Κολοκύθα! Σε διάφορα χρώματα και σχήματα πορτοκαλί, κίτρινη, πράσινη, στρογγυλή, μακρόστενη, πάντα όμως λαχταριστή! Για να μπορούμε να την απολαμβάνουμε όχι μόνο την εποχή της παραγωγής της, μπορούμε να ακολουθήσουμε τα ακόλουθα βήματα για να τη συντηρήσουμε στο ψυγείο για καιρό. Ετσι θα έχουεμ στη διάθεσή μας για να ετοιμάσουμε νόστιμα και υγιεινά γλυκά και φαγητά
Οδηγίες
- Κόβουμε την κολοκύθα κάθετα σε ροδέλες και μετά κόβουμε την κάθε ροδέλα στα 2.
- Kαθαρίζουμε τα 2 μεγάλα κομμάτια από τα σπόρια και τις ίνες με ένα κουτάλι και τα φυλάμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
- Tεμαχίζουμε την κάθε φέτα σε μικρότερα κομμάτια.
- Αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα της κολοκύθας με ένα μαχαίρι. Η παραπάνω διαδικασία συνεχίζεται για όλη την κολοκύθα.
- Όταν φτάσουμε στο «καπάκι» μπορούμε εύκολα να αφαιρέσουμε τη σάρκα με ένα melon baller κάνοντας τα μπαλάκια.
- Σε αυτή τη φάση, έχοντας κύβους κολοκύθας μπορούμε να τους ζυγίσουμε, να τους συσκευάσουμε σε σακούλες τροφίμων και να τους αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.
- Εναλλακτικά βάζουμε στο μίξερ μας το εργαλείο του τρίφτη
- Και αφού τρίψουμε την κολοκύθα την καταψύχουμε σε σακουλάκια τροφίμων.
- Τα σπόρια που μας έμειναν τα τρίβουμε με τα χέρια μας (μαζί με τις ίνες) μέσα στο νερό και αφού ξεκολλήσουν καλά, θα αρχίσουν να επιπλέουν.
- Τα μαζεύουμε, τα ξεπλένουμε καλά,
- Τα απλώνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και εάν θέλουμε τα αλατίζουμε κιόλας.
- Τα ψήνουμε για 5 λεπτά στους 150 βαθμούς μέχρι να εξατμιστούν όλα τα νερά και ξανθύνουν λίγο.
- Τα φυλάμε σε ένα γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος.
Λίγα μυστικά ακόμα
1.Χρησιμοποιήστε διπλό σακουλάκι τροφίμων, ώστε να αποφευχθούν διαρροές στην κατάψυξη.
2. Σημειώστε την ακριβή ποσότητα κολοκύθας των αγαπημένων σας συνταγών και αποθηκεύστε συγκεκριμένα γραμμάρια κολοκύθας σε κάθε σακουλάκι
3. To melon baller πωλείται στα περισσότερα σουπερ μάρκετ. Δεν έχω βρει όμως κάποια ελληνική ονομασία γι’αυτό.
4. Εάν αγοράσατε πρώτη φορά κολοκύθα μην απογοητευτείτε εάν το εσωτερικό της είναι πολύ «λευκό». Όσο μένει εκτεθειμένη στον αέρα τόσο πιο πολύ πορτοκαλί γίνεται, όπως αντίστοιχα μαυρίζει και το μήλο, η αγκινάρες κ.ο.κ…
5. Τα σποράκια που έμειναν μπορούν να καταναλωθούν σαν «πάσα-τέμπο», να μπουν σε διάφορα φαγητά και γλυκά ή εναλλακτικά μέσα στη ζύμη του ψωμιού μαζί με αλλά σποράκια.Ετσι μπορείτε να φτιάξετε δικό ας πολύσπορο!
Πηγή: https://www.sintagespareas.gr/sintages/pos-katharizetai-kai-sintireitai-i-kolokitha3b.html