Ενώ η πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας λιπαρών τροφίμων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, δεν είναι όλα τα λίπη ανθυγιεινά. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, πρώτα στη σειρά θανατηφόρων παθήσεων διεθνώς. Μπορούν επίσης να προστατεύουν κατά της κατάθλιψης, της άνοιας, του καρκίνου και της αρθρίτιδας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα απαντώνται σε υψηλότερες ποσότητες στο σολομό, τα καρύδια, και το σπανάκι.