Αρχική VivamusΣυμβουλες Δηλητηριο ο Μολυβδος, αντιμετωπιστε το στο κεντρο VIVAMUS

Δηλητηριο ο Μολυβδος, αντιμετωπιστε το στο κεντρο VIVAMUS

by NIKOLE

Όταν ο μόλυβδος δηλητηριάζει την ζωή μας!

Κρυφή απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων είναι ο μόλυβδος, ο οποίος ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Πως το μέταλλο αυτό δηλητηριάζει την ζωή μας; Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες; Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά και τους ενήλικες;

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις του μετάλλου αυτού στην υγεία.

Αιτίες: Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συμβαίνει όταν αρκετό από αυτό το μέταλλο  συσσωρευθεί στο σώμα μέσα σε μια χρονική περίοδο μηνών ή ετών. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ιδιαιτέρως ευαίσθητα είναι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, στα οποία μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο μόλυβδος μπορεί ν’ αποβεί μοιραίος για τη ζωή.
Οι συχνότερες πηγές δηλητηρίασης των παιδιών είναι οι μπογιές με μόλυβδο και η σκόνη που έχει μολυνθεί από αυτόν στις παλιές οικοδομές. Άλλες πηγές είναι ο μολυσμένος αέρας, το νερό και το χώμα. Επίσης, στο μόλυβδο μπορεί να εκτεθούν οι ενήλικες που εργάζονται με μπαταρίες ή σε συνεργεία αυτοκινήτων.
Συμπτώματα: αρχικώς, η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί διότι ακόμη και άτομα φαινομενικώς υγιή μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν έχουν ήδη συσσωρευθεί στο σώμα επικίνδυνες ποσότητες.
 Στα παιδιά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
 ·  ευερεθιστότητα
·  ανορεξία
·  απώλεια σωματικού βάρους
·  νωθρότητα κι αίσθημα κόπωσης
·  πονόκοιλο
·  εμετούς
·  δυσκοιλιότητα
·  δυσκολίες μάθησης
  Τα συμπτώματα στο βρέφος μπορεί να είναι:
 ·   δυσκολίες μάθησης
·   αργή ανάπτυξη
  Τα συμπτώματα στους ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:
 ·υψηλή αρτηριακή πίεση
· βαθμιαία πτώση των πνευματικών λειτουργιών
· πόνο, μούδιασμα ή αίσθημα τσιμπημάτων στα χέρια και στα πόδια
· μείωση της μυικής δύναμης
· πονόκοιλο
· απώλεια της μνήμης
· διαταραχές της ψυχικής διάθεσης
· μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανωμαλίες αυτών
· αποβολή η πρόωρο τοκετό εγκύων γυναικών
Συμβουλές για πρόληψη της έκθεσης των παιδιών στο μόλυβδο:
τα μικρά παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας από την έκθεση στο μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής βλάβης του εγκεφάλου και των νεφρών. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα διότι ο τρόπος που παίζουν κι εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους-όπως είναι το μπουσούλημα και το ότι βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους-αυξάνει τον κίνδυνο επαφής με το μόλυβδο και την είσοδό του στο σώμα μέσω της αναπνοής και της κατάποσης.
Οι πηγές είναι οι εξής:
ενδομήτρια έκθεση δεδομένου ότι ο μόλυβδος διαπερνά τον πλακούντα. Τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός εμβρύου είναι παρόμοια με της μητέρας του!
σωματίδια μολύβδου από πρόσθετα καυσίμων η από μπογιές μπορούν να μείνουν στο χώμα επί χρόνια, ενώ οι υδραυλικοί μολυβδοσωλήνες και οι χαλκοσωλήνες με επίχρισμα μολύβδου μπορεί να αφήνουν σωματίδια μολύβδου στο πόσιμο νερό
index
η χρήση χρωμάτων με βάση από μόλυβδο για το σπίτι, για τα παιδικά παιχνίδια και για τα έπιπλα είναι από το ’80 και μετά απαγορευμένη. Ωστόσο, οι μπογιές υπάρχουν ακόμη στους τοίχους και τα παλιά έπιπλα και τα παιδιά μπορεί να τρώνε φλίδες από αυτά όταν δεν κηδεμονεύονται επαρκώς. Επίσης, μόλυβδος μπορεί να διαρρεύσει μέσα στις τροφές επειδή υπάρχει στο βερνίκι με το οποίο είναι περασμένα κεραμικά και πορσελάνες που χρησιμοποιούνται ως δοχεία τροφής
 
ο μόλυβδος μπορεί να κρύβεται στα παιχνίδια των παιδιών ή σε αντικείμενα από βινύλιο ή πλαστικό, όπως σαλιάρες, σακίδια πλάτης, καθίσματα αυτοκινήτου, και δοχεία φαγητού. Ένα παιδί μπορεί ν’απορροφήσει μόλυβδο από αυτά τα προϊόντα βάζοντας το στόμα πάνω ή μασώντας τις επιφάνειες ή μπορεί να εισπνεύσει τον μόλυβδο αν καούν ή φθαρούν
η οικιακή σκόνη μπορεί να περιέχει μόλυβδο από τρίμματα ή φθορά της μπογιάς στους τοίχους ή από το χώμα που μεταφέρεται από έξω με τον αέρα ή με τα παπούτσια
τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν με μόλυβδο κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία, την προετοιμασία ή την αποθήκευσή τους π.χ. τα λαχανικά μπορεί να καλλιεργούνται σε χώμα που περιέχει μόλυβδο ή να είναι εκτεθειμένα σε καυσαέρια που περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος μπορεί να διαρρεύσει στις τροφές που υπάρχουν σε κονσέρβα αν χρησιμοποιούνται κονσέρβες με επικάλυψη αυτού του μετάλλου.
Επίσης, μερικά δοχεία τροφίμων και κατσαρόλες περιέχουν μόλυβδο όπως, σερβίτσια με βερνίκι που περιέχει μόλυβδο η γυαλί που περιέχει μόλυβδο
μερικές βαφές μαλλιών, σκιές ματιών, make-up περιέχουν μόλυβδο
το τεχνητό γρασίδι φτιαγμένο από νάιλον ή  νάιλον και πολυαιθυλένιο μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα σκόνης μολύβδου που είναι δυνατόν να εισπνευστεί ή να καταποθεί από ένα παιδί.
Παράγοντες κινδύνου: πρόκειται για καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο.
Ηλικία: τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να εκτεθούν στο μόλυβδο από τα μεγαλύτερα. Μπορεί να μασήσουν κομμάτια μπογιάς από τοίχους και τα χέρια τους να μολυνθούν από σκόνη με μόλυβδο. Επίσης, τα μικρά παιδιά απορροφούν το μόλυβδο ευκολότερα και επιμηκύνεται ο κίνδυνος από αυτόν σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες.
Διαμονή σε παλιό σπίτι: παρότι η χρήση χρωμάτων με μόλυβδο έχει απαγορευτεί από τη δεκαετία του ’80, παλιά σπίτια έχουν ακόμη υπολείμματα από τέτοιες μπογιές. Άτομα που ανακαινίζουν τέτοια σπίτια εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.
Συγκεκριμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες: η κατασκευή έγχρωμου γυαλιού απαιτεί τη χρήση κασσιτεροκόλλησης με μόλυβδο. Η ανακαίνιση παλαιών επίπλων μπορεί επίσης, να μας φέρει σ’ επαφή με μπογιές και βερνίκια με μόλυβδο.
Επειδή ο μόλυβδος μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, οι έγκυες, αλλά και όσες πρόκειται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές ώστε ν’ αποφύγουν την έκθεση στο μόλυβδο.
Επιπλοκές: η παραμικρή έκθεση στο μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει ζημιά με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως στα παιδιά. Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπου οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Υψηλότερη έκθεση μπορεί να βλάψει τους νεφρούς και το νευρικό σύστημα παιδιών, αλλά κι ενηλίκων. Η εξαιρετικώς υψηλή έκθεση μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, απώλεια των αισθήσεων και πιθανώς, θάνατο.
Ηλίας Κ. Σιακαβέλλας – Παθολόγος
ΕΝΗΛΙΚΕΣ & ΦΘΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ
Ειδικότερα για τον εγκέφαλο των ενηλίκων, έχει διαπιστωθεί ότι η χρόνια συσσώρευση μολύβδου στον εγκέφαλό τους προκαλεί εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων.

Όσο πιο ψηλή είναι η επιβάρυνση του οργανισμού με μόλυβδο, τόσο περισσότερο υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι γνωστικές και άλλες νοητικές δεξιότητες στους ενήλικες.

Ηδη αναφέραμε  ότι ο μόλυβδος έχει τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Να συμπληρώσουμε ότι σε επίπεδο οργάνων προκαλεί επίσης βλάβες στο μυελό των οστών, στα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία. Είναι αιτία υψηλής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, προβλημάτων στους νεφρούς και μειώνει τη διάρκεια ζωής.

Ο άνθρωπος απορροφά το μόλυβδο δια μέσου της διατροφής, του δέρματος και του αέρα που εισπνέει. Ο μόλυβδος που προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αποθηκεύεται στα οστά.

Από τα οστά, ο μόλυβδος μπορεί να επανέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας έτσι νέες βλάβες στα όργανα που συνήθως προσβάλλει δηλαδή τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τους νεφρούς, το μυελό των οστών.

Η έκθεση σε ψηλά επίπεδα μολύβδου έχει σήμερα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Πράγματι λόγω της χρήσης αμόλυβδης βενζίνης, ο μόλυβδος στον αέρα που αναπνέουμε, έχει μειωθεί. Επίσης η διακοπή προσθήκης μολύβδου σε μπογιές και η μη χρήση διασωληνώσεων μολύβδου για το πόσιμο νερό, συνέβαλαν στη μείωση της έκθεσης παιδιών και ενηλίκων σε ψηλά επίπεδα μολύβδου.

Όμως τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εκτίθενται για χρόνια σε χαμηλά επίπεδα μολύβδου;

Πράγματι το ερώτημα αυτό παραμένει επίκαιρο και σοβαρό διότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ο μόλυβδος στο περιβάλλον μας υπάρχει. Επιπρόσθετα φαίνεται ότι οι τοξικές επιδράσεις του μολύβδου στον άνθρωπο, αρχίζουν από επίπεδα χαμηλότερα από ότι μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασφαλή επίπεδα. Ας μην ξεχνούμε ότι φυσιολογικά δεν πρέπει να υπάρχει μόλυβδος στο αίμα.

Το πιο πάνω ερώτημα απασχόλησε γιατρούς από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Με μια ειδική ακτινογραφική μέθοδο (K-shell x-ray fluorescence), υπολόγισαν σε 466 ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 67,4 ετών, το περιεχόμενο των οστών τους σε μόλυβδο. Οι μετρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη διαχρονική συγκεντρωτική έκθεση των ανθρώπων στο μόλυβδο.Παράλληλα υπέβαλαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε τεστ αξιολόγησης των πνευματικών τους ικανοτήτων (Mini-Mental State Examination, MMSE). Επίσης αξιολόγησαν με τη βοήθεια ειδικών τεστ τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση τους και άλλες γνωστικές ή νοητικές δεξιότητες.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλά ήσαν τα επίπεδα μολύβδου στην επιγονατίδα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η φθορά των πνευματικών ικανοτήτων και της μνήμης των ενηλίκων.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα του μόλυβδου δεν είναι απλό. Οι επιδράσεις του στον άνθρωπο μπορεί να υπάρχουν για δεκαετίες ακόμη και όταν τα επίπεδα έκθεσης είναι χαμηλά λόγω της συσσώρευσης του τοξικού μετάλλου στα οστά.

Χρειάζεται εγρήγορση για έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης από το μόλυβδο. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, έχει ακόμη στο αίμα του επίπεδα μολύβδου που δεν θεωρούνται ασφαλή.

Συνιστούμε να δείτε επίσης αντίστοιχο άρθρο στην ιστοσελίδα μας για τον υδράργυρο, την επιβάρυνση στον οργανισμό μας και τη μεγάλη επικινδυνότητα κατανάλωσης μεγάλων κυρίως ψαριών.
Στο Κέντρο VIVAMUS με τη χρήση εξειδικευμένων συσκευών μπορούμε να διαπιστώσουμε την επιβάρυνση του οργανισμού σας τόσο από το μόλυβδο όσο και από άλλα βαριά μέταλλα και να περιορίσουμε- αφαιρέσουμε σε σημαντικό ποσοστό τη φθορά με συνεδρίες αποκατάστασης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και για να κλείσουμε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλ: 210 7628714 και 6980 667655

Για το άρθρο χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από την ιατρική ιστοσελίδα iatropedia “Οταν ο μόλυβδος δηλητηριάζει τη ζωή μας” & medlook με τίτλο “Μόλυβδος :Φθορά στον εγκέφαλο ενηλίκων”

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!