Αρχική Vivamus Μέλασμα (Χλόασμα) οι γνωστές Πανάδες

Μέλασμα (Χλόασμα) οι γνωστές Πανάδες

by NIKOLE

Το μέλασμα, που ονομάζεται επίσης «χλόασμα» (ευρύτερα γνωστό και ως πανάδες), είναι μια συχνή πάθηση του δέρματος των ενηλίκων, κατά την οποία υπερμελαχρωματικές κηλίδες, καφέ ή γκριζωπής απόχρωσης, αναπτύσσονται στο δέρμα, κυρίως του προσώπου.

 ορμονολογικός παράγοντας (εγκυμοσύνη, ορμονικά φάρμακα, από του στόματος αντισυλληπτική αγωγή, παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών) και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδιαίτερα στις εγκύους και στα άτομα με πιο σκούρο δέρμα που ζουν σε ηλιόλουστες περιοχές. Δεν αποτελεί λοιμώδη πάθηση, ως εκ τούτου δεν είναι μεταδοτική και δεν οφείλεται σε αλλεργία. Είναι μια καλοήθης κατάσταση, χωρίς κίνδυνο να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.

Αναλυτικότερα:

Στην περίπτωση του μελάσματος έχουμε υπερδραστήρια μελανοκύτταρα που παράγουν πολλή μελανίνη (χρωστική) που εμφανίζεται ως μια πιο σκουρόχρωμη από το κανονικό δέρμα κηλίδα, περιοχή στο δέρμα.

Κύριες θέσεις εντόπισης:

Μάγουλα, μέτωπο, άνω χείλος, μύτη πηγούνι, συνήθως με ένα συμμετρικό πρότυπο. Μπορεί να περιορίζεται στα μάγουλα και στη μύτη ή στο δέρμα της περιοχής της γνάθου. Επιδεινώνεται συνήθως το καλοκαίρι και βελτιώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κατάσταση είναι ασυμπτωματική, αλλά προκαλεί συναισθηματικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής, λόγω της μη αποδοχής της αισθητικής εμφάνισης από τα άτομα που το εκδηλώνουν.

Κύριες Αιτίες

Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης ή αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζεται σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτές οι κηλίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος ακριβώς λόγω της αυξημένης ινσουλίνης. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με το σύνδρομο αυτό (pcos)- η υπερβολική ινσουλίνη προκαλεί υψηλά ποσοστά ανδρογόνων. Έχει βρεθεί πενταπλάσια έως δεκαπλάσια αύξηση στο αναμενόμενο ποσοστό μετατροπής από τη διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε γυναίκες με P.C.O.S. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μακροχρόνια παρακολούθηση γυναικών με P.C.O.S. (μαιευτήριο Λητώ).

Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Σε αυτό το λόγο οφείλεται η εμφάνισή τους κυρίως την περίοδο της εγκυμοσύνης ή όταν κάποιος ακολουθεί θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης ή αντισυλληπτικά χάπια

Στρες και αυξημένα ποσοστά κορτιζόλης. Στην περίπτωση της νόσου Addison -επινεφριδιακή ανεπάρκεια όταν οι υποδραστικοί επινεφριδιακοί αδένες δεν παράγουν αρκετή ποσότητα κορτιζόλης και, σε ορισμένες περιπτώσεις,  αλδοστερόνης, μπορεί να δείτε αυτές τις σκούρες κηλίδες σε όλο το σώμα. Το στρες αποτελεί παράγοντα που μπορεί να το προκαλέσει.

Επίσης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αυτές τις κηλίδες.

Αφού λοιπόν εντοπίσετε την αιτία μπορείτε να λάβετε τα ανάλογα μέτρα.

Στην περίπτωση του στρες, βιταμίνες Β σε συνδυασμό με περισσότερη βιταμίνη D3. Εκτός από τις μεμονωμένες βιταμίνες που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας thefinchleyclinic.gr πατώντας εδώ και εδώ αντίστοιχα, τα διατροφικά συμπληρώματα Flavon από 100% Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά

Αυξημένα οιστρογόνα, η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών και σίγουρα φύκια θάλασσας.

Τέλος στην περίπτωση αντίστασης στην ινσουλίνη, που προφανώς είναι και η πιο συνηθισμένη αιτιολογία, η αλλαγή της διατροφής με μείωση υδατανθράκων είναι καθοριστική.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For anything you may need, you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Στοιχεία πήραμε από το ακόλουθο βίντεο κυρίως.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!