Αρχική Vivamus Τρίζετε, σφίγγετε τα δόντια σας (βρουξισμός); Πιθανή έλλειψη βιταμινών και υπερανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών Vivamus

Τρίζετε, σφίγγετε τα δόντια σας (βρουξισμός); Πιθανή έλλειψη βιταμινών και υπερανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών Vivamus

by NIKOLE

Αρκετοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου ή και της ημέρας. Το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους από καιρό σε καιρό. Το περιστασιακό σφίξιμο των δοντιών, που ιατρικά ονομάζεται βρουξισμός ή βρυγμός, δεν αποτελεί παθολογική κατάσταση. Όταν ωστόσο συμβαίνει σε τακτική βάση μπορούν να δημιουργηθούν βλάβες στα δόντια ή να προκύψουν και άλλες καταστάσεις. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβεί ακούσια τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, κυρίως όμως εμφανίζεται κατά τον ύπνο.

Η κλασσική ιατρική αναφέρεται στο άγχος ως αιτία του τριξίματος των δοντιών (οι έρευνες δείχνουν επιδείνωσή του σε τέτοιες περιόδους). Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η αιτία του βρίσκεται στο νευρικό σύστημα κι όχι τόσο στον τρόπο δαγκώματος ή σε κάποιο χαλασμένο δόντι όπως πιστεύονταν παλιότερα. Επίσης το τρίξιμο μπορεί να προκληθεί από κάποια διαταραχή του ύπνου όπως η άπνοια ύπνου.

Πώς καταλαβαίνω ότι τρίζω τα δόντια μου;

Επειδή το τρίξιμο συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά δε γνωρίζουμε αυτό που μας συμβαίνει. Μερικές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι ξυπνάμε με “μουδιασμένη” τη γνάθο ή ήπιο πονοκέφαλο. Μπορεί αυτό να είναι ένδειξη ότι τρίζαμε τα δόντια μας κατά τον ύπνο. Πολλές φορές ο/η σύντροφος μας μπορεί να ακούει το θόρυβο από τα δόντια που τρίζουν και να μας ενημερώσει.

Γιατί το τρίξιμο των δοντιών είναι κακό/επιβαρυντικό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις από το χρόνιο σφίξιμο των δοντιών μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι, γέφυρα ή και οδοντοστοιχία. Με τον καιρό τα  δόντια φθείρονται και επιπεδώνονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμφάνισή τους και η ικανότητα μάσησης των τροφών. Αυτό είναι ένα τυπικό σημάδι που ο οδοντίατρος μπορεί να διακρίνει κατά τον έλεγχο και να ενημερώσει τον ασθενή για την πιθανότητα να τρίζει τα δόντια του και να μην το γνωρίζει.

Πιο σπάνια μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην άρθρωση της γνάθου ή να αλλάξει η εμφάνιση του προσώπου (πάχυνση των μασητήριων μυών στα μάγουλα λόγω της χρόνιας “γυμναστικής”).

Σημειώστε ότι ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να ασκήσει δύναμη με τα δόντια του έως 80kg, ενώ ένας “προπονημένος ” βρουξιστής μπορεί να φτάσει τα 120kg δύναμης με τη γνάθο του!

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί όμως να οφείλεται σε έλλειψη/ ανεπάρκεια βιταμινών;

Η απάντηση είναι ναι θα μπορούσε να είναι και μάλιστα αυτή η βιταμίνη συνήθως είναι η βιταμίνη D. Ας δούμε πώς συνδέονται αυτά τα συμπτώματα με τη βιταμίνη D.

Υπάρχουν αρκετές διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της υπνικής άπνοιας, διαφορετικοί τύποι αυπνίας που συμπεριλαμβάνουν κράμπες το βράδυ, που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D. Επιπλέον, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε έλλειψη ασβεστίου ή μαγνησίου. Στην τελευταία περίπτωση και εφόσον παίρνετε ήδη μαγνήσιο, θα χρειαστεί να προσέξετε να μην παίρνετε πολύ – καθώς η υπερβολική λήψη μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα με την ανεπάρκεια ασβεστίου. Επομένως, θα ήταν σημαντικό να πάρετε μια μικρή ποσότητα ασβεστίου ή να επιλέξετε τις κατάλληλες τροφές για κατανάλωση.

Επίσης η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με άγχος. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ και παράλληλα έχετε έλλειψη βιταμίνης D, από μόνο του το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε τρίξιμο των δοντιών.

Για να διαπιστώσετε εάν όντως πάσχετε από έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης ή/και άλλων μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για έλεγχο έλλειψης βιταμινών, ιχνοστοιχείων κλπ στο Κέντρο Vivamus (αναίμακτα, σύντομα και από μακρυά με συσκευή βιοσυντονισμού).

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να πάρετε 10000 μονάδες της βιταμίνης (μια από τις καλύτερες παγκοσμίως η βιταμίνη D της globalhealing center που μπορείτε να προμηθευτείτε από την ιστοσελίδα μας- επιλέγοντας την αγορά προϊόντων στην αρχική που σας οδηγεί στο https://www.thefinchleyclinic.gr/shop/ πατώντας εδώ, δημιουργώντας καρτέλλα αγοραστή και επιλέγοντας το προϊόν Plant Based Vitamin D (replaces Suntrex) 5,000iu ). Διαφορετικά D3 το βράδυ, σε συνδυασμό πιθανά με λίγο τυρί (για να συνδυάσετε και το ασβέστιο). Μετά, προσέξτε να δείτε αν διαπιστώσετε κάποια βελτίωση.

Βέβαια, εδώ έγκειται η δυσκολία της παρατήρησης, γιατί συνήθως κοιμάστε ενώ τρίζετε τα δόντια σας και δεν το γνωρίζετε. Υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση της έλλειψης βιταμίνης D με το βρουξισμό.

Τελειώνοντας να σημειώσουμε, ότι επίσης άλλη αιτία τριξίματος των δοντιών μπορεί να είναι η υπερανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, διαφοροποίηση της χλωρίδας του στόματος.

https://www.youtube.com/watch?v=fDwwt7A-xAo

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Πηγή του κειμένου σε πλάγια γραφή από https://www.gperio.gr/giati-trizw-ta-dontia/

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!