4 Τρόποι που η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Προκαλεί Μειωμένα Επίπεδα Ενέργειας
Πολλοί συχνά παραπονιούνται για κόπωση, έλλειψη ενέργειας και αναρωτιούνται γιατί. Η απάντηση συνήθως είναι η “αντίσταση στην ινσουλίνη”. Διαταραχή που μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους. Διαταραχές ή παθήσεις, που ωστόσο αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια κοινά προβλήματα, όπως τριχόπτωση, δυσλειτουργία του εντέρου, δυσλειτουργία θυρεοειδούς, αύξηση σωματικού βάρους, αύξηση αρτηριακής πίεσης, χρόνιες φλεγμονές. Συνδέεται άμεσα με φλεγμονώδεις εξάρσεις και επιδείνωση της υγείας πασχόντων από αυτοάνοση ή χρόνια πάθηση. Η εύκολη κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της συγκεκριμένης μεταβολικής διαταραχής, η οποία μπορεί να επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Σύμφωνα με το CDC , περισσότεροι από ένας στους τρεις Αμερικανούς ενήλικες έχουν προδιαβήτη, ωστόσο το 80% δεν γνωρίζει ότι έχει. Αυτό συμβαίνει επειδή η αντίσταση στην ινσουλίνη δεν εμφανίζεται συνήθως με συμπτώματα έως ότου αναπτυχθεί ο διαβήτης.
ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ
Η δράση της ινσουλίνης αφορά κυρίως τη διαχείριση του σακχάρου (γλυκόζης), η αύξηση του οποίου ενεργοποιεί τη δράση της ινσουλίνης που δρα ως κλειδί για να οδηγήσει τα σάκχαρα μέσα στα κύτταρα, ώστε να τα μετατρέψουν σε ενέργεια μετά την απορρόφησή τους.
Η βασική λειτουργία της ινσουλίνης είναι η διαχείριση του σακχάρου (γλυκόζη). Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα η ινσουλίνη δίνει εντολή στα κύτταρα να το απορροφήσουν, ώστε να το μετατρέψουν σε ενέργεια. Η υπερβολική κατανάλωση όμως τροφών που περιέχουν σάκχαρα (και όχι μόνο με τη μορφή ζάχαρης πχ. μπισκότα, κρακεράκια, ψωμία, κριτσίνια κλπ) η οποία δρα και συσσωρευτικά με την πάροδο των χρόνων, καθιστά τα κύτταρα “αντιδραστικά”. Τρόπον τινά επέρχεται κορεσμός και μετά την απορρόφηση της ποσότητας της γλυκόζης που χρειάζονται, σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη – αντιδρούν. Διαφορετικά, η απορρόφηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων γλυκόζης θα οδηγούσε στο θάνατο των κυττάρων. Η μη ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη ονομάζεται «αντίσταση» και είναι ένα από τα κύρια αίτια νόσου σήμερα.
ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΟΠΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ
1.Μειωμένη απόδοση ενέργειας: Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε μη αποτελεσματική απορρόφηση της γλυκόζης από την κυκλοφορίας του αίματος, λόγω της “αντίστασης” ή μειωμένης ικανότητας των κυττάρων να την απορροφήσουν. Καθώς η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό είναι η γλυκόζη, είναι αυτονόητο ότι η μη αποτελεσματική πρόσληψή της από τα κύτταρα, συνεπάγεται μειωμένα διαθέσιμα “καύσιμα” για τα κύτταρα. Κατά συνέπεια, μειωμένη παραγωγή ενέργειας η οποία επιφέρει ένα αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης.
2. Υπεργλυκαιμία: Η μειωμένη ικανότητα αποτελεσματικής ρύθμισης της γλυκόζης, απόρροια της αντίστασης στην ινσουλίνη, οδηγεί συχνά σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ιδανικές τιμές των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 75-100 mg/dL. Τιμές υψηλότερες από 100 mg/dL δείχνουν αντίσταση στην ινσουλίνη και συνιστούν ουσιαστικά προ-διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, αυξημένη διούρηση και ένα γενικό αίσθημα νωθρότητας, τα οποία συμβάλουν στην κόπωση.
Το αίσθημα υπνηλίας και κόπωσης, αποτελεί συχνό φαινόμενο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες. Δεν είναι φυσιολογικό. Αντίθετα, σημαίνει απορρύθμιση του μεταβολισμού και συμβάλλει στην ανάπτυξη αντίστασης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα υγιεινό γεύμα, συνοδεύεται από αύξηση και όχι μείωση των επιπέδων ενέργειας. Συμβαίνει όμως συχνά, ακόμα και σε ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους, να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Η κατανάλωση υγιεινών τροφών, είναι απαραίτητο να γίνεται σε μικρές ποσότητες για να είναι ωφέλιμη. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Τροφές που όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη
Εκτός από την ίδια τη ζάχαρη και τις υψηλά επεξεργασμένες τροφές, στις υγιεινές τροφές η συχνά υψηλότερη κατανάλωση των οποίων μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη είναι: τα φρούτα, το μέλι, οι φυσικοί χυμοί, το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα φυτικά γάλατα, η φρουκτόζη, η ζάχαρη καρύδας, το κρασί, τα αποξηραμένα φρούτα (χουρμάδες, σταφίδες), τα παξιμάδια από χαρούπι, οι μπάρες δημητριακών κ.ά.
3. Φλεγμονή: Ένα γενικό αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, συχνά προκαλείται από την εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής, που συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η φλεγμονή πυροδοτεί την απελευθέρωση κυτοκινών, πρόκειται για πρωτεΐνες που παίζουν ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων. Αναλυτικότερα, οι κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) είναι μια ομάδα πεπτιδίων που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης, της φλεγμονής, της αιμοποίησης, της επούλωσης και ρυθμίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα κυτοκινών επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και οδηγούν σε κόπωση και εξάντληση.
Η ινσουλίνη προάγει τη φλεγμονή και επιδεινώνει το αίσθημα του πόνου, είναι αυξητικός παράγοντας και ωθεί τα κύτταρα του οργανισμού να πολλαπλασιαστούν, επιβαρύνοντας τις διαδικασίες της φλεγμονής. Καταστέλλει τους μηχανισμούς επούλωσης, αυξάνει την ταχύτητα ανάπτυξης βλαβών στους ιστούς και οδηγεί στην εγκατάσταση χρόνιας φλεγμονής.
4. Αυξημένο σωματικό βάρος & εναπόθεση σπλαχνικού λίπους: Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται συχνά με αυξημένο σωματικό βάρος. Η επιπλέον γλυκόζη που δεν προσλαμβάνεται από τα κύτταρα, αποθηκεύεται στο σώμα με τη μορφή σπλαχνικού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος έχει το χαρακτηριστικό, ότι απελευθερώνει ουσίες που επηρεάζουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και ιδιαίτερα του θυρεοειδή.
Επιπρόσθετα, ο λιπώδης ιστός παράγει ένα ένζυμο την αρωματάση, το οποίο μετατρέπει την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη σε οιστρογόνα. Αυξημένα ποσοστό λίπους στο σώμα αυξάνουν την παρουσία αρωματάσης. Η αλλοίωση της σχέσης οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης που προκύπτουν, ωθούν το σώμα σε επιπλέον εναπόθεση λίπους, διαταραχή του ορμονικού συστήματος, μείωση της γονιμότητας και διαταραχή του κύκλου στις γυναίκες.
Τελικά το σώμα καταλήγει να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε τη γλυκόζη ούτε το λίπος ως πηγές ενέργειας και οι ασθενείς να βιώνουν έντονη κόπωση, συνεχή πείνα, εξάντληση και σταθερή αύξηση του σωματικού τους βάρους.
Ελλείψεις του Οργανισμού, Τρόπος Ζωής & Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και σε ελλείψεις του οργανισμού που επηρεάζουν την δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό. Ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία των υποδοχέων της ινσουλίνης, μειώνουν σταδιακά την απόκριση των κυττάρων και του οργανισμού σε αυτήν.
Ένα ζωτικό κομμάτι της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού και της επίλυσης της αντίστασης στην ινσουλίνη, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για:
- την ομαλή έκκριση και λειτουργία της ινσουλίνης: μαγνήσιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ2, βιταμίνη D3, προβιοτικά)
- τη φυσιολογική ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης των ιστών: βιταμίνη C, ψευδάργυρος, βιταμίνη Ε, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη D3
- τη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής: ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη C, βιταμίνη D3, προβιοτικά
- τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: βιταμίνη D3, βιταμίνη C, ω-3 λιπαρά, προβιοτικά, ψευδάργυρος. Ελλείψεις στα συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά, απορρυθμίζουν τα κύτταρα ανοσοποιητικού συστήματος και συνδέονται άμεσα με την αυτοανοσία.
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προάγουν τις χρόνιες φλεγμονές. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αντιμετώπισή της είναι ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να είναι καθοριστικά για την πορεία της υγείας ενός ατόμου.
Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν Μεταβολικές Διαταραχές που Σχετίζονται με την Αντίσταση στην Ινσουλίνη
Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, με ελλείψεις του οργανισμού και με τη διατροφή μπορούν να εντοπιστούν, να διορθωθούν και να βελτιώσουν την πορεία της νόσου. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με αυτοάνοσο ή χρόνιο νόσημα, που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη.
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα κατηγορία εξετάσεων που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διατραχές που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του ασθενή, Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
Οι εξετάσεις εντοπίζουν ανεπάρκειες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται:
- με την αντίσταση στην ινσουλίνη
- το μεταβολισμό των ζαχάρων
- των μεταβολισμό των λιπιδίων
- τη διαχείριση της φλεγμονής
- την παραγωγή ενέργειας
- την κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου
- τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος
Εκτός από τις εργαστηριακές εξετάσεις, με τις συσκευές βιοσυντονισμού- κβαντικής βιοανάδρασης (zyto, sensitiv imago που διαθέτουμε στο κέντρο), που συνιστούν συσκευές μη παρεμβατικής ιατρικής, μπορούμε και από μακρυά να ανιχνεύσουμε σημαντικά στοιχεία για την υγεία του κάθε εξεταζόμενου ανθρώπου.
Στοιχεία πήραμε και από το άρθρο
Για την αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορείτε επίσης να δείτε το άρθρο μας με τίτλο πατώντας εδώ.
Για να κλείσετε ραντεβού μαζί μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στους ακόλουθους τηλεφωνικούς αριθμούς.
Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.
Για οτιδήποτε χρειαστείτε θα είμαστε στη διάθεσή σας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449
For anything you may need, you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449