Αρχική VivamusΥγεια Βιταμίνες D3 και K2 – Το Δυναμικό Δίδυμο

Βιταμίνες D3 και K2 – Το Δυναμικό Δίδυμο

by NIKOLE

Τα τελευταία χρόνια σε όλες τις επιστήμες υγείας γίνεται λόγος για την βιταμίνη D και, συγκεκριμένα, για την έλλειψη της στον πληθυσμό παγκοσμίως. Πράγματι, η έλλειψη βιταμίνης D είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά προβλήματα σε όλον τον κόσμο, και είναι υπεύθυνη για πάρα πολλές ασθένειες του πληθυσμού.

Η δράση της βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως στεροειδής ορμόνη. Η σημαντικότητά της για το ανθρώπινο σώμα, έγκειται στο ότι η D συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού, στη διατήρηση της υγείας των οστών, και την ανοσοποίηση, ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από τα κύτταρα του οργανισμού διαθέτουν υποδοχείς  των μεταβολιτών της βιταμίνης D. Eεπιπλέον, η ανεπάρκεια της D συνδέεται με την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, των αλλεργιών, της ραχίτιδας στα παιδιά, και των καρκίνων παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Πηγές

Η βιταμίνη D χωρίζεται στην D2 και στην D3, με τη δεύτερη να έχει ισχυρότερη δράση για το ανθρώπινο σώμα. Παρόλο που κάποιες τροφές περιέχουν τη βιταμίνη, η βασικότερη πηγή της είναι ο ήλιος, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει το 90% της βιταμίνης D μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου και μόνο ένα 10% μέσω των τροφών.

Γιατί η έλλειψη της χαρακτηρίζεται πλέον ως ‘’πανδημία’’;

Στον περισσότερο κόσμο ακούγεται περίεργο, ειδικά στην Ελλάδα, να μιλάμε για πανδημία σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, καθώς η βασική πηγή της- το φως του ήλιου- προσφέρεται σε αφθονία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως,  οι περισσότεροι από εμάς δεν προσλαμβάνουμε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας: τις περισσότερες ώρες της ημέρας είμαστε κλεισμένοι σε κάποιον εσωτερικό χώρο (εργασία, σπίτι, σχολείο), μετακινούμαστε μέσα σε κλειστά οχήματα, και οι ώρες που πραγματικά εκτιθέμεθα στον ήλιο έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Επιπλέον, η χρήση των αντηλιακών κατά τις ώρες που όντως είμαστε σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, ενώ είναι σημαντική για την προστασία από τον καρκίνο του δέρματος, παρεμποδίζει δραματικά τον σχηματισμό της βιταμίνης D. Επίσης, η ικανότητα σχηματισμού της βιταμίνης μειώνεται με την πάροδο των χρόνων, ενώ άτομα με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα εμφανίζουν ευκολότερα ανεπάρκεια, καθώς η μελανίνη στο δέρμα δρα ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υποτίμηση από την επιστημονική κοινότητα μέχρι πρότινος για το πόση βιταμίνη χρειάζεται πραγματικά ο σημερινός άνθρωπος με τη μορφή συμπληρώματος, δημιούργησαν μία πανδημία έλλειψης βιταμίνης D ανά τον κόσμο.

Κάθε φθινόπωρο ο  ήλιος στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα νότια. Οι μέρες γίνονται συντομότερες και οι ακτίνες του ήλιου μειώνονται σε διάρκεια και ένταση. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα της D3- “η βιταμίνη του ήλιου” –  πέφτουν στα εκτεθειμένα στον ήλιο θηλαστικά.

Αυτό το ανεπαίσθητο σήμα οδηγεί σε βαθιές αλλαγές συμπεριφοράς που παρατηρούνται εύκολα σε αλεπούδες, αρκούδες και πολλά άλλα πλάσματα που η δραστηριότητά τους επιβραδύνεται ενώ αυξάνεται η τροφή τους. Αυξάνουν τις λιποαποθήκες τους για τη χειμερινή αδρανοποίηση.

Με την έλευση της άνοιξης, οι φωτεινές ακτίνες UVB του καλοκαιριού ακτινοβολούν για άλλη μια φορά στο δέρμα και στη γούνα τους. Έτσι η άφθονη D3 συντίθεται από το φωτο-μετασχηματισμό της χοληστερόλης. Αυτή η βιταμίνη που μοιάζει με ορμόνη απορροφά αργά το αίμα, όπου μεταφέρεται στο ήπαρ, στη συνέχεια στα νεφρά, όπου τελικά μετατρέπεται σε ενεργοποιημένη μορφή βιταμίνης D.

Αυξάνοντας τα επίπεδα των ενεργοποιημένων σημάτων D, ανανεώθηκε η ανάπτυξη, η αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα, η καλύτερη ανοσία, τα έντονα αναπαραγωγικά ένστικτα και η επιτάχυνση της επισκευής / αναγέννησης των ιστών. Για εκατομμύρια χρόνια, η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D ήταν συνώνυμη με την υγεία, την επούλωση και τη ζωτικότητα των συγγενών των θηλαστικών μας.

Επαναβαθμοποίηση των προτύπων βιταμίνης D
Αντίθετα, η εκπαίδευσή μου στην ιατρική σχολή με διδάσκει μόνο ότι η βιταμίνη D αποτρέπει την ραχίτιδα. Πολύ μικρές δόσεις ήταν όλες εκείνες που απαιτούνται για να κρατήσουν τα μικρά παιδιά να έχουν αδύναμα, ελαστικά οστά. “Τροφοδοτήστε το εμπλουτισμένο γάλα με βιταμίνη D2 και τα παιδιά θα είναι ωραία.” Αυτές οι μικρές δόσεις σταμάτησαν την εξάπλωση των ενδημικών ραχίτιδων.

Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, το ιατρικό πρότυπο, μέχρι πρόσφατα, περιορίστηκε σε μόνο 400 IU (Διεθνείς Μονάδες) την ημέρα. Ο φόβος ήταν ότι μια υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D θα συσσωρευτεί στους λιπώδεις ιστούς του σώματος, οδηγώντας πιθανώς σε υπερβολική απορρόφηση και τοξικότητα του ασβεστίου. Η “υπερυψία” μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στον σχηματισμό πέτρων στα νεφρά, ασβεστοποιημένων αρτηριών και άλλων εκδηλώσεων υπερβολικού ασβεστίου στα ούρα, στο αίμα και στους ιστούς του σώματος.

Η βιταμίνη D είναι περισσότερο ένα φάρμακο παρά μια θρεπτική ουσία; Αυτή η ερώτηση προκαλεί το διάσημο απόσπασμα Paracelsus: «Η δόση κάνει το δηλητήριο». Τα ροδοκτονικά είναι φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τρωκτικά, όπως ποντίκια, ποντίκια και καταστροφικές μύες αυλής. Οι περισσότεροι αναγνώστες γνωρίζουν ότι το Coumadin είναι ένα προσεκτικά δοσομετρικό ιατρικό αίμα, το οποίο, όταν χρησιμοποιείται στις υψηλότερες δόσεις φυτοφαρμάκων, σκοτώνει τρωκτικά.

Επικεφαλής – D3-webresizeIt πιθανώς θα έρθει ως ένα πολύ μεγάλο σοκ για τους αναγνώστες μας Health Hunters να μάθουν ότι η βιταμίνη D3-cholecalciferol-χρησιμοποιείται επίσης ως τρωκτικοκτόνο! Αυτό είναι σωστό, η βιταμίνη D3, εάν χορηγείται σε μια αρκετά υψηλή δόση για μια αρκετά μικρή χρονική περίοδο, σκοτώνει αποτελεσματικά τα τρωκτικά μέσω της τεράστιας υπερασβεστιώδους λειτουργίας των οργάνων τους.

Η βιταμίνη D3 είναι η ίδια φυσική βιταμίνη που παίρνετε από τον ήλιο. Στα βόρεια κλίματα, μπορεί να είναι δύσκολη αυτή η διαδικασία, το τραγικό όμως είναι ότι ακόμα και στην Ελλάδα, λόγω του περιορισμένου χρόνου που διαθέτει ο κόσμος να βρίσκεται εκτός κτιρίων και ιδιαίτερα στη φύση, η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται από έλλειψη είναι ιδιαίτερα υψηλή.

H βιταμίνη D3 είναι σημαντική για το σώμα για πολλούς λόγους, από τη μεταφορά μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα (βοηθώντας το νευρικό σύστημα) μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της εισβολής βακτηρίων και ιών.

Όταν βλέπετε τις βιταμίνες D3 και K2 μαζί σε ένα συμπλήρωμα, αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε τα οστά σας ισχυρά και υγιή .

ΑΣΒΕΣΤΙΟ & ΟΣΤΑ
Το ασβέστιο και άλλα μέταλλα χρειάζονται για μια υγιή δομή σώματος. Ωστόσο, σημαντικοί συμπαράγοντες όπως οι βιταμίνες D3 και K2 συμβάλλουν στη μεταφορά αυτών των ορυκτών μέσω του σώματός σας, έτσι ώστε να έχουν  εισχωρήσουν στα οστά (όπου ανήκουν!)

Το πρώτο βήμα σε αυτό το ταξίδι είναι να βεβαιωθείτε ότι τα διαιτητικά σας μέταλλα απορροφώνται σωστά. Η βιταμίνη D3 λειτουργεί στην εντερική οδό αυξάνοντας τη διαπερατότητα των ιόντων στα έντερα. Αυτό βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης ορυκτών όπως το ασβέστιο από την εντερική οδό στην κυκλοφορία του αίματος.

Στη συνέχεια, το ασβέστιο ταξιδεύει μέσω του αίματος. Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι ενώ ταξιδεύει, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να καταλήξει να “κολλήσει” στους μαλακούς ιστούς των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρτηριακής σκλήρυνσης. Η συσσώρευση ασβεστίου εδώ καθιστά πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλεί αίμα, μειώνοντας το οξυγόνο και την παροχή αίματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια. Εδώ απαιτείται η βιταμίνη K2.

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει στην πήξη του αίματος. Ως λιποδιαλυτή βιταμίνη βρίσκεται σε τρόφιμα που περιέχουν λιπαρές ουσίες.

Ως συμπαράγοντας, η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί μια σημαντική πρωτεΐνη που ονομάζεται GLA μήτρα. Αυτή η σημαντική πρωτεΐνη αποτρέπει την αγγειακή ασβεστοποίηση. Δηλαδή, συγκρατεί το ασβέστιο από την εναπόθεση σε μαλακούς ιστούς, όργανα και αιμοφόρα αγγεία.

Στο τελευταίο βήμα αυτού του ταξιδιού, η βιταμίνη Κ2 καλείται πάλι να ενεργοποιήσει μια άλλη σημαντική πρωτεΐνη που ονομάζεται οστεοκαλσίνη. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά στην κατακράτηση ασβεστίου και άλλων ορυκτών όπου προορίζονται: στα οστά μας.

Οι καλές πηγές διατροφής της βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα. Άλλα τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, ο χυμός πορτοκαλιού, η μαργαρίνη και τα δημητριακά για πρωινό μπορεί να ενισχυθούν με τη βιταμίνη D. Ωστόσο, μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσετε τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται το σώμα σας από τα τρόφιμα.

Τελικά, δύο από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε βιταμίνη D είναι εκθέτοντας το δέρμα σας στο ηλιακό φως και η κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Αντίθετα, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν περισσότερο από αρκετή βιταμίνη Κ από τη διατροφή τους. Βρίσκεται κυρίως στο πράσινο τσάι και σε σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανανικά ή και φρούτα όπως το φραγκοστάφυλο, το φραγκόσυκο και το σπανάκι. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι επίσης μεγάλες φυτικές πηγές βιταμίνης Κ.

Οι ζωικές πηγές περιλαμβάνουν πηγές γάλακτος όπως γιαούρτι και κεφίρ ή τυρί, και το ήπαρ παρέχει K2.

D3: K2-Ο εκπληκτικός συνδυασμός
Ο φυσικός συνεργάτης της βιταμίνης D3 είναι η βιταμίνη Κ2. Η μεγαλοφυΐα αυτού του συνδυασμού αρχίζει με τον δέοντα σεβασμό για τη λειτουργία του D3 που ενισχύει δυναμικά την απορρόφηση του ασβεστίου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου από μόνη της μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Το πρόσθετο ασβέστιο πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά ή μπορεί να εμφανιστεί σε λάθος σημεία και να προκαλέσει ασθένεια.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολύ υψηλές δόσεις χοληκαλσιφερόλης σκοτώνουν τρωκτικά: υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου, εναπόθεση και παρεμβολή στην κανονική καρδιακή και νεφρική λειτουργία. Χρησιμοποιώντας συνειδητά τη βιταμίνη Κ2 σε συνδυασμό με το D3, αυτό το θέμα του “μεταστατικού ασβεστίου” αποφεύγεται πλήρως.

Η πήξη αίματος

Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί αρκετές σημαντικές πρωτεΐνες στο σώμα. Ο Δρ Henrick Dam, ερευνητής της Δανίας, ανακάλυψε τη βιταμίνη Κ το 1939 (και κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή του το 1943). Επειδή η δανική λέξη για την πήξη του αίματος ήταν koagulation, ο Δρ Dam ονόμασε το μόριο βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη λειτουργία οκτώ πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην πήξη του αίματος.

Μια μεγάλη ιατρική παρεξήγηση περιβάλλει τη βιταμίνη Κ. Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η βιταμίνη Κ “προκαλεί” πήξη. Είναι αλήθεια ότι τα μωρά που γεννιούνται με έλλειψη Κ χρειάζονται ενέσεις για να αποκαταστήσουν την πήξη. Είναι επίσης γνωστό ότι η κουμαδίνη -αραιωτικό αίματος-  επηρεάζει τη λειτουργία της πήξης της βιταμίνης Κ και προκαλεί λέπτυνση του αίματος. Σε πραγματικά υψηλές δόσεις αυτό μπορεί να σκοτώσει έναν αρουραίο. Σε σωστά ελεγχόμενες δόσεις, μπορεί να διαλύσει έναν απειλητικό θρόμβο αίματος σε έναν άνθρωπο ασθενή.

Η σωστή κατανόηση είναι ότι η βιταμίνη Κ, μέσω ενός χημικού βήματος που ονομάζεται καρβοξυλίωση, ρυθμίζει και εξισορροπεί το σύστημα πήξης στο σύνολό του.

Από άρθρο στην ιστοσελίδα της Ευρωκλινικής  “Κάτω από  κανονικές συνθήκες, η θρόμβωση αποτελεί μία φυσιολογική φάση της αιμόστασης, όπου ο οργανισμός προσπαθεί να σταματήσει την εκροή αίματος από ένα αγγείο, όταν αυτό τρωθεί.   Φυσιολογικά, η αιμόσταση αρχίζει στην περιοχή της τρώσης του αγγείου (κάκωση ή τομή) με την αθρόα συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον σχηματισμό ενός πρόχειρου βύσματος που προσπαθεί να αποφράξει το σημείο της κάκωσης του αγγείου και  να  περιορίσει την απώλεια αίματος.  Έπειτα,  τα συσσωρευμένα αιμοπετάλια και οι ιστοί γύρω από την αγγειακή βλάβη εκλύουν ουσίες που ενεργοποιούν το φαινόμενο της πήξης του αίματος,  κατά το οποίο η αλληλεπίδραση μιας σειράς παραγόντων της πήξης  (πρωτεϊνών με ιδιότητες ενζύμου) απολήγουν στην μετατροπή του ινωδογόνου σε ινώδες.  Το τελευταίο σχηματίζει ένα δίκτυο που περιβρογχίζει  τα ερυθρά, λευκά και αιμοπετάλια του αίματος και μετατρέπεται σε ένα βύσμα που αποφράσσει σταθερότερα την τρώση του αγγείου.   Όταν η αιμορραγία σταματήσει, ο οργανισμός παρεμβαίνει και πάλι αναστέλλοντας την παραπέρα πήξη του αίματος και προσπαθεί με διάφορα ένζυμα να αποκαταστήσει την κυκλοφορία  στο αγγείο που τρώθηκε.  Η τελευταία αυτή φάση ονομάζεται επανασηράγγωση και επισυμβαίνει πολύ αργότερα στις περισσότερες περιπτώσεις.  Η παραπάνω περιγραφή αντιστοιχεί στην φυσιολογική αιμόσταση.  Όμως σε παθολογικές καταστάσεις (όπως καταστάσεις υπερπηκτικότητας σε διάφορες αιματολογικές νόσους, πολυκυτταραιμία, μυελοίνωση, αυτοάνοσα νοσήματα, κακοήθεια)  η θρόμβωση ενός αγγείου μπορεί να επισυμβεί ανώμαλα, χωρίς να χρειάζεται και  χωρίς να υπάρχει τρώση ή τομή του.  Αυτή είναι η παθολογική θρόμβωση, που επιφέρει απόφραξη και  διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή που αρδεύεται ή παροχετεύεται από αυτό με πολλές και ποικίλες συνέπειες που θα περιγραφούν παρακάτω.

Η θρόμβωση δεν είναι ίδια με την εμβολή, όπου υπάρχει πάλι απόφραξη αγγείου.  Όμως στην εμβολή η απόφραξη γίνεται  είτε από θρόμβο που μεταφέρεται από αλλού (π.χ. από την καρδιά προς τα περιφερικά αγγεία) είτε από πλάκες χοληστερίνης που ξεφεύγουν από κάποια περιοχή και σφηνώνονται στα  μικρότερα  περιφερικά αγγεία (π.χ. από τις καρωτίδες προς τα αγγεία του εγκεφάλου).”

Προφανώς η διαδικασία της θρόμβωσης είναι επιβαρυντική αν δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή σημεία αιμορραγίας. Οι οκτώ πρωτεΐνες αντισταθμίζουν η μία την άλλη σε αυτή τη διαδικασία εξισορρόπησης. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για αυτό το καταπληκτικό κατόρθωμα.

Η καρβοξυλίωση της οστεοκαλσίνης είναι ένα άλλο επίτευγμα ρύθμισης της βιταμίνης Κ. Η ενεργοποιημένη οστεοκαλσίνη διεγείρει επίσης την αδιπονεκτίνη, έναν ισχυρό διεγέρτη μεταβολισμού του λίπους που βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν το φυσιολογικό βάρος. Πιστεύεται ότι όλα τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στις παρτίδες ζωοτροφών αυτές τις μέρες καταλήγουν στο έντερο, όπου τα ευεργετικά βακτηρίδια μετατρέπουν τη βιταμίνη Κ στην ενεργό μορφή τους. Συνήθως όμως υπάρχει διαταραχή σε αυτό το όργανο. (Ως εκ τούτου, η χαμηλή βιταμίνη Κ στο σώμα μπορεί να συμβάλλει στη σύγχρονη επιδημία παχυσαρκίας!)

Η ενεργοποίηση της αγγειακής GMP πρωτεΐνης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ασβεστοποίησης των στεφανιαίων και καρωτιδικών αρτηριών. Αυτό εξηγεί τη μείωση των καρδιακών παθήσεων κατά 50% στους συνηθισμένους χρήστες βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ μας βοηθά να γερνάμε καλύτερα με “σκληρά οστά και μαλακές αρτηρίες” … όχι το αντίστροφο.

Τέλος, για τη βιταμίνη D3, ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία καταδεικνύουν την εκπληκτική ικανότητα της βιταμίνης Κ να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Για παράδειγμα, οι άνδρες που παίρνουν βιταμίνη Κ2 mk7 (μια φυσιολογικά εμφανιζόμενη μακρόχρονη μορφή της Κ2) στα 45 mcg την ημέρα μπορούν να μειώσουν στατιστικά το 60% του κινδύνου καρκίνου του προστάτη! Αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους για τον καρκίνο που μειώνονται σημαντικά με την τακτική πρόσληψη της K2.

Ερευνητές εξερευνούν τη θεραπευτική δύναμη των υψηλότερων δόσεων βιταμίνης D3 στην κλινική Riordan, εξετάζοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του δυναμικού δίδυμου. Για κάθε 5,000-10,000 μονάδες D3 που συνιστώνται και δοκιμάζονται, συνιστούν 100 mcg K2 mk7 για να είναι σίγουροι για την αποτροπή της ακατάλληλης ασβεστοποίησης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερες δόσεις D3.

Τα στοιχεία που ακολουθούν τα πήραμε από το άρθρο του διατροφολόγου Σωτήρη Δαργκίνη  για τη D3.

Απορροφησιμότητα της D3

Η D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Έτσι η απορρόφησή της είναι μεγαλύτερη εάν λαμβάνεται αμέσως μετά από κάποιο γεύμα που περιέχει λίπος.

Απαραίτητη είναι και η βιταμίνη Κ για την απορρόφησή της, γι αυτό η λήψη της πρέπει να ακολουθεί γεύμα πλούσιο σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης, καθώς στην πραγματικότητα η D είναι μία ορμόνη και οι ορμόνες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό κατά τις βραδινές ώρες, είναι καλύτερο να λαμβάνεται το βράδυ.

Kάποια κορτικοστεροειδή φάρμακα όπως η πρεδνισόνη, μπορεί να δυσχεραίνουν το μεταβολισμό της D. Επίσης η ορλιστάτη (που περιέχεται σε φάρμακα για την απώλεια βάρους) και η χολεστυραμίνη (σε φάρμακα πού ρίχνουν τη χοληστερίνη), μειώνουν την απορρόφησή της.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι ασβέστιο και βιταμίνη D ανταγωνίζονται στο σώμα, και σε συμπλήρωμα που περιέχει και τα δύο στοιχεία, ο οργανισμός τελικά δεν λαμβάνει κανένα από τα δύο. Γι αυτό ασβέστιο και D πρέπει να δίδονται σε ξεχωριστά συμπληρώματα, ακόμα και αν η λήψη τους γίνεται την ίδια ώρα.

Τέλος, σε καταστάσεις όπως αυτοάνοσα και καρκίνοι, οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς φυσικά επηρεάζεται και η απορροφησιμότητα της D.

Όμως, το σημαντικότερο πριν φτάσουμε να μιλάμε για δυσκολία απορρόφησης της βιταμίνης από το σώμα μας είναι να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε επαρκή δόση για τις ανάγκες μας (και όχι απλά μία συντηρητική δόση των 2000 μονάδων).

Τοξικότητα

Το ανθρώπινο σώμα μετά από την έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά παράγει 10-20.000 μονάδες βιταμίνης D.

Οι δόσεις στις οποίες η βιταμίνη D είναι τοξική είναι υπερβολικά υψηλές. Χρειάζεται πολύ άνω των 100.000ΙU ημερησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα για να προκληθεί τοξικότητα από την D3. Στην ουσία είναι σχεδόν πρακτικά αδύνατο να ληφθούν τέτοιες δόσεις καθημερινά και, καθώς η  ανενενεργός μορφή της  βιταμίνης (η 25-(ΟΗ)D3) μετατρέπεται από το σώμα στην αναγκαία ποσότητα D, ενώ η περίσσεια αποβάλλεται, το συμπλήρωμα D δεν μπορεί να γίνει τοξικό για τον άνθρωπο.

Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες που δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ιατρική συμβουλή. Σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με τους επαγγελματίες υγεία (γιατρούς, διατροφολόγους, κλπ.) Σχετικά με το ενδιαφέρον σας για ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή για τη χρήση τους. 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!