Γη διατομών ή διατομική Γη: Υπόλευκος ιζηματογενής βράχος που έχει κοκκοποιηθεί σε μια σκόνη που μοιάζει με σκόνη παρόμοια με την σκόνη τάλκης. Απορρέει από απολιθωμένα υπολείμματα κάτι που ονομάζεται διάτομα, τα οποία αποτελούν ένα είδος προϊστορικού σκληρού κελύφους, μονοκύτταροι οργανισμοί παρόμοιοι με άλγη. Αυτές οι διατομές βασίζονται σε ωκεανούς και, κατά τη διάρκεια των 50 εκατομμυρίων ετών, καταλήγουν να είναι ενσωματωμένες στη γήινη φλούδα. Το απολιθωμένο σχήμα των διατόμων χαρακτηρίζεται μοναδικά από τη συμμετρική δομή ή τη δομή των δίδυμων κελυφών των διατόμων. Ο διάτομος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1837 στη Βόρεια Γερμανία και άρχισαν να σχεδιάζονται πολλές ενδιαφέρουσες εφαρμογές για το προϊόν. Ο Alfred Nobel, η έμπνευση για το βραβείο Νόμπελ, χρησιμοποίησε τις χημικές ιδιότητες της γης διατόμων για να εφεύρει δυναμίτη.
Βασικά στοιχεία
Οι αποθέσεις (κοιτάσματα) του διατομίτη εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συνήθως σε λίμνες και θαλάσσιες περιοχές. Υπάρχουν γενικά πέντε κοινές ποικιλίες διατομίτη που προέρχονται από τον κόσμο: Τριπολίτης (από Τρίπολη, Λιβύη), Bann (από την κοιλάδα Lower Bann, Ιρλανδία), Moller (από τη Δανία), λίμνες γλυκού νερού, και αλμυρό νερό.
Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε γεωγραφικά διαφορετική απόθεση της γης διατόμων έχει διαφορετικό σχήμα και δομή λόγω των ποικίλων ποσοτήτων και τύπων άλλων ορυκτών και αργίλων στη γύρω γήινη σύνθεση. Η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Υπάρχουν ακόμα και διαφορετικά είδη γης διατόμων που καθορίζονται επίσης από την ηλικία και το ιστορικό περιβάλλον των διατόμων.
Τι είναι η Διατομή της Γης;
Δύο μορφές διατομίτη χρησιμοποιούνται σήμερα: τρόφιμα (μη θερμαινόμενα / μη μετατραπέντα) και βιομηχανικής ποιότητας (θερμαινόμενα). Η γη διατομών σε τρόφιμα ξηραίνεται με φυσικό τρόπο (ονομάζεται “μη επεξεργασμένη”) και έχει διαφορετικές ιδιότητες και δομή από τη βιομηχανική διατομίτη. Η θέρμανση της γης διατόμων για βιομηχανική χρήση μεταβάλλει τη δομή από άμορφα (μη δομημένα, ελεύθερα ρέοντα) χαρακτηριστικά σε κρυσταλλοποιημένη δομημένη μορφή (πυρωμένη).
Η συντριπτική πλειοψηφία της γης διατόμων χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως:
- Εντομοκτόνο και εμπορικό παρασιτοκτόνο
- Μέσο φιλτραρίσματος σε συστήματα νερού, πισίνες και τρόφιμα
- Ήπια λειαντική χρήση σε προϊόντα υγιεινής όπως οδοντόκρεμα και πλύσεις προσώπου
- Απορροφητική χρήση όπως σε τοξικές διαρροές υγρών, απορρίμματα γάτας και αέριο αιθυλενίου
- Συντηρητικό
- Χρήση σε επεξεργασία και καθαρισμό DNA
- Υδροπονικό μέσο καλλιέργειας κήπων
- Παράγων κατά της συσσωμάτωσης σε αποθήκες σιτηρών και απεντόμωση σε ζώα
Αν και η πλειονότητα των διατομικώνν εφαρμογών είναι βιομηχανικής εμβέλειας, μια αυξανόμενη περιοχή ενδιαφέροντος για τη χρήση της έγκειται σε ανθρώπινες και ζωικές εφαρμογές, ιδιαίτερα για το συναρπαστικό όφελος της ως ασφαλούς και αποτελεσματικού αντιπαρασιτικού. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η διατομή τροφίμων, η οποία είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε πυρίτιο, μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία των σκελετών και στο μεταβολισμό.
Μέχρι το ένα τρίτο της φυσικής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του πυριτίου καθίσταται βιοδιαθέσιμο για το θρεπτικό ιχνοστοιχείο μεταλλικού πυριτίου, μεταξύ άλλων ιχνοστοιχείων όπως το βόριο, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Επιπλέον, ο διατομίτης περιέχει πλούσια περιεκτικότητα σε ανόργανο ηλεκτρολύτη που αποτελείται από έως 19% ασβέστιο, 5% νάτριο και 3% μαγνήσιο, ανάλογα με τις μεταβλητές κατάθεσης.
Θα το βρείτε ως συστατικό στο προΪόν μας PARATREX ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ. Για να το προμηθευτείτε πατήστε https://www.thefinchleyclinic.gr/shop/products.php?pse=paratrex. Για πληροφορίες μπορείτε να δείτε σχετικά μας άρθρα ή επιλέγοντας https://vivamus.gr/?s=paratrex&id=24551.