Η γλουτένη έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή μας τον τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν γι αυτήν. Αυτό λοιπόν που θέλω να κάνω σήμερα είναι να εξηγήσω ακριβώς τί είναι η γλουτένη, τί κάνει στο σώμα σας, ποιοί είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωσή της, γιατί κάποιοι επιλέγουν να την αφαιρέσουν από τη ζωή τους, γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντικό για όλους να κάνουν το ίδιο.Τέλος θα αναφερθούμε σε μερικές συμβουλές και τεχνικές-κόλπα για το πώς να τη βγάλετε από τη διατροφή σας. Τί να αναζητάτε, πώς να διαμορφώσετε ένα καλό πλάνο για εσάς ή/και τα παιδιά σας για να την αποφύγετε.
Κοιτάζοντας γύρω μας, η γλουτένη στην πραγματικότητα βρίσκεται σχεδόν σε οποιαδήποτε τροφή μας. Αυτό σημαίνει, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, εάν σκοπεύετε να την αποφύγετε, ειδικά αφού ολοκληρώσετε τη μελέτη αυτού του άρθρου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η γλουτένη μπορεί να μπει στη ζωή σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το τί είναι γλουτένη.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Φυτική πρωτεϊνη, παρούσα κυρίως σε σπόρους όπως σιτάρι, σίκαλη κριθάρι και μερικούς άλλους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων όμως είναι εκτεθειμένη στη γλουτένη από σιτάρι, αυτή είναι η μεγάλη πηγή της πρόσληψής της, καθώς η ποικιλία των προϊόντων που περιέχουν σιτάρι είναι τεράστια. Και να θυμόσταστε, Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ! Είναι τοξική για το σώμα κάθε ατόμου όχι μόνο για ανθρώπους που υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή έχουν εντερικές διαταραχές.
Η γλουτένη βασικά αποτελείται από δύο πρωτεΐνες τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Αυτές είναι οι πρωτεΐνες που βοηθούν στην ενίσχυση της ζύμης κατά την παρασκευή του ψωμιού και παγιδεύουν τον αέρα που απελευθερώνεται από αυτή.
Η γλοιαδίνη προκαλεί την πλειονότητα των προβλημάτων υγείας για τους περισσότερους ανθρώπους. Έτσι όταν κάποιος είναι ευαίσθητος στη γλουτένη ή δεν μπορεί να αντέξει την ευαισθησία σε αυτή, η γλοιαδίνη είναι συνήθως αυτή που προκαλεί τα προβλήματά του. Μπορείτε βασικά να σκεφτείτε τη γλουτένη, σαν γενικό αλλεργιογόνο για το σώμα. Όταν μπει στο σώμα, προκαλεί φλεγμονές, στομαχικές διαταραχές, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει πολλά άλλα συμπτώματα και προβλήματα, που μπορεί να συμβαίνουν στο σύστημά σας εσωτερικά και ο γιατρός σας να μην το γνωρίζει καν. Επιπλέον μπορεί να σας χορηγούνται φάρμακα για αυτά.
ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Πολλοί από εσάς συχνά δηλώνετε ή κάποιοι μπορεί να σκέφτεστε ότι ” Δεν παίρνω πολλή γλουτένη με τη διατροφή που ακολουθώ”. Στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι δε γνωρίζουμε την αλήθεια.
ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ
Οτιδήποτε περιέχει σιτάρι (ψωμί, ζυμαρικά, κράκερς, δημητριακά, αλεύρι, τορτίγιες, πίττες αραβικές ή τυρόπιττες, σπανακόπιττες κλπ,) ακόμα και λιγότερο προφανή πράγματα όπως ενεργειακές ράβδους, ράβδους granola.
Ακόμα και τροφές που θεωρούνται υγιεινές ή και βιολογικές μπορούν να περιέχουν αλεύρι σίτου (συχνά αναγράφεται έτσι και όχι σιταριού).
Επιπλέον, τρόφιμα για τα οποία ίσως δε γνωρίζετε όπως παγωτό, κέτσαπ, dressing σαλάτας (λαδόξυδο πχ),καρυκεύματα, σάλτσες για μαρινάρισμα. Ακόμα και η σάλτσα σόγιας περιέχει γλουτένη (ούτως ή άλλως στο Κέντρο VIVAMUS ακόμα και τη βιολογική δεν τη συστήνουμε, καθώς περιέχει φυτοοιστρογόνα τα οποία οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές).
Ακόμα και φάρμακα, βιταμίνες ή και οδοντόπαστες κάποιες φορές περιέχουν γλουτένη που ούτε καν αναγράφεται στην ετικέττα, καλλυντικά. Πράγματα που ποτέ δε θα σκεφτόμασταν ότι περιέχουν γλουτένη και όμως συμβαίνει. Συνεπώς, η γλουτένη δεν αποτελεί κάποιο συστατικό που ο μέσος άνθρωπος μπορεί να έρθει σε επαφή μια φορά στις τόσες, αντίθετα αυτό συμβαίνει συνέχεια. Για πολλούς ανθρώπους δε, ίσως δεν υπάρχει ούτε ένα γεύμα που καταναλώνουν που να μην περιέχει γλουτένη.
Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες επιδείνωσης του οργανισμού αυξάνονται. Συγκεκριμένα η επιδείνωση μπορεί να αφορά στο βλεννογόνο “επένδυση” του λεπτού εντέρου,του σώματός σας γενικότερα και ενδεχομένως τη δημιουργία πεπτικών προβλημάτων καθώς και πολλών άλλων συμπτωμάτων ή προβλημάτων στον οργανισμό σας. Ο εκφυλισμός του οργανισμού ξεκινά και ο μηχανισμός αυτοθεραπείας αρχίζει να καταστέλλεται.
Για τους λόγους αυτούς, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κυρίως γιατί συχνά οι ετικέττες συστατικών στα τρόφιμα δε θα δώσουν σαφή στοιχεία. Συχνά δε, δεν αναφέρεται η γλουτένη. Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να σας πουν ότι και η μαλδοτεξτρίνη (σύνθετος υδατάνθρακας που προέρχεται από άμυλο αραβοσίτου, που βρίσκεται σχεδόν σε οτιδήποτε) δεν περιέχει γλουτένη, όμως μπορεί να προέρχεται στην πραγματικότητα από σιτάρι. Πολλά από τα προβιοτικά, συμπληρώματα ενζύμων καθώς και βιταμίνες έχουν βάση από μαλδοτεξτρίνη. Ετσι, μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν παίρνετε γλουτένη ή άλλες τοξίνες, αλλά η πραγματικότητα να είναι τελείως διαφορετική.
Το τροποποιημένο άμυλο επίσης είναι ένα ακόμα αμφισβητούμενο συστατικό, όπως και τα φύτρα σιταριού. Όσοι από εσάς είστε vegan ή χορτοφάγοι όταν καταναλώνετε υποκατάστατα κρέατος να έχετε υπόψη σας ότι πολλά από αυτά περιέχουν γλουτένη, που τα καθιστά εξίσου επιζήμια με την κατανάλωση της γλουτένης.
Εχει αποδειχθεί ότι ακόμα και ένα γεύμα με γλουτένη, μπορεί να προκαλέσει “ανοσολογική απάντηση” μέχρι και 6 μήνες!
Γεγονός που διασαλεύει τη διατήρηση υγιούς οργανισμού και ενεργοποιημένου μηχανισμού αυτοθεραπείας. Όλες αυτές οι τοξίνες, τα χημικά που βάζουμε στο σώμα μας, προκαλούν απλά περισσότερη ανοσολογική απάντηση και βλάβη, την οποία καλείται ο οργανισμός μας να διορθώσει.
Συχνά άνθρωποι ρωτούν τί γίνεται με το καλαμπόκι. Έχει γλουτένη ή όχι; Η απάντηση είναι αρνητική. Προσοχή όμως γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γιατί συνήθως είναι τροποποιημένο γενετικά ή να έχει μολυνθεί από παρασιτοκτόνα όπως γλυφοσάτη* ή ατραζίνη**. Δύο ισχυρές χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές. Κατά συνέπεια δε συστήνουμε πραγματικά το καλαμπόκι σαν το πιο ιδανικό υποκατάστατο χωρίς γλουτένη, αν και το μη μεταλλαγμένο ή οργανικό θα ήταν καλύτερη εναλλακτική λύση.
Τέλος, αρκετά προϊόντα χωρίς γλουτένη (πχ. είδη ψωμιού) έχουν άλλες μολυσματικές ουσίες Ελπίζουμε να υπάρξουν πιο πιστοποιημένες πηγές τροφίμων χωρίς γλοιυτένη στο μέλλον ως εναλλακτικές λύσεις. Δεν είναι σπάνιο, άτομα ευαίσθητα στη γλουτένη να παρουσιάσουν αντιδράσεις ακόμα και σε περιπτώσεις που ψωμί χωρίς γλουτένη ψήθηκε στην ίδια τοστιέρα με γλουτένη.
Η αλήθεια είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ποτέ ακόμη και τα συμπτώματα της τοξικότητας της γλουτένης. Στην πραγματικότητα όμως κάθε άτομο έχει αλλεργία στη γλουτένη είτε το αισθάνεται είτε όχι.
Κάτι που πρέπει επίσης να θυμάστε είναι ότι η γλουτένη μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα πρόσθετα τροφίμων, όπως το “MSG” (Γλουταμινικό Μονο-νάτριο) είναι ένα αργό δηλητήριο που κρύβεται πίσω από δεκάδες ονόματα*, όπως φυσικό άρωμα και εκχύλισμα ζύμης), τεχνητά γλυκαντικά κλπ.
Ευαισθησία, δυσανεξία στη γλουτένη, κοιλιοκάκη παθήσεις που παρουσιάζουν αυξητικό ρυθμό καθημερινά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στις τροφές χωρίς γλουτένη.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Οταν γευματίζετε και αισθάνεστε αμέσως ή και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση της τροφής:
Κοιλιακό άλγος
Αέρια
Φούσκωμα
Διάρροια
Δυσκοιλιότητα
Κόπωση (30 λεπτά μετά, ή 1 ώρα)
Ναυτία και σε ακραίες περιπτώσεις εμετό
Υπνηλία
Συχνά άνθρωποι που έχουν τέτοια συμπτώματα θεωρούν ότι ίσως είναι δυσανεξία στη λακτόζη, ή ότι πρόκειται για κάποια άλλη πάθηση του εντέρου, όταν είναι στην ουσία ευαισθησία στη γλουτένη. Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να έχετε κάποια ιατρική πάθηση όπως η κοιλιοκάκη, καθώς η γλουτένη δημιουργεί προβλήματα σε όλους. Ακόμα και πεπτικά προβλήματα που κάποιοι μπορεί να έχετε πιθανό είναι να οφείλονται σε αυτή τη δυσανεξία.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ
Οταν καταναλώνετε γλουτένη και ο οργανισμός προσπαθεί να τη διασπάσει, αντιμετωπίζει τις πρωτεΪνες που την αποτελούν σαν αλλεργιογόνα που ερεθίζουν και τους επιτίθεται. Κατά συνέπεια το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργοποιείται οδηγώντας σε ποικίλα προβλήματα, κυρίως δε φλεγμονές στα έντερα. Σα να ρίχνετε σπίρτο σε πυροτεχνήματα. Μια μικρή και μια αλυσίδα αντιδράσεων ξεκινά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για άλλες τοξίνες, χημικά, φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένες ή όξινες τροφές. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο διαρροής εντέρου, μικροσκοπικές τρύπες στον εντερικό βλεννογόνο, όπου η γλουτένη και οι άλλες τοξίνες όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έντερο αλλά και να διαρρεύσουν μέσω αυτού στην κυκλοφορία του αίματος. Ακριβώς επειδή στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου υπάρχουν οι λάχνες (ευαίσθητα κύτταρα που μοιάζουν -όταν μεγενθύνουμε- με μικροσκοπικές τρίχες κατά μήκος της εντερικής επένδυσης), χάρη στις οποίες γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων των τροφών. Αυτές επίσης προστατεύουν το εντερικό τοίχωμα από τοξίνες. Οι πρωτεϊνες της γλουτένης μπορεί να μπερδευτούν στις λάχνες και η επίθεση του ανοσοποιητικού ξεκινά. Το κακό είναι ότι παράλληλα, επιτίθεται και στις λάχνες σας. Και έτσι ξεκινά εδώ όλη η φλεγμονή και η ασθένεια. Πέρα από τις οδυνηρές αυτές συνέπειες, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων. Γι’αυτό πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, καθώς πολλά από αυτά τα στοιχεία οι άνθρωποι τα παίρνουν από ψωμιά, ζυμαρικά και τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή απορρόφηση της διατροφής. Έτσι όταν συνδυάζετε τον υποσιτισμό με την εντερική φλεγμονή, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.
Να θυμόμαστε ότι : Η ΥΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΕΡΑ.
Εάν το σώμα σας δεν διατρέφεται σωστά για να λειτουργήσει όπως πρέπει, μπορεί να βιώσετε μερικά σημαντικά προβλήματα υγείας. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος, πριν η διατροφική ανεπάρκεια να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα όπως: Αναιμία, κατάθλιψη, κόπωση, πόνους στο σώμα, τριχόπτωση. Η γλουτένη έχει συνδεθεί με δυσκολίες στην αναπνοή, ορμονικές ισορροπίες, εγκεφαλική ομίχλη, κόπωση, κατάθλιψη, δυσπεψία, ημικρανίες, πονοκεφάλους και γενικά με σχεδόν τα περισσότερα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν. Φυσικά και οι πονοκέφαλοι συνδέονται πολλά συμπτώματα με τεχνητά γλυκαντικά, ασπαρτάμη, βαφές τροφίμων αλλά και η γλουτένη αποτελεί μια από τις αιτίες.
Οι άνθρωποι ζουν κάθε ημέρα με αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, απλά γιατί δεν τα έχουν συνδέσει με τη γλουτένη. Σκεφτείτε δε πόσοι πηγαίνουν στους γιατρούς με αυτά τα συμπτώματα και καταλήγουν να παίρνουν φάρμακα για τη “θεραπεία” τους, ενώ αυτή δεν έχει εξακριβωθεί η πραγματική αιτία του προβλήματος . Αιτία που τυγχάνει να είναι κάποιος ερεθισμός στην ουσία που μπαίνει στο σώμα είτε από το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τα χημικά που είμαστε εκτεθειμένοι. Στην ουσία πρόκειται για σύνδρομο τοξικότητας που αφορά σε κάτι που βάζουμε στον οργανισμό μας και συνήθως η γλουτένη είναι μια από αυτές τις τοξικές ουσίες. Επομένως δεν πρέπει να αγνοηθεί κυρίως δε αν υποφέρετε από κοιλιοκάκη.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πονοκέφαλοι και ημικρανίες. Ανοσολογική απάντηση που ξεκινά από το πεπτικό σύστημα και επηρεάζει το νευρικό. Συχνά άνθρωποι πνευματικές ή ψυχικές παθήσεις οφείλονται στην ευαισθησία στη γλουτένη. Ακόμα και σπασμοί, θρομβώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Βλάβες παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στη νόσο του Lou Gehrig. Επιπλέον έχει συνδεθεί και με τη νόσο ALS (αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση). Καρδιακή νόσος, οίδημα, αύξηση βάρους, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, προβλήματα ακοής, απώλεια οστικής μάζας, εξανθήματα στο δέρμα. Παρεμπιπτόντως όποιοι έχουν δερματικά προβλήματα, αυτό ανάγεται πιθανά σε προβλήματα στο έντερο. Το έντερό σας είναι το δέρμα σας γυρισμένο από μέσα προς τα έξω. Έτσι αν έχετε οποιοδήποτε τύπο δερματικών προβλημάτων, προτείνουμε καθαρισμό του πεπτικού σας συστήματος. Η γλουτένη επίσης έχει συνδεθεί με εγκεφαλική βλάβη.
Αν κοιτάξουμε τη Φύση, η Φύση θα μας πει να μην τρώμε γλουτένη. Στη Φύση δεν είναι ασυνήθιστο τα φυτά να έχουν αμυντικούς μηχανισμούς για να αποθαρρύνουν τα ζώα να τα τρώνε. Συχνά δε αυτοί οι μηχανισμοί προκαλούν ανοσολογική απάντηση, που διαταράσσει την πέψη του ζώου. Αν τη φάνε, αρρωσταίνουν. Είναι ένα απόλυτα σαφές μήνυμα που στέλνουν τα φυτά στα ζώα ή σε εμάς “Επιλέξτε κάτι άλλο για τροφή”.
Ένας άλλος τρόπος άμεσης αποστολής του μηνύματος που μας στέλνει η γλουτένη, είναι η επίδραση στη διάθεσή μας. Έκπληξη προκαλεί σε πολλούς το γεγονός ότι η γλουτένη μπορεί να έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στο πώς αισθάνεστε.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ Η ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Η απάντηση είναι ναι. Η γλουτένη μπορεί στην πραγματικότητα να σχηματίζει ουσίες οπιοειδούς τύπου που ονομάζονται γλουταμορφίνες (γλιαδολίνη (επίσης γνωστή ως γλουταμορφίνη ). Αυτές μπορούν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα όπως το όπιο, που λειτουργεί ως καταπραϋντικό, δημιουργεί ευφορία. Πόσες φορές τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά και αισθάνεστε καλά; Η γλουτένη τελικά είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά fast food εστιατόρια μαγειρεύουν με πολλή γλουτένη για να επιστρέφουν οι πελάτες συχνά σε αυτά.
Αναφορικά με την επίδραση στον εγκέφαλο να σημειώσουμε επίσης ότι η γλουτένη επηρεάζει τα επίπεδα της τρυπτοφάνης – αμινοξύ- απαραίτητο για την παραγωγή τόσο της σεροτονίνης όσο και της μελατονίνης. Νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν τη διάθεσή μας.
Σημαντικά στοιχεία που επιβάλλεται να έχουμε υπόψη μας, κυρίως όταν επιλέγουμε την τροφή για την Οικογένειά μας και τον Εαυτό μας, καθώς μερικά από τα πιο σοβαρά νευρολογικά προβλήματα έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τα παιδιά. Ευερεθιστότητα, διάθεση, ADD ή ADHDA (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής), αυτισμό, έλλειψη εστίασης.
Η αφαίρεση της γλουτένης σε συνδυασμό με καθαρισμό του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει τελικά στην αποτροπή λήψης συνταγογραφημένων φαρμάκων και για τα παιδιά όπως φάρμακα για ADD, κατάθλιψης, άγχους, οποιοδήποτε από τα λεγόμενα φάρμακα ψυχικής ασθένειας.
ΓΛΟΥΤΕΝΗ & ΟΡΜΟΝΕΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ) (βλ.εδώ)..
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η γλουτένη από διατροφικής άποψης, συνιστά τροφή που πρόσφατα σχετικά, έχει εισαχθεί στη διατροφή μας είτε το πιστεύετε είτε όχι. Δυσκολεύεται ακόμα το σώμα μας να προσαρμοστεί στην τροφή αυτή. Το πεπτικό μας σύστημα δε σχεδιάστηκα για να αφομοιώσει τη γλουτένη.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Πολλοί το έκαναν από μόνοι τους και άλλαξε η ζωή τους. Η ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να εξαφανιστεί με μια δίαιτα χωρίς αυτή, όπως σημειώσαμε ήδη δε χρειάζεται να έχετε ήδη προβλήματα για να την αφαιρέσετε από τη ζωή σας. Ερευνες έδειξαν ότι ακόμα και άτομα που δεν είχαν κοιλιοκάκη, αλλά προβλήματα λόγω γλουτένης βελτιώθηκαν τα συμπτώματά τους όταν άλλαξαν τη διατροφή τους.
Αποφεύγουμε:
Προφανώς τα περισσότερα ψωμιά, κέικ, ζυμαρικά, δημητρικά αυτού του τύπου τις τροφές.
Μπύρα επίσης καθώς περιέχει μπύρα . Τα καλά νέα για όσους πίνουν μπύρα (και δε σημαίνει ότι συνιστούμε την κατανάλωσή της γενικά) είναι ότι υπάρχουν μπύρες χωρίς γλουτένη σε σουπερμαρκετ ή βιολογικά καταστήματα.
Σε πολύ σοβαρές παθήσεις, μπορείτε να αποφύγετε επίσης: κριθάρι, σίκαλη, triticale (τριτικάλε : χειμερινός σίτος διασταύρωση κριθαριού και σίτου), φαρίνα, αγριοσίταρο, σκληρό αλεύρι, πλιγούρι, το αλεύρι από καμούτ. ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ VIVAMUS συμβάλλει τα μέγιστα. τηλ 210 9769116, 6944 115449).
Είναι σίγουρο ότι ένας τρόπος ζωής χωρίς γλουτένη απαιτεί την απόλυτη προσοχή σας. Σκεφθείτε το σαν μια όμορφη διαδικασία, καθώς αρχίζετε να δίνετε περισσότερη προσοχή σε ότι συμβαίνει στο σώμα σας, που αφορά σε ότι εισάγεται στο σώμα σας. Κάτι που αφορά όλους μας.
Σίγουρα το σιτάρι είναι το πιο καταναλώσιμο προϊόν στον κόσμο και η πολυμορφία των προϊόντων που το περιλαμβάνουν καθιστά δύσκολη την αποφυγή του. Ευτυχώς ως αντιστάθμισμα, υπάρχουν παραγωγοί τροφίμων που το έχουν λάβει υπόψη τους και έχουν αρχίσει να παράγουν πολλά τρόφιμα χωρίς αυτό. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν συνήθως ένα μικρό κύκλο με το σύμβολο GF (gluten free).
Τέλος αν προετοιμάζετε εσείς την τροφή σας, εξαιρετικός τρόπος συμβολής στην ποιότητα της ζωής σας, προτείνουμε να αρχίσετε να καταναλώνετε σπόρους εναλλακτικούς που δεν έχουν γλουτένη και παρέχουν καλύτερη διατροφή από το σιτάρι.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Φαγόπυρο, αμάρανθος, κεχρί, κινόα (καλλιεργείται στο Περού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ,διακρίνεται για μια μικρή γεύση που θυμίζε καρύδι), teff (τεφ: το teff είναι στην πραγματικότητα ο μικρότερος κόκκος στον κόσμο αλλά έχει μεγάλη διατροφική αξία, kaniwa (σπόρος που μοιάζει με κόκκους που προέρχεται από τις περουβιανές Άνδεις, το kaniwa είναι στενός συγγενής με την quinoa. Ακριβώς όπως το quinoa, αυτό το “super- grain ” είναι γεμάτο με πρωτεΐνες, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αν και το kaniwa είναι πιο θρεπτικό πυκνό). Ολα αυτά όχι μόνο είναι ελεύθερα από γλουτένη αλλά ταυτόχρονα αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεϊνών και αμινοξέων.Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ένα πολύ καλό διατροφικό προφίλ όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Κατά συνέπεια αυτοί οι “εναλλακτικοί” σπόροι είναι πιο θρεπτικοί συχνά δε ικανοποιούν περισσότερο την όρεξή σας. Το τελευταίο κριτήριο που καθορίζει την επιλογή του σιταριού για πολλούς προς το παρόν. Οι σπόροι αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να καταναλώνετε λιγότερο και ταυτόχρονα να τρέφεστε καλύτερα.
Μπορείτε να τα συνδυάσετε με διάφορες γεύσεις , λαχανικά, ξηρούς καρπούς ακόμα και φρούτα και να τα μαγειρέψετε όπως πχ. το ρύζι.
Εναλλακτικές προτάσεις για αλεύρι : αλεύρι καρύδας για ψήσιμο, αμυγδάλου.
Γλυφοσάτη: χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι πιθανό να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -μεταφορά από http://www.who.int/foodsafety/faq/en/:In the case of diazinon, glyphosate and malathion, IARC’s Monograph Volume 112 classified the three compounds as “probably carcinogenic” from the perspective of hazard. The IARC Monographs did not estimate the cancer risks of these compounds from specific exposure routes or levels of exposure : Στην περίπτωση της διαζινόνης, της γλυφοσάτης και του μαλαθείου, ο Τόμος 112 του Μοναρίου του IARC ταξινόμησε τις τρεις ενώσεις ως “πιθανώς καρκινογόνες” από την άποψη του κινδύνου. Οι μονογραφίες του IARC δεν εκτίμησαν τους κινδύνους για τον καρκίνο από αυτές τις ενώσεις από συγκεκριμένες οδούς έκθεσης ή επίπεδα έκθεσης”.
** Ατραζίνη από τα πιο ευρέως διαδεδομένα παρασιτοκτόνα
Το άρθρο βασίζεται σε στοιχεία που πήραμε από το βίντεο του Dr Group “Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γλουτένη”.