Το Gymnema sylvestre είναι ένα φυτό που περιγράφεται ως πολυετές ξυλώδες αμπέλι που αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές της Ινδίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας και έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς στην ιατρική της Αγιουρβέδαπάνω από 2.000 χρόνια. . Τα κοινά ονόματα περιλαμβάνουν gymnena, Αυστραλιανό καλαμπόκι και Periploca του δάσους, και ο όρος στα Ινδικά Gur-mar που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘καταστροφέας της ζάχαρης’. Δικαιολογημένα καθώς δεσμεύει την ζάχαρη που περιέχεται στην τροφή και διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι έρευνες έδειξαν τα φύλλα του περιέχουν ένα απόσταγμα, το gymnemic acid που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειώνει την ευχαρίστηση από την γλυκιά γεύση αλλά και την επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης μπλοκάροντας παράλληλα την αφομοίωση της. Συγκεκριμένα αναστέλλει την αίσθηση του γλυκού (‘μούδιασμα’ της αίσθησης του γλυκού ) για περίπου 1 – 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση ζάχαρης να δίνει στο στόμα απλώς την αίσθηση άμμου. Συγχρόνως μειώνει την όρεξη για περίπου 90 min μετά από την λήψη του. Επιπλέον επηρεάζει και την αίσθηση πικρού σε μικρότερο όμως βαθμό, ενώ αφήνει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες γεύσεις.
Η αντιδιαβητική του δράση εντοπίστηκε από παλιά και μάλιστα όχι μόνο σε πάσχοντες από διαβήτη ΙΙ (των οποίων το πάγκρεας παράγει ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή των οποίων το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη), αλλά ακόμα και διαβητικούς τύπου 1 (των οποίων το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και εξαρτώνται από ενέσεις ινσουλίνης). Μικρός αριθμός μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι το gymnema μπορεί να μειώσει σε ορισμένους διαβητικούς τη δόση ινσουλίνης και να μειώσει ή να αντικαταστήσει τα στοματικά φάρμακα. Μελέτες με ζώα έδειξαν ότι βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων βήτα του παγκρέατος και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης.
Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ρίζες. Δίνει υπέροχη γεύση όταν γίνεται τσάι.
ΔΡΑΣΕΙΣ
Συνοπτικά, έχουν περιγραφεί τέσσερις πιθανοί μηχανισμοί δράσης:
- αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης,
- αυξάνει της ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη
- μειώνει την ποσότητα της τροφής και των θερμίδων που καταναλώνεται λόγο αλλαγής της γεύσης του γλυκού και μείωσης της όρεξης
- αυξάνει την δέσμευση της χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνει την δέσμευση λιπαρών οξέων στο έντερο.
Στους διαβητικούς η λήψη του βοτάνου θα πρέπει να γίνεται με συνεργασία και παρακολούθηση ιατρού, ώστε, αν χρειαστεί, να μειωθούν καταλλήλως η ινσουλίνη ή τα άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Τα βότανα δεν προορίζονται να διαγνώσουν, κατευνάσουν, θεραπεύσουν ή αναστείλουν μια συγκεκριμένη ασθένεια ή μια κατηγορία ασθενειών. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οικογενειακό σας γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ειδικές ομάδες ατόμων όπως εγκυμονούσες, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους