειξη ότι βρίσκεστε στο δρόμο προς την καλή υγεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Πάντα να σιγουρεύεστε ότι η υγεία σας είναι εντάξει, με ένα ιατρικό έλεγχο: μην θεωρείτε ότι η ύπαρξη αυτών των συμπτωμάτων οφείλεται πάντα σε κρίση θεραπευτική: μπορεί να μη διανύετε μια θεραπευτική διαδικασία, αλλά να έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό. Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449 Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449