Αρχική VivamusΥγεια Oξυουριαση “Σκουληκακια” στο Εντερο Pinworms

Oξυουριαση “Σκουληκακια” στο Εντερο Pinworms

by NIKOLE

Η οξυουρίαση είναι συχνή λοίμωξη στα παιδιά και υπολογίζεται ότι 30% των παιδιών παγκοσμίως εμφανίζουν οξυουρίαση σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά ηλικίας 5-10 ετών και είναι ασυνήθης σε παιδιά κάτω των 2 ετών.    Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και συχνότερα σε θερμά και υγρά κλίματα.

Οι οξύουροι είναι μικρά σκουλήκια (έλμινθες η επιστημονική ορολογία) έχουν χρώμα γκριζόλευκο, μήκος 0.63- 1.27 εκατοστά και προκαλούνται από τον Enterobius vermicularis. Ζουν (παρασιτούν) στο παχύ έντερο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταναστεύουν έξω από το έντερο και βγαίνουν στην περιοχή γύρω από τους γλουτούς με αποτέλεσμα να προκαλούν στο παιδί ενοχλητικό κνησμό κατά τη διάρκειά της.

Πώς μεταδίδονται οι οξύουροι;

Η μετάδοσή τους γίνεται με τα μολυσμένα χέρια του παιδιού. Στα μολυσμένα άτομα το θηλυκό σκουλήκι μεταναστεύει στο δέρμα του πρωκτού (πωπός) και αφήνει τα αυγά του. Το παιδί ξύνεται στην περιοχή και με τα χέρια μεταφέρει τα αυγά τους στις επιφάνειες που ακουμπά.  Τα αυγά μπορεί να ζήσουν μέχρι και 2 βδομάδες μακριά από το ανθρώπινο σώμα.  Στη συνέχεια όταν κάποιος μεταφέρει στα χέρια του τα αυγά ακουμπώντας σε κάποιο μολυσμένο αντικείμενο ή στην τουαλέτα και δεν πλύνει τα χέρια του καταπίνει τα αυγά.  Τα αυγά εκκολάπτονται στο λεπτό έντερο γίνονται σκώληκες και μεταναστεύουν στο παχύ έντερο.  Οι σκώληκες ζουν γύρω στις 5-6 βδομάδες και πριν το τέλος της ζωής τους τα θηλυκά σκουλήκια βγαίνουν στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και αφήνουν τα αυγά τους για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους. 

Τι συμπτώματα προκαλούν οξύουροι;

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν οξύουρους δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα και η Μητέρα πανικόβλητη επισκέπτεται τον παιδίατρό της γιατί είδε σκουληκάκια στα κόπρανα του παιδιού.  Εάν υπάρχουν συμπτώματα τα συχνότερα είναι:

•   Φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού και τους γλουτούς είναι το συχνότερο σύμπτωμα ειδικά το βράδυ που οι θηλυκοί σκώληκες αφήνουν τα αυγά τους στην περιοχή.  Η έντονη φαγούρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο παιδί και τραυματισμό στην περιοχή από το έντονο ξύσιμο.

•   Στα κορίτσια μπορεί να προκαλέσει κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και εκκρίσεις από τον κόλπο (κολπίτιδα).

•   Σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά

Πώς γίνεται η διάγνωση της οξυουρίασης εργαστηριακά ;

•   Οι γονείς μπορεί να δουν τους σκώληκες στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό (με τη χρήση μεγεθυντικού φακού) ή στα κόπρανα με γυμνό μάτι. Οι σκώληκες φαίνονται καλύτερα 2-3 ώρες μετά που θα κοιμηθεί το παιδί. Φαίνονται σαν μικρές γκριζόλευκες κλωστές που κινούνται.

•   Για τη διάγνωση  μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης κολλητική διαφανής ταινία.  Η ταινία αυτή τοποθετείται το βράδυ ή πριν το πρωινό μπάνιο  στο δέρμα του παιδιού γύρω από τον πρωκτό και σε αυτήν προσκολλώνται τα αυγά.  Τα αυγά είναι πολύ μικρά και δε μπορείς να τα δεις με γυμνό μάτι.  Στη συνέχεια η ταινία τοποθετείται σε αποστειρωμένο δοχείο και  εξετάζεται στο εργαστήριο με το μικροσκόπιο.

•   Απλή εξέταση κοπράνων για σκώληκες ή αυγά δε βοηθά στη διάγνωση.

Τις περισσότερες φορές το ιστορικό και τα συμπτώματα του παιδιού ή η διαπίστωση των σκωλήκων στα κόπρανα από τη μητέρα του παιδιού είναι αρκετά για να αρχίσει ο παιδίατρος θεραπεία στο παιδί. Αν θέλετε τη χρήση άλλων μεθόδων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για συνεδρίες βιοσυντονισμού, διατροφικά σκευάσματα και ελιξήριο βοτάνων – όλα εξαιρετικά για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕΣΩ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ IMAGO (κέντρο VIVAMUS)

απλά με την επαφή με ένα κύλινδρο, και μια πλάκα και την τοποθέτηση ακουστικών στο κεφάλι γίνεται χαρτογράφηση πλήρης του οργανισμού.Οχι μόνο δεν είναι επώδυνη, δε γίνεται καν αντιληπτή από τον εξεταζόμενο, εκτός από κάποιους ήχους που ακούει- που μπορεί και να αποκλειστεί αυτή η ηχητική συνοδεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ (μπορείτε να δείτε αντίστοιχο άρθρο μας για την ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ VIVAMUS

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και συνεδρία.

Στοιχεία από http://www.paidiatros.com/asthenies/limoxis/oxyouriasi

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!