Αρχική VivamusΣυμβουλες Κλιμακτήριος, Εμμηνόπαυση και Υπερπλασία του ενδομητρίου Συμπληρώματα Συνεδρίες Βιοσυντονισμού Rife – Vivamus

Κλιμακτήριος, Εμμηνόπαυση και Υπερπλασία του ενδομητρίου Συμπληρώματα Συνεδρίες Βιοσυντονισμού Rife – Vivamus

by NIKOLE

Η υπερπλασία του ενδομητρίου αποτελεί μια συχνή νοσολογική οντότητα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί αν εμφανιστεί σε κάθε ηλικία αλλά κατά κύριο λόγο στις γυναίκες της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για καλοήθη κατάσταση χρήζει διερεύνησης και παρακολούθησης.

Τι είναι το ενδομήτριο και πώς μεταβάλλεται;

Το ενδομήτριο αποτελεί την εσωτερική στοιβάδα της μήτρας, η οποία όσο η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση, μεταβάλλεται από την επίδραση των ορμονών. Στην αναπαραγωγική ηλικία, πριν δηλαδή την εμμηνόπαυση, όπου η ωοθήκη είναι ενεργή, στο πρώτο μισό του κύκλου, το ενδομήτριο παχύνεται λόγω των οιστρογόνων που παράγονται από την ωοθήκη. Σκοπός αυτής της φυσιολογικής πάχυνσης είναι η εμφύτευση του ωαρίου σε περίπτωση κύησης. Μετά την ωοθυλακιορρηξία, οι ωοθήκες παράγουν προγεστερόνη, η οποία σταθεροποιεί το ενδομήτριο. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κύηση, οι δυο αυτές ορμόνες ελαττώνονται με αποτέλεσμα την απόπτωση του ενδομητρίου, που αποτελεί την έμμηνο ρύση. Με την έμμηνο ρύση ξεκινά ο επόμενος κύκλος και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Στην εμμηνόπαυση, εφόσον τα οιστρογόνα είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι ωοθήκες δεν λειτουργούν πλέον, το ενδομήτριο πρέπει να είναι λεπτό. Μετά την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα που υπάρχουν στον οργανισμό προέρχονται από την μετατροπή του ανδρογόνου ανδροστενδιόνη σε οιστρογόνο (οιστρόνη). Αυτή η μετατροπή γίνεται στον λιπώδη ιστό της γυναίκας, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός αποθηκευτικός σταθμός των οιστρογόνων. Η βραδεία απελευθέρωση των οιστρογόνων από τις λιπο-αποθήκες σε παχύσαρκες γυναίκες θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη για το ενδομήτριο.

Τι είναι η υπερπλασία του ενδομητρίου;

Η υπερπλασία του ενδομητρίου αφορά κυρίως την 4η-5η αλλά και την 6η δεκαετία της ζωής και έχει άμεση σχέση με την υπεροιστρογοναιμία. Η χρόνια και παρατεταμένη έκθεση του ενδομητρίου σε οιστρογόνα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η αντιρροπιστική δράση της προγεστερόνης όπως για παράδειγμα στην εμμηνόπαυση ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οδηγεί στον αυξημένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ενδομητρίου με αποτέλεσμα την υπερπλασία.

Στην εμμηνόπαυση, το σύμπτωμα της υπερπλασίας του ενδομητρίου είναι η κολπική αιμόρροια (μητρορραγία). Η εμφάνιση αίματος σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση πιθανότατα οφείλεται σε υπερπλασία και για αυτό το λόγο πρέπει άμεσα να διερευνάται. Σε άλλες όμως περιπτώσεις η υπερπλασία μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωσθεί υπερηχογραφικά, με το διακολπικό υπερηχογράφημα όπου ανευρίσκεται αυξημένο πάχος ενδομητρίου.

Στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυτό σημαίνει ενδομήτριο μεγαλύτερο των 5 χιλιοστών. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η υπερπλασία μπορεί να εκδηλώνεται ως μητρορραγία, με εμφάνιση δηλαδή αίματος σε φάσεις άσχετες της περιόδου, ή ως μηνορραγία, με αυξημένη δηλαδή διάρκεια της περιόδου ή με μεγάλη ποσότητα αίματος στην περίοδο.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της υπερπλασίας;

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, παράγοντες ιδιοσυστατικοί, κοινωνικοοικονομικοί, περιβαλλοντικοί, καθώς και η υπερβολική χρήση ορισμένων ορμονικών σκευασμάτων, θεωρούνται υπεύθυνοι για την ανάπτυξη υπερπλασίας, αλλά και καρκίνου του ενδομητρίου. Γενικά, ενδογενείς, εξωγενείς και έμμεσοι παράγοντες κινδύνου προδιαθέτουν στην αυξημένη συχνότητα των παθήσεων του ενδομητρίου. Η παχυσαρκία και οι λειτουργικές διαταραχές του ήπατος θεωρούνται οι μόνοι ενδογενείς παράγοντες κινδύνου. Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε ορμονική δυσλειτουργία που ως αποτέλεσμα έχει την υπεροιστρογοναιμία.

Επίσης γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συχνά παρουσιάζουν υπερπλασία ενδομητρίου, καθώς δεν γίνεται ωοθυλακιορρηξία, με αποτέλεσμα το ενδομήτριο αυτών των γυναικών να υφίσταται την επίδραση των οιστρογόνων για μεγάλα διαστήματα, χωρίς την ύπαρξη της προγεστερόνης.

Στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η ορμονική θεραπευτική αγωγή υποκατάστασης είναι ένας τυπικός εξωγενής παράγοντας κινδύνου. Γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και λαμβάνουν ταμοξιφένη εμφανίζουν συχνά υπερπλασίες στο ενδομήτριο. Για αυτό τον λόγο οι γυναίκες αυτές πρέπει να ελέγχονται ανά εξάμηνο υπερηχογραφικά με διακολπικό υπερηχογράφημα.

Όταν εξωγενείς (οιστρογόνα) και ενδογενείς (παχυσαρκία) παράγοντες συνυπάρχουν, οι κίνδυνοι είναι πρόσθετοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δυο παράγοντες δρουν μέσω του μηχανισμού της υπεροιστρογοναιμίας, των αυξημένων δηλαδή επιπέδων οιστρογόνων .Έμμεσοι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η πρόωρη έναρξη της εμμηνορρυσίας, η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, η ατοκία. Κοινός παρανομαστής αυτών των παραγόντων είναι ο υπεροιστρογονισμός, ο οποίος δεν αντιρροπείται από επαρκή επίπεδα προγεστερόνης. Ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση που σχετίζονται με την παχυσαρκία δεν θεωρούνται ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου.

Η υπερπλασία του ενδομητρίου αποτελεί μια συχνή νοσολογική οντότητα, ιδιαίτερα στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο πλήρης ορμονολογικός και γυναικολογικός έλεγχος που συνεχίζεται και μετά την εμμηνόπαυση, η καλή διαστροφή, η καθημερινή άσκηση και η σωστή ρύθμιση παθολογικών καταστάσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις γυναίκες από δυσάρεστες καταστάσεις.

Πηγή: https://www.facebook.com/582353475185433/posts/1111307228956719/https://www.facebook.com/582353475185433/posts/1111307228956719/

Υπάρχουν συμπληρώματα που συνιστώνται, συνεδρίες βιοσυντονισμού και συσκευή Rife. Για όλα αυτά μπορείτε να δείτε το άρθρο μας ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ με το FEMALE BALANCE Femforte®VIVAMUS πατώντας εδώ και το προϊόν Female Balance πατώντας εδώ

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!