Αρχική VivamusΣυμβουλες Βιταμίνες, Ένζυμα, Χλωροφύλλη

Βιταμίνες, Ένζυμα, Χλωροφύλλη

by NIKOLE

ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ

Αν ψάχνετε για βιταμίνες, οι φρέσκοι χυμοί είναι γεμάτοι απ’ αυτές. Διαλέξτε, απλά, τις βιταμίνες που θέλετε και πιείτε τους χυμούς που τις περιέχουν. Τόσο απλό είναι!

Η βιταμίνη Α βοηθάει τη φυσιολογική ανάπτυξη και ολοκλήρωση, όπως επίσης την καλή όραση, διατηρεί το δέρμα καθαρό και υγιές και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πρόληψη του καρκίνου. Οι φρέσκοι χυμοί καρότου ή οι πράσινοι χυμοί περιέχουν μεγάλη ποσότητα προβιταμίνης Α (βήτα καροτίνη). Η προβιταμίνη Α μετατρέπεται με ευκολία στο συκώτι σε βιταμίνη Α. Σε αντίθεση με τη συνθετική βιταμίνη Α, η οποία είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις, η προβιταμίνη Α, που προέρχεται από φυσικές πηγές, είναι ασφαλής ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες.

Το Σύμπλεγμα Βιταμινών Β είναι μια ομάδα βιταμινών που συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα να χωνέψει και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια των υδατανθράκων. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β αυξάνει την αντίσταση
στις μολύνσεις. Συστατικά του συμπλέγματος των βιταμινών Β είναι: η βιταμίνη Β-1 (θειαμίνη), η βιταμίνη Β-2 (ριβοφλαβίνη), η βιταμίνη Β-3 (νιασίνη), η βιταμίνη Β-6 (πυριδοξίνη), η βιταμίνη Β-12 (κοβαλαμίνη), η βιοτίνη, η χολίνη, το φολικό οξύ, η Ινοσιτόλη, το ΡΑΒΑ (Παρα Αμινοβενζοϊκό Οξύ), και το παντοθενικό οξύ. Τα πλήρη, ανεπεξέργαστα δημητριακά, είναι από τις καλύτερες φυσικές πηγές του συμπλέγματος των βιταμινών Β. Όμως, οι φρέσκοι χυμοί, ιδιαίτερα οι χυμοί χόρτων και βλασταριών, καθώς και οι χυμοί εσπεριδοειδών που παρασκευάζονται μ’ έναν αποχυμωτή μεγάλης ταχύτητας, περιέχουν σημαντικές ποσότητες από το σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Η βιταμίνη C θεωρείται από πολλούς σαν πανάκεια, ικανή να θεραπεύσει κρυολογήματα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Δεν υπάρχει, πάντως, τεκμηριωμένη κλινική απόδειξη ότι η βιταμίνη C έχει κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες. Αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι η βιταμίνη C  είναι αντιοξειδωτική — μια ιδιότητα που προστατεύει τα σημαντικά μόρια και τις δομές στα κύτταρα από το να καταστρέφονται από το οξυγόνο. Βοηθάει στην προστασία των νεύρων, των αδένων, των αρθρώσεων και των συνδετικών ιστών, καθώς επίσης και στην απορρόφηση του σιδήρου. Όλοι οι χυμοί των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι άριστες πηγές βιταμίνης C.

Η βιταμίνη Ε είναι άλλο ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Βοηθάει την καρδιά στη λειτουργία της και αυξάνει την καύση των λιπαρών οξέων. Επειδή επιβεβαιώνεται από μελέτες πάνω σε ζώα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να προστατέψει τη γονιμότητα σε γυναίκες και άνδρες. Οι φρέσκοι χυμοί από παντζάρια, σέλινο και οι πράσινοι χυμοί, περιέχουν βιταμίνη Ε, όπως επίσης τα πλήρη, ανεπεξέργαστα δημητριακά, οι σπόροι και τα καρύδια.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ
Τα μεταλλικά άλατα που απαντώνται στις τροφές, είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που βρίσκονται στα χάπια συμπληρωματικών μεταλλικών αλάτων.Στις τροφές, τα μεταλλικά άλατα συνδυάζονται πάντα με ορισμένα αμινοξέα και μερικές φορές συνδυάζονται και με βιταμίνες. Η διαδικασία σύνδεσης των μεταλλικών αλάτων με αμινοξέα ή με βιταμίνες ονομάζεται «χηλική ένωση» (Chelation). Τα μεταλλικά άλατα που έχουν υποστεί αυτή τη διαδικασία προτιμούνται από τα συνθετικά μεταλλικά άλατα, επειδή το σώμα αναγνωρίζει εύκολα και χρησιμοποιεί τα μεταλλικά άλατα σε μορφή χημικής ένωσης.

Για το λόγο αυτό, μια διατροφή πλούσια σε μεταλλικά άλατα που αφομοιώνονται εύκολα, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση όλων των σημαντικών μεταλλικών αλάτων του σώματος στην κανονική τους αναλογία. Τα ισορροπημένα, σε μορφή χημικής ένωσης, μεταλλικά άλατα των φρέσκων χυμών βοηθούν το σώμα να διατηρήσει ψηλά το ενεργειακό του επίπεδο1 τα νεύρα ήρεμα1 δυνατούς τους μυς, την καρδιά, τα μαλλιά, τα δόντια, τα κόκαλα και τα νύχια. Διατηρούν επίσης το αίμα καθαρό και το pH του αίματος (τη σχέση αλκαλικότητας και οξύτητας του αίματος) σε ισορροπία. Αυτό το πετυχαίνουν εξουδετερώνοντας την όξινη και αλκαλική τέφρα, τα απόβλητα της ανθρώπινης πέψης και του μεταβολισμού.

Πέρα απ’ αυτές τις γενικές λειτουργίες, κάθε μεταλλικό άλας έχει συγκεκριμένη δράση. Μια λεπτομερή ανάλυση της λειτουργίας των μεταλλικών αλάτων, των επιπτώσεων σε περίπτωση έλλειψης κάποιων απ’ αυτά, ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ τους και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία γι’ αυτά τα πολύ σημαντικά συστατικά θα βρείτε σ’ ένα από τα ειδικά βιβλία που κυκλοφορούν. Ένας από τους πιο ειδικούς σε Θέματα μεταλλικών αλάτων και βιταμινών είναι ο Λεν Μέρβιν, του οποίου το βιβλίο ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ είναι από τα πιο αξιόλογα. Παρακάτω περιγράφονται περιληπτικά οι συγκεκριμένες δράσεις πολλών από τα κυριότερα μεταλλικά άλατα που περιέχονται στους φρέσκους χυμούς:

— Το κάλιο είναι υπεύθυνο για την ηλεκτροχημική ισορροπία των ιστών της καρδιάς και όλων των άλλων μυών.
— Ο σίδηρος είναι συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μεταφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες και βοηθά στην αναπνοή των κυττάρων.
— Ο φώσφορος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.
— Το ασβέστιο διατηρεί την όξινη/αλκαλική ισορροπία στο αίμα και δυναμώνει τα κόκαλα.
— Το θείο βοηθάει στη λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων. Είναι καθοριστικό του σώματος.
— Το ιώδιο τροφοδοτεί τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος ελέγχει τον μεταβολισμό του σώματος.
— Το μαγνήσιο βοηθάει στη χαλάρωση των μυών, στη σύνθεση των πρωτεϊνών, στην παραγωγή ενέργειας και είναι φυσικό καθαρτικό.
— Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
— Το γερμάνιο βοηθάει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των εντέρων. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση διαταραχών της διάθεσης.
— Το σελήνιο συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε προκειμένου να καθυστερήσει την οξείδωση των λιπαρών οξέων.
— Το νάτριο, συνεργάζεται με το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, για την εξουδετέρωση των οξέων, τη διατήρηση της ακεραιότητας των κυττάρων και τη διατήρηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας των ιστών.

ΤΑ ΥΓΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ
Μια άλλη πολύτιμη υγιεινή ιδιότητα των φρέσκων χυμών είναι η περιεκτικότητά τους σε υγρά. Τουλάχιστον 65% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του αίματος. Το αίμα τρέφει τα κύτταρα και απομακρύνει τα απόβλητα του μεταβολισμού.

Γι’ αυτό, όσο πιο υγιές είναι το αίμα, τόσο πιο ζωντανά είναι τα κύτταρα και η συνολική υγεία του σώματος. Οι φρέσκοι χυμοί βοηθούν στον καθαρισμό του αίματος, ενώ συγχρόνως βελτιώνουν τις σημαντικές χημικές και ηλεκτρομαγνητικές του ιδιότητες. Μεταγγίζουν τη ζωντανή ενέργεια των φυτών στα σώματά μας.

Ποτά όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, η μπίρα, τα τεχνητά αρωματισμένα ποτά, τα αλκοολούχα ποτά και το νερό του δικτύου, περιέχουν ζάχαρη, πρόσθετα, συντηρητικά,χλωρίνη, φθόριο, καφεΐνη και πολλά άλλα συστατικά, που το σώμα πρέπει να αποβάλει, πριν ικανοποιήσει τις ανάγκες του για καθαρά υγρά. Όργανα-κλειδιά της αποβολής, όπως είναι τα νεφρά και το συκώτι, επιβαρύνονται κάνοντας την απαραίτητη δουλειά για να απομακρύνουν τα πολλά ξένα σώματα και τα μη θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σ’ αυτά τα ποτά.

Αντίθετα με τα υγρά που υπάρχουν σ’ αυτά τα ποτά, τα υγρά στους φρέσκους χυμούς είναι το καθαρό νερό, αποσταγμένο από τη Φύση, από το φυτό ή το δέντρο. Δεν περιέχει βλαβερά συστατικά και δεν επιβαρύνει τα όργανα αποβολής.

Τα καθαρά υγρά στους φρέσκους χυμούς δεν είναι μόνο υγιεινά, είναι άριστα επίσης για την καταπολέμηση της δίψας. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μεταλλικό-ηλεκτρολυτικό ποτό για να πιείτε μετά από κοπιαστική άσκηση, αποχυμώνοντας τέσσερα μέρη φλούδας καρπουζιού με ένα μέρος αγγούρι και ένα μέρος σέλινο και αναμειγνύοντας ίσα μέρη του χυμού αυτού με καθαρό νερό πηγής.

Επειδή είναι γεμάτος μεταλλικά άλατα, ο χυμός αυτός έχει ελαφρά αλμυρή γεύση.

ΤΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ
Τα ένζυμα είναι το εργατικό δυναμικό του σώματος, οι ενεργές ομάδες κατασκευής και κατεδαφίσεως, που συνεχώς χτίζουν και ξαναχτίζουν το σώμα. Είναι γνωστά περί τα 1000 διαφορετικά ένζυμα. Κάθε στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια ένζυμα που δουλεύουν σ’ ένα ζωντανό σώμα.

Χωρίς ένζυμα, ο άνθρωπος θα ήταν ένας άψυχος σωρός άχρηστων χημικών. Έξω από το ανθρώπινο σώμα, τα ένζυμα βρίσκονται σ’ όλα τα ζωντανά πράγματα, συμπεριλαμβανόμενης της τροφής στην ωμή της, αμαγείρευτη μορφή. Τα ένζυμα είναι αυτά που κάνουν μια πράσινη ντομάτα,για παράδειγμα, να ωριμάζει και να γίνεται κόκκινη.
Κάθε τροφή είναι γεμάτη ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των συστατικών που βρίσκονται σ’ αυτήν. Για παράδειγμα, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και περιέχουν αμυλάση, ένα ένζυμο που διασπά τους υδατάνθρακες.

Το ωμό βούτυρο (με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λίπη), είναι πλούσιο σελιπάση, ένα ένζυμο που διασπά τα λίπη. Τ α αμαγείρευτα ή τα καπνιστά ψάρια ή κρέατα είναι πλούσια σε ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες. ‘Οταν οι τροφές τρώγονται ωμές, τα ένζυμα που περιέχονται σ’ αυτές κάνουν την περισσότερη δουλειά της διάσπασης τους στα στομάχια μας και το λεπτό έντερό μας. Έτσι, απαλλάσσουν τα ένζυμα του σώματός μας από το να κάνουν αυτά τη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε.

Τα ένζυμα, πάντως, είναι ευαίσθητα στη θερμότητα. Όταν οι τροφές μαγειρεύονται, όλα τα ένζυμά τους καταστρέφονται, ακριβώς όπως ένας παρατεταμένος πυρετός μπορεί να καταστρέψει όλα τα ένζυμα του σώματος. O Stephen Blauer σημειώνει στο Βιβλίο των Χυμών ” Έχω ερευνήσει το θέμα των ενζύμων των τροφών για πολλά χρόνια και έχω δουλέψει με χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι πειραματίζονταν με διαιτητικές αλλαγές που περιλάμβαναν περισσότερες φρέσκες τροφές. Αποτέλεσμα αυτών των ερευνών ήταν να καταλήξω να συνιστώ ότι τουλάχιστον το 25% της διατροφής πρέπει να αποτελείται από φρέσκες ωμές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά,τα ελεγμένα ωμά γαλακτοκομικά προϊόντα -αυτό όταν ήταν αγνά τα γαλακτομικά- (που διατίθενται στα καταστήματα υγιεινής διατροφής), καρύδια και σπόρους (με μέτρο), βλαστάρια, χόρτα και, φυσικά, φρέσκους χυμούς.

Είναι πιο φυσικό να τρώμε ωμές τροφές κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του χρόνου, οπότε υπάρχουν παντού και σε μεγάλες ποσότητες. Εκείνη την εποχή, μπορούμε να φάμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες ωμών τροφών, προκειμένου να καθαρίσουμε το σώμα από την απραξία του χειμώνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς τις φρεσκότερες τροφές, βοηθάει πολύ το να ασκούμαστε περισσότερο, προκειμένου να επιταχύνουμε το μεταβολισμό. Η άσκηση κάνει την πέψη καλύτερη και ευκολότερη. Αφού ξεκουραστείτε λίγο μετά την άσκηση, προσπαθήστε να επαναφέρετε την ισορροπία των υγρών και των μεταλλικών αλάτων σας με ένα ποτήρι φρέσκου χυμού. Θα αισθανθείτε σα να έχετε ασκήσει τους μυς σας με ζωτικότητα και τα κύτταρά σας με φρέσκο χυμό — μια διπλή άσκηση, δηλαδή!

Συνοψίζοντας, οι φρέσκοι χυμοί είναι άριστες πηγές των απαραίτητων ενζύμων των τροφών, όπως είναι και όλες οι ωμές τροφές. Αν και δεν είναι πολλά αυτά που ξέρουμε για τον ζωτικό τους ρόλο στην υγεία, παρατηρώντας τα θετικά αποτελέσματα που προκαλούν, οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι φρέσκες τροφές και οι χυμοί θα πρέπει να αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα της διατροφής μας.

ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ
Μετά το νερό, η πρωτεΐνη είναι από τα συστατικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα. Περισσότερο από 50% του στεγνού βάρους του σώματος αποτελείται από πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες, με τη σειρά τους, αποτελούνται από αλυσίδες πρωτεϊνών, που αποκαλούνται αμινοξέα. Εκεί που τα ένζυμα χτίζουν, τα αμινοξέα είναι οι πρώτες ύλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο.

Τόσο τα ένζυμα όσο και τα αμινοξέα είναι υπεύθυνα για την ανανέωση των κυττάρων και για μια σειρά διάφορων λειτουργιών — από την κατασκευή των ορμονών μέχρι την ανάπτυξη των μυών, του αίματος και των οργάνων.

Υπάρχουν οκτώ κύρια αμινοξέα που αποκαλούνται απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το σώμα μπορεί να συνθέτει μόνο από τις τροφές που τρώμε. Αν αυτά τα οχτώ απουσιάζουν από τη διατροφή μας, το σώμα δεν είναι σε θέση να ανανεώσει κανονικά τα κύτταρά του και θ’ αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα στέρησης. Πέρα απ’ αυτά τα οκτώ, υπάρχουν άλλα δώδεκα γνωστά αμινοξέα που είναι το ίδιο σημαντικά —αλλά μπορούν να παραχθούν εσωτερικά από το σώμα.

Τα αμινοξέα είναι οι σύνδεσμοι που φτιάχνουν συμπλέγματα πρωτεϊνικών αλυσίδων. Είναι μέρη χιλιάδων λειτουργιών και συστημάτων του σώματος. Οι σημαντικότερες απ’ αυτές είναι η σωστή πέψη και απορρόφηση των τροφών, η ανανέωση των κυττάρων, η ανοσία από τις ασθένειες,η γρήγορη επούλωση των τραυμάτων και η σωστή λειτουργία του συκωτιού. Έλλειψη έστω και ενός από τα αμινοξέα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων που ξεκινούν από αλλεργίες και φθάνουν μέχρι κακή πέψη και πρόωρο γήρας. Η χορήγηση του ίδιου αμινοξέος μπορεί το ίδιο εύκολα να προκαλέσει την πλήρη αντιστροφή της κατάστασης. Με λίγα λόγια, τα διάφορα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχονται στους φρέσκους χυμούς και στις πλήρεις, ανεπεξέργαστες, υγιεινές τροφές μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ μέτριας υγείας, πνευματικής νωθρότητας, ατελούς ανοσίας και άριστης υγείας, πνευματικής διαύγειας, τέλειας ανοσίας.

Όλοι οι φρέσκοι χυμοί περιέχουν αμινοξέα σε ευκολόπεπτη μορφή· αυτοί όμως που γίνονται από μεγάλες ποσότητες βλασταριών και χόρτων περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες των απαραίτητων αμινοξέων.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα που περιέχονται στους φρέσκους χυμούς.
Η Λυσίνη (Lysine) είναι ένα αμινοξύ που έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής προσοχής τελευταία, σαν πιθανός αντιγηραντικός παράγοντας. Βοηθάει στην ενεργοποίηση των ορμονών και των ενζύμων. Η ανάπτυξη του σώματος και η κυκλοφορία του αίματος ενισχύεται απ’ αυτό το σημαντικό αμινοξύ. Χωρίς αρκετή λυσίνη, το ανοσοποιητικό σύστημα και η όρασή μας εξασθενούν και μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κόπωσης.

Η Λεύκινη (Leucine) είναι το αμινοξύ που μας κρατά ξύπνιους και σε εγρήγορση. Δε συνιστάται να χρησιμοποιείται μόνο του αυτό το αμινοξύ απ’ όσους πάσχουν από αϋπνίες, γιατί μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημά τους. Παρ’ όλα αυτά, μια μέτρια δόση λεύκινης είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να κάνει έντονη ζωή.

Ένα άλλο αμινοξύ που μπορεί να έχετε ακουστά ή να το έχετε δει σε πολλές συνταγές βιταμινών-μεταλλικών αλάτων,είναι η Τρυπτοφάνη ή θρυπτοφάνη (Tryptophan). Είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πλούσιου, κόκκινου αίματος,υγιούς δέρματος και μαλλιών. Συνεργαζόμενη με το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η τρυπτοφάνη βοηθάει στο να καταπραΰνει τα νεύρα και στην επίτευξη καλύτερης πέψης.

Άλλα απαραίτητα αμινοξέα είναι:

– η φαινυλαλανίνη (Phenulalanine), που βοηθά τον θυρεοειδή αδένα στην παραγωγή της ορμόνης θυροξίνη,η οποία είναι απαραίτητη για την πνευματική ισορροπία και τη συναισθηματική ηρεμία
η θρεονίνη (Threonine), που διεγείρει την ομαλή πέψη, την απορρόφηση των τροφών και γενικά τον μεταβολισμό του σώματος
η βαλίνη (Valine), που ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, βοηθά στο συγχρονισμό των μυών και καλμάρει τα νεύρα. Η έλλειψη της βαλίνης μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα,
πνευματική κόπωση, συναισθηματικά ξεσπάσματα και αϋπνία.
Το τελευταίο από τα οχτώ απαραίτητα αμινοξέα είναι η μεθειονίνη (Methionine), που βοηθά στον καθαρισμό και αναγέννηση των κυττάρων των νεφρών και του συκωτιού. Μπορεί επίσης να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και την πνευματική ηρεμία. Τα αποτελέσματά της είναι σχεδόν αντίθετα αυτών της λεύκινης· η μεθειονίνη αντί να ερεθίζει,
καλμάρει τις συναισθηματικές και πνευματικές διαδικασίες.

Η ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗ ΣΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ
Η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη, πρωτεϊνούχα σύνθεση που βρίσκεται στα φύλλα των φυτών και στα χόρτα. Η φρέσκια χλωροφύλλη δεν έχει όμοιό της σαν εξωτερικό και εσωτερικό θεραπευτικό και καθαριστικό. Σε πολλές εργαστηριακές και κλινικές δοκιμές, οι πράσινοι χυμοί αποδείχτηκαν δραστικά αντισηπτικά, διεγερτικά, ανανεωτές των κυττάρων και δημιουργοί ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τελευταίες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα στην πρόληψη της δημιουργίας ορισμένων μορφών καρκίνου.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι έρευνες που έγιναν από την επιστημονική ομάδα της Ανν Γουΐκμορ στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Υγείας της Βοστώνης. Στις έρευνες αυτές αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία η θρεπτική και θεραπευτική αξία των ζωντανών τροφών, των βλασταριών και των χυμών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα θεραπευτικά αποτελέσματα με τη χλωροφύλλη των χυμών, ειδικά του σιταρόχορτου. Η Δρ. Ανν Γ ουΐκμορ τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις για το έργο της με το οποίο ασχολήθηκαν πολλοί συγγραφείς. Η ίδια έγραψε πολλά βιβλία με σπουδαιότερο, ίσως αυτό στο οποίο έδωσε τον τίτλο ΓΙΝΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ.

Σύγκριση της Χλωροφύλλης με την Αιμοσφαιρίνη
Κατά τη γνώμη του Stephen Blauer, η χλωροφύλλη — ειδικά στη μορφή του χυμού σιταρόχορτου — είναι εξαιρετικός δημιουργός αίματος και κυττάρων, καθοριστικό και γενικά ανανεωτικό τονωτικό. Το ίδιο το μόριο της χλωροφύλλης μοιάζει πολύ μ’ αυτό της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.

Σε πολλά πειράματα, ζώα μπόρεσαν να μετατρέψουν τη χλωροφύλλη σε αιμοσφαιρίνη, εμπλουτίζοντας έτσι το αίμα. Από ορισμένους ερευνητές της υγείας πιστεύεται ότι οι άνθρωποι έχουν την ίδια ικανότητα.
Οι φρέσκοι χυμοί είναι θαυμάσιοι και μας βοηθούν να βάλουμε τη χλωροφύλλη στη διατροφή μας. Πρασινάδες με φύλλα, όπως το μαρούλι, το αλφάλφα, το λάχανο, το σπανάκι, τα φύλλα του ηλίανθου, τα φύλλα των γογγυλιών, το νεροκάρδαμο, ο μαϊντανός, το σέλινο, τα αγγούρια,
τα πράσα και οι πράσινες πιπεριές, είναι μερικά από τα γεμάτα χλωροφύλλη πράσινα λαχανικά που μπορούν να προστεθούν σε θρεπτικούς συνδυασμούς.

To Βιβλίο των Χυμών  Stephen Blauer Εκδόσεις Διόπτρα

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!