Αρχική VivamusΥγεία και φυσικοι τροποι Κάνναβη Εκχύλισμα, Ιατρική & Ιστορία

Κάνναβη Εκχύλισμα, Ιατρική & Ιστορία

by NIKOLE

Η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες

Η κάνναβις η ήμερη, κοινά το κανναβούρι ή Cannabis sativa ανήκει στην οικογένεια των Κανναβίδων.

Στην Ευρώπη την έφεραν οι Άραβες Haschisch el Fokkara, δηλ. το χόρτο των φακίρηδων (χασίς).

Είναι φυτό μονοετές με έντονη μυρωδιά, δίοικο και με βλαστούς τετράγωνους, χνουδωτούς. Έχει φύλλα παλαμόσχιδα και οδοντωτά. Τα αρσενικά φυτά έχουν τα άνθη σε μασχαλιαίες ομάδες και τα θηλυκά σε λεπτά στάχυα με έμμισχους αδένες. Ανθίζει από τον Ιούλη μέχρι τον Σεπτέμβριο, συνήθως σε κήπους από την τροφή των πουλιών.

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σα ναρκωτική ουσία. Απαγορεύεται η καλλιέργειά του. 

Η χημική αντίδραση Beam χρησιμοποιείται για την αναγνώριση της κάνναβης.


Χρήσιμα μέρη κάνναβης

Οι ανθισμένες κορυφές του και οι σπόροι του που μαζεύονται κατά την ωρίμανσή τους τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού, λόγω της ρητίνης που εκκρίνουν οι αδένες των ανθισμένων ταξιανθιών του είναι συμπιεσμένες και αποτελούν το γνωστό χασίς ή μαριχουάνα.


Δραστικές ουσίες κάνναβης

Οι ανθισμένες κορυφές του περιέχουν 50% λιπαρές ουσίες, λεκιθίνη, χολίνη, χοληστερίνη, ένα γλυκοσίδιο, την κανναβίνη, βλέννα, βιταμίνη Κ, λευκώματα, αμινοξέα, όπως αλανίνη, βαλίνη, κ.ά, φαινόλες, την κανναβινόλη και την κανναβιδιόλη, την τετραϋδροκανναβινόλη, κανναβοειδείς ουσίες, ρητινώδεις ουσίες, σάκχαρα κ.ά.

Ιδιότητες κι ενδείξεις κάνναβης

  • Η κάνναβη έχει αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ιδιότητες.
  • Χρησιμοποιείται σε νευραλγίες, ποδάγρα, ρευματικά, σε αμνησία, σε παραφροσύνη και σε σχιζοφρένεια.
  • Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για το βήχα, τη δυσκολία στην ούρηση, σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος, σε προστάτη, σε βλεννόρροια, σε υδρωπικία και σε δύσπνοια.
  • Εξωτερικά το γαλάκτωμα των σπόρων με επιθέματα χρησιμοποιούνται σε χτυπήματα, αιματώματα, αποστήματα, σε μαστίτιδα και σε πονεμένο λαιμό.
  • Οι ανθισμένες κορυφές χρησιμοποιούνται σαν παυσίπονο σε νευραλγίες και ημικρανίες και σαν υπνωτικό. Χρησιμοποιούνται και σα ναρκωτικό με ηδονιστικές εμπειρίες σε τσιγάρο, σε λουλά ή μέσω ποτού. Έτσι το βάμμα κάνναβης απαγορεύεται, όπως και οι καλλιέργειες. Υπάρχει ελεγχόμενη παραγωγή για φαρμακευτικούς σκοπούς.
  • Η κάνναβη χρησιμοποιείται και για κατασκευή υφασμάτων. Υβρίδια της κάνναβης, χωρίς ναρκωτικές ουσίες χρησιμοποιούνται για κατασκευή υφασμάτων, σχοινιών, τροφίμων και χαρτιού, αλλά και ως καύσιμη ύλη, μονωτικό υλικό, προσθετικό σε χρώματα και πλαστικά, ως δομικό υλικό κ.λπ.
  • Είναι τοξική για τα ψάρια, ενώ στους σκύλους προκαλεί κινητική αταξία.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

  • Έλαιο κάνναβης

Το βιολογικό έλαιο κάνναβης ψυχρής έκθλιψης, που προέρχεται από τους σπόρους της ήμερης κάνναβης (cannabis sativa) θεωρείται ένα από τα  σημαντικότερα και υψηλής διατροφική αξίας έλαια.

Το έλαιο κάνναβης έχει μια πληθώρα φαρμακευτικών, διατροφικών και καλλυντικών χρήσεων, καθιστώντας το ένα πολυχρηστικό προϊόν. Έχει μια ευχάριστη γεύση καρυδιού και αναλογία 3:1 των ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που θεωρείται η τέλεια αναλογία των ωμέγα λιπαρών οξέων για τον ανθρώπινο οργανισμό, την οποία δεν συναντάμε σε κανένα άλλο έλαιο. Εκτός από τα ωμέγα λιπαρά οξέα, περιέχει αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτίνη, φυτοστερόλες, φωσφολιπίδια, καθώς επίσης και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, και φώσφορο.

Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχει όλα τα γνωστά είκοσι αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων αμινοξέων και βιταμίνες A, B1, B2, B3, B6, C, D, και Ε. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι γνωστά για το ρόλο τους στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, το διαβήτη, την αρθρίτιδα, την τόνωση του ανοσοποιητικού, την κατάθλιψη, τις νευρικές διαταραχές, τις εγκεφαλικές λειτουργίες κ.α.

Το έλαιο της κάνναβης έχει μεγάλη  αντικαρκινική δράση.

Το έλαιο κάνναβης χρησιμοποιείται ευρέως και σε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών, όπως κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια. Έχει μεγάλη απορροφητικότητα από το δέρμα και αντιφλεγμονώδεις, ενυδατικές, αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες, ενώ είναι ιδανική συμπληρωματική θεραπεία για δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή. Τελευταία απαντάται σε αντηλιακά προϊόντα, καθώς προστατεύει από την UV ακτινοβολία, με φυσικό τρόπο.

Δεν θα πρέπει να μαγειρεύεται ή να τηγανίζεται. Προσθέστε το σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι, λαχανικά, σούπες, σάλτσες μετά το μαγείρεμά τους. Εάν πρέπει να θερμανθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει ελαφρά και για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως καλλυντικό, προσθέστε το σε κρέμες, σαμπουάν και άλλα προϊόντα περιποίησης του σώματος και των μαλλιών, αλλά και ως έλαιο βάσης για μασάζ.

Για να βελτιώσετε τη γενική κατάσταση της υγείας σας, καταναλώστε ένα κουταλάκι του γλυκού το πρωί πριν το πρωινό και ένα το βράδυ πριν τον ύπνο.

Φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να παρατηρηθεί θολότητα, η οποία όμως χάνεται όταν το προϊόν βρεθεί ξανά σε θερμοκρασία δωματίου. Να καταναλώνεται μέσα σε τρεις μήνες μετά το άνοιγμά του.

Η ήμερη κάνναβη (Cannabis sativa) περιέχει μικρή ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης, (ΤHC) που είναι η ψυχοδραστική ουσία της ινδικής κάνναβης. 

  • Έκχυμα σπόρων κάνναβης

Ένα κουταλάκι του καφέ ελαφρά σπασμένοι σπόροι σε μισό λίτρο καυτό νερό για 1 ώρα, σουρώνετε και πίνετε πριν το φαγητό 4 φορές την ημέρα.

  • Γαλάκτωμα από σπόρους κάνναβης

Σπάζετε ελαφρά τους σπόρους, τους βάζετε σε γάζα και τους βουτάτε αρκετές φορές σε δοχείο με νερό, μέχρις ότου το νερό διαλύσει το εσωτερικό των σπόρων και μείνουν τα καλύμματά τους και το νερό γίνει γαλακτώδες.

  • Βάμμα από σπόρους κάνναβης

Αφήνετε 100 γραμμάρια σπασμένους σπόρους σε ένα λίτρο τσικουδιά για δέκα ημέρες με συχνό ανακάτεμα. Σουρώνετε και φυλάτε. Παίρνετε ένα κουταλάκι του καφέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τρεις φορές την ημέρα σε μητρορραγίες στην εμμηνόπαυση, σε χρόνια κυστίτιδα, σε επώδυνες ουρολοιμώξεις και στον καρκίνο.

Πηγή: http://emedi.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/item/4683-%CF%87%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B7.html#.W2LUDNIzbIV Κριαρά

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!