Αρχική VivamusΑνθρώπινο Σώμα ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ-ΑΜΕΣΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ FLAVON & AURORA EVOX VIVAMUS

ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ-ΑΜΕΣΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ FLAVON & AURORA EVOX VIVAMUS

by NIKOLE

Όλο και πιο συχνά τελευταία ακούμε άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού. Μερικές φορές η κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο, αναπάντεχα. Άλλοτε πάλι έρχεται μετά από μία αρχική περίοδο αυξημένου άγχους, γενικευμένης ανησυχίας, έντασης ή θλίψης. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα μίας φοβίας (για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που πάσχει από κλειστοφοβία μπορεί να πάθει μία κρίση πανικού αν βρεθεί άθελα του σε ένα μέρος που το αισθάνεται κλειστό και ασφυκτικό) ή κατάθλιψης. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίστροφο, να ξεκινήσει δηλαδή μία φοβία επειδή κάποιος έπαθε μία κρίση πανικού π. χ. στο αεροπλάνο, σε ένα ψηλό κτίριο, στο ασανσέρ, ανάμεσα στο πλήθος.

Όπως και να είναι πάντως, όταν έρχεται η κρίση πανικού, είναι μία από τις πιο δυσάρεστες και αγωνιώδεις καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Περίπου 1 με 4% του πληθυσμού παθαίνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κρίσεις πανικού σε διαφορετικές ηλικίες. Η συχνότητα πάντως είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 35 ετών.

Τα συμπτώματα, είναι τόσο έντονα και επώδυνα, ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν για πρώτη φορά κρίση πανικού, πιστεύουν ότι έχουν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή νομίζουν ότι κάτι τους συμβαίνει. Τρόμος τους κυριεύει και η αίσθηση έλλειψης ελέγχου. Κάποια από αυτά σημειώνουμε παρακάτω:

  • υπεραερισμός  (αναπνέουμε περισσότερο αέρα από αυτόν που χρειάζεται ο οργανισμός μας)
  • ιδρώτας
  • αίσθηση πνιγμού στο λαιμό
  • ταχυπαλμία
  • πόνο στο στομάχι
  • ζαλάδα, ναυτία
  • δύσπνοια, αίσθηση πνιγμού
  • τρέμουλο ή μούδιασμα στα χέρια
  • πόνος στο στήθος
  • εξάψεις ή ρίγη
  • παραισθήσεις ή παραμορφωμένη αντίληψη
  • τρόμος: η αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί που είναι αδύναμος να το αποφύγει
  • φόβος ότι χάνει τον έλεγχο
  • φόβος ότι πεθαίνει

Όταν δε οι κρίσεις αυτές είναι επαναλαμβανόμενες ή μετά από μία κρίση αναπτύξει κανείς έντονο άγχος ότι θα του ξανασυμβεί, τότε λέμε ότι πάσχει από διαταραχή πανικού, που διαγνωστικά ανήκει, μαζί με τις φοβίες και την γενικευμένη διαταραχή άγχους, στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών.

Ας δούμε πώς μπορείτε να σταματήσετε μια κρίση πανικού όταν ξεκινά. Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα αυτά είναι ολόιδια με αυτά της αναπνευστικής αλκάλωσης (Η αναπνευστική αλκάλωση είναι η κατάσταση κατά την οποία το ph του αίματος είναι πολύ αλκαλικό. Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου στο αίμα δεν είναι ισορροπημένα. Το σώμα σας χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργεί σωστά. Όταν εισπνέετε, εισάγετε οξυγόνο στους πνεύμονες. Όταν εκπνέετε, απελευθερώνετε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο είναι απόβλητο. Κανονικά, το αναπνευστικό σύστημα διατηρεί αυτά τα δύο αέρια σε ισορροπία.Η αναπνευστική αλκάλωση εμφανίζεται όταν αναπνέετε πολύ γρήγορα ή πολύ βαθιά και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα πέφτουν πολύ χαμηλά. Αυτό προκαλεί το pH του αίματος να αυξηθεί και να γίνει πολύ αλκαλικό. Όταν το αίμα γίνεται πολύ όξινο, εμφανίζεται αναπνευστική οξέωση.)

Γιατί άραγε υπάρχουν τα ίδια συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις; Μια μικρή αναφορά στο φαινόμενο Bohr. Ονομα Δανέζου επιστήμονα που το 1904 έκανε μια σημαντική παρατήρηση, με ισχύ ακόμα και σήμερα .

Οξυγόνο που δεσμεύσει την αιμοσφαιρίνη και το φαινόμενο Bohr

Για να δεσμευτεί και να απελευθερωθεί το οξυγόνο στο αίμα (αιμοσφαιρίνη) χρειάζεται CO2. Εάν υπάρχει πολύ Ο2 και όχι πολύ CO2 δε θα απελευθερωθεί το πρώτο από το αίμα. Σε αντίθεση το 80% επιστρέφει στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα ενώ προσπαθείτε να αναπνεύσετε Ο2, όλο αυτό το οξυγόνο περνά μέσα από τους πνεύμονες, τον οργανισμό, επιστρέφει πίσω στους πνεύμονες και εκπνέετε οξυγόνο. Στην πραγματικότητα το 80% του Ο2, γιατί για κάποιο λόγο δεν μπορεί να απελευθερωθεί.

Σε φυσιολογικούς πνεύμονες, όπου έχετε φυσιολογικό Ο2 και αρκετό CO2, έχουμε αυτή την απελευθέρωση του Ο2 από την αιμοσφαιρίνη (υπάρχει δεσμός μεταξύ οξυγόνου και αιμοσφαιρίνης, από τον οποίο απελευθερώνεται το πρώτο).

Η αιμοσφαιρίνη (hemoglobin) 

aimosfairinh anaimia glykozyliosh aimosfairinopaueiew

είναι μια πρωτεΐνη που περιέχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) του αίματος, η οποία δεσμεύει το οξυγόνο που εισπνέουμε και το μεταφέρει στους ιστούς. Είναι σαν το μεταφορικό σύστημα του Ο2. Πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο μόριο που παράγεται στο μυελό των οστών από δύο συστατικά: την αίμη (ουσία που περιέχει σίδηρο) και μία σφαιρίνη (εξ’ ου και το όνομα αιμοσφαιρίνη).

Οταν κάποιος δεν έχει αρκετό CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) έχει δύσπνοια -δυσκολία στην αναπνοή- και προσπαθείτε να έχετε περισσότερο O2 (υπεραερισμός), με αποτέλεσμα να εισπνέετε όλο και περισσότερο, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Στην ουσία θα ασφυκτιάτε. Είναι σαν να φυσάτε σε ένα πάρτυ πολλά μπαλλόνια, στο τέλος θα αισθάνεστε σαν άρρωστοι, σαν να πρόκειται να λιποθυμήσετε. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθείτε να πάρετε πολύ αέρα.

Συμπερασματικά:

ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ.!

Σκεφτόμαστε το CΟ2 σαν να είναι απόβλητο, αλλά έχει μια πολύ σημαντική λειτουργία. Βοηθά στην απελευθέρωση του οξυγόνου από το αίμα, για να μπορούμε να αναπνεύσουμε. Συνεπώς αυτό που προκαλεί την αναπνευστική αλκάλωση είναι πάρα πολύ μη διαθέσιμο όμως οξυγόνο, με άλλα λόγια τοξικότητα οξυγόνου, επίσης γνωστό ως δηλητηρίαση οξυγόνου ή σύνδρομο τοξικότητας οξυγόνου . Το O2 μπορεί να γίνει τοξικό αν πάρουμε πάρα πολύ εν απουσία CO2.

Πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την πληροφορία για να βγούμε από κάποια κρίση πανικού;

Κοιτάζοντας τα συμπτώματα του πανικού διαπιστώνουμε ότι το μόνο που μπορούμε να ελέγξουμε είναι η αναπνοή μας και αυτό είναι αρκετό για να απαλλαγείτε από όλα τα άλλα συμπτώματα και μάλιστα ταχύτατα να απελευθερωτείτε από αυτή την κατάσταση του στρες , της μάχης ή πτήσης. Τί θα κάνετε:

  1. Θα αρχίσετε να εισπνέετε από τη μύτη, όχι πια από το στόμα σας. Αυτό θα αυξήσει το CO2, το οποίο στην ουσία ηρεμεί τους βρόγχους. Ηρεμεί τους πνεύμονες, επιτρέποντας στο οξυγόνο να επιστρέψει επιτέλους στους πνεύμονές σας. Επίσης αναπνέοντας από τη μύτη σας, αυξάνεται το νιτρικό οξύ. γεγονός που επίσης χαλαρώνει τους μύες. Με αυτό τον τρόπο ξεκινά να ηρεμεί τα αναπνευστικά κέντρα.
  2. Επιβραδύνετε το ρυθμό της αναπνοής σας για να πάρετε περισσότερο διοξείδιο, για να μπορέσετε να ξεκινήσετε να αναπνέετε πολύ καλύτερα.
  3. Ξεκινήστε να αναπνέετε από το διάφραγμά σας. Βάζοντας το ένα σας χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι, θέλουμε να αποφύγετε να αναπνέετε από το στήθος σας. Όταν εισπνέετε από το στομάχι επηρεάζετε το διάφραγμά σας, το οποίο συνδέεται με το λεγόμενο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που αφορά την ηρεμία – ξεκούραση και την πέψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσετε να χαλαρώνετε. Αρα, ξεκινάνε να αναπνέετε από τη μύτη, επιβραδύνετε την αναπνοή, αναπνέετε από το διάφραγμα μέσω του στομάχου
  4. Σιγουρευτείτε ότι η αναπνοή σας είναι μαλακή και ήπια. Χαλαρώστε το σώμα σας. Ο στόχος είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του Ο2 και του CO2 ώστε να έχετε την ιδανική πρόσληψη οξυγόνου (ούτε πολύ ούτε λίγο). Σε μια κρίση πανικού, συχνά παρατηρούμε ότι η εκπνοή δεν είναι ίδια με την εισπνοή. Συχνά η εκπνοή σας είναι πολύ γρήγορη. Έτσι ξεκινάτε να ισορροπείτε την εκπνοή με την εισπνοή. Το μέτρημα μάλιστα βοηθά σημαντικά. Μετρήστε 1-3 εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή 1-3 ή -4. Στην ουσία εισπνέετε περίπου για 3-4 λεπτά και εκπνέετε για τον ίδιο χρόνο. Έτσι θα δώσετε τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την κατάσταση αυτή.
    Αν μάλιστα κάτι τέτοιο το επιχειρήσετε σε ανοικτό χώρο, εξωτερικό καλύτερα σε αντίθεση με τους εσωτερικούς κλειστούς χώρους – καθώς όταν κάποιος παθαίνει κρίση πανικού , νοιώθει ότι όλα καταρρέουν, πέφτουν επάνω του, χαλαρώνετε και ξεφεύγετε από την κατάσταση του υπεραερισμού, με την εξισορρόπηση του Ο2 και του CO2. Tο ph των πνευμόνων γίνεται λιγότερο αλκαλικό.

Η επεξήγηση και η περιγραφή της τεχνικής εμφανίζονται στο βίντεο που ακολουθεί.

Εκτός από αυτή την τεχνική, σας συνιστούμε επίσης την κατανάλωση του FLAVON JOY σε καθημερινή βάση, του συμπληρώματος SEROTONIN AURORA (σεροτονίνης). Tέλος το πρόγραμμα ΕVOX (φωνής βλ. εδώ) συμβάλλει σημαντικά στην αποβολή στρεσσογόνων παραγόντων και την αυτοϊαση.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ. 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, you can contact us at the following numbers: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!