Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Ορμόνες, Θυρεοειδής, Hashimoto, Γλουτένη, Κοιλιοκάκη

Ορμόνες, Θυρεοειδής, Hashimoto, Γλουτένη, Κοιλιοκάκη

by NIKOLE
Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας του θυρεοειδούς, παρά το ότι είναι γνωστή χρόνια, συχνά παραβλέπεται.   Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μια επιδημία θυρεοειδικών παθήσεων (βλ. βίντεο dr Group gluten). Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε που έχουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους; Σχεδόν όλοι. Και οι χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές – στην πραγματικότητα είτε το πιστεύετε είτε όχι το έντερο είναι ένας ενδοκρινικός αδένας (εκκρίνει ορμόνες) [https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11762354: The gut as the largest endocrine organ in the body.] Πέρα από το Dr Group  και εμάς, υπάρχουν πολλοί γιατροί που επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από ορμονική ανισσοροπία και φυσικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το αγνοούμε.Για να κατανοήσουμε πώς η γλουτένη επηρεάζει το θυρεοειδή, ας θυμηθούμε ότι είναι μια πρωτεΐνη που σχηματίζεται από άλλες πρωτεΐνες. Η γλοιαδίνη δημιουργεί τη φλεγμονή και τα προβλήματα. Μια από τις ενδιαφέρουσες ιδιότητές της είναι ότι στο σώμα μας μοιάζει πολύ με τη τρανσγλουταμινάση, ένζυμο που το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται για το σχηματισμό χημικών δεσμών. Η τρανσγλουταμινάση είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένη στο θυρεοειδή. Για το λόγο αυτό ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο έχει επίσης κοιλιοκάκη (βλ. σχετικό άρθρο μας εδώ)…

Η σύνδεση μεταξύ της κοιλιοκάκης και της αυτοανοσίας του θυρεοειδούς είναι επιστημονικά καλά εδραιωμένη.
Τι είναι όμως η κοιλιοκάκη και τι η γλουτένη; Πώς και πόσο μπορούν να επηρεάσουν το θυρεοειδή σα;;

Η κοιλιοκάκη είναι μια άλλη αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει το λεπτό έντερο, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν δυσαπορρόφηση, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Στην περίπτωση αυτή, η αυτοάνοση διαδικασία ενεργοποιείται από τη γλοιαδίνη, το ένα συστατικό της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη.

Κατά την έκθεση του οργανισμού στη πρωτεΐνη γλοιαδίνη, η οποία τροποποιείται από το ένζυμο τρανσγλουταμινά ση  και το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση η οποία προκαλεί την περικοπή των λαχνών του λεπτού εντέρου, μια διαδικασία που ονομάζεται ατροφία των λαχνών. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ενέργειας, ο μεταβολισμός, οι ορμόνες σας, πολλές σημαντικές διαδικασίες ακόμα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα επιβαρύνονται σημαντικά. Εάν υπάρχει ανισορροπία στις ορμόνες σας, το ίδιο θα ισχύσει και για εσάς. Άρα αν έχετε προβλήματα με το θυρεοειδή, πρέπει να θεωρήσετε τη δυσανεξία στη γλουτένη ως πιθανή αιτία.

Ενώ ήταν γνωστό ότι η κοιλιοκάκη συνδέεται συχνά με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως με  διαβήτη τύπου1. νόσο του Addison, κακοήθη αναιμία, διαταραχές του κολλαγόνου και αυτοάνοση ηπατίτιδα, η σύνδεση με τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto έχει ανακαλυφθεί και ερευνηθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Μεταξύ των ενηλίκων ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης έχει αναφερθεί να είναι 3.3 με 4.8 φορές υψηλότερος από ό, τι στο γενικό πληθυσμό, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο World Journal of Gastroenterology. \9bl. http://hashimoto.gr/thireoeidis-glouteni-koiliokaki/)

Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η σύνδεση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της κοιλιοκάκης μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι όλες αυτές οι συνθήκες έχουν παρόμοια γενετική προδιάθεση -τα γονίδια που εμπλέκονται είναι τα HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, θα πρέπει να ελέγχονται για την κοιλιοκάκη και οι ασθενείς με γνωστή κοιλιοκάκη θα πρέπει να ελέγχονται για τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. 

Άλλοι επιστήμονες προτείνουν ένα μηχανισμό που εμπλέκει τα αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης.
Αυτά τα αντισώματα είναι γνωστό ότι είναι παρόντα σε άτομα με ενεργό κοιλιοκάκη και μειώνονται ή εξαφανίζoνται μετά από δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Αυτά τα ίδια αντισώματα φέρονται να συνδέονται και να αντιδρούν με την τρασγλουταμινάση των κυττάρων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thyroid to 2008.Το ανοσοποιητικό σύστημα όταν επιτίθεται στη γλοιαδίνη, τα αντισώματα επιτίθενται παράλληλα και στο θυρεοειδή, γιατί είναι παρόμοια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο όργανο αυτό.
Σε μια άλλη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 μία υψηλότερη συχνότητα των αντι -TG αντισωμάτων βρέθηκε σε άτομα που είχαν επίσης αντι TPO αντισώματα -δηλ. έναντι του θυρεοειδούς, σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό (7% έναντι 3,5%).
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αντισώματα αντι-TG θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου του θυρεοειδούς στην κοιλιοκάκη.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να συνδέεται ακόμη και με ευαισθησία στη γλουτένη.
Ενώ περίπου το 1% του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με πραγματική κοιλιοκάκη, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν ευαισθησία στη γλουτένη.
Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν αντι – TG αντισώματα.
Αυτή η κατάσταση είναι μέχρι σήμερα υποδιαγνωσμένη επειδή η ευαισθησία στη γλουτένη -και όχι η δυσανεξία!- προκαλεί ήπια ή άτυπα συμπτώματα (φούσκωμα, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία) και αυτά τα άτομα σπάνια ζητούν ιατρική συμβουλή.

Μια σειρά από μικρές μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντική η διάγνωση της κοιλιοκάκης ή της ευαισθησίας στη γλουτένη όσο το δυνατό νωρίτερα σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, διότι η διαχείριση της κοιλιοκάκης με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, όπως εξελκώσεις του εντέρου, αλλά ενδέχεται να συντελέσει και στη βελτίωση της νόσου του θυρεοειδούς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ευαισθησία στη γλουτένη, όπως και η κοιλιοκάκη, ανταποκρίνονται καλά μόνο εάν όλες οι πηγές γλουτένης αποβληθεί από τη διατροφή. Οι προφανείς πηγές είναι δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Υπάρχουν πολλές περισσότερες κρυφές πηγές γλουτένη που περιλαμβάνει τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα διαθέσιμα στα καταστήματα, όπως σούπες, κράκερ, πίτσα, μαριναρισμένα σάλτσες, αλκοόλ, ξύδι ή σάλτσες για σαλάτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος για άτομα με κοιλιοκάκη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εισάγοντας μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης σε ασθενείς με κοιλιοκάκη και υποκλινική θυρεοειδίτιδα (δηλαδή μόνο με αυξημένο τίτλο αυτοαντισωμάτων, χωρίς ανάγκη υποκατάστασης με θυροξίνη) επιτεύχθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος των αυτοαντισωμάτων εντός δύο ετών!

Στοιχεία από http://hashimoto.gr/thireoeidis-glouteni-koiliokaki/

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!