Αρχική Vivamus ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΥΠΝΗΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΑΙΤΙΕΣ, ΛΥΣΕΙΣ VIVAMUS

ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΠΩΣΗΣ, ΥΠΝΗΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΑΙΤΙΕΣ, ΛΥΣΕΙΣ VIVAMUS

by NIKOLE

Αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό

Όλοι το έχουμε νιώσει – αυτό το νυσταγμένο συναίσθημα που μπαίνει κρυφά μετά το γεύμα. Είστε γεμάτοι και χαλαροί και αγωνίζεστε να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά. Γιατί τα γεύματα ακολουθούνται τόσο συχνά από μια ξαφνική παρόρμηση για έναν υπνάκο και πρέπει να ανησυχείτε για αυτό;

Σε γενικές γραμμές, λίγο υπνηλία μετά το φαγητό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο μετά το γεύμα και υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις νυσταγμένες επιδράσεις.

Ο κύκλος της πέψης σας

Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει – όχι μόνο για να τρέξει πίσω από τον σκύλο σας ή να βάλει χρόνο στο γυμναστήριο – αλλά για να αναπνεύσει και απλά να υπάρχει. Αυτή την ενέργεια την παίρνουμε από το φαγητό μας.

Το φαγητό διασπάται σε καύσιμο ( γλυκόζη ) από το πεπτικό μας σύστημα . Τα μακροθρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη παρέχουν θερμίδες (ενέργεια) στο σώμα μας. Περισσότερο από την απλή μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια, ο πεπτικός μας κύκλος ενεργοποιεί κάθε είδους αντιδράσεις στο σώμα μας.

Ορμόνες όπως η χολοκυστοκινίνη (CCK) , η γλυκαγόνη και η αμυλίνη απελευθερώνονται για να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας (κορεσμός), το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται και η ινσουλίνη παράγεται για να επιτρέψει σε αυτό το σάκχαρο να φύγει από το αίμα και στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ενέργεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν επίσης ορμόνες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπνηλία εάν βρεθούν αυξημένα επίπεδα στον εγκέφαλο. Μια τέτοια ορμόνη είναι η σεροτονίνη . Η άλλη ορμόνη που προκαλεί τον ύπνο, η μελατονίνη , δεν απελευθερώνεται ως απάντηση στο φαγητό. Ωστόσο, τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή μελατονίνης.

Η διατροφή σας

Αν και όλα τα τρόφιμα αφομοιώνονται με τον ίδιο τρόπο, δεν επηρεάζουν όλα τα τρόφιμα το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σας κάνουν να κοιμάστε περισσότερο από άλλα.

Τροφές με τρυπτοφάνη

Το αμινοξύ τρυπτοφάνη βρίσκεται στη γαλοπούλα και σε άλλα τρόφιμα υψηλής πρωτεΐνης όπως:

Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται από το σώμα για τη δημιουργία σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου. Είναι πιθανό ότι η αυξημένη παραγωγή σεροτονίνης είναι υπεύθυνη για αυτή την “ομίχλη” μετά το γεύμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τρυπτοφάνη συνδέεται ίσως πιο στενά με τη γαλοπούλα από οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα της υπνηλίας που μερικές φορές σχετίζεται με την κατανάλωση γεύματος με γαλοπούλα, όπως είναι παραδοσιακό για πολλούς την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ωστόσο, η γαλοπούλα δεν περιέχει υψηλό επίπεδο τρυπτοφάνης σε σύγκριση με πολλά άλλα κοινά τρόφιμα. Η υπνηλία μετά το ευχαριστήριο γεύμα σχετίζεται πιθανότατα με άλλους παράγοντες , όπως τον όγκο των τροφίμων ή την ποσότητα αλκοόλ ή απλών υδατανθράκων που καταναλώνονται.

Δείτε πώς συγκεντρώνεται η ποσότητα τρυπτοφάνης στη γαλοπούλα έναντι άλλων τροφών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA)Αξιόπιστη πηγήΤο Οι λίστες θρεπτικών συστατικών USDA δείχνουν επίσης ότι οι ποσότητες τρυπτοφάνης για ορισμένα τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής ή μαγειρέματος.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών , η συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) τρυπτοφάνης ημερησίως για έναν ενήλικα είναι 5 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά 1 κιλό (κιλό) σωματικού βάρους. Για έναν ενήλικα που ζυγίζει 68 κιλά, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 340 mg (ή 0,34 g) την ημέρα.

Άλλα τρόφιμα

Τα κεράσια επηρεάζουν τα επίπεδα μελατονίνης, οι υδατάνθρακες προκαλούν άνοδο και επακόλουθη πτώση του σακχάρου στο αίμα και τα μέταλλα στις μπανάνες χαλαρώνουν τους μυς σας. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία και πολλά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ενέργειας με διαφορετικούς τρόπους.

Οι συνήθειες του ύπνου σας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει επίσης το πώς αισθάνεστε μετά το γεύμα. Εάν είστε χαλαροί και γεμάτοι, το σώμα σας μπορεί να αισθάνεται περισσότερο σαν να ξεκουράζεται, ειδικά αν δεν κοιμηθήκατε αρκετά το προηγούμενο βράδυ.

Η κλινική Mayo προτείνει να τηρείτε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου , να περιορίζετε το άγχος και να συμπεριλαμβάνετε την άσκηση ως μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Αν και συνιστούν επίσης την αποφυγή του μεσημεριανού ύπνου εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά, τουλάχιστον μία μελέτη βρήκε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα για να βελτιώσει την εγρήγορση και την πνευματική και σωματική απόδοση.ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΔημιουργήστε δύναμη και κινητικότητα με 25 ημέρες κίνησης

Το δωρεάν ενημερωτικό δελτίο Wellness Wire μας Move Your Body Challenge σας δίνει αναλυτικές οδηγίες για μια απλή άσκηση την ημέρα που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική ρουτίνα κίνησης.Συμπληρώστε το email σαςΣΥΜΜΕΤΕΧΩ

Το απόρρητό σας είναι σημαντικό για εμάς . Οποιεσδήποτε πληροφορίες μας παρέχετε μέσω αυτού του ιστότοπου ενδέχεται να τοποθετηθούν από εμάς σε διακομιστές που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ. Εάν δεν συμφωνείτε με μια τέτοια τοποθέτηση, μην παρέχετε τις πληροφορίες.

Η φυσική σας δραστηριότητα

Πέρα από το να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα, η άσκηση μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ύφεσης μετά το γεύμα. Πολλαπλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση της ενέργειας και στη μείωση της κόπωσης .

Με άλλα λόγια, η καθιστική ζωή δεν δημιουργεί ένα είδος ενεργειακού αποθέματος που μπορείτε να αξιοποιήσετε κατά βούληση. Αντίθετα, το να είσαι ενεργός βοηθά να διασφαλίσεις ότι θα έχεις την ενέργεια να περάσεις τις μέρες σου.

Άλλες καταστάσεις υγείας

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το να είσαι κουρασμένος μετά από ένα γεύμα ή απλά να νυστάζεις όλη την ώρα μπορεί να είναι σημάδι ενός άλλου προβλήματος υγείας. Οι συνθήκες που μπορούν να επιδεινώσουν την υπνηλία μετά το γεύμα περιλαμβάνουν:

Εάν είστε συχνά κουρασμένοι και έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές λύσεις. Εάν δεν γνωρίζετε μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση αλλά έχετε άλλα συμπτώματα εκτός από την υπνηλία μετά το γεύμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί την ύφεση.

Διαβήτης

Εάν κάποιος με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 αισθάνεται κουρασμένος μετά το φαγητό, μπορεί να είναι σύμπτωμα υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας .

Μπορεί να εμφανιστεί υπεργλυκαιμία (υψηλό σάκχαρο στο αίμα) όταν καταναλώνονται πάρα πολλά σάκχαρα. Είναι χειρότερο εάν υπάρχει ανεπαρκής ή ανεπαρκής ινσουλίνη για τη μεταφορά σακχάρων στα κύτταρα για ενέργεια.

Τα σάκχαρα είναι η κύρια πηγή ενέργειας των κυττάρων, γεγονός που εξηγεί γιατί η αναποτελεσματική ή η ανεπαρκής ινσουλίνη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με υπεργλυκαιμία μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη ούρηση και δίψα .

Μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) λόγω κατανάλωσης απλών υδατανθράκων που είναι εύπεπτοι. Αυτοί οι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια να συντρίψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κάποιον με διαβήτη που έχει λάβει περισσότερη ινσουλίνη ή άλλα φάρμακα ειδικά για τον διαβήτη από ό, τι απαιτείται με βάση τα τρόφιμα που κατανάλωναν. Η υπνηλία μπορεί να είναι ένα κύριο σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας, μαζί με:

Τόσο η υπεργλυκαιμία όσο και η υπογλυκαιμία είναι σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, ειδικά για άτομα με διαβήτη. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τροφική δυσανεξία ή τροφικές αλλεργίες

Μια δυσανεξία ή αλλεργία σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι άλλη αιτίαΑξιόπιστη πηγήκούραση μετά το γεύμα. Οι τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν την πέψη ή άλλες σωματικές λειτουργίες.

Άλλα οξεία ή χρόνια συμπτώματα μπορεί επίσης να υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των γαστρεντερικών διαταραχών, δερματικών παθήσεων και πονοκεφάλου ή ημικρανίας .

Λήψη διάγνωσης

Εάν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε κουρασμένοι μετά τα γεύματα, σκεφτείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Μπορεί να είναι ένας απλός και χρήσιμος τρόπος για να αρχίσετε να προσδιορίζετε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά ή άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας σας.

Ένα ημερολόγιο τροφίμων, ακόμα κι αν το κρατάτε μόνο για λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αρχείο με όλα όσα τρώτε και πίνετε. Θα πρέπει να αναφέρετε λεπτομερώς όταν καταναλώνετε ένα φαγητό ή ποτό καθώς και πόσο. Επίσης κρατήστε σημειώσεις για το πώς αισθάνεστε. Δώστε προσοχή στα:

  • ενεργειακά επίπεδα
  • διάθεση
  • ποιότητα ύπνου
  • γαστρεντερική δραστηριότητα

Γράψτε όλα τα συμπτώματα. Μπορεί να είστε σε θέση να δημιουργήσετε κάποιες συνδέσεις μεταξύ της διατροφής σας και του πώς αισθάνεστε, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ενός επαγγελματία υγείας.

Είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσετε τη διατροφή σας με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εάν συχνά αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το φαγητό. Διατίθενται διαφορετικές διαγνωστικές εξετάσεις για να τους βοηθήσουν να βρουν τη βασική αιτία της κόπωσης, συμπεριλαμβανομένων:

Μπορεί επίσης να προτείνουν δίαιτα αποβολής .

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να καθορίσει εάν ο έλεγχος είναι απαραίτητος ή όχι για μια διάγνωση και, αν ναι, ποιες εξετάσεις είναι οι πιο κατάλληλες.

Αποτροπή υπνηλίας μετά το γεύμα

Το να αισθάνεστε τακτικά κουρασμένοι μετά το φαγητό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας. Ωστόσο, εάν η πιθανότητα μιας πιο σοβαρής υποκείμενης κατάστασης έχει αποκλειστεί ή η κόπωση εμφανίζεται μόνο περιστασιακά, υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να λάβετε για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα ενέργειας.

Οι συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση ή τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και την αντιμετώπιση της υπνηλίας περιλαμβάνουν:

  • πόσιμο νερό Αξιόπιστη πηγή να παραμείνει σωστά ενυδατωμένος
  • καταναλώνουν κατάλληλα ηλεκτρολύτες Αξιόπιστη πηγή
  • μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεται σε ένα μόνο γεύμα
  • ύπνος αρκετού ποιοτικού ύπνου
  • τακτική άσκηση
  • περιορίζοντας ή αποφεύγοντας το αλκοόλ
  • ρύθμιση της κατανάλωσης καφεΐνης
  • τρώγοντας τρόφιμα που είναι καλά για το έντερο, το σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα ινσουλίνης και τον εγκέφαλο-συμπεριλαμβανομένων σύνθετων υδατανθράκων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα όπως λαχανικά , δημητριακά ολικής αλέσεως και λιπαρά ψάρια προάγει τη διαρκή ενέργεια. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε περισσότερους ξηρούς καρπούς , σπόρους και ελαιόλαδο στα γεύματά σας.

Η αποφυγή υπερβολικής ζάχαρης και η κατανάλωση μικρότερων, συχνότερων γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Το να αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το γεύμα είναι απολύτως φυσιολογικό

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από ένα γεύμα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα το σώμα σας να ανταποκρίνεται σε όλες τις βιοχημικές αλλαγές που προκαλούνται από την πέψη. Με άλλα λόγια, είναι απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο, εάν το σύμπτωμα είναι διαταρακτικό ή η αλλαγή των συνηθειών του τρόπου ζωής σας δεν φαίνεται να βοηθά, μπορεί να μην βλάψει να μιλήσετε με το γιατρό σας ή να ζητήσετε βοήθεια από διαιτολόγο.

Τι με κάνει να κουράζομαι τόσο πολύ;

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση. Εάν η εξάντλησή σας συνεχίζεται για λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον γιατρό σας για έλεγχο.

1. Ανεπάρκεια σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου , που ονομάζεται επίσης αναιμία, είναι μια κατάσταση που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε εξαιρετικά υποβαθμισμένοι και εξαντλημένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο σίδηρος είναι αυτός που παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και χωρίς αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια το αίμα σας δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα όργανά σας με την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά. Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν δύσπνοια, αίσθημα παλμών της καρδιάς και ωχρότητα.

Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή σε γυναίκες που έχουν ακόμη έμμηνο ρύση και περίπου 1 στους 20 άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

2. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια κατάσταση όπου ο λαιμός σας μπορεί να στενεύει ή και να κλείνει για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο καθώς κοιμάστε. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει την αναπνοή, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα καθώς το σώμα σας αντιδρά στην διακοπή της ροής του αέρα.

Το να ξυπνάτε συχνά τη νύχτα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να σας προκαλέσει ροχαλητό και πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα σας. Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε υπέρβαρους, μεσήλικες άνδρες.

3. Κατάθλιψη

Η κούραση είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι από όλη σας την ενέργεια και μπορεί ακόμη και να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε ή να σας κάνει να ξυπνάτε νωρίς κάθε μέρα. Άλλα συμπτώματα αυτής της διαταραχής διάθεσης, τα οποία περιλαμβάνουν συναισθήματα απελπισίας, άγχους, χαμηλή σεξουαλική ορμή και πόνους, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

4. Εγκυμοσύνη

Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Στο πρώτο τρίμηνο, το σώμα σας παράγει πολλή προγεστερόνη, μια ορμόνη που μπορεί να σας κουράσει.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν χαμένη περίοδο, πόνο στο στήθος, ναυτία και αυξημένη ούρηση. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μπορείτε να επισκεφθείτε το γιατρό σας ή να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης χωρίς ιατρική συνταγή για επιβεβαίωση.

5. Διαβήτης

Η υπερβολική κούραση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη . Μπορεί επίσης να αισθάνεστε υπερβολικά διψασμένοι, να χρησιμοποιείτε το μπάνιο πιο συχνά ή να χάσετε βάρος. Δεδομένου ότι ο διαβήτης προκαλείται από υπερβολική ζάχαρη στο αίμα σας, μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας με τη διάγνωση.

6. Υπολειτουργικός θυρεοειδής

Ένα κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού είναι η αίσθηση κόπωσης. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης αναπτύσσονται αργά, οπότε μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα αμέσως. Μπορείτε επίσης να αντιμετωπίσετε αύξηση βάρους, κατάθλιψη ή μυϊκούς πόνους.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να μετρήσει τα επίπεδα των ορμονών σας για μια σωστή διάγνωση. Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής είναι συχνότερος σε γυναίκες και ηλικιωμένους.

7. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Είστε εξαιρετικά κουρασμένοι για περισσότερο από έξι μήνες; Μπορεί να έχετε σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS). Ακόμα κι αν ξεκουράζεστε καλά, θα εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι εάν έχετε αυτήν την κατάσταση.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πονοκέφαλο ή πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις. Το CFS προσβάλλει συχνότερα άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών . Μπορεί επίσης να επηρεάσει παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών.

8. Ναρκοληψία έναντι κόπωσης

Η ναρκοληψία, μια κατάσταση που προκαλεί ξαφνικό ύπνο, συνήθως αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 25 ετών .

Τα συμπτώματα της ναρκοληψίας περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική απώλεια μυϊκού τόνου που μπορεί να οδηγήσει σε θολή ομιλία ή γενική αδυναμία. Ονομάζεται επίσης καταπληξία, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά. Συνήθως προκαλείται από έντονα συναισθήματα.
  • Παράλυση ύπνου, η οποία είναι αδυναμία κίνησης ή ομιλίας καθώς αποκοιμιέστε ή ξυπνάτε από τον ύπνο. Αυτά τα επεισόδια συνήθως διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά τρομακτικά.
  • Hallευδαισθήσεις καθώς ξυπνάτε ανάμεσα στα όνειρα και βιώνετε τα όνειρά σας ως πραγματικότητα.

9. Χρέος ύπνου

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς ύπνο. Για πολλούς ανθρώπους, το χρέος του ύπνου φταίει για την αίσθηση χρόνιας κόπωσης όλη την ημέρα. Το χρέος ύπνου συμβαίνει όταν δεν κοιμάστε αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, όπως αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης ή δημιουργία αντίστασης στην ινσουλίνη.

Δεν μπορείτε να «αναπληρώσετε» τον ύπνο, αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά στο να επαναφέρετε το σώμα και το μυαλό σας σε καλό δρόμο και να αισθανθείτε ξανά ξεκούραση. Σκεφτείτε το ως αποπληρωμή του χρέους ύπνου σας. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε λίγες επιπλέον ώρες το Σαββατοκύριακο ή να κοιμηθείτε λίγες ώρες νωρίτερα το βράδυ.

Διόρθωση τροφίμων: Τρόφιμα για να νικήσετε την κούραση

Ας δούμε μια σύντομη λίστα με τρόφιμα που επίσης περιέχουν υδατάνθρακες:

  • Γαλακτοκομικά
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά
  • Ξηροί καρποί
  • Όσπρια
  • Ζαχαρώδη και γλυκά

Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από τρία συστατικά: ίνες, άμυλο και ζάχαρη. Οι ίνες και το άμυλο είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, ενώ η ζάχαρη είναι απλός. Ανάλογα με τις αναλογίες καθενός από αυτά στο τρόφιμο, καθορίζεται η διατροφική του αξία.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι σάκχαρα. Ενώ κάποια σάκχαρα υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα όπως το γάλα, οι περισσότεροι απλοί υδατάνθρακες στα φαγητά εμπορίου αποτελούν προσθήκες, από τις οποίες οι πιο κοινές είναι οι εξής:

  • Λευκή και καστανή ζάχαρη
  • Σιρόπι καλαμποκιού
  • Γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη
  • Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων

Ποιους απλούς υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγουμε;

Είναι καλό να προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες μορφές των απλών υδατανθράκων, και να βρίσκουμε φυσικές εναλλακτικές για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας για κάτι γλυκό.

Αναψυκτικά: Επιλέξτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό με λίγο στυμμένο λεμόνι.
Αρτοποιήματα: Ανταλλάξτε τα με ένα υγιεινό φρούτο.
Συσκευασμένα μπισκότα: Φτιάξτε μπισκότα μόνοι σας, χρησιμοποιώντας φυσικά γλυκαντικά. Εναλλακτικά, ψάξτε για μάρκες που περιέχουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες.
Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων: Κοιτάξτε προσεκτικά τις συσκευασίες και επιλέγετε μόνο όσα τρόφιμα περιέχουν 100% χυμό φρούτων.
Δημητριακά εμπορίου: Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι φορτωμένα με απλούς υδατάνθρακες. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσα αγοράζετε.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό. Αυτό τους καθιστά πιο χορταστικούς, άρα και καλύτερους για δίαιτα. Επίσης, είναι ιδανικοί για ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2, επειδή δεν προκαλούν την ίδια αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα. Οι φυτικές ίνες και το άμυλο είναι σύνθετοι υδατάνθρακες. Ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή βοηθούν στη σωστή λειτουργία του παχέος εντέρου και στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Οι κύριες πηγές φυτικών ινών είναι οι εξής:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Ξηροί καρποί
  • Φασόλια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Παράλληλα, φαγητά που είναι πλούσια σε άμυλο είναι τα εξής:

  • Ψωμί ολικής άλεσης
  • Δημητριακά
  • Καλαμπόκι
  • Βρόμη
  • Αρακάς
  • Ρύζι

Σιγουρευτείτε πως τα παρακάτω τρόφιμα έχουν σταθερό ρόλο στη διατροφή σας, καθώς είναι καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων:

Προϊόντα ολικής άλεσης: Πέρα από τις φυτικές τους ίνες, περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Επιλέξτε τα λιγότερο επεξεργασμένα είδη, όπως κινόα, σίκαλη και ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες: Καλές επιλογές είναι τα μήλα, τα μούρα και οι μπανάνες. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα φρούτα σε κονσέρβα, καθώς περιέχουν προσθήκες ζάχαρης.

Λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες: Οι πιο “δυνατές” επιλογές είναι το μπρόκολο, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα καρότα.
Φασόλια: Πέρα από τις φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι καλή πηγή φολικού οξέος, σιδήρου και καλίου.

Μπορεί να χρειαστεί χρόνος και αρκετή έρευνα για να εντάξετε τους σωστούς υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Τα αποτελέσματα, όμως, αξίζουν τον κόπο, καθώς το σώμα σας θα έχει περισσότερη ενέργεια και θα είναι προστατευμένο από πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση ζάχαρης.

{ηγή: https://www.iatronet.gr/diatrofi/threptikes-oysies/article/31823/aploi-kai-synthetoi-ydatanthrakes-pws-toys-xexwrizoyme.html Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες Θοδωρής Διάκος


facebook sharing button
messenger sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!