Αρχική VivamusΣυμβουλες Καταστροφικος συνδυασμος Αμυλων & Πρωτεινων

Καταστροφικος συνδυασμος Αμυλων & Πρωτεινων

by NIKOLE

Πολύ συχνά καταναλώνουμε τροφές που τις συνδυάζουμε με άλλες, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα επιζήμιο για τον οργανισμό. Ο πιο συνηθισμένος επιζήμιος συνδυασμός είναι τα άμυλα με τις πρωτεΐνες (ακολουθεί λίστα για να διευκολύνει να ξεχωρίζετε τις τροφές αυτές).

Η βιοχημεία προφανώς δε συνιστά κοινή γνώση ως επιστήμη στους περισσότερους, αλλά υπάρχει ένας χρυσός κανόνας που αφορά τον εξαιρετικά καταστροφικό συνδυασμό στο ίδιο γεύμα όξινων πεπτικών ενζύμων και αλκαλικών. Και αυτό, γιατί τα μεν ουδετεροποιούν τα δε, προκαλώντας την επιβράδυνση της πέψης των τροφών αρχικά και στη συνέχεια τη ζύμωση ή το σάπισμα αυτών.

Τα πεπτικά ένζυμα μετατρέπουν την τροφή που τρώμε σε ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό μας για τις διάφορες βιολογικές διαδικασίες. Τα πεπτικά ένζυμα εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα για τη διάσπαση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά και σε ουσίες που θα αποβληθούν από το σώμα. Τα περισσότερα από τα πεπτικά ένζυμα παράγονται από το πάγκρεας. Το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη, το λεπτό και το παχύ έντερο καθώς το στομάχι παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αυτών των ενζύμων. Τα πεπτικά ένζυμα επιτρέπουν στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ στις ουσίες που δεν χρειάζονται να αποβληθούν. Μεταξύ των ανθρωπίνων πεπτικών ενζύμων συγκαταλέγονται η πρωτεάση, αμυλάση, λιπάση, πεψίνη,θρυψίνη και πτυαλίνη.

Τα ένζυμα των τροφίμων εισάγονται στο σώμα μέσω των ωμών τροφών και μέσω της κατανάλωσης συμπληρωμάτων ενζύμων. Ωστόσο, τα ωμά τρόφιμα παρέχουν αρκετά ένζυμα για την αφομοίωση μόνο της συγκεκριμένης τροφής.  Το μαγείρεμα και η επεξεργασία των τροφίμων καταστρέφει όλα τα ένζυμα. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε είναι μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα με κάποιο τρόπο και επειδή οι ωμές τροφές που τρώμε περιέχουν αρκετή ποσότητα ενζύμων για την επεξεργασία μόνο της συγκεκριμένης τροφής, το σώμα μας πρέπει να παράγει την πλειοψηφία των πεπτικών ενζύμων που απαιτούνται, εκτός αν λαμβάνουμε ένζυμα συμπληρωματικά για να βοηθήσουν στη διαδικασία της πέψης.

Το πεπτικό μας σύστημα – όπως κατ’αναλογία ένα πλυντήριο μπορεί να πλύνει τα πάντα τέλεια αλλά ξεχωριστά – μπορεί να χωνέψει τις τροφές αρκεί να είναι μεμονωμένες και όχι ανακατεμένες σε περίεργους συνδυασμούς. Κάθε κατηγορία τροφής θέλει τα δικά της ένζυμα για να χωνευθεί, οπότε όταν μέσα στο στομάχι υπάρχουν και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και λίπη πολύ απλά το πεπτικό μας σύστημα δεν ξέρει ποιο ένζυμο να χρησιμοποιήσει. Σ’αυτή την περίπτωση αντί της πέψης των τροφών έχουμε τη ζύμωση και τη σήψη τους.

(Τις  ακόλουθες 2 παραγράφους δανείζομαι αυτούσια από το άρθρο του Σπάρτακου Μαρινάκη που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τον Ιανουάριο 2011 σχετικά με τα άμυλα και τις πρωτεΐνες -τον οποίο εκτιμώ και επικαλούμαι ιδιαίτερα σε διάφορα άρθρα της ιστοσελίδας μας- γιατί πέρα από την προσφορά του, εφαρμόζει ο ίδιος τα όσα λέει.

“Ειδικότερα, η πέψη των αμύλων (υδατανθράκων) ξεκινά στο στόμα παρουσία του ενζύμου αμυλάση, το οποίο παράγεται από τους σιελογόνες αδένες. Αντίθετα, η πέψη των πρωτεϊνών ξεκινά στο κάτω μέρος του στομάχου παρουσία υδροχλωρικού οξέος και του ενζύμου πεψίνη. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε ότι, όταν συναντηθούν, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος, άμυλα και πρωτεΐνες, τότε το πεπτικό σύστημα «τα παίζει». Τι να πρωτοκάνει το καημένο; Με ποια διαδικασία πέψης να ασχοληθεί πρώτα; Η διαδικασία της πέψης που λαμβάνει χώρα (εν αγνοία σου) συνεχίζεται με κόστος πρώτα στη διαθέσιμη ενέργεια σου. Θα έχεις αντιληφθεί, φαντάζομαι, πόσο κουρασμένος και νωχελικός αισθάνεσαι μετά από ένα τέτοιο λουκούλλειο γεύμα. Το μόνο που θέλεις είναι να απλώσεις το κορμί σου ή να κοιμηθείς. Σίγουρα, όμως, θα αναρωτιέσαι για ποιο λόγο αισθάνεσαι φουσκωμένος και βαρύς. Μήπως έχεις και αέρια, δυσπεψία, ξινίλες, ρεψίματα, τυμπανισμό, πονοκεφάλους, υπέρμετρη δίψα;

Μάθε, λοιπόν, το εξής. Η ζύμωση της ζάχαρης παράγει αλκοόλ και αυτό συμβαίνει πάντα μετά την ατελή πέψη των αμύλων (υδατανθράκων). Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, εδώ τα αποτελέσματα της ατελούς πέψης τους είναι ακόμη χειρότερα. Σάπισμα και δυσωδία κοπράνων (η τουαλέτα σφραγίζεται μετά την τελευταία σου επίσκεψη!). Αν συνεχίζεις αυτή τη λαθεμένη τακτική του συνδυασμού αμύλων – πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα, τότε αναπόφευκτα μετά τα 30 αρχίζουν τα συμπτώματα. Καταρρέει η πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι το πεπτικό σύστημα. Κατόπιν, σαν ντόμινο ακολουθούν το συκώτι, το πάγκρεας, τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται. Το σφρίγος και η διάθεση για ζωή χάνονται. Το δέρμα αφυδατώνεται και ρυτιδιάζει. Είσαι, μονίμως, νευρικός, κουρασμένος και συναχωμένος. Μήπως έχεις και αϋπνίες; Ξαναδιάβασε, σε παρακαλώ, το άρθρο αυτό προσεχτικά!

Εάν λοιπόν πρόκειται να αλλάξετε κάτι στη διατροφή σου από σήμερα, τηρήστε, τουλάχιστον, μόνο αυτόν τον κανόνα!

1ος Απαράβατος Κανόνας: Ποτέ άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα!

Αρα, όχι κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά. Συνδυάζουμε πρωτεΐνες με λαχανικά ή υδατάνθρακες με λαχανικά. Και ποτέ δεν τρώμε φρούτα μετά το γεύμα επειδή τα φρούτα χωνεύονται στο λεπτό έντερο και όχι στο στομάχι. Θα πρέπει πάντα λοιπόν να βρίσκουν το στομάχι άδειο για να κατευθυνθούν ανεμπόδιστα στο λεπτό έντερο. Αν βρουν το στομάχι γεμάτο και εγκλωβιστούν εκεί θα υποστούν ζύμωση.

Για να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα άμυλα από τις πρωτεΐνες και για να μπορείτε να κάνετε ιδανικούς συνδυασμούς για την Υγεία σας, μπορείτε να σημειώσετε κάπου τον ακόλουθο πίνακα (επίσης δανείζομαι από το Σπάρτακο καθώς μου αρέσει ιδιαίτερα. Συνοπτικός και καταλυτικός:

Α) Άμυλα: Ψωμί / Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος) / Ζυμαρικά / Πατάτες /Κολοκύθα γλυκιά / Πίτες / Όσπρια

Β) Λαχανικά: Σπανάκι / Σέσκουλα / Μαρούλι / Μαϊντανός / Χόρτα / Σπαράγγια / Λάχανο / Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Πατζάρια / Καρότα / Σέλερυ / Φασολάκια Πράσινα / Φύτρα Λαχανικών / Αρακάς Φρέσκος

Γ) Πρωτεΐνες: Γάλα / Τυρί / Κεφίρ / Ξινόγαλο / Γιαούρτι / Ψάρια / Κρέατα/ Αυγά / Ξηροί Καρποί / Σπόροι / ‘Οσπρια / Σόγια / Πρωτεΐνες σε σκόνη

Ιδανικοί συνδυασμοί:

1) Κατηγορίες Α + Β (ιδανικό μεσημεριανό γεύμα) Άμυλα + Λαχανικά

2) Κατηγορίες Γ + Β (ιδανικό βραδινό γεύμα) Πρωτεΐνες και Λαχανικά

3) Κατηγορία Β (μόνη της και ως ξεχωριστό γεύμα ή σνακ)

Καταστροφικός Συνδυασμός 

Κατηγορία Α + Γ (Ποτέ! Ποτέ! Ποτέ!)

Η κατανάλωση όμως και πάλι των αμύλων και πρωτεϊνών εξαιτίας του ότι είναι όξινες τροφές -άρα ιδιαίτερα δύσπεπτες – επιβάλλεται να γίνεται με φειδώ. Συγκεκριμένα:

Όλα τα άμυλα δημιουργούν βλέννα στον οργανισμό και χρειάζονται 3 ώρες πέψη. Επικαλύπτουν το βλεννογόνο και τις λάχνες του παχέος εντέρου με ένα είδος κόλλας!  Ο Σπάρτακος  συνιστά να αποφεύγονται και προτείνει να καταναλώνονται μόνο το χειμώνα. 

Οι συμπυκνωμένες πρωτεΐνες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για την υγεία μας, καθώς αφήνουν πολλά ατελή υποπροϊόντα μεταβολισμού, όπως κρεατινίνη, ουρικό οξύ, μεθάνιο κ.ά. Εξαιρετικά δύσπεπτες: χρόνος πέψης 4-6 ώρες. Συνιστάται να λαμβάνονται σπάνια.

Αντίθετα , για τα  λαχανικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε παρενέργεια ούτε αντένδειξη. Χάρη σε αυτά, μπορούμε να λάβουμε ότι χρειάζεται το σώμα μας σε ιδανικές αναλογίες. Και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και βασικά απαραίτητα λιπαρά οξέα.

Τέλος, συμπληρωματικά σημειώνουμε το εξής: Καθώς τα άμυλα είναι υδατάνθρακες (ύδωρ+άνθρακας), αυτό παραπέμπει επίσης στο γενικότερο κανόνα κατ’ αναλογία της μη ταυτόχρονης κατανάλωσης υδατανθράκων και πρωτεινών.

2ος Απαράβατος Κανόνας: Όχι στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες ταυτόχρονα
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, το γάλα, τα αυγά, το τυρί, τα κρεατικά κ.α.) και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, οι αγκινάρες, τα κάστανα,οι γλυκοπατάτες,οι κολοκύθες, τα καρότα, τα τεύτλα κ.α.) δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο γεύμα όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα είδος πρωτεϊνών ανά γεύμα. Αυτό γιατί όπως αναφέραμε η πρωτεΐνη απαιτεί όξινο περιβάλλον στο στομάχι, ενώ οι υδατάνθρακες αλκαλικό. Η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει την εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος από το αλκαλικό (ή αντίστροφα) κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα κ.ο.κ.

Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της  δυσανεξίας τροφών, ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό και αποκαθιστούν την Υγεία. Επιπλέον με τις συμβουλές των Συνεργατών Διατροφολόγων θα δείτε σημαντική διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Συγχρόνως μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πακέτο συνεδριών Βιοσυντονισμού για τη βελτίωση-αποκατάσταση του πεπτικού σας συστήματος.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε στο  να απευθυνθείτε στο Κέντρο Vivamus για σχετικά ραντεβού.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!