Αρχική VivamusΒότανα Ελαιο Λεβαντας

Ελαιο Λεβαντας

by NIKOLE

Το φυτό λεβάντας είναι πραγματικά εκπληκτικό να το βλέπει κάποιος, με μικρά μοβ λουλούδια που καλύπτουν λεπτά κοτσάνια που εκτείνονται προς κάθε κατεύθυνση από το πυκνό κέντρο της. Αλλά η εκθαμβωτική εμφάνιση της ομορφιάς που προσφέρει, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ως προς την αληθινή ουσία αυτού του αγαπημένου βοτάνου. Με μια ηρεμιστική, γλυκιά μυρωδιά και μια εκτεταμένη ιστορία θεραπευτικής χρήσης του ελαίου λεβάντας, δεν είναι περίεργο ότι η λεβάντα εξακολουθεί να κατατάσσεται στα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα στον κόσμο.

Για περισσότερα από 2.500 χρόνια, στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τη λεβάντα, τόσο από ιατρική όσο και από θρησκευτική άποψη, για να κάνουν τα πάντα, από τα αρώματα έως τα ιερά έλαια του χρίσματος, στα θεραπευτικά αρώματα και τις αλοιφές. Στην αρχαία Αίγυπτο, το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείτο συνήθως για τη συσκευασία των νεκρών. Στην αρχαία Ρώμη, χρησιμοποιήθηκε για να φρεσκάρεται ο αέρας και το άρωμα του λουτρού, καθώς και να ζωντανέψει τα τρόφιμα. Πολλοί Βιβλικοί μελετητές δείχνουν ακόμη ότι η Αγία Μαρία το χρησιμοποίησε για να χρίσει τον Χριστό με τα μαλλιά της – η λεβάντα πιθανότατα είναι το δαπανηρό άρωμα που αναφέρεται στο Ιωάννη 12: 3 ως nard ή spikenard.

Σε όλες τις περιόδους, η λεβάντα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη συλλογική καρδιά της ανθρωπότητας. Έχει σχεδόν ιερή φύση, εκτός από όλα τα άλλα στοιχεία που την αφορούν, που διαχωρίζεται από τα περισσότερα φυτά από την άποψη των πολλών μοναδικών τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρά με τις αισθήσεις. Πέρα από το ευχάριστο μπουκέτο της, η λεβάντα λέγεται ότι επηρεάζει το σώμα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα – όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά και πνευματικά.

Οι αρμονικές ιδιότητες εξισορρόπησης του ελαίου
Η ύπαρξή σας δεν είναι απλώς το φυσικό σας σώμα. Είναι επίσης το μυαλό σου και η ψυχή σου. Και αν εξετάσετε την ιστορία, η λεβάντα φαίνεται να αγγίζει και τα τρία κομμάτια αυτού του περίπλοκου ανθρώπινου παζλ. Βοηθά στην εσωτερική ηρεμία και στην εξισορρόπηση του οργανισμού.

Ίσως μπορεί να ειπωθεί ότι η λεβάντα έχει έντονα ολιστικά αποτελέσματα, με το έλαιο λεβάντας να είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα αποστάγματα στον πλανήτη για να προσφέρει πλήρη υποστήριξη για την υγεία.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει μελετηθεί για τα θετικά του αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών διάθεσης και ύπνου που περιλαμβάνουν:

Στρες
Ανησυχία
Κατάθλιψη
PTSD
Αυπνία
Πονοκέφαλοι
Ημικρανίες

Η χρήση του αιθέριου ελαίου λεβάντας για την άμβλυνση των συναισθημάτων στρες και άγχους είναι καλά εδραιωμένη τόσο εμπειρικά όσο και επιστημονικά. Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Ψυχιατρικής στην κλινική πρακτική διαπίστωσε ότι άτομα που έλαβαν καθημερινά κάψουλες γεμάτες με 80 χιλιοστόγραμμα αιθέριου ελαίου λεβάντας βίωσαν έντονη ανακούφιση από αυτά και πολλά άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Η λεβάντα έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου χωρίς να προκαλεί αρνητικές παρενέργειες.1

Οι αναφερόμενες επιδράσεις εξισορρόπησης του ελαίου λεβάντας επεκτείνονται ακόμη περισσότερο, όπως καταδεικνύεται με ένα άλλο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και υποδηλώνει ισχυρή αποτελεσματικότητα όσον αφορά το νευρικό σύστημα. Κατά την αξιολόγηση μιας σειράς πειραμάτων τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους όπου εξετάστηκε διεξοδικά ως πιθανή θεραπεία, οι ερευνητές από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το έλαιο λεβάντας εμφανίζει ισχυρή αγχολυτική δράση, σταθεροποιητική της διάθεσης, καταπραϋντική, αναλγητική, και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.2

Πολλά άτομα που πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους βρίσκουν ανακούφιση όταν χρησιμοποιούν λάδι λεβάντας ως αρωματοθεραπεία. Οι γυναίκες μετά τον τοκετό υψηλού κινδύνου, μία μελέτη που διαπιστώθηκε, τείνουν να ανταποκρίνονται καλά στη χρήση λεβάντας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη των συμπτωμάτων σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.3 Το έλαιο λεβάντας μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη για άτομα με μετατραυματικό στρες (PTSD), όπως αποδεικνύεται σε άλλη μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της ειδικά στη διάθεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη μόνο 80 mg λεβάντας ημερησίως οδήγησε σε μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά 32,7%, καθώς και δραματικές βελτιώσεις τόσο στη διάθεση όσο και στην ποιότητα του ύπνου.4

Η λεβάντα έχει δείξει ότι βοηθάει στην ποιότητα του ύπνου. Τα ευρήματα μιας παρόμοιας μελέτης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής υποστηρίζουν επίσης αυτό, έχοντας διαπιστώσει ότι τα άτομα με αϋπνία έπιναν 60% καλύτερα όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν έλαιο λεβάντας.5 Το έλαιο λεβάντας είναι επίσης απίστευτα καταπραϋντική κατά των πονοκεφάλων, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Νευρολογίας – πονοκεφάλους και ιδιαίτερα ημικρανίες, που αποτελούν κοινή αιτία διακοπής του ύπνου για πολλούς ανθρώπους.6

Τα πρωταρχικά ενεργά συστατικά στο έλαιο λεβάντας, τα οποία περιλαμβάνουν linalool, οξικό linalyl, 1,8-cineole B-ocimene, terpinen-4-ol και καμφορά, προσδίδουν σε όλη αυτή την έντονη βιολογική δραστηριότητα. Αυτές οι ενώσεις ποικίλουν σε ποσότητα και αναλογία, φυσικά, ανάλογα με τον τύπο του λεβάντας που χρησιμοποιείται.

Ενώ όλη η λεβάντα μπορεί να έχει οφέλη, ο τύπος λεβάντας που έχει ερευνηθεί περισσότερο και θεωρείται ως ο πιο θεραπευτικός τύπος λεβάντας είναι η Lavandula angustifolia.

Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας για το Δέρμα
Πολλές από τις χρήσεις του ελαίου λεβάντας που αναφέρονται παραπάνω τείνουν να είναι αρωματικής θεραπείας. Αλλά αυτή η πολύτιμη ουσία μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να υποστηρίξει άλλες περιοχές του σώματος, όπως το δέρμα. Με έντονες αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες επισημαίνονται σε σχεδόν 100 επιστημονικές μελέτες, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται συχνά για να επιταχύνει την επούλωση των εκδορών, των εγκαυμάτων, των κοψιμάτων και άλλων δερματικών τραυμάτων.

Αυτός ο κοινός τρόπος χρήσης του ελαίου λεβάντας είναι ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο τα αιθέρια έλαια τα “παρακολουθεί” η ιατρική σήμερα. Ήταν η χρήση του λεβάντας από το Γάλλο φαρμακοποιό René-Maurice Gattefossé το 1928 για να θεραπεύσει ένα κάψιμο στο χέρι του που προωθούσε την ιδέα της χρήσης αιθέριων ελαίων θεραπευτικά στη σύγχρονη εποχή. Αυτό το γεγονός πιστεύεται ότι είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο τα αιθέρια έλαια αυξάνονται σήμερα στη δημοτικότητα.

Έχοντας αυτό υπόψη, θεωρήστε ότι γνωρίζουμε από μια περαιτέρω επιστημονική έρευνα από την εποχή του Gattefossé ότι το λάδι λεβάντας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που προέρχονται από βακτηρίδια, ιούς και μύκητες. Ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλα αντιμικροβιακά αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο σαρδελόρεγγας, η κανέλα και το δέντρο τσαγιού, οι μελέτες δείχνουν ότι το λάδι λεβάντας έχει την έντονη δυνανότητα να καταπολεμά ακόμη και δύσκολες περιπτώσεις πχ. την καταπολέμηση μολύνσεων όπως το Staphylococcus aureus και το Candida albicans.

Όταν αναμιγνύεται με λάδι φορέα όπως καρύδα, ελιά ή jojoba, το λάδι λεβάντας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απαλύνετε το ξηρό, σκασμένο ή ηλιακό δέρμα. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των σημαδιών από τον ήλιο και της γήρανσης. Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να βοηθήσει να σταματήσει η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα, όπως αυτές που προκύπτουν από την έκθεση σε δηλητηριώδη κισσό ή τσίμπημα τσουκνίδας.

Καλύτερη από τη βιταμίνη C; Η αντιοξειδωτική δύναμη του λεβάντας Αιθέριο έλαιο Λεβάντας
Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά το λάδι λεβάντας είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Με ένα αντιοξειδωτικό δυναμικό που είναι ισχυρότερο από την βιταμίνη C, η λεβάντα μπορεί να θεωρηθεί κορυφαίο αντιοξειδωτικό  και είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν.

Τα συστατικά του λεβάντας βοηθούν το σώμα να παράγει περισσότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα όπως γλουταθειόνη, καταλάση και δισμουτάση υπεροξειδίου (SOD), τα οποία χρειάζονται για να εμποδίσουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα πολλά σύνθετα μέρη του.

Σε μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Phytomedicine, Ρουμάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η εξάτμιση ελαίου λεβάντας για μία μόνο ώρα κάθε μέρα για επτά ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Στην ίδια μελέτη με αρουραίους,  οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εισπνοή ατμών λεβάντας κάθε μέρα για 60 λεπτά βοήθησε στην πρόληψη του τύπου οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.8

Οι Κινέζοι ερευνητές κατέληξαν σε ένα άλλο συναρπαστικό συμπέρασμα σε μια άσχετη μεν μελέτη -αλλά παρόμοια δε- με ποντίκια, κατέστη γνωστό ότι το αντιοξειδωτικό δυναμικό των συστατικών της λεβάντας είναι εμφανές στο σώμα μετά από μόλις 22 ώρες χρήσης του ελαίου. Υπάρχουν επίσης ευρήματα από έρευνα σε ζώα που δείχνουν ότι η χρήση του ελαίου λεβάντας,να είναι επωφελής για την αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη.10

Χρησιμοποιήστε με ασφάλεια το έλαιο λεβάντας για να στηρίξετε την υγεία σας
Οι χρήσεις του ελαίου λεβάντας που αναφέραμε εδώ είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους που αυτό το αρωματικό βότανο υποστηρίζει ένα ισορροπημένο, υγιές σώμα. Εάν δεν είστε έμπειροι με τα αιθέρια έλαια, καλύτερα να συνεργαστείτε με έναν ειδικευμένο ιατρό για να καθορίσετε τον καλύτερο τρόπο χρήσης του ελαίου λεβάντας για να υποστηρίξετε τους προσωπικούς σας στόχους υγείας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να λάβετε τα περισσότερα οφέλη για την τόνωση της υγείας, χρησιμοποιήστε μόνο οργανικά αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητας που δεν περιέχουν χημικά ή υλικά πλήρωσης.

Τα Αιθέρια Έλαια από την Organixx είναι από τα έλαια υψηλότερης ποιότητας που διατίθενται στους καταναλωτές και κατασκευάζονται με φυτά που προέρχονται από τις καλύτερες πηγές του κόσμου.

Πηγές:

Σύνοψη άρθρων
Για περισσότερα από 2.500 χρόνια, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει λεβάντα τόσο από ιατρική όσο και από θρησκευτική άποψη για να κάνουν τα πάντα, από τα αρώματα μέχρι τα λάδια λάσπης χρίσματος, τα θεραπευτικά αρώματα και τις αλοιφές.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει μελετηθεί για τα θετικά του αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών διάθεσης και ύπνου που περιλαμβάνουν:

Στρες
Ανησυχία
Κατάθλιψη
PTSD
Αυπνία
Πονοκέφαλοι
Ημικρανίες
Η λεβάντα έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας του ύπνου χωρίς να προκαλεί αρνητικές παρενέργειες.

Πολλά άτομα που πάσχουν από συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους βρίσκουν ανακούφιση όταν χρησιμοποιούν λάδι λεβάντας ως αρωματοθεραπεία.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής δείχνει ότι τα άτομα με αϋπνία είχαν κοιμηθεί κατά 60% καλύτερα όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν λάδι λεβάντας.

Το λάδι λεβάντας χρησιμοποιείται συχνά για να επιταχύνει την επούλωση των εκδορών, των εγκαυμάτων, των κοπών

https://organixx.com/lavender-oil-uses/?gl=5a7dd45a210d2aec06a98850

The lavender plant is truly an amazing sight to see with its petite purple flowers that cap slender stalks jutting forth in every direction from its bushy center. But the dazzling display of beauty it bestows to its beholders is only the tip of the iceberg as to the true essence of this beloved botanical. With a calming, sweet-smelling aroma and an extensive history of therapeutic lavender oil uses, it’s no wonder that lavender still ranks among the most popular medicinal herbs in the world.

For more than 2,500 years, in fact, people have been using lavender both medicinally and religiously to make everything from perfumes to holy anointing oils, to healing salves and ointments. In ancient Egypt, lavender oil was commonly used to embalm the dead. In ancient Rome, it was used to freshen the air and scent bath water, as well as to liven up food. Many biblical scholars even suggest that Saint Mary used it to anoint Christ with her hair – lavender likely being the costly perfume referenced in John 12:3 as nard, or spikenard.

All throughout the ages, lavender has held a special place in the collective heart of mankind. It possesses an almost sacred nature, after all, being set apart from most other plants in terms of the many unique ways in which it interacts with the senses. Beyond just its pleasant bouquet, lavender is said to impact the body on many different levels – not only physically, but also emotionally and even spiritually.

The Harmonious Balancing Properties of Lavender Oil

Your being isn’t just your physical body, after all. It’s also your mind and your soul. And if you examine the historical accounts, lavender seems to touch all three pieces of this complex human puzzle. It helps to quiet what goes on inside the head while balancing everything else.

You might just say that lavender is powerfully holistic, with lavender oil being one of the most coveted distillates on the planet for imparting full-spectrum health support.

Lavender essential oil has been studied for its positive effects on a wide range of mood and sleep-related conditions including:

  • Stress
  • Anxiety
  • Depression
  • PTSD
  • Insomnia
  • Headaches
  • Migraines

The use of lavender essential oil to help mitigate feelings of stress and anxiety is well-established both empirically and scientifically. A paper published in the International Journal of Psychiatry in Clinical Practice found that individuals who took daily capsules filled with 80 milligrams of lavender essential oil experienced pronounced relief from these and many other symptoms, including depression. Lavender has repeatedly been shown to help improve mood and sleep quality while causing no negative side effects.1

The reported balancing effects of lavender oil extend even further, as demonstrated with another paper published in the journal Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine suggesting powerful efficacy with regards to the nervous system. In evaluating a cohort of both animal and human trials where it was thoroughly tested as a potential treatment, researchers from Europe and the Middle East concluded that lavender oil exhibits strong anxiolytic (anxiety-reducing), mood-stabilizing, sedative, analgesic, anti-convulsive, and neuroprotective properties.2

Many individuals who suffer from depression and anxiety symptoms find relief when using lavender oil as aromatherapy. High-risk postpartum women, one study found, tend to respond well to the use of lavender oil, which can help minimize or eliminate symptoms in as little as four weeks.3 Lavender oil can provide similar benefits for people with post-traumatic stress disorder (PTSD), as evidenced in another study looking at its effects specifically on mood. Researchers found that taking just 80 mg of lavender oil per day resulted in a 32.7 percent reduction in depression symptoms, as well as dramatic improvements in both mood and sleep quality.4

Lavender has shown to help with sleep qualityThe findings of a similar study published in the Journal of Alternative & Complementary Medicine support this as well, having found that individuals with insomnia slept 60 percent better when they started using lavender oil.5 Lavender oil is also incredibly soothing against headaches, according to another study published in the European Journal of Neurology – headaches, and especially migraines, being a common cause of sleep disruption for many people.6

The primary active constituents in lavender oil, which include linalool, linalyl acetate, 1,8-cineole B-ocimene, terpinen-4-ol, and camphor, lend to all of this pronounced biological activity. These compounds vary in amount and ratio, of course, depending on the type of lavender oil used. There happen to be more than 30 different species of lavender that we currently know of, with many dozen more subspecies and hundreds of hybrids and selected cultivars. While all lavender may have benefits, the type of lavender that has been most researched and is regarded as the most therapeutic type of lavender is Lavandula angustifolia.

Lavender Essential Oil for Skin Support

Many of the lavender oil uses mentioned above tend to be aromatherapeutic in nature. But this precious substance can also be applied topically to support other areas of the body, not the least of which include the skin. With pronounced antimicrobial properties that are highlighted in nearly 100 scientific studies, lavender oil is often used to help accelerate the healing of abrasions, burns, cuts, and other skin wounds.

This common way of using lavender oil is perhaps the biggest reason why essential oils in general are even on the natural medicine radar today. It was French chemist René-Maurice Gattefossé’s use of lavender oil back in 1928 to heal a burn on his hand that propelled the idea of using essential oils therapeutically into the modern age. This event is believed to be the primary reason why essential oils are growing in popularity today.

With that in mind, consider that we now know from further scientific inquiry since the time of Gattefossé that lavender oil may also help to prevent infections stemming from bacteria, viruses, and fungi. Especially when combined with other antimicrobial essential oils such as clove oil, cinnamon, and tea tree, studies show that lavender oil has the pronounced ability to combat even hard-to-fight infections such as Staphylococcus aureus and Candida albicans.7

When mixed with a carrier oil such as coconut, olive, or jojoba, lavender oil can also help to soothe dry, chapped, or sunburned skin. Some people say that it also helps minimize the appearance of sunspots and aging. Lavender oil is also commonly used to help stop allergic reactions from occurring on the skin, such as those stemming from exposure to poison ivy or stinging nettle.

Better Than Vitamin C? The Antioxidant Power of Lavender Lavender essential oilOil

Many people don’t know this, but lavender oil is also a powerful antioxidant. With an antioxidant potential that’s stronger than even vitamin C, lavender can be considered an antioxidant “super hero” and is actually one of the most powerful antioxidants in existence.

Lavender’s constituents help the body to produce more antioxidant enzymes like glutathione (aka the “master antioxidant”), catalase, and superoxide dismutase (SOD), which it needs to prevent free radicals from causing oxidative damage within its many complex parts.

In an animal study published recently in the journal Phytomedicine, Romanian scientists discovered that vaporizing lavender oil for just one hour every day for seven days can help protect cells against free radical damage. In this same rat study, researchers reported that inhaling the vapor of lavender oil every day for just 60 minutes helped to prevent the type of oxidative stress associated with Alzheimer’s disease and other forms of dementia.8

Chinese researchers came to another fascinating conclusion in an unrelated but similar mouse study, determining that the antioxidant potential of lavender’s constituents are evident in the body after just 22 hours of the oil’s use.9 There’s even animal research findings emerging to suggest that lavender oil could be beneficial in addressing the various blood sugar issues associated with diabetes.10

Safely Using Lavender Oil to Support Your Health

The lavender oil uses shared with you here are just a few of the many ways this fragrant herb supports a balanced, healthy body. If you are not experienced with essential oils, your safest bet is to work with a qualified health practitioner to determine how best to use lavender oil to support your personal health goals. It should go without saying that in order to receive the most health-boosting benefits, use only high quality organic essential oils that contain no chemicals or fillers.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!