Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση όπου το σάκχαρο του αίματος πέφτει πολύ χαμηλά. Για τα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα το σάκχαρο δεν ξεπερνά τα 100 mg/dL – μέτρηση όταν δεν έχουμε φάει για 8 τουλάχιστον ώρες -. Η συγκεκριμένη μέτρηση ονομάζεται γλυκόζη ή σάκχαρο νηστείας. Φυσιολογικό θεωρείται επίσης το σάκχαρο που δεν ξεπερνά τα 140 mg/dL 2 ώρες μετά το φαγητό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αμέσως πριν φάμε, τα επίπεδα του σακχάρου συνήθως είναι πιο χαμηλά. Συγκεκριμένα στα άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη, τα επίπεδα του σακχάρου πριν τη συνήθη ώρα ενός γεύματος είναι 70-80 mg/dL. Για άλλους, βέβαια, η μέση τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη (60 mg/dL) και για άλλους υψηλότερη (90 mg/dL).
Πότε τα επίπεδα του σακχάρου θεωρούνται πολύ χαμηλά?
Η χαμηλότερη δυνατή τιμή σακχάρου ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε αρκετούς ανθρώπους το σάκχαρο δεν πέφτει ποτέ κάτω από τα 60 mg/dL, ακόμη και μετά από πολλές ώρες χωρίς φαγητό. Όταν κάνουμε δίαιτα ή έχουμε πολλές ώρες να φάμε, το συκώτι διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου μέσα στα όρια του φυσιολογικού μετατρέποντας το συσσωρευμένο λίπος και τη μυϊκή μάζα σε γλυκόζη.
Μπορείτε να δείτε και άλλα άρθρα μας για την υπογλυκαιμία κάνοντας αναζήτηση με τη λέξη “υπογλυκαιμία” στην ιστοσελίδα μας. Ενδεικτικά σημειώνουμε το άρθρο με τίτλο
“Θολούρα, Λαιμαργία για Γλυκά, Άγχος, Κόπωση, Αστάθεια, Αδυναμία; Μάλλον πάσχετε από Υπογλυκαιμία. Η λύση δεν είναι ΓΛΥΚΟ Η ΚΑΡΑΜΕΛΛΑ αλλά Λιγότεροι Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνη