Αρχική Vivamus ΑΝΝΕΞΙΤΙΔΑ Η ΑΔΝΕΞΙΤΙΔΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΤΖΕΛ FOHERB/WHIEDA

ΑΝΝΕΞΙΤΙΔΑ Η ΑΔΝΕΞΙΤΙΔΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΤΖΕΛ FOHERB/WHIEDA

by NIKOLE

Η αδνεξίτιδα ή η σαλπιγγοωοφορίτιδα είναι μια παθολογική διαδικασία φλεγμονής, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις ωοθήκες όσο και τις σάλπιγγες (εξαρτήματα της μήτρας). Στην οξεία περίοδο, η ασθένεια αυτή χαρακτηρίζεται από πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, που είναι πιο έντονος στην πλευρά όπου η φλεγμονή είναι πιο έντονη, πυρετός, μέθη. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει παραβίαση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Στη χρόνια μορφή, τα κλινικά σημεία της νόσου είναι λιγότερο έντονα, αλλά είναι πιθανές περιοδικές υποτροπές. Αυτή η παθολογία οδηγεί στην ανάπτυξη συμφύσεων στα πυελικά όργανα και συμφύσεων στον αυλό των σαλπίγγων, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα έκτοπης εγκυμοσύνης, καθώς και τη στειρότητα. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της αδεξίτιδας παρουσιάζονται παρακάτω.

Τι είναι η αδεξίτιδα και τι την προκαλεί

Αν και έχουμε ήδη απορρίψει αυτό που ισοδυναμεί με μια ασθένεια όπως αυτή, θα σας πούμε ότι είναι μια φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Εμφανίζεται συνήθως μετά από μόλυνση του κόλπου και είναι ότι παράγεται από μια σειρά βακτηρίων. Όταν αυτά τα βακτήρια συνεχίζουν να εξαπλώνονται στο εσωτερικό μας, μονοπωλώντας τα διάφορα μέρη του αναπαραγωγικού συστήματος, εμφανίζεται η αδεξίτιδα. Τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για το ταξίδι μέσα από τις σάλπιγγες, καθώς και όλες τις περιοχές της μήτρας, φτάνοντας επίσης στις ωοθήκες. Ό,τι όλα μένουν κάτω από τον τομέα της μόλυνσης.

Πάντα μιλάμε για τα βακτήρια που είναι η κύρια αιτία αυτής της ασθένειας. Επισης, δεν είναι απλά βακτήρια αλλά λοιμώξεις που δίνονται λόγω γονόρροιας, χλαμυδίων ή άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η μετάδοση λοιπόν είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες έναρξης της αδεξίτιδας.

Περιγραφή της παθολογίας

Αννεξίτιδα ονομάζεται μία-ή αμφοτερόπλευρη φλεγμονή των ωοθηκών και των σωλήνων, που είναι τα προσαρτήματα της μήτρας. Στον γενικό κατάλογο των διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού μηχανισμού, αυτή η παθολογία καταλαμβάνει μία από τις κύριες θέσεις. Η φλεγμονή αυτών των οργάνων μπορεί να προκληθεί από παθογόνα όπως στρεπτόκοκκοι, γονόκοκκοι, εντερόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι, μύκητες, μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ιοί, χλαμύδια, εσχερχία κ.λπ. Οι μικροβιακές συσχετίσεις, για παράδειγμα, E. coli, γίνονται πολύ συχνή αιτία συμπτωμάτων αδνεξίτιδα. Κατά κανόνα, τα παθογόνα αυτής της διαδικασίας είναι ανθεκτικά σε πολλά σύγχρονα αντιβιοτικά.

Ο βάκιλος της φυματίωσης και ο γονόκοκκος προκαλούν συχνότερα αμφοτερόπλευρη φλεγμονή των εξαρτημάτων και το E. coli και οι σταφυλόκοκκοι προκαλούν μονόπλευρη φλεγμονή. Προϋποθέσεις για την εμφάνιση φλεγμονής των εξαρτημάτων ή την υποτροπή της είναι η υποθερμία, η κακή υγιεινή, η μόλυνση από σεξουαλικές λοιμώξεις, το συχνό στρες, η εξασθενημένη ανοσία, η ασωτία.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Πώς αντιμετωπίζεται η αδεξίτιδα στις γυναίκες; Θα δώσουμε απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις στο άρθρο.

Μηχανισμός εξέλιξης της νόσου

Η ανάπτυξη της παθολογικής διαδικασίας ξεκινά, κατά κανόνα, με την εισαγωγή ενός μολυσματικού παράγοντα στη βλεννογόνο μεμβράνη των σαλπίγγων με τη σταδιακή εμπλοκή των ορωδών και μυϊκών στοιβάδων. Περαιτέρω, η φλεγμονή αρχίζει να εξαπλώνεται στους περιβάλλοντες ιστούς – το επιφανειακό επιθήλιο της ωοθήκης και της πυελικής περιοχής. Μετά την ωοθυλακιορρηξία, η λοίμωξη επηρεάζει το θυλάκιο και ξεκινά την ανάπτυξή του στην ωοθήκη. Με τόσοπαθολογίες, η ωοθήκη και η σάλπιγγα συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα ενιαίο φλεγμονώδες συγκρότημα και στη συνέχεια ένα σωληνάριο-ωοθηκικό απόστημα. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ασθένειας είναι η ανάπτυξη συμφύσεων που εμποδίζουν τη βατότητα των σαλπίγγων. Η θεραπεία των συμπτωμάτων της αδεξίτιδας με αντιβιοτικά θα συζητηθεί αργότερα.

Η μόλυνση, η οποία είναι η αιτία της φλεγμονώδους διαδικασίας στην αδεξίτιδα, εισέρχεται στις σάλπιγγες με διάφορους τρόπους:

  1. Αιματογενές (με αίμα).
  2. Λεμφογόνο (με λέμφο).
  3. Φθίνουσα (από το τυφλό έντερο ή το σιγμοειδές κόλον μέσω του περιτόναιου).
  4. Αύξηση (από τον κόλπο, μέσω του αυχενικού σωλήνα, στη μήτρα και από εκεί – στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες).

Τα αίτια των συμπτωμάτων της αδεξίτιδας στις γυναίκες ενδιαφέρουν πολλούς.

Η αιματογενής οδός μόλυνσης των προσαρτημάτων της μήτρας με αδεξίτιδα παρατηρείται σε περιπτώσεις φυματιωδών βλαβών των γεννητικών οργάνων, λεμφογενών και κατιόντων – σε παθήσεις του ορθού, καθώς και της σκωληκοειδούς απόφυσης στο τυφλό έντερο. Για το E. coli, τον στρεπτόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο, με την είσοδο στις σάλπιγγες, χρησιμοποιούνται ανατομικοί σωλήνες – ο κόλπος και ο αυχενικός σωλήνας. Τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος μπορούν να διεισδύσουν μέσω ανέπαφων ιστών. Συχνά υπάρχει μόλυνση στα εξαρτήματα ταυτόχρονα με διάφορους τρόπους. Η πορεία της νόσου μπορεί να είναι χρόνια, οξεία και υποξεία.

Πριν μιλήσετε για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αδεξίτιδας στις γυναίκες, εξετάστε τις κύριες μεθόδους διάγνωσης.

Διάγνωση παθολογίας

Ο κύριος λόγος για τη διάγνωση σε αυτήν την παθολογίαείναι δεδομένα ιστορικού, για παράδειγμα, παρουσία ή απουσία ενδομήτριας συσκευής, αποβολή, διαγνωστική υστεροσκόπηση, δύσκολος τοκετός, καθώς και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φλεγμονή των εξαρτημάτων. Τα παράπονα των ασθενών και τα αποτελέσματα της έρευνας λαμβάνονται επίσης υπόψη. Σε μια γυναικολογική εξέταση με αυτή την παθολογία, προσδιορίζεται επώδυνη αύξηση της μήτρας και των εξαρτημάτων της. Για τον προσδιορισμό του τύπου του αιτιολογικού παράγοντα της αδεξίτιδας, μελέτες όπως βακτηριολογική καλλιέργεια και επιχρίσματα από την ουρήθρα για την παρουσία σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, επιχρίσματα από τον κόλπο και τον τράχηλο.

Ο υπέρηχος με αδεξίτιδα σάς επιτρέπει να προσδιορίσετε άλλες φλεγμονώδεις διεργασίες που συμβαίνουν στα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος – υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται ως διαγνωστική μέθοδος για τον εντοπισμό πυωδών σχηματισμών και την εξέταση των σαλπίγγων σε συνδυασμό με ενδοκοιλιακές θεραπευτικές διαδικασίες για τη φλεγμονή.

Για να διαπιστωθεί ποια είναι η βατότητα των σωλήνων, καθώς και τα αίτια των συμπτωμάτων της αδεξίτιδας στις γυναίκες και η σοβαρότητα των παθολογικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτές, σε χρόνιες μορφές, η μέθοδος της «υστεροσαλπιγγογραφίας» είναι χρησιμοποιείται – μια εξέταση ακτίνων Χ με την εισαγωγή ενός ειδικού παράγοντα αντίθεσης στο αίμα. Με τις αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, πραγματοποιούνται διάφορες λειτουργικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της εργασίας των ωοθηκών: δείκτες θερμοκρασίας του ορθού, τάση της τραχηλικής βλέννας.

Λάβετε υπόψη τα συμπτώματα της οξείας αδεξίτιδας.

Αιχμηρό σχήμα

Αυτή η ασθένεια σε οξεία μορφή προχωρά με συγκεκριμένη κλινική εικόνα. Η κατάσταση του ασθενούς συνοδεύεται από έντονους, έντονους πόνους στο κάτω μέρος της κοιλιάς, οι οποίοι μπορεί να ακτινοβολούν στον πρωκτό και στη μέση. Συνήθως είναι πιο έντονες όσον αφορά τη φλεγμονή. Η θερμοκρασία αυξάνεται, συνοδεύεται από ρίγη, βλεννώδεις ή πυώδεις εκκρίσεις, αδυναμία, δυσουρικές διαταραχές, μετεωρισμός. Κατά την ψηλάφηση, υπάρχουν σημεία περιτοναϊκού ερεθισμού. Στο αίμα παρατηρείται λευκοκυττάρωση και αύξηση του ESR. Τα συμπτώματα της αδεξίτιδας είναι αρκετά δυσάρεστα.

Συχνά παρατηρείται ανάπτυξη αμφοτερόπλευρης φλεγμονής των εξαρτημάτων, η οποία συνδυάζεται με φλεγμονή του σώματος της μήτρας. Μια ασθένεια αυτής της φύσης μπορεί να συνοδεύεται από φαινόμενα όπως η αλγομηνόρροια και η μηνορραγία. Με αύξηση του φλεγμονώδους – σαλπιγγοωοθηκικού αποστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ρήξης του σωλήνα με την είσοδο πυώδους περιεχομένου στην περιτοναϊκή κοιλότητα, γεγονός που συνεπάγεται την ανάπτυξη πυελοπεριτονίτιδας. Με σοβαρή δηλητηρίαση στην οξεία φάση της αδεξίτιδας, συχνά εμφανίζονται διαταραχές του αγγειακού συστήματος.

Τα σοβαρά συμπτώματα της αδεξίτιδας σε μη επιπλεγμένες μορφές μπορεί να επιμείνουν για μια εβδομάδα ή λίγο περισσότερο, στη συνέχεια το σύνδρομο πόνου εξασθενεί σταδιακά, το αίμα ομαλοποιείται, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας φλεγμονώδους διαδικασίας στην περιοχή των εξαρτημάτων μπορεί να είναι μια πλήρη κλινική ανάρρωση, υπό την προϋπόθεση έγκαιρης θεραπείας ή η μετάβαση της διαδικασίας σε χρόνιο στάδιο με μακρά πορεία.

Στάδιαοξεία μορφή αδεξίτιδας

Με την ανάπτυξη αυτής της μορφής της παθολογικής διαδικασίας, σημειώνονται τέσσερα στάδια:

  1. Οξεία ενδομητρίτιδα και σαλπιγγίτιδα χωρίς συμπτώματα πυελικού περιτοναϊκού ερεθισμού.
  2. Οξεία ενδομητρίτιδα και σαλπιγγίτιδα με συμπτώματα ερεθισμού του περιτοναίου της πυέλου.
  3. Οξεία αδεξίτιδα, η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό φλεγμονώδους συσσωματώματος και αποστήματος.
  4. Ρήξη αποστήματος.

Η πορεία της νόσου συνήθως περνά από δύο φάσεις:

  1. Τοξικό όταν κυριαρχεί η αερόβια χλωρίδα και συμπτώματα μέθης.
  2. Σηπτικό, όταν ενώνεται η αναερόβια χλωρίδα, εντείνονται τα συμπτώματα της αδεξίτιδας και ξεκινά η διαδικασία ανάπτυξης επιπλοκών. Σε αυτή τη φάση της αδεξίτιδας, σχηματίζεται ένας πυώδης σαλπιγγώδης σχηματισμός με την απειλή της διάτρησής του.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, τα συμπτώματα και η θεραπεία της αδεξίτιδας συνδέονται στενά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ (ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΟΛΠΙΚΩΝ/ΜΗΤΡΑΣ) ANTIBAKTHΡΙΑΚΟ/ ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΣΙΑΚΟ ΤΖΕΛ FOHERB/WHIEDA VIVAMUS

Πηγή: https://el.medicinehelpful.com/17294229-adnexitis-symptoms-treatment-and-causes-of-the-disease-in-women

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

Facebook Vivamus 

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!