Αρχική VivamusΑνθρώπινο Σώμα Κόπρανα Χρώμα, Σύσταση, Οσμή & Υγεία

Κόπρανα Χρώμα, Σύσταση, Οσμή & Υγεία

by NIKOLE

Παραδόξως, μία από τις πλέον βασικές βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου αποτελεί και ένα από τη κορυφαία θέματα-ταμπού! Όμως πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως ό,τι απορρίπτει το σώμα μας είναι ενδεικτικό για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας, πόσο καλά λειτουργούν τα επιμέρους συστήματά του, πόσο καλά απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και πόσο καλά απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες.

Μάλιστα, τόσο η δυσκοιλιότητα όσο και η διάρροια είναι δύο πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί από εμάς και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε γι’ αυτά. Αντίθετα, πρέπει να μοιραζόμαστε μια πιθανή ανησυχητική ένδειξη με το γιατρό μας ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή.

Κόπρανα: Τι κρύβουν ανάλογα με το σχήμα, τη μορφή, τη σύσταση, το χρώμα και την οσμή. Συνήθως ο γαστρεντερολόγος που θα επισκεφθείτε θα σας ρωτήσει για τα κόπρανά σας. Οι πληροφορίες που θα του δώσετε είναι καθοριστικές για τη διαφορική διάγνωση συγκεκριμένων παθήσεων του πεπτικού σας συστήματος.

Σχήμα και μορφή κοπράνων

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;

Τα κόπρανα ταξινομούνται σύμφωνα με την ταξινόμηση του Μπρίστολ (Bristol stool chart) σε 7 κατηγορίες. Η ταξινόμηση αυτή δημοσιεύθηκε το 1997 στο Scandinavian Journal of Gastroenterology από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών για νόσους του παχέος εντέρου, αλλά και για τη σωστή λήψη του ιστορικού του ασθενούς.

Μπορείτε να δείτε μια πολύ πιο ευχάριστη παραλλαγή αυτού, όπου οδηγός σας θα είναι διάφορα είδη σοκολάτας!

Σύσταση κοπράνων

Φυσιολογικά τα κόπρανα δεν περιέχουν παθολογικές προσμίξεις. Ελέγξτε αν υπάρχει παρουσία αίματος στα κόπρανα ανάλογα με το χρώμα τους (δείτε παρακάτω) ή βλέννης. Η βλέννη δεν είναι ειδική για κάποια πάθηση και θα πρέπει να γίνεται συνεκτίμηση ανάλογα με το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση δεν πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως και θα πρέπει να κλείνετε ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο σας.

Πιθανόν να συντρέχουν λόγοι που θα απαιτηθεί κολονοσκόπηση  για να τεθεί η διάγνωση.

Χρώμα κοπράνων

Σύμφωνα με το Δρ Bernard Aserkoff από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, «το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι το καφέ – κάτι που είναι γενικά αποδεκτό-, λόγω της χολής, ο οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης».Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Ανάλογα με τη συγκέντρωση της στα κόπρανα, το χρώμα των κοπράνων ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο σε σχεδόν μαύρο. Διαταραχές στη χολερυθρίνη δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι, ή λευκά σαν στόκος.

Η αιμορραγία από το πεπτικό δυνατόν να χρωματίσει τα κόπρανα κόκκινα, βυσσινί, ή μαύρα σαν πίσσα με έντονη (άσχημη) μυρωδιά. Διάφορα φάρμακα (πχ σίδηρος, βισμούθιο) και τροφές (παντζάρια) επίσης επηρεάζουν το χρώμα των κοπράνων.

Τα χρωματιστά κόπρανα συνήθως δεν έχουν τόση κλινική σημασία. Οι γαστρεντερολόγοι αναζητούν να αποκλείσουν την πιθανότητα αιμορραγίας από το στομάχι ή το έντερο και συνεπώς ρωτούν αν ο ασθενής είδε μαύρα σαν πίσσα, κόκκινα ή βυσσινόχρωμα κόπρανα.

Μπορεί να περάσουν έως και τρεις ημέρες έως ότου το σώμα μας απορρίψει εντελώς ένα γεύμα. Εάν αυτό απορριφθεί νωρίτερα, το χρώμα των κοπράνων μπορεί να είναι πιο πρασινωπό.

Εάν τα κόπρανα είναι μαύρα στο χρώμα, πρόκειται για σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας, πιθανώς λόγω έλκους ή καρκίνου. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται επίσης αλλοίωση ως προς την υφή και την οσμή (τα κόπρανα είναι κολλώδη όπως η πίσσα και μυρίζουν πολύ πιο έντονα απ’ ότι συνήθως).

Ο Aserkoff σημειώνει, ωστόσο, ότι τα κόπρανα μπορεί να έχουν μαύρο χρώμα απλώς λόγω της λήψης συμπληρώματος που περιέχει σίδηρο ή φαρμάκων που περιέχουν βασικό σαλικυλικό βισμούθιο.

Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, όταν τα κόπρανα είναι ανοιχτόχρωμα (σχεδόν γκρι) μπορεί να υπάρχει απόφραξη στη χοληδόχο κύστη ή υποκείμενο πρόβλημα στο συκώτι.

Χρώμα κοπράνων Τι σημαίνει Διατροφικά αίτια – Φάρμακα
Πράσινο Συνήθως συνοδεύουν τη διάρροια. Το πράσινο χρώμα οφείλεται στο ότι τα κόπρανα αποβάλλονται πολύ γρήγορα λόγω διάρροιας με συνέπεια να μην προλαβαίνει να διασπασθεί η χολερυθρίνη Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινες χρωστικές τροφίμων ή ποτών ή παγωτών (γρανίτες), ή συμπληρώματα σιδήρου
Λευκά σαν στόκος Απουσία χολής στα κόπρανα (αποφρακτικός ίκτερος) Βισμούθιο ή αντιδιαρροϊκά φάρμακα
Κίτρινα, λιπαρά, με άσχημη μυρωδιά ή κόπρανα που επιπλέουν Παρουσία λίπους στα κόπρανα από σύνδρομο δυσαπορρόφησης ή κοιλιοκάκη Δυσανεξία στη γλουτένη
Μαύρα Αιμορραγία στο ανώτερο πεπτικό (οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο) Συμπληρώματα σιδήρου, βισμούθιο, μαύρη γλυκόριζα
Κόκκινα ή βυσσινί Αιμορραγία στο κατώτερο πεπτικό (λεπτό έντερο, παχύ έντερο, ορθό, πρωκτός) Κόκκινες χρωστικές τροφίμων, παντζάρια, κράνμπερι, ντομάτα ή ντοματοχυμός, κόκκινος ζελές, κόκκινα κοκτέιλ

Οσμή κοπράνων

Τα κόπρανα φυσιολογικά μυρίζουν άσχημα. Η δυσάρεστη οσμή επηρεάζεται από τη διατροφή και τα βακτήρια (τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα) που έχουμε στο έντερό μας.

  • Η διάρροια, ο μετεωρισμός, ο τυμπανισμός πιθανόν να συνοδεύονται από κόπρανα που μυρίζουν άσχημα
  • Τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης (κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, δυσανεξία λακτόζης, δυσανεξία υδατανθράκων, και τροφικές αλλεργίες) συνοδεύονται από δύσοσμα κόπρανα
  • Η γαστρεντερίτιδα από διάφορους ιούς, βακτήρια και παράσιτα (όπως πχ από E. coli και Salmonella) προκαλούν άσχημη μυρωδιά στα κόπρανα
  • Πολυβιταμινούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα ενδεχομένως επίσης να προκαλούν δυσάρεστη οσμή στα κόπρανα
  • Άλλα σπάνια αίτια άσχημης οσμής κοπράνων είναι η χρόνια παγκρεατίτιδα, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο βραχέος εντέρου

Όπως αντιλαμβάνεσθε, θα πρέπει να απευθύνεστε σε ειδικό γαστρεντερολόγο μέσω ραντεβού για να σας εξετάσει και κλινικά προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της άσχημης οσμής των κοπράνων σας.

Πέρα από τα κόπρανα, ενημερωτικά να σημειώσουμε ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της συμβολής του βιοσυντονισμού στη διάγνωση,είναι η δυνατότητα διαπίστωσης των παθήσεων που προαναφέρονται και της ύπαρξης ενεργών επιζήμιων μικροοργανισμών ή τοξινών τους στο σώμα, με τη χαρτογράφηση του οργανισμού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ραντεβού και πληροφορίες σχετικές στα τηλ. 210 9769116 και 6980667655.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!