Αρχική VivamusΔιατροφη Συνταγες Bιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη) Συμπτώματα

Bιταμίνη Β12 (Κοβαλαμίνη) Συμπτώματα

by NIKOLE

Η βιταμίνη Β-12, επίσης γνωστή ως κοβαλαμίνη, αποτελεί βασική θρεπτική ουσία στο σύμπλοκο Β των οκτώ Β υδατοδιαλυτών βιταμινών. Αυτή η θρεπτική ουσία πρέπει να καταναλώνεται μέσω ζωοτροφών [1] (αν και τα συμπληρώματα μπορεί να είναι πιο ιδανικά, για την εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης.  Η βιταμίνη Β-12 είναι δομικά η μεγαλύτερη και πιο σύνθετη από όλες τις βιταμίνες που έχουν ανακαλυφθεί και έρευνες έρχονται στο προσκήνιο που επιβεβαιώνουν την κορυφαία συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία.

Ο ρόλος της βιταμίνης Β-12
Η βιταμίνη Β-12 αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του φυσιολογικού, υγιούς ενεργειακού μεταβολισμού σε όλα τα κύτταρα του σώματος, καθώς και του μεταβολισμού των αμινοξέων και των λιπαρών οξέων. Η B-12 είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική σε μια πληθώρα άλλων ζωτικών φυσιολογικών διεργασιών όπως: η λειτουργία του εγκεφάλου, η υγεία του νευρικού συστήματος, η παραγωγή της μυελίνης (μόνωση των νεύρων), ο σχηματισμός ερυθροκυττάρων, η υγεία του μυελού των οστών και η σύνθεση / ρύθμιση του DNA.

Ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό, η βιταμίνη Β-12, δεν παράγεται από φυτά, ζώα ή ακόμη και μύκητες. Αντ ‘αυτού, αυτή η βασική βιταμίνη παράγεται μόνο από ορισμένα βακτήρια. Οι ανθρώπινες απαιτήσεις για τη βιταμίνη B-12, όπως καθορίζονται από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη (DRI) είναι 2-3 μικρογραμμάρια / mcg (μικρογραμμάριο είναι ένα εκατομμυριοστό του ενός γραμμαρίου) ημερησίως, [2] πάνω από 4-7 μικρογραμμάρια / mcg ημερησίως σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα.

Δυστυχώς, η έρευνα καταδεικνύει ότι ο εγγενής παράγοντας επιτρέπει μόνο πάνω από 1,5 mcg απορρόφησης Β-12 ανά τροφή. Λάβετε υπόψη αυτό κατά τον προγραμματισμό των καθημερινών σας γευμάτων και εξετάστε την ποιότητα της συμπληρώματος B-12 σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη βιταμίνη Β-12 και ακόμη και οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις του Β-12 έχουν αποδειχθεί ασφαλείς με ουσιαστικά καμία παρενέργεια.

Τι συνιστά έλλειψη;
Η βιταμίνη Β-12 λαμβάνεται από τρόφιμα και συμπληρώματα. Σε έναν υγιή ενήλικα, το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει έως και 3 έως 5 χρόνια βιταμίνης Β-12 (δύο με πέντε χιλιοστόγραμμα συνολικά), σε μεγάλο βαθμό λόγω της αποτελεσματικής χρήσης και ανακύκλωσης της Β-12 από το ήπαρ. Πάνω από το 50% των συνολικών σωματικών αποθεμάτων αποθηκεύονται στο ήπαρ [3]. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μια ανεπάρκεια Β-12 δεν εμφανίζεται μέχρι χρόνια μετά την κακή λήψη. Τα κοινά ευρήματα δοκιμών αίματος για τη βιταμίνη Β-12 μετριούνταιται σε ng / L (νανογραμμάρια ανά λίτρο αίματος) και μπορούν να παραγγελθούν από γενικούς ιατρούς ή μέσω ειδικών εταιρειών δοκιμών μέσω ταχυδρομείου.

Στο κέντρο χάρη στην κβαντική συσκευή που διαθέτουμε, μπορούμε να κάνουμε εξέταση έλλειψης βιταμινών, χωρίς λήψη αίματος σε 5 λεπτά με σημαντική αξιοπιστία. Για ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας. 

Οι τιμές τιμών αίματος βιταμίνης Β-12 περιλαμβάνουν: [4]

180-914 ng / L Κανονική υψηλή / χαμηλή εμβέλεια
450+ ng / L Υγιεινό / Βέλτιστο
180-400 ng / L Υπό χαμηλά επίπεδα
150-180 ng / L Χαμηλά επίπεδα όπου αρχίζουν τα συμπτώματα της νόσου
Να γνωρίζετε ότι σε ηλικιωμένους ενήλικες τα επίπεδα μεταξύ 200 και 500 pg / mL μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12 [4].

Ο έλεγχος αίματος για το B-12 είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που πρέπει να εξετάσει ο καθένας για να είναι σίγουρος ότι τα επίπεδα του είναι επαρκή για τη βέλτιστη υγεία καθώς και για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου / του νευρικού συστήματος. Αν και οι περισσότεροι ιατροί γνωρίζουν τη σημασία της Β-12 και αρχίζουν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους για αυτή τη ζωτική βιταμίνη, δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται ευρέως. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δοκιμών και τα πιθανά συμπτώματα, μπορεί να προταθούν και άλλες απλές δοκιμασίες παρακολούθησης αίματος που έμμεσα εξετάζουν την κατάσταση του B-12, συμπεριλαμβανομένης της ομοκυστεΐνης και του μεθυλομηλονικού οξέος / ΜΜΑ [5].

Στάδια ανεπάρκειας
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανεπάρκεια Β-12 γενικά εμφανίζεται σε τέσσερα ξεχωριστά στάδια:

Στάδιο 1
Η μείωση των επιπέδων αίματος και “της αποθήκης” των κυττάρων.

Στάδιο 2
Χαμηλά επίπεδα κυττάρων.

Στάδιο 3
Λειτουργική ανισορροπία Β-12 που χαρακτηρίζεται από αυξημένο επίπεδο ς ομοκυστεΐνης στο αίμα/ ΜΜΑ και μειωμένο ρυθμό σύνθεσης DΝΑ.

Στάδιο 4
Κλινικά σημεία / συμπτώματα ανεπάρκειας Β-12 όπως μακροκυτταρική αναιμία, περιφερική νευροπάθεια και νευρολογικές διαταραχές μπορεί να παρουσιαστούν. Μερικοί ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι ασθένειες που αποδίδονται σε «γηρατειά», όπως η γνωσιακή παρακμή, η απώλεια κινητικότητας και ισορροπίας και η απώλεια μνήμης, είναι μερικές φορές συνώνυμες με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12. Στην περίπτωση των νευρολογικών συμπτωμάτων, η σωρευτική βλάβη λόγω μακροχρόνιας ανεπάρκειας μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της εξασφάλισης επαρκών επιπέδων στο αίμα.

Αιτίες ανεπάρκειας βιταμίνης Β-12
Η γνώση ορισμένων από τις κύριες αιτίες της ανεπάρκειας του B-12 μπορεί να μας βοηθήσει για το πώς θα αποτρέψουμε καλύτερα ή θα αποφύγουμε τις ελλείψεις. Ακολουθούν μερικές:

Ανεπαρκής δίαιτα
Η βιταμίνη Β-12 μπορεί να καταναλωθεί μόνο μέσω ζωοτροφών και συμπληρωμάτων. Τα παιδιά διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο λόγω ανεπαρκούς διατροφικής κατανάλωσης και χαμηλότερων σωματικών αποθεμάτων, παρά τις υψηλότερες απαιτήσεις ανά θερμιδική τροφή. Γαστρίτιδα, ανωμαλίες στο στομάχι / χειρουργικές επεμβάσεις ή κληρονομικά χαρακτηριστικά μπορεί να οδηγήσουν για μειωμένη απορρόφηση.

Απουσία ή χαμηλό υδροχλωρικό οξύς στομάχου
Το επαρκές HCl (υδροχλωρικό οξύ) είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από την έκκριση ενδογενών παραγόντων, για τη διάσπαση της Β-12 από τις πρωτεΐνες-φορείς στην τροφή. Αυτό θεωρείται ότι αποτελεί κύρια αιτία ανεπάρκειας στους ηλικιωμένους, οι οποίοι γενικά υποφέρουν από χαμηλό οξύ στο στομάχι.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακή νόσο που οδηγεί σε βλάβη του λεπτού εντέρου που προκαλεί μειωμένη απορρόφηση της βιταμίνης Β-12, η ​​οποία απορροφάται κυρίως από τον ειλεό.
  • Η κακή υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο, που σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση της Β-12.
  • Φάρμακα για το διαβήτη.  Η μετφορμίνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του Β-12.
  • Η παρασιτική μόλυνση, όπως η Giardiasis, μπορεί να προκαλέσει απόπλυση της βιταμίνης που οδηγεί σε ανεπάρκεια.
  • Γενετικοί παράγοντες όπως η ανεπάρκεια του γονιδίου MTHFR ((αναγωγάση του Μεθυλενοτετραϋδροφυλλικού/ (Methylene-tetrahydrofolate reductase) είναι ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων και ενέχεται στο μεταβολισμό του φολικού )
  • Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ [6]

Τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β-12
Η γνώση ορισμένων από τα συνηθισμένα συμπτώματα, ήπια και σοβαρά, της ανεπάρκειας της B-12 μπορεί να μας βοηθήσει για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης ή αποφυγής ανεπαρκειών. Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκδηλωθεί μια κλινική ανεπάρκεια, όπως μετράται με εξετάσεις αίματος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα σημάδια ανεπάρκειας μπορούν να παραμείνουν σιωπηρά για κάποιο χρονικό διάστημα καθώς τα σωματικά επίπεδα Β-12 εξαντλούνται αργά.

Μερικά είναι:

  • Ποντιακή αναιμία, συγκεκριμένα μεγαλοβλαστική αναιμία, η οποία είναι ένας δεύτερος τύπος αναιμίας που προκαλεί δυσλειτουργία της ικανότητας του μυελού των οστών να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Νευρολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, σύγχυση, αποπροσανατολισμός, σχιζοφρένεια, ADHD [7, 8]
  • Η απώλεια μνήμης, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η ομίχλη του εγκεφάλου, η γνωσιακή πτώση, η συρρίκνωση του εγκεφάλου.
  • Αυξημένη κόπωση.
  • Περιφερική νευροπάθεια.
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής λίμπιντο, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, ED, χαμηλά επίπεδα ορμονών σεξουαλικού τύπου.
  • Παραισθησία (αίσθημα μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια, τα άκρα).
  • Έκπτωση του νωτιαίου μυελού / μυελίνης.
  • Αυπνία.
  • Ακράτεια εντέρου / ούρων.
  • Κνησμώδες δέρμα. [9]

Σ Υ Ν Ο Ψ Η 
Η βιταμίνη Β-12 είναι μια εξαιρετικά σημαντική και ολοκληρωμένη βασική θρεπτική ουσία στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα τη νευρολογική υγεία και τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν παρουσιάζονται ανεπάρκειες σε άλλα θρεπτικά συστατικά, τα συμπτώματα ή οι ασθένειες μπορούν να αντιστραφούν. Η βιταμίνη Β-12 είναι τόσο σημαντική και σημαντική στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, που συχνά η βλάβη από την ανεπάρκεια είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη. Η καθημερινή συμπλήρωση εξασφαλίζει πρόσληψη βιταμίνης Β-12 που ξεπερνά τις ελάχιστες ημερήσιες ανάγκες που καθορίζονται από την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς φορείς υγείας.

Η εύρεση ενός ποιοτικού συμπληρώματος Β-12 μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους που ακολουθούν μια φυτική διατροφή, καθώς τα περισσότερα συμπληρώματα Β-12 προέρχονται από ζωικές πηγές. Αυτός είναι ο λόγος που σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα, μέσα από την ιστοσελίδα μας να έχετε την κορυφαία Β12 ΙΔΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΙΑ VEGAN, ένα εντελώς vegan μείγμα μεθυλκοβαλαμίνης και αδενοσυλκοβαλαμίνης, τις δύο πιο βιοδραστικές μορφές της βιταμίνης. Η συγκεκριμένη Β12 δεν είναι μόνο vegan, είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς GMΟ και Kosher, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από σχεδόν όλους.

Αναφορές (9)

  1. “Vitamin B12: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  2. “Vitamin B12 (Cobalamin) | University of Maryland Medical Center” 2013. 12 Feb. 2016
  3. National Institutes of Health. Vitamin B12. NIH Fact Sheet.
  4. “Vitamin B12 level: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  5. Mayo Clinic Medical Labs. Vitamin B12 Testing. Mayo Clinic Fact Sheet.
  6. Laufer EM, Hartman TJ, Baer DJ, et al. Effects of moderate alcohol consumption on folate and vitamin B(12) status in postmenopausal women. Eur J Clin Nutr. 2004 Nov;58*11): 1518-24.
  7. Black, Maureen M. “Effects of vitamin B12 and folate deficiency on brain development in children.” Food and nutrition bulletin 29.2 suppl1 (2008): S126-S131.
  8. “Anemia – B12 deficiency: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  9. Patrick J. Skerrett. Vitamin B12 Deficiency Can Be Sneaky, Harmful. Harvard Medical School.

† Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Οι πληροφορίες και οι δηλώσεις που γίνονται είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού σας.  Οι απόψεις και οι συμβουλές διατροφής που εκφράζονται από το VIVAMUS ΟΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ δεν προορίζονται να υποκαταστήσουν τη συμβατική ιατρική υπηρεσία. Εάν έχετε σοβαρή ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

—————————————————————————————————————————————

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/everything-need-know-vitamin-b12-deficiency/?trk_msg=Q9V3ICV5SIVKJ2A8BB9DPOCTN0&trk_contact=0TJNK958O4R42FFBAKE4P90RLC&trk_sid=F778EB1M4QA2LBFQF5G9NUKGOC&utm_source=Listrak&utm_medium=Email&utm_term=Learn+More&utm_campaign=WKLY_Content_Vegansafe_04132018_CustNeverPurch_B12&utm_content=WKLY_Content_Vegansafe_04132018_CustNeverPurch_B12

Vitamin B-12, also known as cobalamin, is an essential nutrient in the B-complex of the eight B water-soluble vitamins. This nutrient must be consumed through animal foods[1] (although supplementation may be more ideal) to ensure adequate intake. Vitamin B-12 is structurally the largest and most complex of all the vitamins that have been discovered, and a surge of research is coming to the forefront displaying its awesome power in human health.

Role of Vitamin B-12

Vitamin B-12 is integral to normal, healthy energy metabolism in all cells of the body, as well as amino acid and fatty acid metabolism. B-12 is also extremely important in a myriad of other vital physiological processes such as brain function, nervous system health, production of the myelin sheath (nerve insulation), red blood cell formation, bone marrow health, and DNA synthesis/regulation.

A unique nutrient, vitamin B-12 isn’t produced by plants, animals, or even fungi. Instead, this essential vitamin is produced only by certain bacteria. Human requirements for vitamin B-12, as set by the Daily Recommended Intake (DRI) are 2-3 micrograms/mcg (microgram is one millionth of one gram) per day,[2] upwards of 4-7 micrograms/mcg per day in lieu of recent research.

Unfortunately, research demonstrates that intrinsic factor only allows upwards of 1.5 mcg of B-12 absorption per feeding. Keep this in mind when planning your daily meals, and consider quality B-12 supplementation on a daily basis to ensure adequate intake. There is no upper limit on Vitamin B-12 and even extremely high doses of B-12 have been shown to be safe with virtually no side effects.

What Constitutes Deficiency?

Vitamin B-12 is obtained from food and supplements. In a healthy adult, the body can store up to 3 to 5 years worth of vitamin B-12 (a minuscule two to five milligrams in total), in large part because of the efficient use and recycling of B-12 by the liver. Over 50% of total body reserves are stored in the liver.[3] This is one of the main reasons why a B-12 deficiencydoesn’t show up until years after poor intake. Common blood testing ranges for vitamin B-12 is measured in ng/L (nanograms per liter of blood) and can be ordered by general physicians or online via specialty mail-order test companies. Vitamin B-12 blood range values include:[4]

180-914 ng/L Normal high/low range
450+ ng/L Healthy/Optimal
180-400 ng/L Conditionally low levels
150-180 ng/L Low levels where disease symptoms start

Be aware that in older adults levels between 200 and 500 pg /mL may also produce symptoms of vitamin B-12 deficiency.[4]

Blood testing for B-12 is a very important step everyone should consider doing to be certain that their levels are sufficient for optimal health as well as healthy brain/nervous system function. Though more medical doctors are becoming aware of B-12’s importance and are beginning to test their patients for this crucial vitamin, it’s not something that is widely practiced—yet. Depending on test results and possible symptoms, other simple follow-up blood tests which indirectly test for B-12 status may be suggested, including homocysteine and methylmalonic acid/MMA.[5]

Deficiency Stages

Researchers have discovered that B-12 deficiency generally occurs in four distinct stages:

Stage 1

Declining blood levels and cell stores.

Stage 2

Low cellular levels.

Stage 3

Functional B-12 imbalance characterized by increased blood level of homocysteine/MMA and a decreased rate of DNA synthesis.

Stage 4

Clinical signs/symptoms of B-12 deficiency like macrocytic anemia, peripheral neuropathy, and neurological disorders may present themselves. Some researchers suggest that diseases attributed to “old age,” such as cognitive decline, loss of mobility and balance, and memory loss, are sometimes synonymous with vitamin B-12 deficiency. In the case of neurological symptoms, cumulative damage due to long-standing deficiency may be irreversible. This impresses the importance of early diagnosis and ensuring adequate blood levels.

Causes of Vitamin B-12 Deficiency

Knowing some of the primary causes of B-12 deficiency can help inform us on how to best prevent or avoid deficiencies. A few are:

Inadequate Dietary Intake

Vitamin B-12 can only be consumed through animal foods and supplements. Children also are at high risk due to inadequate dietary consumption and lower bodily reserves, despite higher requirements per food calorie. Gastritis, stomach abnormalities/surgeries, or hereditary traits may be to blame for impaired absorption.

Absent or Low Stomach Hydrochloric Acid

Sufficient HCl is essential, independent of intrinsic factor secretion, for cleaving B-12 from carrier proteins in food. This is thought to be a major cause of deficiency in the elderly, who generally suffer from low stomach acid.

Other causes include:

  • Celiac disease leading to small intestine damage causing impaired absorption of vitamin B-12, which is principally absorbed in the ileum.
  • Bad bacteria overgrowth in the small intestine, which some research shows can cause malabsorption of B-12.
  • Diabetes medication Metformin may interfere with absorption of B-12.
  • Parasitic infection, such as Giardiasis, can cause leaching of the vitamin leading to deficiency.
  • Genetic factors such as deficiency in the MTHFR gene.
  • Excessive alcohol intake.[6]

Symptoms of Vitamin B-12 Deficiency

Knowing some of the common symptoms, mild and severe, of B-12 deficiency can help inform us on how to best prevent or avoid deficiencies. Since it can take years to manifest a clinical deficiency as measured by blood testing, it’s important to note that signs of deficiency can remain silent for some time as bodily B-12 levels are slowly depleted. A few are:

  • Pernicious anemia, specifically megaloblastic anemia, which is a second type of anemia that causes dysfunction of the bone marrow’s ability to manufacture red blood cells.
  • Neurological impairments such as depression, confusion, disorientation, schizophrenia, ADHD.[78]
  • Memory loss, Alzheimer’s, Parkinson’s, brain fog, cognitive decline, brain shrinkage.
  • Increased fatigue.
  • Peripheral neuropathy.
  • Sexual dysfunction including low libido, low sperm count, ED, low sex hormone levels.
  • Paresthesia (tingling sensation in hands, feet, limbs).
  • Spinal cord/myelin sheath degeneration.
  • Insomnia.
  • Bowel/urinary incontinence.
  • Itchy skin.[9]

One Final Thought

Vitamin B-12 is an incredibly important and integral essential nutrient in human health, especially neurological health and red blood cell formation. When deficiencies occur in other nutrients, symptoms or disease processes can be reversed with repletion. Vitamin B-12 is so vital and important in brain and nervous system function, that often the damage from deficiency is permanent and irreversible. Daily supplementation ensures vitamin B-12 intake that exceeds the minuscule daily requirements as set by the government and scientific health bodies.

Finding a quality B-12 supplement can prove especially challenging for those following a plant-based diet, as most B-12 supplements are actually derived from animal sources. That’s why you will soon be informed and able to get through our website, a completely vegan blend of blend of methylcobalamin and adenosylcobalamin, the two most bioactive forms of the vitamin. Not only vegan but also gluten-free, GMO-free, and Kosher, so that it can be safely used by almost everybody.

References (9)
  1. “Vitamin B12: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  2. “Vitamin B12 (Cobalamin) | University of Maryland Medical Center” 2013. 12 Feb. 2016
  3. National Institutes of Health. Vitamin B12. NIH Fact Sheet.
  4. “Vitamin B12 level: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  5. Mayo Clinic Medical Labs. Vitamin B12 Testing. Mayo Clinic Fact Sheet.
  6. Laufer EM, Hartman TJ, Baer DJ, et al. Effects of moderate alcohol consumption on folate and vitamin B(12) status in postmenopausal women. Eur J Clin Nutr. 2004 Nov;58*11): 1518-24.
  7. Black, Maureen M. “Effects of vitamin B12 and folate deficiency on brain development in children.” Food and nutrition bulletin 29.2 suppl1 (2008): S126-S131.
  8. “Anemia – B12 deficiency: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” 2006. 12 Feb. 2016
  9. Patrick J. Skerrett. Vitamin B12 Deficiency Can Be Sneaky, Harmful. Harvard Medical School.

†Results may vary. Information and statements made are for education purposes and are not intended to replace the advice of your doctor. Global Healing Center does not dispense medical advice, prescribe, or diagnose illness. The views and nutritional advice expressed by Global Healing Center are not intended to be a substitute for conventional medical service. If you have a severe medical condition or health concern, see your physician.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!