Για να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα άμυλα από τις πρωτεΐνες και για να μπορείτε να κάνετε ιδανικούς συνδυασμούς για την Υγεία σας, μπορείτε να σημειώσετε κάπου τον ακόλουθο πίνακα (επίσης δανείζομαι από το Σπάρτακο καθώς μου αρέσει ιδιαίτερα. Συνοπτικός και καταλυτικός:
Α) Άμυλα: Ψωμί / Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, σιτάρι, σίκαλη, κεχρί, κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος) / Ζυμαρικά / Πατάτες /Κολοκύθα γλυκιά / Πίτες / Όσπρια
Β) Λαχανικά: Σπανάκι / Σέσκουλα / Μαρούλι / Μαϊντανός / Χόρτα / Σπαράγγια / Λάχανο / Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Πατζάρια / Καρότα / Σέλερυ / Φασολάκια Πράσινα / Φύτρα Λαχανικών / Αρακάς Φρέσκος
Γ) Πρωτεΐνες: Γάλα / Τυρί / Κεφίρ / Ξινόγαλο / Γιαούρτι / Ψάρια / Κρέατα/ Αυγά / Ξηροί Καρποί / Σπόροι / ‘Οσπρια / Σόγια / Πρωτεΐνες σε σκόνη
Ιδανικοί συνδυασμοί:
1) Κατηγορίες Α + Β (ιδανικό μεσημεριανό γεύμα) Άμυλα + Λαχανικά
2) Κατηγορίες Γ + Β (ιδανικό βραδινό γεύμα) Πρωτεΐνες και Λαχανικά
3) Κατηγορία Β (μόνη της και ως ξεχωριστό γεύμα ή σνακ)
Καταστροφικός Συνδυασμός
Κατηγορία Α + Γ (Ποτέ! Ποτέ! Ποτέ!)
Η κατανάλωση όμως και πάλι των αμύλων και πρωτεϊνών εξαιτίας του ότι είναι όξινες τροφές -άρα ιδιαίτερα δύσπεπτες – επιβάλλεται να γίνεται με φειδώ. Συγκεκριμένα:
Όλα τα άμυλα δημιουργούν βλέννα στον οργανισμό και χρειάζονται 3 ώρες πέψη. Επικαλύπτουν το βλεννογόνο και τις λάχνες του παχέος εντέρου με ένα είδος κόλλας! Ο Σπάρτακος συνιστά να αποφεύγονται και προτείνει να καταναλώνονται μόνο το χειμώνα.
Οι συμπυκνωμένες πρωτεΐνες είναι ακόμη πιο επικίνδυνες για την υγεία μας, καθώς αφήνουν πολλά ατελή υποπροϊόντα μεταβολισμού, όπως κρεατινίνη, ουρικό οξύ, μεθάνιο κ.ά. Εξαιρετικά δύσπεπτες: χρόνος πέψης 4-6 ώρες. Συνιστάται να λαμβάνονται σπάνια.
Αντίθετα , για τα λαχανικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε παρενέργεια ούτε αντένδειξη. Χάρη σε αυτά, μπορούμε να λάβουμε ότι χρειάζεται το σώμα μας σε ιδανικές αναλογίες. Και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και βασικά απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τέλος, συμπληρωματικά σημειώνουμε το εξής: Καθώς τα άμυλα είναι υδατάνθρακες (ύδωρ+άνθρακας), αυτό παραπέμπει επίσης στο γενικότερο κανόνα κατ’ αναλογία της μη ταυτόχρονης κατανάλωσης υδατανθράκων και πρωτεινών.
2ος Απαράβατος Κανόνας: Όχι στις πρωτεΐνες και στους υδατάνθρακες ταυτόχρονα
Τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, οι φακές, το γάλα, τα αυγά, το τυρί, τα κρεατικά κ.α.) και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, οι αγκινάρες, τα κάστανα,οι γλυκοπατάτες,οι κολοκύθες, τα καρότα, τα τεύτλα κ.α.) δεν θα πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ταυτόχρονα, στο ίδιο γεύμα όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα είδος πρωτεϊνών ανά γεύμα. Αυτό γιατί όπως αναφέραμε η πρωτεΐνη απαιτεί όξινο περιβάλλον στο στομάχι, ενώ οι υδατάνθρακες αλκαλικό. Η ταυτόχρονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει την εξουδετέρωση του όξινου περιβάλλοντος από το αλκαλικό (ή αντίστροφα) κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα συμπτώματα όπως καούρα, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα κ.ο.κ.
Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της δυσανεξίας τροφών, ενισχύουν σημαντικά τον οργανισμό και αποκαθιστούν την Υγεία. Επιπλέον με τις συμβουλές των Συνεργατών Διατροφολόγων θα δείτε σημαντική διαφορά στο πώς αισθάνεστε. Συγχρόνως μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πακέτο συνεδριών Βιοσυντονισμού για τη βελτίωση-αποκατάσταση του πεπτικού σας συστήματος.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε στο να απευθυνθείτε στο Κέντρο Vivamus για σχετικά ραντεβού.