Μήπως σας έχει κουράσει το ότι ακούτε συνέχεια ότι οι τροφές που τρώτε ή πράγματα που χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια βλάπτουν την υγεία σας; Κάποια τα έχετε ίσως αποδεχτεί, όπως πχ. την αποχή από τη γλουτένη και την κατανάλωση βιολογικών τροφών όταν μπορείτε.Κάποια προτιμάτε να τα αγνοήσετε. το αγαπημένο σας παγωτό από ζωικό γάλα, ή το “τοξικό” τηγάνι που δεν κολλάει για τις καλύτερες τηγανίτες.
Κάτι όμως που πρέπει οπωσδήποτε να μην αγνοήσετε και να το αποβάλλετε από την καθημερινότητά σας είναι το αλουμινόχαρτο. Πιστέψτε το ή όχι, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο στην κουζίνα, βλάπτετε σοβαρά την υγεία σας. Ακολουθούν 3 λόγοι “για να κρατήσετε αλουμινόχαρτο έξω από την κουζίνα σας”, και μερικές πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού.
- Το φύλλο αλουμινίου είναι νευροτοξίνη
Το αλουμίνιο έχει εδώ και πολύ καιρό εξεταστεί από την επιστημονική κοινότητα για τον πιθανό ρόλο του ως νευροτοξίνη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, λόγω του γεγονότος ότι το αλουμίνιο δεν έχει φυσιολογικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις όταν καταναλώνεται.
Αυτή η θεωρία αποδείχθηκε σαφώς όταν μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι ένας 66χρονος άνδρας που πέθανε με νόσο του Αλτσχάιμερ είχε σημαντικά αυξημένη περιεκτικότητα αλουμινίου στον εγκέφαλό του μετά από οκτώ χρόνια επαγγελματικής έκθεσης. Ενώ η μελέτη έδειξε ότι ήταν το αναπνευστικό σύστημα που εκτέθηκε σε σκόνη αλουμινίου, γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατάποσης αλουμινίου και της νόσου Alzheimer.
Το γεγονός παραμένει επίσης ότι το αλουμινόχαρτο δεν είναι πλήρως αδρανές. Το μαγείρεμα ή η προετοιμασία τροφίμων σε αυτό έχουν δείξει, ότι τα τρόφιμα έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αλουμινίου απ ‘ό, τι εάν είχε χρησιμοποιηθεί άλλο μέσο. Η χρήση του επίσης για τη διανομή μερίδων φαγητού, μπορεί να προκαλέσει νευροτοξικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer
2. Το φύλλο αλουμινίου μπορεί να συμβάλει σε παθήσεις οστών
Η έρευνα δείχνει ότι το αλουμίνιο από πηγές όπως το αλουμινόχαρτο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ασθένειες των οστών. Μια μελέτη που εξέτασε την επίδραση της αιμοκάθαρσης, η οποία προκαλεί τη συσσώρευση αλουμινίου στο αίμα, διαπίστωσε ότι το 37% των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είχαν αναπτύξει οστική ασθένεια που σχετίζεται με το αλουμίνιο. Οι υποστηρικτές της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η μακροχρόνια λήψη στοματικού αλουμινίου σε ασθενείς με αιμοκάθαρση οδηγεί σε υψηλή επικράτηση της νόσου των οστών που σχετίζεται με το αλουμίνιο”. Θεωρήθηκε ότι το αλουμίνιο επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την παραγωγή οστεοβλαστών, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε καταστροφή οστού.
Το κλειδί εδώ είναι η μικρή δήλωση σχετικά με τη «μακροπρόθεσμη πρόσληψη αλουμινίου από το στόμα». Πολλοί θα υποστήριζαν ότι η χρήση αλουμινόχαρτου τακτικά για χρόνια θα ισοδυναμούσε με τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη αλουμινίου από το στόμα. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αλουμινόχαρτου στην κουζίνα μπορεί να συμβάλει στην οστική ασθένεια
3. Το φύλλο αλουμινίου μπορεί να προάγει την πνευμονική ίνωση
Η χρήση αλουμινόχαρτου για την προετοιμασία, την αποθήκευση ή το μαγείρεμα της τροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει πνευμονική ίνωση, μια μορφή πνευμονικής νόσου. Μια μελέτη που πραγματοποίησε ανάλυση πνευμονικών ιστών από εννέα εργαζόμενους που εκτέθηκαν σε οξείδιο του αλουμινίου βρήκε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα αλουμινίου στον πνευμονικό ιστό, υποδηλώνοντας ότι η έκθεση στο αλουμίνιο συνέβαλε στην ανάπτυξη πνευμονικής ίνωσης.
Ενώ το φύλλο αλουμινίου μπορεί να μην συμβάλλει στην πνευμονική νόσο με τον ίδιο ρυθμό με την αναπνοή των οξειδίων του αλουμινίου, εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός πραγματικός κίνδυνος το μαγείρεμα με αλουμινόχαρτο να προκαλέσει πνευμονική ίνωση και άλλες παθήσεις του πνεύμονα.
Γιατί το αλουμίνιο μπορεί να διεισδύσει στο φαγητό που τρώτε
Σε μια μελέτη του 2012, μια σχολή της ομάδας μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Ain Shams στο Κάιρο εξέτασε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το αλουμινόχαρτο και άλλα μαγειρικά σκεύη αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα. Η έκπλυση βλαβερών ενώσεων αλουμινίου ήταν κατά πολύ υψηλότερη όταν τα όξινα τρόφιμα όπως ο χυμός λεμονιού ή οι ντομάτες έρχονταν σε επαφή με αλουμινόχαρτο. Αυτό δε επιδεινώθηκε περαιτέρω με τη χρήση μπαχαρικών.
Στην ουσία, το φύλλο αλουμινίου δεν είναι αδρανές. Όταν εκτίθεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι “ξεπλένει” ένα μέρος των μεταλλικών του ενώσεων στο φαγητό, οπότε οι άνθρωποι το καταναλώνουν. Από εδώ, μπορεί να συσσωρεύεται στο αίμα, τους μυς και τα όργανα και να συμβάλλει σε όλα τα προβλήματα υγείας. Η επιστήμη μόλις αρχίζει να καταλαβαίνει πόσο αρνητικές είναι αυτές οι συνέπειες.
Η επιλογή είναι απλή: κρατήστε αλουμινόχαρτο έξω από την κουζίνα και πολύ μακριά από το φαγητό που τρώτε. Ακολουθούν μερικές υγιεινές εναλλακτικές για το μαγείρεμα και την αποθήκευση των τροφίμων σας που δεν θα έχουν κακές επιπτώσεις στην υγεία.
Υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις αντί της χρήσης του αλουμινόχαρτου
- Γυάλινα βάζα ή δοχεία αποθήκευσης. Το γυαλί είναι εντελώς αδρανές και δεν μεταφέρει επιβλαβείς χημικές ουσίες ή μέταλλα σε τρόφιμα, ανεξάρτητα από το πόσο όξινα είναι. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε επίσης τα απόβλητα, καθώς το γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά … σε αντίθεση με το αλουμινόχαρτο!
- Για το μαγείρεμα, όπου κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αλουμινόχαρτο για να περικλείσει ψητές πατάτες ή ψάρια, απλά χρησιμοποίησα κεραμικό πιάτο με καπάκι. Το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, το κεραμικό δεν αποβάλλει στοιχεία στην τροφή.
- Είδη από σιλικόνη.
- Δοχεία και από οικολογικά υλικά, ελαφριά, υψηλής αισθητικής και προσιτά στην τιμή. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ Δοχείο-θερμός-φαγητού)
- και εδώ ή Οικολογικό περιτύλιγμα για τοστ, φρούτα κλπ – με εξαιρετικά σχέδια και για παιδιά και μεγάλους. Διαφορετικά μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα μας www.vivamus.gr στην κατηγορία προϊόντα επιλογή ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ. Εκεί θα δείτε και ανοξείδωτα φαγητοδοχεία.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655 & 6944 115449.