Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη η χορήγηση προβιοτικών και όχι αδίκως, καθώς αυτά είναι ένας άμεσος, αποτελεσματικός και πάνω από όλα ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Προβιοτικά, τα Φιλικά μας Βακτήρια
Προβιοτικά, ένας όρος με ελληνικές ρίζες που σημαίνει «υπέρ της ζωής, για τη ζωή».
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν τον ανθρωπινό οργανισμό.
Μεταξύ των πιο γνωστών προβιοτικών είναι τα γαλακτικά βακτήρια (Lactobacillus sp) και τα μπιφιδοβακτήρια (Bifidobacterium sp).
Τα προβιοτικά δεν είναι κάτι ξένο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό μας σύστημα.
Στο έντερό μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια, τα οποία συγκροτούν τη λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου.
Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών μικροοργανισμών στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και γενικότερα του οργανισμού, καθώς στο έντερο λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.
Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης ή άλλων φαρμάκων κ.α.
Η επαναφορά της σε κατάσταση ισορροπίας είναι απαραίτητη για να λειτουργεί καλά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση.
Η επαναφορά αυτή και η διατήρηση της ισορροπίας της μπορούν να επιτευχθούν με τη λήψη των κατάλληλων προβιοτικών.
Συμπτώματα που αναφέρουν οι πελάτες;
«Υποφέρω από διάρροιες».
«Έχω δυσκοιλιότητα».
«Έχω σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) και υποφέρω».
«Είμαι φουσκωμένος/η συνέχεια».
«Έχω πολλά αέρια & πόνο στο έντερο».
«Όταν αγχώνομαι ή στεναχωριέμαι με «χτυπάει» στο έντερο».
«Πρόκειται να ταξιδέψω σύντομα και φοβάμαι τις εντερικές διαταραχές».
«Κάποιες τροφές με ενοχλούν, μου προκαλούν αέρια και νιώθω ότι δεν μπορώ να τις χωνέψω».
Τι Ρωτάμεε;
«Πόσο καιρό υποφέρετε από διάρροια ή δυσκοιλιότητα;»
«Έχετε άλλα συμπτώματα;»
«Έχετε πάρει πρόσφατα αντιβίωση;»
«Έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή σας;»
«Έχετε στρες αυτή την περίοδο;»
«Έχετε χρησιμοποιήσει πρόσφατα κάποιο σκεύασμα για τον ίδιο λόγο;»
«Έχετε χρησιμοποιήσει καθαρτικά;»
«Κάνετε χρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων, π.χ. ψυχοφαρμάκων;»
Τι Μπορούμε να Προτείνουμε;
Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία και την ομαλή λειτουργία του εντέρου κάποια από αυτά έχουν μελετηθεί περισσότερο και δρουν καλύτερα σε κάποια συμπτώματα ή παθήσεις.
Για τον παραπάνω λόγο, καλό θα ήταν το συμπλήρωμα προβιοτικών που θα προταθεί να επιλέγεται βάση του περιστατικού και να περιέχει τα προβιοτικά εκείνα που παρουσιάζουν ειδική δράση σε αυτό.
Για τη Δυσκοιλιότητα
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ένας στους πέντε Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί για κάποιους ένα μόνιμο πρόβλημα και σε άλλους να είναι περιστασιακή.
Δεδομένου ότι αυτή συνήθως οφείλεται στη διαταραχή της εντερικής χλωρίδας, η χορήγηση ενός προβιοτικού μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και στη μείωση της δυσκοιλιότητας.
Τα προβιοτικά στελέχη που έχουν μελετηθεί για τη συγκεκριμένη δράση είναι αρκετά.
Μεταξύ αυτών είναι και πολλά γαλακτικά βακτήρια όπως τα L.acidophilus, L.casei και L.rhamnosus.
Η Συμβουλή μας
Προτιμήστε προβιοτικά και όχι καθαρτικά για τη δυσκοιλιότητα.
Τα καθαρτικά προκαλούν συσπάσεις στο έντερο και αν χρησιμοποιηθούν αλόγιστα προκαλούν εθισμό, με αποτέλεσμα το έντερο να «τεμπελιάζει», να μην κάνει μόνο του σύσπαση και να περιμένει πάλι να το «προκαλέσουμε» με κάποιο καθαρτικό.
Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν συσπάσεις και εθισμό, αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά μόνο του.
Για το Ευερέθιστο Έντερο και τα Φουσκώματα
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ή σπαστική κολίτιδα) ταλαιπωρεί έναν στους οκτώ Έλληνες.
Χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι τα φουσκώματα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά και συχνά η εναλλαγή δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
Τα άτομα που πάσχουν επηρεάζονται πολύ από το άγχος, την ψυχολογία τους και τη διατροφή τους.
Τα προβιοτικά μπορούν και σ’ αυτή την περίπτωση να βοηθήσουν.
Για τη Διάρροια
Στην περίπτωση μιας σχετικά ήπιας διάρροιας ή μιας διάρροιας που οφείλεται σε γνωστό αίτιο (π.χ. λήψη αντιβίωσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω), η χορήγηση ενός προβιοτικού μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.
Σε περιπτώσεις όμως οξείας ή επίμονης διάρροιας, η κατάσταση μπορεί να είναι πιο πολύπλοκη.
Αυτά είναι περιστατικά στα οποία υπάρχουν και άλλα συμπτώματα εκτός της διάρροιας, όπως πυρετός, εμετός, ξαφνική απώλεια βάρους, αίμα κ.α. ή αν πρόκειται για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως βρέφη κάτω του 1 έτους, ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με συγκεκριμένες παθολογίες.
Για τους Ταξιδιώτες
Όταν κάποιος ταξιδεύει, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου του, με τη λεγόμενη «διάρροια των ταξιδιωτών» να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες.
Οι διαταραχές αυτές μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στις συνήθειές του, στη διατροφή του και αλλού.
Ως προληπτικό μέτρο θα μπορούσαμε να προτείνουμε την έναρξη της λήψης προβιοτικών μία ημέρα έως μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι, για την προετοιμασία της εντερικής χλωρίδας για τις επερχόμενες διατροφικές αλλαγές και την αποφυγή των μικροενοχλήσεων.
Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο VIVAMUS για τα προβιοτικά Επίσης μπορείτε να δείτε τα προϊόντα FLAVON διατροφικά συμπληρώματα από βιολογικά φρούτα και λαχανικά εδώ
Προσοχή
Τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό.
Γράφει η Ιωάννα Αντωνιάδου, Βιολόγος BSc, MSc
Πηγή: http://www.pharmamanage.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/1100-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AD%CF%82#inline-auto151