Αυτή η οπτικά απολαυστική σούπα έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση ως αποτέλεσμα του σοταρίσματος των ασκαλώνιων κρεμμυδιών και κουνουπιδιού.
Τα ασκαλώνια κρεμμύδια είναι ένα είδος κρεμμυδιού λίγο μακρύτερο από το κοκκάρι, πλησιάζει σε μέγεθος και σχήμα μια μικρή μπανάνα
Μερίδες για 4 άτομα
Συστατικά :
40 ml ουδέτερο λάδι
135 γρ ασκαλώνια
1 μεγάλη ή 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
475 γραμμάρια κουνουπίδι, μόνο λευκά μέρη (άνθη και κοτσάνι, μόνο τα πιο χλωμά φύλλα)
110 γραμμάρια σελινόριζα (αποφλοιωμένο βάρος) φρέσκο χυμό λεμονιού
3 κλωναράκια θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
475 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (για ανάμειξη)
1/8 – 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή γλυκό λευκό miso, αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο από ό,τι θα χρειαστείτε αλάτι)
Οδηγίες :
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα ασκαλώνια. Σπάστε το κουνουπίδι σε ίσες μπουκίτσες πλάτους 1,5 cm. Κόβουμε τα κοτσάνια και τυχόν φύλλα σε κομμάτια 1 εκ. Ετοιμάστε ένα μπολ αρκετά μεγάλο για το σελινόριζο, γεμίστε ⅔ με νερό και μια στύψα χυμό λεμονιού. Κόψτε το σελινόριζα σε κομμάτια 1 εκ. και φυλάξτε το σε νερό με λεμόνι μέχρι να το χρησιμοποιήσετε
Ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα με μεγάλο καπάκι. Ιδρώστε απαλά τα ασκαλώνια για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να διαφανούν. Μερική κάλυψη του ταψιού? ανακατεύετε τακτικά. Μην αφήσετε να ροδίσει γιατί θα χαλάσει το χρώμα της σούπας
Προσθέστε στο τηγάνι το σκόρδο, το κουνουπίδι και τα κλωναράκια θυμαριού ολόκληρο και ανακατέψτε. Στραγγίζουμε καλά το σελινόριζο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να ιδρώνουμε όλα, ανακατεύοντας, για 5-10 λεπτά – και πάλι, μην αφήσουμε να ροδίσουν
Προσθέστε τη δάφνη, το γάλα αμυγδάλου και το νερό για το μαγείρεμα. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύουμε μία φορά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε απαλά μέχρι το κουνουπίδι να είναι πολύ τρυφερό, πιθανώς περίπου 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει μέχρι να ζεσταθεί, όχι ζεστό
Αφαιρέστε τα βότανα. Ανακατεύουμε τη σούπα. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε παρτίδες. Προσθέστε περισσότερο γάλα όσο χρειάζεται, μέχρι την ποσότητα που αναφέρεται στη συνταγή. Πάρα πολύ και η πιο επίπεδη γεύση γάλακτος αμυγδάλου θα κυριαρχήσει, αφαιρώντας τις γλυκές νότες κουνουπιδιού/ ασκαλώνιου
Γεύση. Θα πρέπει να έχει μια κρεμώδη, ελαφρώς γλυκιά γεύση. Καρυκεύστε με αλάτι ή miso? μην αλατίζετε υπερβολικά
Σημειώσεις
Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα: ξηροί καρποί, σόγια εάν χρησιμοποιείτε miso για την εποχή.
Συνταγή από την Clare Parkholm, CNM Natural Chef
Creamy Cauliflower Soup
This visually delightful soup has a slightly sweet flavour as a result of gently sweating shallots and cauliflower.Servings:4 people
Ingredients
- 40 ml neutral oil
- 135 g shallots
- 1 large or 2 small cloves garlic
- 475 g cauliflower, white parts only (florets and stalk, only the very palest leaves)
- 110 g celeriac (peeled weight)
- a squeeze of fresh lemon juice
- 3 sprigs thyme
- 2 bay leaves
- 475 ml unsweetened almond milk (for blending)
- 1/8 – 1/4 tsp salt (or sweet white miso, but you will need more than you would need salt)
Instructions
- Peel and finely slice the shallots. Break the cauliflower into even florets 1.5cm wide; chop the stalks and any leaves into 1cm pieces. Prepare a bowl big enough for the celeriac, fill ⅔ with water & a squeeze of lemon juice. Chop the celeriac into 1cm pieces and store in the lemon water until ready to use
- Heat the oil over low heat in a large lidded saucepan. Gently sweat the shallots for around 10 mins over low heat, until soft and transparent. Partially cover pan; stir regularly. Do not allow to brown or the soup colour will be spoiled
- Add garlic, cauliflower & whole thyme sprigs to the pan and stir. Drain the celeriac well and stir in. Continue to sweat everything, stirring, for 5-10 mins – again, do not allow to brown
- Add the bay leaf, almond milk and water for cooking. Bring to the boil, stir once, cover and simmer gently until the cauliflower is very tender, probably around 15 mins. Allow to cool until warm, not hot
- Remove the herbs. Blend the soup. You may need to do this in batches. Add more milk as needed, up to the amount specified in the recipe. Too much and the flatter almond milk flavour will dominate, detracting from the sweet cauliflower/shallot notes
- Taste. It should have a creamy, slightly sweet flavour. Season with salt or miso; do not over-salt
Notes
Allergen information: nuts, soya if using miso to season.Recipe by Clare Parkholm, CNM Natural Chef