Αρχική VivamusΑνθρώπινο Σώμα Αυτισμός Διατροφική παρέμβαση – Συσκευή Βιοσυντονισμού Διαδυκτιακές συνεδρίες για ενίσχυση

Αυτισμός Διατροφική παρέμβαση – Συσκευή Βιοσυντονισμού Διαδυκτιακές συνεδρίες για ενίσχυση

by NIKOLE

Η διατροφική και διαιτητική παρέμβαση είναι αποτελεσματική στη βελτίωση του μη λεκτικού IQ, των συμπτωμάτων αυτισμού, της αναπτυξιακής ηλικίας σε παιδιά και ενήλικες με ASD (συντομογραφία για διαταραχή αυτιστικού φάσματος ).

Υπάρχει μελέτη της οποίας ηγήθηκε ο James Adams, PhD, με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διατροφική και Διαιτητική Παρέμβαση για τη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος — μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή 12 μηνών».[1] Ο Δρ Άνταμς είναι ο διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος Αυτισμού/Άσπεργκερ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου μελετά αυτήν την πάθηση τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι επίσης πατέρας μιας κόρης με αυτισμό.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Δρ. Adams πλησίασε τη Julie Matthews – εξειδικευμένη διατροφολόγο στον αυτισμό και τη συνάδελφό της Dana Laake,  για να βοηθήσουν σε μια μελέτη για τον αυτισμό, ερευνώντας συγκεκριμένα πώς η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του αυτισμού. Ζήτησε να συμβάλουν στην έρευνα εκπαιδεύοντας και καθοδηγώντας τους συμμετέχοντες, πώς να εφαρμόσουν μια υγιεινή δίαιτα GFCF (gluten free, casein free δηλ ελεύθερη γλουτένης , ελεύθερη καζεΐνης), η οποία ήταν η βασική παρέμβαση της μελέτης.

Τα κυριότερα σημεία

Η 1η διατροφολόγος με εξειδίκευση στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος, από το 2002 ερευνά τη μοναδική φυσιολογία, τις αιτιολογίες και τη «βιοατομική» βιοχημεία σε άτομα με ASD. Συγκεκριμένα, πώς οι επιλογές διατροφής και διαιτολογίας επηρεάζουν το σώμα και τη συμπεριφορά (συμπτώματα) στον αυτισμό και πώς μπορούν να επινοήσουν εξατομικευμένες στρατηγικές θεραπευτικής διατροφής, που βοηθούν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Είδαν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και την ευτυχία των παιδιών με ASD χρησιμοποιώντας ειδικές δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής. από τη μέτρια πεπτική βελτίωση έως την πλήρη αποκατάσταση.  Ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο το άτομο με αυτισμό αναρρώνει, βλέπουμε γενική βελτίωση με μια υγιεινή δίαιτα χωρίς γλουτένη, χωρίς καζεΐνη, χωρίς σόγια.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει αυτό που πολλοί ασκούμενοι και γονείς βλέπουν στην πράξη όλο αυτό το διάστημα. Τέλος, υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι η διατροφική και διαιτολογική παρέμβαση είναι αποτελεσματική στη βελτίωση του μη λεκτικού IQ , των συμπτωμάτων αυτισμού και της αναπτυξιακής ηλικίας σε παιδιά και ενήλικες με ASD! Υπήρξαν βελτιώσεις στο άγχος, τη διάθεση, την επιθετικότητα, την υπερκινητικότητα, την εστίαση και πολλά άλλα!     

Τα αποτελέσματα αυτής της ολοκληρωμένης μελέτης διάρκειας ενός έτους άλλαξαν τη ζωή για πολλά από τα παιδιά που συμμετείχαν, καθώς και για τις οικογένειες και τις κοινότητές τους.

Και υπήρξαν μερικές εκπληκτικές ανακτήσεις. Μια συμμετέχουσα στη μελέτη ανάρρωσε τόσο γρήγορα μέσω της θεραπείας, που δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιεί το αναπηρικό καροτσάκι της! Απλά από διατροφικές και διαιτητικές προσεγγίσεις, σε άλλο αγόρι δεν χρειάζεται πλέον να να του βάζουν καθετήρα! Άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη περιλαμβάνουν: εξάλειψη της pica ( diatrofik;h diatarax;hQ τρώγοντας μη διατροφικά είδη που μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή) σε δύο παιδιά, βελτίωση των συμπτωμάτων του αυτισμού, βοηθώντας τους να συνδεθούν περισσότερο με αγαπημένα τους πρόσωπα και καλύτερη ποιότητα ζωής… όλα αυτά βρέθηκαν από αυτή την έρευνα.

Επιπλέον, η ελπίδα που φέρνει στους υπόλοιπους από εμάς: ότι αυτή η απλοποιημένη προσέγγιση είναι ασφαλής, προσβάσιμη. και εφικτή για κάθε οικογένεια με αυτιστικό άτομο!

Αυτή η μελέτη φαίνεται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με τη θεραπεία ατόμων με αυτισμό: γιατί η ευαισθητοποίηση και η πρόοδος είναι ιδιαίτερα απαραίτητη, καθώς οι περισσότεροι γιατροί δεν είναι καλά ενημερωμένοι. Ακόμη και η Ακαδημία  Διατροφής και Διαιτολογίας (επίσημα η ADA) υποδεικνύει λανθασμένα ότι «δεν υπάρχει αρκετή επιστήμη για να υποστηρίξει τη διατροφική παρέμβαση για τον αυτισμό».

Σε αυτό το άρθρο,  θα αναφερθούμε στις λεπτομέρειες αυτής της πρόσφατα δημοσιευμένης μελέτης και θα διευκρινίσουμε πώς χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα συμπληρώματα με μια δίαιτα χωρίς αλλεργιογόνα, για να αντιμετωπίσουν τις πιο κοινές αιτιολογίες και συννοσηρότητες ASD στον υποπληθυσμό της .

Ποιοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα;

Συνολικά 117 άτομα, ηλικίας 3 έως 58 ετών, εγγράφηκαν στη μελέτη. Κανένας από αυτούς δεν είχε λάβει συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, καρνιτίνη), ούτε είχε κάνει «ειδικές» δίαιτες τους προηγούμενους δύο μήνες.

67 από τους συμμετέχοντες είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με ASD  (αυτισμός, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή-Μη Προσδιορισμένη Αλλιώς (PDD-NOS) ή Asperger). Το προσωπικό του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα επαλήθευσε τη διάγνωση ASD του συμμετέχοντος χρησιμοποιώντας το Πρόγραμμα Παρατήρησης Διαγνωστικής Αυτισμού (ADOS) ή/και τη   έκδοση της Κλίμακας Βαθμολόγησης Παιδικού Αυτισμού (CARS-2).

Οι υπόλοιποι 50 συμμετέχοντες ήταν νευροτυπικοί , που σημαίνει ότι κανένας από αυτούς δεν είχε διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή συμπεριλαμβανομένης της ASD, της ΔΕΠΥ, της κατάθλιψης ή του άγχους. Επιπλέον, κανένας από αυτούς τους συμμετέχοντες δεν είχε συγγενή πρώτου βαθμού με ASD. 

Πώς διεξήχθη η μελέτη;

Η μελέτη σχεδιάστηκε ως εξής:

Εκτίμηση συμπτωμάτων ASD

Μετά την εγγραφή, η σοβαρότητα του αυτισμού και το συνολικό επίπεδο λειτουργικότητας αξιολογήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων με ASD. ADOS, CARS-2, Reynolds Intellectual Assessment Scales (RIAS) ή Severity of Autism Scales (SAS-Pro) χρησιμοποιήθηκαν κατά την αξιολόγηση.

Επιπλέον, οι γονείς ή οι ενήλικες συμμετέχοντες με υψηλή λειτουργικότητα συμπλήρωσαν ένα έντυπο ιατρικού ιστορικού στην αρχή της μελέτης. Συμπλήρωσαν επίσης διάφορα ερωτηματολόγια στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης για την αξιολόγηση του αυτισμού και των σχετικών συμπτωμάτων.

Τυχαία ανάθεση

Οι συμμετέχοντες με ASD στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία είτε στην ομάδα θεραπείας με ASD είτε στην ομάδα χωρίς θεραπεία με ASD όπως περιγράφεται παρακάτω:

  • Η ομάδα θεραπείας αποτελούνταν από 37 συμμετέχοντες (30 άνδρες και 7 γυναίκες). Αυτή η ομάδα αποτελούνταν από 28 παιδιά (ηλικίες 3 έως 12 ετών), 6 έφηβους (ηλικίες 13 έως 20) και 6 ενήλικες (άνω των 20 ετών).  
  • Η ομάδα χωρίς θεραπεία περιελάμβανε 30 συμμετέχοντες (25 άνδρες και 5 γυναίκες). Αυτή η ομάδα αποτελούνταν από 20 παιδιά, 7 εφήβους και 3 ενήλικες.  

Η νευροτυπική ομάδα αποτελούνταν από 41 άνδρες και 9 γυναίκες (34 παιδιά, 11 έφηβοι και 5 ενήλικες).  

Αξιολογήσεις υγείας και βιοδεικτών

Ο ιατρός της μελέτης εξέτασε σωματικά όλους τους συμμετέχοντες για να διασφαλίσει ότι ήταν αρκετά υγιείς για να συμμετάσχουν στην έρευνα. Τα πρώτα πρωινά δείγματα ούρων και αίματος συλλέχθηκαν μία φορά στην αρχή της μελέτης στη νευροτυπική ομάδα και στην αρχή και στο τέλος της μελέτης στις ομάδες θεραπείας και μη θεραπείας. Αυτά τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση σε εμπορικά εργαστήρια εγκεκριμένα από το πρόγραμμα Clinical Laboratory Improvement Amendments (CLIA).

Οι βιοδείκτες αίματος που μετρήθηκαν περιελάμβαναν:
  • Αμμωνία
  • Γαλακτικό οξύ
  • Κρεατινοκινάση
  • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη
  • Θυρεοειδές πάνελ (TSH, T3, T4)
  • Πλήρης Αιμοληψία (CBC)
  • Μέταλλα και λιπαρά οξέα ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC).
  • Μεταβολίτες που σχετίζονται με την ομοκυστεΐνη (ομοκυστεΐνη, κυστεΐνη, μεθειονίνη)

Πρωτόκολλο θεραπείας

Μόνο οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας με ASD έλαβαν το πρωτόκολλο συνδυασμένης θεραπείας.

Στους συμμετέχοντες στην ομάδα χωρίς θεραπεία υποσχέθηκαν ότι θα λάμβαναν όλα τα συμπληρώματα και τις συμβουλές διατροφής μόλις ολοκληρωνόταν η μελέτη. Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι δεν έκαναν καμία σημαντική αλλαγή στη διατροφική θεραπεία, την ιατρική θεραπεία ή την εκπαιδευτική τους θεραπεία για 12 μήνες. Αυτό το βήμα βοήθησε στη μείωση της εγκατάλειψης της έρευνας.

  • Η ομάδα θεραπείας ξεκίνησε θεραπεία με συμπλήρωμα πολυβιταμινών/μεταλλικών συστατικών . Η δόση προσαρμόστηκε με βάση το βάρος του παιδιού και χωρίστηκε σε 3 δόσεις (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). 
  • Την 30ή ημέρα της μελέτης, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα βασικό συμπλήρωμα λιπαρών οξέων που περιείχε 609 mg ωμέγα-3 (425 mg EPA, 110 mg DHA, 74 mg άλλα ωμέγα-3), 198 mg ωμέγα-6 (συμπεριλαμβανομένων 128 mg GLA) και 159 mg ωμέγα-6. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με 1 κάψουλα ημερησίως και στη συνέχεια αύξησαν το πολύ σε 4 κάψουλες ημερησίως ανάλογα με το βάρος τους.  
  • Την 60η ημέρα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο με αλάτι Epsom για 20 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα. Δύο φλιτζάνια άλατα Epsom και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα προστέθηκαν στο μπάνιο.  
  • Την 90ή ημέρα, οι συμμετέχοντες άρχισαν να λαμβάνουν 50 mg ακετυλο-L-καρνιτίνης /kg σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτή η δόση αυξήθηκε σταδιακά σε ένα μέγιστο 2 γραμμάρια/ημέρα για 4 εβδομάδες και χωρίστηκε σε δύο δόσεις (πρωινό και βραδινό). 
  • Την ημέρα 180, οι συμμετέχοντες έλαβαν συμβουλές να λάβουν ένα φυτικό συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων . Η δόση ήταν η εξής: 
  • 1 κάψουλα για ένα σνακ ή ένα μικρό γεύμα για ενήλικες
  • 2 κάψουλες για ένα τυπικό γεύμα ενηλίκων
  • 3 κάψουλες για ένα μεγάλο γεύμα ενηλίκων
  • Την ημέρα 210, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν μια υγιεινή δίαιτα χωρίς γλουτένη, καζεΐνη, χωρίς σόγια (HGCSF) που περιγράφεται παρακάτω.  
  • Όλα τα συμπληρώματα και οι διατροφικές αλλαγές συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της μελέτης.

Γιατί αυτό το πρωτόκολλο;

  • Βιταμίνες/μέταλλα : Τα άτομα με ASD έχουν βαθιές διατροφικές ανεπάρκειες, που μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη συνολική υγεία και στα συμπτώματα ASDΤα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση πολλών βιοδεικτών και βιταμινών . 
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs essential fatty acids) : Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της κυτταρικής μεμβράνης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια ανεπάρκεια EFA (θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την  υγεία του εγκεφάλου  και να οδηγήσει σε κατάθλιψη και ψυχολογικές διαταραχές. Γνωρίζατε όμως ότι τα έντερά μας χρειάζονται EFA για να λειτουργήσουν σωστά; Στην πραγματικότητα, μια ανεπάρκεια EFA θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος που είναι κοινά στην ASD..
  • Λουτρά με αλάτι Epsom:  Τα άλατα Epsom είναι άλατα θειικού μαγνησίου και έχουν βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων plasma sulfate levels.. Τα υγιή επίπεδα θειικών αλάτων απαιτούνται για βέλτιστη αποτοξίνωση, σύνθεση υγιούς εγκεφαλικού ιστού, λειτουργία εντερικού και εγκεφαλικού φραγμού, νευροδιαβιβαστών και γαστρεντερικών λειτουργιών.
  • Ακετυλο-L-καρνιτίνη : Η καρνιτίνη εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό και την προστασία των μιτοχονδρίων. Αυτή η ένωση βοηθά στην απομάκρυνση των δυνητικά επιβλαβών ουσιών από τα μιτοχόνδρια και το κύτταρο, ώστε να μπορούν να απεκκριθούν από το σώμα. Σε προηγούμενη έρευνα, ο Δρ. Άνταμς διαπίστωσε ότι τα άτομα με asdπου λάμβαναν συμπλήρωμα καρνιτίνης σημείωσαν καλύτερες βαθμολογίες σε κλίμακες που αξιολογούσαν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του αυτισμού και την παγκόσμια λειτουργικότητα [4].
  • Πεπτικά ένζυμα : Τα  γαστρεντερικά συμπτώματα συσχετίζονται με τη σοβαρότητα του αυτισμού . Τα πεπτικά ένζυμα  ενισχύουν την πεπτική λειτουργία και ανακουφίζουν τις γαστρικές διαταραχές, ανακουφίζοντας έτσι τον πόνο και τις σχετικές αυτιστικές συμπεριφορές και βελτιώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τα επίπεδα διατροφής.  
  •  Δίαιτα HGCSF : Εάν δεν αφομοιωθεί σωστά, η γλουτένη, η καζεΐνη και η σόγια μπορούν να ευνοήσουν την παραγωγή οπιούχων, τα οποία μπορούν να προσαρμόσουν τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο, με συνέπεια την πρόκληση εγκεφαλικής ομίχλης, προβλημάτων συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητας και φλεγμονής. Επιπλέον, η γλουτένη, η καζεΐνη και η σόγια μπορούν να αυξήσουν την εντερική διαπερατότητα – αυτό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.

Εκτός από την αφαίρεση πιθανών τροφικών ερεθισμάτων, η δίαιτα HGCSF στοχεύει επίσης στη θεραπεία των κυττάρων σε όλο το σώμα (συμπεριλαμβανομένου του εντέρου), μειώνοντας τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, υποστηρίζοντας μονοπάτια αποτοξίνωσης και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Mε συσκευή Ενεργειακής Ιατρικής και Βιοσυντονισμού που διαθέτουμε, αναλαμβάνουμε συνεδρίες και από μακρυά, για την αντιμετώπιση και ενίσχυση του οργανισμού (αποτοξίνωση από εμβόλια, ακτινοβολία, χημικά, παρασιτοκτόνα, παράσιτα, μύκητες, ιούς, βακτήρια κλπ. Υποστηρίζουμε τον εγκέφαλο, το γαστρεντερικό σύστημα, το απεκκριτικό και ότι άλλο πιθανά χρειαστεί εξατομικευμένα, αφού γίνει σκανάρισμα στον οργανισμό αρχικά.

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, we shall be at your disposal at the following numbers: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!