Πιθανά να πάσχετε και εσείς από θολούρα, άγχος, κόπωση, αστάθεια, αδυναμία. Ίσως επίσης (δυστυχώς και παιδιά όλο και περισσότερο) να έχετε κρίσεις λαιμαργίας για γλυκό. Μάλλον πάσχετε από υπογλυκαιμία. Και η λύση δεν είναι να έχετε μια καραμέλλα στην τσέπη σας ή να παίρνετε ζάχαρη (εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που πάσχετε από διαβήτη). Ακριβώς επειδή κάτι τέτοιο συνιστά το πρώτο μέσο αντίδρασης των περισσοτέρων ανθρώπων, αποφάσισα να δώσω έμφαση σε αυτό το θέμα αρχικά. Το συγκεκριμένο άρθρο και το βίντεο που το συνοδεύει, για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, θα ρίξει φως στη λαθεμένη εντύπωση και αντιμετώπιση. Θα ακολουθήσουν και άλλα σχετικά άρθρα με την αποκατάσταση και τη διατροφή που συστήνεται. Πλήρης ανάλυση για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τί είναι υπογλυκαιμία μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο μας πατώντας εδώ.
Υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση όπου το σάκχαρο στο αίμα πέφτει πολύ χαμηλά. Τα 100mg/dL συνιστούν φυσιολογική μέτρηση. Τί σημαίνει αυτό;
Για παράδειγμα, ο συνολικός όγκος του αίματος για ένα μέσο άνθρωπο 70 κιλών είναι περίπου 5,5 λίτρα.Το ποσοστό σακχάρου προς αραίωση σε αυτή την ποσότητα ισοδύναμο στο 100mg/dL αντιστοιχεί σε 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΓΛΥΚΟΥ!!
Όπως αντιλαμβάνεστε αναφερόμαστε σε πολύ μικρή ποσότητα σακχάρου! Αυτό δε σημαίνει καν ότι πρέπει να καταναλώσετε ζάχαρη. Το σώμα σας μπορεί να δημιουργήσει σάκχαρα και από άλλα είδη τροφής όπως πρωτεΐνες ακόμα και λίπος. Επομένως δε χρειάζεται να πάρετε καθόλου ζάχαρη.
Το θέμα είναι όμως ότι χρειαζόμαστε το φυσιολογικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα ως καύσιμο. Αυτό λοιπόν πρέπει να είναι 100. Όταν πέφτει κάτω από 70, αρχίζετε να έχετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Σύγχυση εγκεφάλου, λαιμαργία για γλυκά, άγχος, κόπωση, αστάθεια, αδυναμία. Συμπτώματα που συχνά μαζί με ευερεθιστότητα (χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα) [διαπιστώνουμε και σε παιδιά όταν είναι κουρασμένα και πεινασμένα], δημιουργούν σύγχυση στο μυαλό και οδηγούν σε μη ορθολογικές αποφάσεις και κατανάλωση τροφών, για τις οποίες μετανιώνετε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί λένε στους ανθρώπους να έχουν κάποιο γλυκό ή καραμέλλα στην τσέπη τους, η χάπια γλυκόζης, για την περίπτωση που πέσει το σάκχαρο. Ακόμα και σε διαβητικούς. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη αντιμετώπιση θεωρείται επιφανειακή πια. Είναι σαν να κτυπάτε το δάκτυλο του ποδιού σας σε κάτι σκληρό και σας λέει ο γιατρός να παίρνετε παυσίπονο, το ξανακτυπάτε και έχετε την ίδια απάντηση. Αντί να εξετάσουμε το λόγο που το κτυπάτε, η στάση είναι να παίρνουμε κάτι εκ των υστέρων. Δεν θα ήταν πιο λογικό να αποτρέπαμε το κτύπημα;
Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της υπογλυκαιμίας. ΤΟ ΓΙΑΤΙ είναι το εξής: Αν παίρνετε φάρμακα και έχετε έξαρση, με την ινσουλίνη σε υψηλά επίπεδα και το σάκχαρο μειώνεται πολύ γρήγορα, μπορεί να οφείλεται στο ότι παίρνετε μεγάλη δόση από το συγκεκριμένο φάρμακο. Αντί λοιπόν να διορθώσετε την κατάσταση, δημιουργείτε μεγαλύτερο πρόβλημα με το να προσθέτετε ζάχαρη. Γιατί λοιπόν να μην πάρετε λιγότερο αυτή τη φορά για να εξισορροπήσετε την κατάσταση; Αυτό συνιστά μια λύση
Άλλη λύση είναι η αλλαγή της διατροφής σας ώστε να μη διεγείρεται ο μηχανισμός αυτός. Συνοπτικά αναφέρουμε εδώ : ζάχαρη,, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, παρόμοιες τροφές.
Κάτι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό που συνιστά και το στοιχείο που δε λαμβάνεται υπόψη, είναι η ανταγωνιστική ορμόνη της γλυκόζης, τη γλυκαγόνης. Η έκκριση της διεγείρεται από την πτώση της συγκέντρωσης της γλυκόζης του αίματος (υπογλυκαιμία). Αντίθετα, η έκκριση της γλυκαγόνης αναστέλλεται, όταν το σάκχαρο του αίματος είναι αυξημένο. Επίσης, την έκκριση γλυκαγόνης ενισχύουν ορισμένα αμινοξέα της τροφής και η μυϊκή δραστηριότητα. Το αποτέλεσμα της έκκρισης της γλυκαγόνης είναι η αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Άρα οι δύο ορμόνες συνεργάζονται για τη διατήρηση του φυσιολογικού επιπέδου γλυκόζης στο αίμα.
Γιατί λοιπόν να μην αυξήσουμε το γλυκαγόνο αντί να πάρουμε γλυκά; Ποιά είναι η ΚΥΡΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΓΛΥΚΑΓΟΝΗ; Η Π Ρ Ω Τ Ε Ι Ν Η !
Μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης 85-143 γρ (3-5 ounces) θα ενεργοποιήσει το γλυκαγόνο και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με δημητριακά και δεν παίρνετε λίγη πρωτεΐνη για πρόγευμα, πιθανά να έχετε τέτοια συμπτώματα. Ένας άλλος λόγος είναι να καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Ο τρίτος λόγος είναι να παίρνετε φάρμακα ως διαβητικοί σε υπερβολική δοσολογία η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί.
Αν καταλάβατε λοιπόν την ανάλυση που προηγήθηκε, μπορείτε σχετικά εύκολα να αποκαταστήσετε την υπογλυκαιμία.
Για μακροπρόθεσμη επίσης θεραπεία, δεν συνιστάται να παίρνετε μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι γνωστό ότι οι υπογλυκαιμικοί τρώνε ανάμεσα στα γεύματα γιατί πέφτει το σάκχαρο. Το καλύτερο θα ήταν η προσθήκη λίγου λίπους στο γεύμα, έτσι ώστε να έχετε μια καλή ποσότητα από λαχανικά, πρωτεΐνη και λίπος. Υγιεινά λίπη όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, λάδι κ καρύδας, ή βούτυρο και ζωικά τρόφιμα για όσους δεν είναι χορτοφάγοι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχετε πρόβλημα κορύφωσης της ινσουλίνης, και θα διαρκέσει περισσότερο, λιγότερες επίσης μειώσεις σακχάρου στο αίμα, και αν το κάνετε αυτό συστηματικά, θα μπορέσετε πραγματικά να θεραπεύσετε όλο αυτό το μηχανισμό και θα πάψετε να είστε υπογλυκαιμικοί.
Κλείνοντας να σημειώσω ότι κάτι τέτοιο είναι καλό και για την υπεργλυκαιμία – διαβήτη.
Συμπερασματικά λέμε όχι στις καραμέλες, γλυκά, χάπια.
Στο Κέντρο VIVAMUS με Συνεδρίες Βιοσυντονισμού και Διατροφολογικό Πλάνο μπορούμε να σας βοηθήσουμε σημαντικά. Καλέστε μας και κλείστε το ραντεβού σας.
ΝΚ Las rosas de los ventos