Αρχική VivamusΣυμβουλες Διατροφη ορθομοριακη, γονιδιακη, ομαδων αιματος & διατροφικα συμπληρωματα

Διατροφη ορθομοριακη, γονιδιακη, ομαδων αιματος & διατροφικα συμπληρωματα

by NIKOLE

Ένα νέο έτος μόλις ξεκίνησε. Παράλληλα μια ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ ξημερώνει!

Μια ημέρα ολιστικής υγείας, ζωντάνιας και ευεξίας.

Ήρθε η εποχή να αποκτήσετε ένα δυνατό και ωραίο σώμα με φυσικά μέσα.

Αυτό συνιστά τον πρώτιστο στόχο στο Ολιστικό Κέντρο-Βιοσυντονισμού VIVAMUS!

Όλα είναι θέμα ισορροπίας Η λειτουργία του σύμπαντος βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ των αντιθέτων και το σύμπαν που περιέχεται στο σώμα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν παρουσιάζεται κάποια ανισορροπία, εμφανίζονται οι ενδείξεις της ασθένειας, υποτονική ενέργεια, κόπωση, κακή χώνεψη, αυξημένο σωματικό βάρος, περιορισμένη αντίληψη, πόνοι καθώς και σοβαρές διαταραχές. Απαραίτητη λοιπόν η ανάκτηση της ισορροπίας, με άλλα λόγια της υγείας: ενέργεια, πνευματική διαύγεια, καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού, καθαρό λαμπερό βλέμμα και δέρμα, καθώς και λεπτό σώμα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βομβαρδιζόμαστε από διαφορετικές σχολές, απόψεις και μοντέλα διατροφής, τα οποία υπόσχονται την πανάκεια στη διατήρηση της υγείας και μας προβληματίζουν σχετικά με το ποιά τελικά μέθοδος είναι η ιδανική. Μια σειρά από βιβλία και επιστημονικά άρθρα εμφανίζονται σχετικά με την ωμοφαγία, χορτοφαγία, ορθομοριακή διατροφή, συμπληρώματα διατροφής, αλκαλική διατροφή, διατροφή βάσει της ομάδας του αίματος κλπ. Το σίγουρο είναι ότι με τη διατροφή συνδέονται οκτώ από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου στην Αμερική σήμερα- χωρίς να αναφέρουμε ότι η διατροφή αποτελεί σαφώς την αιτία για την παχυσαρκία όσον αφορά το 60% των Αμερικανών.“Μία είναι η προσωπική επιλογή που μακροπρόθεσμα δείχνει να επηρεάζει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τις προοπτικές στο ζήτημα της υγεία- τι τρώμε  (από το “Surgeon General’s Report on Health and Nutrition” του 1988).

Ένα από τα πιο αξιόπιστα και σαφή κείμενα κατά την προσωπική μου άποψη είναι αυτό , κείμενο που ακολουθεί. της φυσικοπαθητικού -ομοιοπαθητικού Ματίνας Χρονοπούλου. Θεωρώ ότι αποτελεί το κλειδί και την απάντηση σε όσους πιθανούς προβληματισμούς και ερωτηματικά μπορεί να έχετε, διευκολύνοντας επιλογές, πέρα από σύγχυση ή / και πιθανή διάθεση εκμετάλλευσης  της άγνοιας.

Για λόγους επίτευξης της μέγιστης αφομοίωσης του κειμένου (η διδακτική –έμφυτο χαρακτηριστικό και μέρος των σπουδών μου, με καθοδηγεί σχεδόν πάντα), άλλαξα λίγο τη δομή του, διατηρώντας όμως παράλληλα τα επιστημονικά στοιχεία και  πληροφορίες αναλλοίωτα.

Νικόλ Κορδέλλα

 1  από το βιβλίο «το θαύμα της αλκαλικής διατροφής»Robert Young σελ. 23

Υ Γ Ι Ε Ι Ν Η    Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η  &  ΜΟ Ν Τ Ε Λ Α  Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Ι Κ Α

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η υγιεινή διατροφή (κατά προτίμηση βιολογικά φυτικά και ζωϊκά προϊόντα) συμβάλλει στην καλή υγεία. Τα βιολογικά προϊόντα, όταν είναι σωστά πιστοποιημένα και ελεγμένα, είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, λιπάσματα, μεταλλαγμένα, ορμόνες και αντιβιοτικά (αφορά στα κρέατα). Επίσης είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνες και λοιπά θρεπτικά συστατικά. Τα πιο φρέσκα και φτηνά βιολογικά λαχανικά και φρούτα μπορείτε να τα βρείτε στις ειδικές βιολογικές λαϊκές αγορές και βιολογικά κρέατα νωπά μπορείτε να βρείτε σε ειδικά βιολογικά κρεοπωλεία. Κατεψυγμένα βιολογικά κρέατα υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Για λόγους οικονομίας, εφόσον δεν είναι δυνατή η αγορά πολλών βιολογικών τροφίμων, συνιστούμε τη συνδυασμένη αγορά βιολογικών και συμβατικών τροφίμων. Βιολογικά: μήλα, αχλάδια, μαρούλι, καρότα, πατάτες, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κρέατα και γαλακτοκομικά. Συμβατικά: θαλασσινά, μπρόκολο, μπανάνες, αρακάς και επεξεργασμένες τροφές όπως ψωμί και ζυμαρικά. 

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΩΝ: Οι τροφές χωρίζονται σε πολλές ομάδες: άμυλα, σάκχαρα, λίπη, λαχανικά, φρούτα, σπόροι, καρυκεύματα κλπ.

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ : Α. Ζωικές πρωτεΐνες είναι τα: κρέατα (κόκκινα και λευκά), ψάρια και θαλασσινά, αυγά και τυριά, γάλα και γιαούρτι. Β. Φυτικές πρωτεΐνες είναι τα: όσπρια και οι ξηροί καρποί.

ΣΑΚΧΑΡΑ: Σάκχαρα υπάρχουν πολλών ειδών. Τα πιο ωφέλιμα περιέχονται στα φρούτα. Η βιομηχανική άσπρη ζάχαρη είναι βλαβερή και πρέπει να καταναλώνεται σπάνια και σε πολύ μικρές ποσότητες. Όσοι έχουν ινσουλινοαντίσταση (προδιαβήτη) πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς. Τα τεχνητά χημικά σάκχαρα όπως η ασπαρτάμη είναι πολύ βλαβερά για όλους. Γενικά οι σπόροι είναι ωφέλιμοι (αλλά όχι όλοι για όλους). (Στο Κέντρο Vivamus κρίνεται απαγορευτική και συνιστάται η αποφυγή της από τη διατροφή)

ΛΙΠΗ(ΛΙΠΑΡΑ):Λιπαρά είναι τα βούτυρα, ζωικά (πχ βούτυρο τύπου Κερκύρας) και φυτικά (πχ φυστικοβούτυρο), τα λάδια όπως ελαιόλαδο και σπορέλαια, οι μαργαρίνες (τρανς λιπαρά), τα ιχθυέλαια και τα ζωικά λίπη. Υπάρχουν ωφέλιμα (καλά) και βλαβερά (κακά)

ΑΜΥΛΑ:Τα κυριότερα άμυλα είναι τα ρύζι, οι πατάτες, το στάρι, το καλαμπόκι και τα λοιπά δημητριακά

ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΦΡΟΥΤΑ δεν απαιτούν ανάλυση, καθώς είναι γνωστά σε όλους μας.

 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  1. Σε κάθε μεγάλο γεύμα σας θα έχετε στο τραπέζι τουλάχιστον ένα ωμό λαχανικό και τουλάχιστον ένα βραστό λαχανικό.
  2. Τα βραστά λαχανικά θα τα βράζετε όχι σε νερό αλλά στον ατμό, σε ειδική κατσαρόλα ατμού.
  3. Τα τρόφιμα θα τα τρώτε όσο το δυνατόν πιο ωμά και άψητα.
  4. Να έχετε όσο γίνεται μεγαλύτερη ποικιλία στο φαγητό σας.
  5. Να τρώτε κυρίως τα τρόφιμα που ενδείκνυνται για εσάς.
  6. Να τρώτε μικρές μπουκιές και να τις μασάτε πολύ καλά μέχρι να γίνουν στο στόμα σας ομοιόμορφος χυλός.
  7. Αν μπορείτε, να τρώτε παρέα με άλλους ανθρώπους και όχι μόνοι σας.
  8. Νερό να πίνετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν και τουλάχιστον δύο ώρες μετά τα γεύματά σας. Αν διψάσετε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, να πιείτε όσο γίνεται λιγότερο νερό.
  9. Να τρώτε τις ζωικές πρωτεΐνες μαζί με λαχανικά, όχι σκέτες. Ξεκινάμε να τρώμε πρώτα τις ζωικές πρωτεΐνες σε ένα γεύμα και αργότερα τα υπόλοιπα, για να φτιάξουμε το pH του στομάχου.
  10. Να προτιμάτε τα άμυλα το πρώτο μισό της ημέρας, όχι το δεύτερο.
  11. Το γιαούρτι πρέπει να το τρώμε σκέτο (δηλ. χωρίς φρούτα και ζάχαρη) και όχι τη νύχτα, γιατί αλλιώς επιδεινώνεται η Candida Albicans.
  12. Τα δημητριακά να τα τρώτε αναποφλοίωτα.
  13. Ενίοτε να βάζετε στις σαλάτες, τα χόρτα και άλλα πιάτα χλωριούχο κάλιο αντί για κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο).
  14. Οι ξηροί καρποί να τρώγονται ωμοί, όχι καβουρδισμένοι και επεξεργασμένοι, και ει δυνατόν να αγοράζονται με το τσόφλι και να τους σπάτε λίγο πριν τους φάτε (ώστε να μην πιάνουν μούχλα).
  15. Να τρώτε φυτικά προϊόντα εποχής και όχι θερμοκηπίου και όχι προϊόντα από το νότιο ημισφαίριο.

 ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ (ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ)

  1. Για να αποφεύγετε τις τροφικές δυσανεξίες, συνιστάται να μην τρώτε την ίδια τροφή παρά μόνο εφόσον περάσουν τουλάχιστον τρεις μέρες από την τελευταία εισαγωγή της στον οργανισμό σας. Δηλαδή αν φάτε μια συγκεκριμένη τροφή τη Δευτέρα, δεν θα πρέπει να την ξαναφάτε πριν τη Παρασκευή (ή αργότερα).
  2. Να μην τρώτε βιαστικά και όταν είστε αγχωμένοι ή στενοχωρημένοι.
  3. Να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα τηγανητά και τα γλυκά. Αν θέλετε να φάτε τηγανητά, μην τρώτε τηγανητά απ’ έξω, αντίθετα να τα τηγανίσετε στο σπίτι και με καινούριο λάδι. Τα πιο βλαβερά γλυκά είναι αυτά που έχουν λίπος, ειδικά ζωικό (πχ πάστες).
  4. Να μην τρώτε άμυλα μαζί με πρωτεΐνες.
  5. Να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά και τα υδρογονωμένα λίπη (μαργαρίνες).
  6. Αντίθετα, να τρώτε ωμό ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης και βιολογικό, ιχθυέλαια (όχι μουρουνέλαιο σε μόνιμη βάση) και να ΜΗΝ αποφεύγετε το βούτυρο Κερκύρας από πρόβειο γάλα.
  7. Να μην τρώτε φαγητό πολλών ημερών.
  8. Να μην τρώτε ψάρι ιχθυοτροφείου.
  9. Να μην τρώτε επεξεργασμένες τροφές.
  10. Να μην τρώτε ψάρι, θαλασσινά ή ιχθυέλαια μαζί με γαλακτοκομικά.
  11. Να μην πίνετε αεριούχα αναψυκτικά, και προπαντός όχι μαζί με φάρμακα.
  12. Αποφεύγετε τα αναψυκτικά ιδιαίτερα τα λάιτ.
  13. Να αποφεύγετε τα σφολιατοειδή (πχ τυρόπιτες) του εμπορίου, διότι είναι φτιαγμένα με πολύ κακής ποιότητος λιπαρά.
  14. Να μην τρώτε επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, καπνιστά, χάμπουργκερ κλπ).

Χρυσός κανόνας:

Αραιώστε τις επισκέψεις σας στο σούπερ μάρκετ (για τρόφιμα), στα αρτοποιεία, στα ταχυφαγεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Πυκνώστε τις επισκέψεις σας στη λαϊκή, στα καλά κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα υγιεινάδικα.

 Μ Ο Ν Τ Ε Λ Α     Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Σ 

ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ορθομοριακή διατροφή είναι εξατομικευμένη. Ο χρυσός κανόνας που ισχύει στην ορθομοριακή διατροφή λέει ότι «Αυτό που είναι τροφή για κάποιον άνθρωπο είναι δηλητήριο για κάποιον άλλο» (A man’s meat is another man’s poison).

Ένας άλλος χρυσός κανόνας που ισχύει για ο,τιδήποτε μπαίνει στο στόμα μας, τόσο για τις τροφές όσο και για τα συμπληρώματα διατροφής (πχ βιταμίνες, μεταλλικά άλατα κλπ) είναι ότι κατά διαστήματα πρέπει να κάνουμε ειδικά τεστ, για να βλέπουμε πόσο συμβατά είναι βιοχημικά με το δικό μας οργανισμό. Οι τροφές μπορούν να ελεγχθούν με ειδικά τεστ που κάνουν ορισμένοι εναλλακτικοί γιατροί και ορθομοριακοί διατροφολόγοι. Τα τεστ αυτά γίνονται με ειδικές τεχνικές και ειδικά μηχανήματα ή με αιμοληψία και μετά ειδική επεξεργασία. (Στο κέντρο Vivamus υπάρχει τεστ δυσανεξίας τροφών ανώδυνο με συσκευή βιοσυντονισμού).

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

Η διατροφή βάσει των ομάδων αίματος είναι εξατομικευμένη διατροφή και περιγράφεται με λεπτομέρεια στο βιβλίο του Dr Peter J. D’ Adamo «Τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο του αίματός σας» (Εκδόσεις Διόπτρα).
Το κλειδί της σημασίας των ομάδων αίματος στηρίζεται στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης: η ομάδα Ο είναι η παλαιότερη, από την εποχή των σπηλαίων. Η ομάδα Α εξελίχθηκε μαζί με τις αγροτικές κοινωνίες. Η ομάδα Β εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε βορειότερες, πιο κρύες και σκληρές περιοχές. Και η ομάδα ΑΒ είναι πολύ πιο πρόσφατη προσαρμογή, αποτέλεσμα της ανάμειξης των διαφορετικών ομάδων. Αυτή η εξελικτική ιστορία έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ομάδας αίματος σήμερα.Στατιστικές μελέτες στον ελληνικό πληθυσμό έχουν δείξει την ίδια συχνότητα των ομάδων αίματος με τους Ευρωπαίους.

ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η πολύ επιτυχημένη και τεκμηριωμένη θεωρία της διατροφής βάσει των ομάδων αίματος εξελίχθηκε περαιτέρω από τον ίδιο της το θεμελιωτή, ο οποίος προχώρησε παραπέρα και ανέπτυξε τη θεωρία της διατροφής βάσει του γενετικού τύπου.
Η δίαιτα αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Dr Peter J. D’ Adamo «Τρώτε σωστά σύμφωνα με τα γονίδιά σας» (Εκδόσεις Διόπτρα).Τα γονίδια με τα οποία γεννιέται κανείς καθορίζουν πάρα πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και το πώς ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές απειλές, αν έχει προδιάθεση προς συγκεκριμένες ασθένειες και επίσης καθορίζει το μεταβολισμό (δηλαδή αν είναι πιθανό να αποθηκεύει τις θερμίδες σε μορφή λίπους ή να τις καίει γρήγορα).
Τα γονίδια και οι εννέα μήνες της κύησης συνδυάζονται και δημιουργούν το γονότυπο. Οι γονότυποι είναι 6 είδη: ο Κυνηγός, ο Τροφοσυλλέκτης, ο Δάσκαλος, ο Εξερευνητής, ο Επιζών Πολέμου και ο Νομάδας.

Γονότυπος και Ομάδα Αίματος: Ποια είναι η διαφορά;

Η ομάδα αίματος καθορίζεται από ένα μόνο γονίδιο, ένα γονίδιο σε σύνολο 30 χιλιάδων περίπου. Οι γονότυποι αντικατοπτρίζουν τη δραστηριότητα πολλών άλλων γονιδίων και όχι μόνο του ενός που καθορίζει την ομάδα αίματος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

Τα συμπληρώματα διατροφής καλής ποιότητος είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Αυτά είναι βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αμινοξέα, ζωτικά λιπαρά οξέα όπως Ω3, ένζυμα, προβιοτικά κλπ. Συνήθως υπάρχουν σε χάπια.
Είναι δε απαραίτητα διότι στη σημερινή εποχή τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες κλπ) που παίρνουμε από τη διατροφή μας δεν επαρκούν για τις ανάγκες μας, διότι το έδαφος έχει γίνει πολύ πιο φτωχό εν σχέσει με τους περασμένους αιώνες. Ειδικά τα άτομα με ψυχικές ασθένειες γονιδιακά έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός.

Το σίγουρο είναι ότι  πρωταρχικά πρέπει να παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά απ’ τις τροφές στη διατροφή μας και από τα διατροφικά συμπληρώματα μόνο επικουρικά. Εφόσον όμως χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, να προτιμάτε διατροφικά συμπληρώματα βάσει βιοενεργειακού τεστ, που συνιστάται να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 μήνες. Το βιοενεργειακό τεστ γίνεται με ειδικά μηχανήματα που «διαβάζουν» βιοενεργειακά τον οργανισμό και τις βιοχημικές του ανάγκες και καταλαβαίνουν τι θρεπτικά στοιχεία του λείπουν, και πόση ακριβώς δοσολογία πρέπει να πάρει.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μηχανήματα αυτά όπως το Sensitiv Imago που έχουμε στο κέντρο Vivamus, μπορούν να ανιχνεύσουν και ποια συμβατικά φάρμακα και ψυχοφάρμακα (πχ αντιψυχωσικά, αντικαταθλιπτικά, σταθεροποιητές διάθεσης κλπ) ταιριάζουν καλύτερα στον οργανισμό σας και σε ποια δοσολογία.

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Η διατροφική πυραμίδα που βλέπουμε σε πολλά βιβλία υγείας και περιοδικά, η οποία δημοσιεύτηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA)  είναι κατά πολλούς διαιτολόγους, ειδικά ορθομοριακούς, λάθος. Παρακάτω σας δίνουμε μία άλλη, εναλλακτική διατροφική πυραμίδα (σωστή), η οποία είναι κυρίως κατάλληλη για άτομα που έχουν ομάδα αίματος Ο. Όμως, οι δυο κάτω σειρές της πυραμίδας είναι κατάλληλες για όλες τις ομάδες.

Πυραμιδαδιατροφης

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!