Ακόμη και όταν πήρα δυνατό πολυμίξερ, πάλι είχα θέματα και δεν είχα την υφή που επιθυμούσα. Μετά λοιπόν από πολλές δοκιμές, παραλλαγές και μεθόδους, κατέληξα σε αυτή την μέθοδο. Γίνεται πανεύκολα, το μίξερ δεν ζορίζεται καθόλου γιατί χτυπάμε τα φουντούκια μαζί με το λάδι, οπότε το μείγμα είναι από την αρχή αραιό και η υφή της είναι μαλακιά και ρευστή όπως η μερέντα.Υλικά:
2 κούπες ωμά φουντούκια
1/2 κούπα κακάο
2 κούπες ζάχαρη άχνη (εγώ βάζω καστανή ζάχαρη και την χτυπάω στον μύλο ή μίξερ να γίνει άχνη)
1 κγ απόσταγμα βανίλιας ή 1 βανίλια
1/8 κγ αλάτι
1/2 κούπα ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Ψήνουμε τα φουντούκια στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά για να καβουρντιστούν, να ξεκολλήσει η φλούδα τους και να βγάλουν τα έλαια τους. Όταν κρυώσουν τα τρίβουμε καλά για να φύγει η φλούδα τους ή τα βάζουμε σε ένα τάπερ με καπάκι και το ανακινούμε πάνω κάτω με δύναμη. Έτσι θα ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Αν σε κάποια δεν φεύγει η φλούδα ούτε με το τρίψιμο δεν πειράζει, τα αφήνουμε έτσι.
Βάζουμε τα φουντούκια μαζί με το ηλιέλαιο σε ένα μεγάλο μίξερ (αν δεν έχετε μεγάλο, βάζετε μισή μισή δόση σε μικρό) ή σε μπλέντερ και τα χτυπάμε αρκετή ώρα (περίπου 5′ ανάλογα το μίξερ) μέχρι να γίνουν ένα αρκετά αραιό μείγμα σχεδόν σαν νερό. Όσο πιο αραιό είναι τόσο πιο ρευστή θα γίνει η νουτέλα μας. Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μια ωραία μαλακιά πραλίνα. Αν την θέλουμε πιο ρευστή, μπορούμε να προσθέσουμε ενώ χτυπάμε με το μίξερ ακόμη λίγο ηλιέλαιο.
Βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι κι αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Η πραλίνα θα πετάει λάδι στην επιφάνεια γιαυτό πριν σερβίρουμε την ανακατεύουμε μέσα στο βάζο με ένα μαχαίρι. Άν την έχουμε στο ψυγείο δεν θα πετάει το λάδι αλλά θα είναι πιο σφιχτή.