Αρχική Vivamus ΙΣΤΑΜΙΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

ΙΣΤΑΜΙΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

by NIKOLE

Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι μια διαταραχή του 21ου αιώνα, λέει Oriol Comas-Basté , ερευνητής στο τμήμα διατροφής, επιστημών τροφίμων και γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία και επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας έκθεσης στο επιστημονικό περιοδικό Βιομόρια . Στην πραγματικότητα, περίπου το 80 τοις εκατό της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τη δυσανεξία στην ισταμίνη έχει γραφτεί την τελευταία δεκαετία, σημειώνει, με το μεγαλύτερο μέρος της τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τροφικές αλλεργίες και τροφική δυσανεξία στον γενικό πληθυσμό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό, λέει, καθώς και νέα εργαλεία και αναλυτικές μέθοδοι που επέτρεψαν την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη δυσανεξία στην ισταμίνη και τη διατροφή συμβαδίζει με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την ύπαρξη αυτής της πάθησης. Είναι ακόμα μια αρκετά σπάνια διάγνωση – περίπου το ένα τοις εκατό των ανθρώπων στον κόσμο το έχουν, λέει Elizabeth Bradley, MD , ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Αλλά στον κόσμο της λειτουργικής ιατρικής, είναι πιο κοινό από ό, τι νομίζετε.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η ισταμίνη είναι ένας φυσικός χημικός αγγελιοφόρος στο σώμα σας. Είναι ένα υποπροϊόν της τροφής αλλά παράγεται επίσης στο σώμα από ορισμένα κύτταρα, όπως τα ιστιοκύτταρα και παράγεται ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο από νευρικά κύτταρα, λέει. Tania Dempsey, Μ.Δ. , ειδικός σε αυτοάνοσες ασθένειες και σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Δεν υπάρχει τίποτα εγγενές κακό για τη χημική ουσία – η κύρια λειτουργία της είναι να προστατεύει το σώμα από αλλεργιογόνα και ξένες ουσίες (όπως ιούς) που θεωρεί ότι αποτελεί απειλή. Αλλά εάν τα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα γίνουν πολύ υψηλά, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι ένας αόριστος, ομπρέλα όρος για μια ομάδα συμπτωμάτων που προκαλούνται από ισταμίνη, αλλά δεν σας λέει γιατί ο ασθενής είναι στην πραγματικότητα δυσανεξία, λέει ο Δρ Dempsey. Η βασική αιτία πρέπει να καθοριστεί για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς κάποιος.

Μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων για τους πρόσφατους γύρους της ασθένειάς σας:

ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η τροφή είναι η κύρια αιτία δυσανεξίας στην ισταμίνη, λέει ο Δρ Dempsey. Όλα τα τρόφιμα έχουν κάποια ισταμίνη σε αυτό, αλλά η ποσότητα ποικίλλει (περισσότερο σε αυτό σε ένα λεπτό). Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα παλαιωμένα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη (γιατί αυτό το τυρί μπορεί να σας έχει ανατρέψει), όπως και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και τα υπολείμματα. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πολύ καλά τρόφιμα υψηλής ισταμίνης, αλλά εάν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει αποτελεσματικά την ισταμίνη, η κατανάλωση αυτών των αντικειμένων μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φαγούρα και κνίδωση.

Σχετικά: Εύκολοι τρόποι αποκατάστασης της υγείας του εντέρου

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ DAO
Το σώμα σας παράγει ένα ένζυμο που ονομάζεται διαμινοξειδάση (DAO). Η δουλειά του είναι να διασπάσει την ισταμίνη από τα τρόφιμα στο γαστρεντερικό σωλήνα για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της. Εάν δεν παράγετε αρκετό από αυτό το ένζυμο, τα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα σας αυξάνονται, λέει ο Δρ Dempsey. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το DAO περιλαμβάνουν:

Τα γονίδιά σας : Πολυμορφισμοί μονού νουκλεοτιδίου (SNPs) – ένας φανταχτερός τρόπος για να πούμε παραλλαγές στα γενετικά δομικά στοιχεία του DAO – μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια αυτού του ενζύμου.
Φάρμακα : Ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα DAO.
Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος : Το ένζυμο DAO ζει στο γαστρεντερικό σωλήνα, οπότε η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η διαρροή του εντέρου, η μη κοιλιακή δυσανεξία στη γλουτένη ή οι λοιμώξεις μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της επένδυσης του εντέρου, οδηγώντας σε ανεπάρκεια του DAO.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ HNMT
Ένα άλλο ένζυμο, γνωστό ως ισταμίνη Ν-μεθυλοτρανσφεράση (HNMT), χρησιμεύει επίσης για τη διάσπαση της ισταμίνης στο σώμα σας, μετατρέποντάς το σε μια ένωση που μπορείτε να εκκρίνετε μέσω των ούρων. Χαμηλές ποσότητες HNMT μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ισταμίνης στο σώμα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ (MCAS)
Τα μαστοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ανοσοαπόκρισης στο σώμα σας και εάν ενεργοποιηθούν κατά λάθος, μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή ισταμίνης. Εάν έχετε συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη και δεν ανταποκριθείτε σε διατροφικές αλλαγές ή άλλες απλές παρεμβάσεις, δοκιμάστε το MCAS, λέει ο Δρ Dempsey. Η έρευνα δείχνει ότι το 17% του πληθυσμού έχει MCAS. Αν και το MCAS και η δυσανεξία στην ισταμίνη μοιράζονται συμπτώματα, το MCAS είναι η δική του διαταραχή και η θεραπεία μπορεί να διαφέρει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΑΜΙΝΗ
Μέχρι τώρα, ξέρετε τα πάντα για το φαγούρα, το ξεπλύσιμο, το λαιμό που σφίγγει. Εάν η δυσανεξία στην ισταμίνη προκαλείται από τη διατροφή σας, θα την αισθανθείτε αρκετά σύντομα μετά το φαγητό, λέει ο Δρ. Bradley. Μέσα σε μια ώρα περίπου, Ω Θεέ μου, κνησμός, τα χείλη μου αισθάνονται αστεία – μπορεί ακόμη και να έχετε κυψέλες – και θα πείτε, τι συμβαίνει;

Η δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να εκδηλωθεί και με άλλους, λιγότερο προφανείς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε μια ασταθής αίσθηση σαν μια βιασύνη της αδρεναλίνης, λέει ο Δρ Bradley. Θυμηθείτε, όταν τα πράγματα είναι τρέξιμο ομαλά, ο ρόλος της ισταμίνης είναι να εντοπίζει και να διώχνει ξένους εισβολείς στο σώμα σας, και ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να φουσκώσετε τα μάτια σας και οι εσωτερικές διόδους σας να προκαλέσουν αναστάτωση στο στομάχι σας και να πείτε στο γαστρεντερικό σας σωλήνα να πάρει a-move-on. Για αυτόν τον λόγο, αυτά είναι κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη:

Ανησυχία
Φούσκωμα
Αναπνευστικό πρόβλημα
Συμφόρηση
Διάρροια
Κούραση
Ξεπλυμένο δέρμα
Αέριο
Πονοκέφαλο
Κνίδωση
Φλεγμονή
Κνησμός
Ερυθρότητα
Ασταθής αίσθηση
Welts
Σχετιζομαι με: 10 καλύτερα αιθέρια έλαια για άγχος και άγχος

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΑΜΙΝΗ
Παρά την πρόοδο στην κατανόηση αυτής της διαταραχής, η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι ακόμα δύσκολη στη διάγνωση. Δεν υπάρχει καμία δοκιμή που μπορεί να σας δώσει ο γιατρός σας, αλλά μια σειρά από εξετάσεις και πάνελ αίματος μπορεί να αποκλείσει πράγματα όπως οι τροφικές αλλεργίες, βοηθώντας τον γιατρό σας να μηδενίσει τον πραγματικό ένοχο.

Τα διαγνωστικά κριτήρια περιλαμβάνουν την εμφάνιση δύο ή περισσότερων τυπικών συμπτωμάτων δυσανεξίας στην ισταμίνη και τη βελτίωση ή ύφεσή τους μετά από μια δίαιτα χαμηλής ισταμίνης, καθώς και τον αποκλεισμό άλλων σχετικών διαταραχών όπως οι τροφικές αλλεργίες, λέει ο Comas-Basté.

Υπάρχουν μερικά διαγνωστικά εργαλεία που μπορεί να εξετάσει το γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένης μιας δοκιμής για ορισμένες γενετικές αλλαγές ή πολυμορφισμούς, που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας DAO. Οι γιατροί μπορεί επίσης να είναι σε θέση να εντοπίσουν βιοδείκτες του μεταβολισμού ισταμίνης στα ούρα σας. Όμως, οι δοκιμές δεν είναι 100% πειστικές, και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τη λήψη θετικών αποτελεσμάτων, οπότε προς το παρόν, τα κλινικά συμπτώματα και η εξάλειψη άλλων πιθανών αιτιών είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

Εάν έχετε διαγνωστεί με δυσανεξία στην ισταμίνη, ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως διαιτητικές αλλαγές, συμπληρώματα και πιθανώς φάρμακα. Η χρήση ενός ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας, ειδικά όταν μπορεί να μην είναι σαφές ποια τρόφιμα προκαλούν το πρόβλημα, λέει ο Δρ Dempsey. Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα αποβολής, όπου αφαιρείτε συστηματικά ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη από τα γεύματά σας, για να δείτε εάν ανακουφίζετε από τα συμπτώματά σας.

Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε ανεπάρκεια στο ένζυμο DAO, υπάρχουν συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε πριν από το γεύμα για να βοηθήσετε το σώμα σας να διαλύσει την ισταμίνη στα τρόφιμα. Μια μικρή μελέτη βρήκαν 13 στα 14 άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη που έλαβαν συμπλήρωμα DAO εμφάνισαν ανακούφιση στα συμπτώματά τους.

Η αλλαγή της διατροφής σας και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να φέρει ανακούφιση. εάν όχι, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει φάρμακα. Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά σε φάρμακα που αποκλείουν έναν ή και τους δύο υποδοχείς ισταμίνης, H1 και H2, ειδικά όταν άλλες παρεμβάσεις δεν είναι επιτυχημένες, λέει ο Δρ Dempsey. Οι αναστολείς Η1 είναι φάρμακα στην αντιισταμινική κατηγορία και οι αποκλειστές Η2 είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ισταμίνης στο στομάχι – μερικές φορές θεωρούνται ως «αντιόξινα». Παραδείγματα αναστολέων Η1 περιλαμβάνουν λοραταδίνη (Claritin) και φεξοφεναδίνη (Allegra). Οι αποκλειστές H2 που διατίθενται στον πάγκο περιλαμβάνουν φαμοτιδίνη (Pepcid) και Cimetidine (Tagamet).

Η εξέταση της ισταμίνης είναι χρήσιμη ένδειξη της ενεργοποίησης των ιστιοκυττάρων. Η εξέταση επιβεβαιώνει ότι κάποιος είχε αντίδραση αναφυλαξίας, ή βοηθά στη διάγνωση της μαστοκυττάρωσης, μία σπάνια ομάδα ανωμαλιών που χαρακτηρίζεται από ανώμαλο πολλαπλασιασμό των ιστιοκυττάρων.

Συνήθως η διάγνωση της αναφυλαξίας γίνεται κλινικά, αλλά παρόλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν οι εξετάσεις της ισταμίνης και της τρυπτάσης. Αυτό γίνεται όταν ο ασθενής εμφανίζει συχνά επεισόδια και/ή αν η διάγνωση είναι αβέβαιη. Η εξέταση της ισταμίνης στο αίμα γίνεται μόλις εμφανιστούν συμπτώματα.

Εκτός από εξέταση αίματος, μπορεί να ζητηθεί η εξέταση ισταμίνης που πραγματοποιείται με συλλογή ούρων 24ωρου για να εκτιμηθεί η παραγωγή ισταμίνης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ανιχνευτεί στα ούρα ο μεταβολίτης Ν-μεθυλισταμίνη αντί της ισταμίνης.

Πηγή: https://el.gottamentor.com/is-there-connection-between-histamine-intolerance

Εκτός από αυτό το άρθρο μπορεί να θέλετε να δείτε και τα υπόλοιπα σχετικά με το θέμα πατώντας εδώ ή/και αναζητώντας τη δίαιτα δυσανεξίας στην ισταμίνη.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Για ραντεβού & συνεδρίες διαδυκτιακά : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us :+30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

  1. Διαιτητική δοκιμή
    Μια δοκιμή ισταμίνης περιλαμβάνει την εξάλειψη των:

Τροφές πλούσιες σε ισταμίνη
Τροφές που απελευθερώνουν ισταμίνη
Αναστολείς ενζύμου DAO όπως αλκοόλ, τσάι (μαύρο, πράσινο, mate) και διάφορα ενεργειακά ποτά
Τροφές πλούσιες σε ισταμίνη

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: ξινολάχανο, κομπούχα, γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου γιαούρτι, κεφίρ, κρέμα γάλακτος, σάλτσα σόγιας, σάλτσα ψαριού
Ξίδι και τροφές που περιέχουν ξύδι: τουρσιά, ελιές, μουστάρδα
αλλαντικά: μπέικον, σαλάμι, χοτ ντογκ, λουκάνικο
Παλιασμένο, αποξηραμένο, σπασμωδικό, καπνιστό και λιγότερο φρέσκο ​​κρέας και ψάρι, καθώς και γαύρος και σκουμπρί
παλαιωμένο τυρί
Ξηροί καρποί: Φιστίκια, καρύδια και κάσιους
Λαχανικά: αβοκάντο, μανιτάρια, μελιτζάνα, σπανάκι και αποξηραμένες ντομάτες και σάλτσα ντομάτας
Αποξηραμένα φρούτα και εσπεριδοειδή
Μακριά/σιγά σιγοβρασμένα και ψητά φαγητά: όπως ζωμοί από κόκαλα και ψητό κατσαρόλας
Αλκοόλ που έχει υποστεί ζύμωση: κρασί, μπύρα, κονιάκ, πορτ, σέρι, ρούμι, σαμπάνια
Συμπληρώματα προβιοτικών
Τροφές που απελευθερώνουν ισταμίνη

Μπανάνες
Σοκολάτα
Αλκοόλ
Γάλα
Ξηροί καρποί και φιστίκια
Φρούτα: Παπάγια, Ανανάς, Φράουλες
Ντομάτες
Οστρακόδερμο
Τεχνητά συντηρητικά και βαφές
Σημείωση: Οποιαδήποτε δίαιτα μπορεί να είναι υψηλή σε ισταμίνη ανάλογα με τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται. Επειδή λοιπόν μια δίαιτα είναι θεραπευτική, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη για όλους.

Για παράδειγμα, η δίαιτα GAPS, ειδικά οι αρχικές φάσεις, μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ισταμίνη, καθώς αυτές οι φάσεις περιλαμβάνουν πολύ ζωμό οστών, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και κρέατα που σιγοβράζουν. Αυτό δεν περιορίζεται σε μια δίαιτα GAPS. Και κάθε μεμονωμένη δίαιτα που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα θα ήταν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη. Τούτου λεχθέντος, με κάποια επίγνωση και προσοχή, οι περισσότερες δίαιτες μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να είναι χαμηλές σε ισταμίνη.

  1. Εργαστηριακές δοκιμές[12]
    Τρυπτάση ορού – Αυτή είναι συνήθως η εξέταση που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι γιατροί λειτουργικής ιατρικής για τη διάγνωση του MCAS
    Ηπαρίνη πλάσματος
    Ισταμίνη πλάσματος
    Ν-μεθυλισταμίνη
    Προσταγλανδίνη πλάσματος D2 (PGD2 πλάσματος) – Τα ΜΣΑΦ πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τη δοκιμή, καθώς μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα PGD2 στο πλάσμα
    Προσταγλανδίνη ούρων D2 (ούρα PGD2) –
    PGF2a
    Οι αναστολείς της χρωμογρανίνης Α ορού – Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τη δοκιμή, καθώς θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
    Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε τα γενετικά SNP για DAO και HNMT – οι μεταλλάξεις στο HNMT έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε υψηλά επίπεδα ισταμίνης στον εγκέφαλο.[15] Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διανοητική αναπηρία.

Μια υψηλή αναλογία ισταμίνης προς DAO μπορεί να σημαίνει ότι:

Η διατροφική πρόσληψη ισταμίνης είναι υπερβολική (εάν αυτή τη στιγμή ακολουθείτε τακτική δίαιτα)
Η δυσβίωση του εντέρου προκαλεί υπερπαραγωγή ισταμίνης (εάν αυτή τη στιγμή ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη)
Το σώμα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τα βέλτιστα επίπεδα DAO
Εάν τα επίπεδα ισταμίνης είναι φυσιολογικά αλλά τα επίπεδα DAO είναι ανεπαρκή, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει γενετική ανεπάρκεια DAO.

  1. Συμπλήρωμα πρόκληση
    Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα ισταμίνης και DAO, μπορείτε να δοκιμάσετε μια πρόκληση συμπληρωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής ισταμίνης ενώ παίρνετε ένα συμπλήρωμα DAO σε κάθε γεύμα. Εάν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι τα επίπεδα DAO σας είναι χαμηλά.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!