Αρχική VivamusΣυμβουλες Φυσικη Υγιεινη Βασικες Αρχες

Φυσικη Υγιεινη Βασικες Αρχες

by NIKOLE

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η Φυσική Υγιεινή είναι μια φιλοσοφία της ασθένειας και της θεραπείας της. Δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε σαν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης υπομονετικής έρευνας της φύσης και των αιτίων της ασθένειας, από πρωτοπόρους που δεν ήταν ικανοποιημένοι από τις μεθόδους της ορθόδοξης ιατρικής. Συνειδητοποιεί ότι η ασθένεια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι υποτίθεται πως είναι σύμφωνα με την ορθόδοξη ιατρική διδασκαλία, και καταφεύγει στα πιο απλά και φυσικά μέτρα για να φέρει αποτελέσματα.

Στηρίζεται στην αντίληψη ότι η ασθένεια είναι κάτι που παρουσιάζεται στον οργανισμό σαν αποκλειστικό αποτέλεσμα των προσπαθειών του σώματος να απαλλαγεί από τα εμπόδια που παρακωλύουν τη σωστή λειτουργία του, και τα οποία προέρχονται κυρίως από παράγοντες που ενεργούν μέσα στο σώμα του συγκεκριμένου ατόμου, και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η ορθόδοξη Ιατρική. Έτσι αντί να θεωρείται η ασθένεια κάτι επιβλαβές για τον οργανισμό, που πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως πιστεύει ο πολύς κόσμος, αναγνωρίζεται πως στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι προσπάθειες του σώματος -μολονότι είναι τυφλές και ασυνείδητες- νά αυτοκαθαριστεί και να αυτοθεραπευτεί. Επομένως, η ασθένεια θεωρείται κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη ζωή και τις συνήθειες του συγκεκριμένου ατόμου- σαν άμεσο αποτέλεσμα των τρόπων και συνηθειών της ζωής που κάνει, και όχι σαν κάτι χωριστό ή ξένο προς αυτά.

Επιπλέον, η δύναμη να θεραπευτεί η αρρώστια θεωρείται ότι υπάρχει πάντοτε και μόνο μέσα στο σώμα του ίδιου του ασθενή και θα εκδηλωθεί σαν αποτέλεσμα μιας φυσιοθεραπευτικής αγωγής και καθοδήγησης.

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, η φιλοσοφία της Φυσικής Υγιεινής αποδέχεται πλήρως ότι η ορθόδοξη ιατρική θεραπευτική αγωγή, με τα φάρμακά της και τις χειρουργικές της επεμβάσεις, όχι μόνο δεν μπορεί να θεραπεύσει την αρρώστια, αλλά καταφέρνει απλώς να μετατρέπει τις απλές αρρώστιες σε σοβαρές.

τρεις βασικές αρχές της Φυσικής Υγιεινής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα απλής θεωρίας για τη φύση και τη θεραπευτική αγωγή της ασθένειας,αλλά επίσης πορίσματα και συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές μετά από αποτελεσματική φυσιοθεραπευτική αγωγή ενός αιώνα σχεδόν, στη Γερμανία, στην Αμερική και στην Αγγλία. Ο τρόπος αυτός θεραπείας δοκιμάστηκε και δικαιώθηκε επανειλημμένα από τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

(1) Η πρώτη και πιο βασική αρχή της Φυσικής Υγιεινής είναι ότι όλες οι μορφές ασθένειας οφείλονται στην ίδια αιτία, δηλαδή στη συσσώρευση άχρηστων υλικών και σωματικών απορριμμάτων μέσα στον οργανισμό, που συγκεντρώθηκαν στο σώμα του συγκεκριμένου ατόμου σαν αποτέλεσμα πολύχρονων λανθασμένων συνηθειών. Οι σημαντικότερες απ’ αυτές είναι η λανθασμένη διατροφή, η ακατάλληλη φροντίδα του σώματος και οι συνήθειες που τείνουν να προκαλούν εξασθένιση και νευρική εξάντληση, όπως η στενοχώρια, η υπερκόπωση, οι διάφορες υπερβολές, οι καταχρήσεις κλπ.

Απ’ αυτή την πρώτη αρχή της Φυσικής Υγιεινής συνάγεται ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί είναι η χρήση μεθόδων που θα επιτρέψουν στον οργανισμό να αποβάλει αυτές τις τοξικές συγκεντρώσεις που παρεμποδίζουν καθημερινά τους τροχούς της ανθρώπινης μηχανής. Και προς αυτό τον αποκλειστικό σκοπό κατευθύνεται όλη η φυσική θεραπευτική αγωγή. (Πρέπει να επισημάνουμε, για την καθοδήγηση του αναγνώστη ότι στη διάρκεια των ζωτικών διεργασιών που διεξάγονται συνεχώς στο σώμα μας, σχηματίζονται πάντοτε απόβλητα. Στο υγιές άτομο απομακρύνονται αμέσως από τον οργανισμό με τη βοήθεια των οργάνων αποβολής, που είναι τα νεφρά, τα έντερα, οι πνεύμονες και το δέρμα. Όπως συμβαίνει όμως με τους περισσότερους ανθρώπους, αν τα απόβλητα συσσωρευθούν με ρυθμό μεγαλύτερο από ότι μπορούν να αποβάλλουν αυτά τα όργανα τότε αρχίζει η δαδικασία απόφραξης, που είναι και η βασική αιτία όλης της μελλοντικής διαταραχής της υγείας).

(2) Η δεύτερη αρχή της Φυσικής Υγιεινής είναι ότι το σώμα προσπαθεί πάντοτε να πετύχει το καλύτερο δυνατό για το άτομο, άσχετα με τη μεταχείριση που δέχεται. Όλες οι οξείες ασθένειες – όπως οι πυρετοί (οστρακιά, ιλαρά, διφθερίτιδα, τυφοειδής πυρετός κλπ.), τα κρυολογήματα, οι διάρροιες, τα διάφορα εξανθήματα του δέρματος, οι φλεγμονές κλπ. – δεν είναι τίποτε περισσότερο από απόπειρες του σώματος να αποβάλει τις συγκεντρώσεις άχρηστων ουσιών (μερικές από αυτές είναι κληρονομικές) που παρεμποδίζουν τη σωστή του λειτουργία. Όλες οι χρόνιες ασθένειες – όπως η βαλβιδική πάθηση της καρδιάς, ο διαβήτης, η πάθηση των νεφρών, οι ρευματισμοί, η βρογχίτιδα κλπ. – είναι πράγματι αποτελέσματα της συνεχούς καταστολής αυτών των ασθενειών οξείας μορφής (ή προσπαθειών για τον καθαρισμό του σώματος) με τις ορθόδοξες ιατρικές μεθόδους. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χορήγηση δηλητηριωδών φαρμάκων, εμβόλια, ναρκωτικά, εξαγωγή αδένων και ακτινοθεραπεία, καθώς και την αφαίρεση των προσβλημένων μερών με χειρουργικές επεμβάσεις. Από την άποψη τη Φυσικής Υγιεινής, επομένως, όταν ο γιατρός “θεραπεύει” έναν ασθενή από μια οξεία ασθένεια με τη χορήγηση φαρμάκων, ορών, αντιτοξινών κλπ., ή με το “νυστέρι” κατά την επέμβαση, αυτό που κάνει πραγματικά είναι να εξαναγκάζει τις τοξίνες (απόβλητα) που προσπαθεί να αποβάλει το σώμα να κινηθούν προς τα πίσω, μέσα στον οργανισμό. Και είναι η συγκέντρωση αυτών των τοξινών (μαζί με τα φάρμακα που χορηγεί ο γιατρός) στα ζωτικά όργανα και σε άλλες δομές, που αποτελεί τη βάση μελλοντικών χρόνιων ασθενειών. Προφανώς, η μορφή που θα πάρει η χρόνια ασθένεια σε οποιοδήποτε άτομο – είτε είναι ρευματισμοί, είτε νόσος του Μπράιτ, άσθμα, διαβήτης κλπ. – θα εξαρτηθεί από τη σωματική του ιδιοσύσταση και τις κληρονομικές τάσεις του- αλλά τό κύριο γεγονός που πρέπει να παρατηρηθεί είναι ότι, σύμφωνα με τη Φυσική Υγιεινή, κάθε χρόνια ασθένεια προέρχεται, πρώτα απ’ όλα από την καταστολή των ασθενειών οξείας μορφής με λανθασμένες μεθόδους θεραπευτικής αγωγής.

(3) Η τρίτη αρχή της Φυσικής Υγιεινής είναι ότι το σώμα έχει μέσα του τη δύναμη να επιστρέφει σ’ εκείνη τη κατάσταση φυσιολογικής ευεξίας που είναι γνωστή ως υγεία, με τον όρο ότι χρησιμοποιούνται οι σωστές μέθοδοι που θα του επιτρέψουν να κάνει κάτι τέτοιο. Η δύναμη δηλαδή που θεραπεύει την ασθένεια δεν βρίσκεται στα χέρια του γιατρού ή του ειδικού, αλλά μέσα στο ίδιο το σώμα. Μέσα στο σώμα θα βρεθεί η πηγή εκείνης της θεραπευτικής δύναμης που η Φύση είναι πάντοτε έτοιμη να χαρίσει σ’ εκείνους που είναι πρόθυμοι να δεχτούν τους νόμους της και να ζήσουν σύμφωνα με αυτούς. Μόνο όταν οι άνθρωποι αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει τίποτε μαγικό στο “νυστέρι του χειρούργου” ή στα φάρμακα (είτε είναι ιδιοσκευάσματα είτε άλλα) και είναι πρόθυμοι να δεχτούν την αλήθεια της παραπάνω δήλωσης – που στην κυριολεξία της είναι ότι: “ο μόνος που μπορεί να τους θεραπεύσει είναι ο εαυτός τους”, θα μπορέσουμε να ελπίσουμε ότι θα δούμε κάποια μείωση του φοβερού, και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ασθενειών που υπάρχουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της εποχής μας.

Οι μέθοδοι της Φυσικής Υγιεινής

Η Φυσική Υγιεινή στηρίζεται σ’ αυτές τις τρεις αρχές που αναφέραμε πιο πάνω. Με την χρησιμοποίηση μεθόδων που βοηθούν το σώμα στις προσπάθειές του να επιστρέψει στη φυσιολογική κατάστασή του, (αντί να το εμποδίζουν ή να το σαμποτάρουν), κατόρθωσαν οι Φυσιοθεραπευτές, στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου, να πετύχουν σήμερα καταπληκτικά αποτελέσματα. Όλες αυτές οι μέθοδοι κατευθύνονται προς ένα σκοπό, δηλαδή στον καθαρισμό και στην αναζωογόνηση του σωματικού μηχανισμού ώστε να δώσουν στη θεραπευτική δύναμη – που βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στο σώμα του ατόμου που υπόκειται στη θεραπευτική αγωγή – την ευκαιρία να επιβληθεί και να επιφέρει την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Τα κύρια μέτρα με τα οποία μπορεί να επιτευχθεί αυτό – και με τα οποία θα ασχοληθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σ’ ένα μεταγενέστερο κεφάλαιο -είναι τα εξής:

(1) Η νηστεία. Είναι ο πιο δραστικός θεραπευτικός παράγοντας της Φύσης. Με τη βοήθειά της, τα άχρηστα υλικά και οι ακαθαρσίες που έσπειραν τους σπόρους της αρρώστιας στο ανθρώπινο σώμα, μπορούν να αποβληθούν με τον απλούστερο, ευκολότερο και φυσιολογικότερο τρόπο.

(2) Η επιστημονική δίαιτα. Η λανθασμένη διατροφή είναι ο πιο δραστικός παράγοντας στην αιτιολογία της αρρώστιας (πολύ περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον). Μόνο η σωστή δίαιτα προλαβαίνει την παραπέρα συσσώρευση τοξινών και άχρηστων ουσιών στον οργανισμό, συντελεί στον καθαρισμό του αίματος και αφήνει όλες τις σωματικές δομές να δουλέψουν στο ανώτερο επίπεδο της αποτελεσματικότητάς τους.

(3) Η υδροθεραπεία. Εκτός από την τονωτική και καθοριστική επίδραση που ασκεί στον οργανισμό το ζεστό και το κρύο νερό, αν χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο στη θεραπευτική αγωγή, οι χαλασμένες ουσίες των εντέρων μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό με τον πιο απλό τρόπο, χωρίς να καταφύγει κανείς στη χρήση οποιουδήποτε επιβλαβούς φαρμάκου και καθαρτικού της ορθόδοξης φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, με τη μορφή υγρών επιθεμάτων, η υδροθεραπεία προσφέρει ένα πολύ απλό τρόπο για την ελάττωση των πυρετών και τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. (Και πάλι χωρίς επιβλαβή δευτερογενή συμπτώματα, πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε για τα αντιπυρετικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό από την ιατρική).

(4) Τα γενικά μέτρα υγιεινής και ανάπτυξης του σώματος. Μόνο με τις κατάλληλες ασκήσεις, τις βαθιές εισπνοές, την αποτελεσματική φροντίδα του δέρματος, την έκθεση στον ήλιο, τον καθαρό αέρα κλπ. η θεραπευτική διεργασία που λαμβάνει χώρα μέσα στο σώμα του ατόμου το οποίο υποβάλλεται σε φυσική θεραπευτική αγωγή μπορεί να εκφραστεί καλύτερα.

(5) Η ψυχοθεραπεία. Ο διανοητικός παράγοντας παίζει κάποιο ρόλο -σε μεγάλο ή μικρό βαθμό- σε όλες τις παθολογικές καταστάσεις. Επομένως η διανοητική θεραπεία που εφαρμόζεται σωστά, είναι τόσο αναγκαία σε κάθε φυσική θεραπευτική αγωγή και είναι τόσο αποτελεσματική, όσο τα άλλα μέτρα που αναφέρονται παραπάνω.

Με αυτά τα απλά, φυσικά μέτρα, λοιπόν – και με τη βοήθεια τέτοιων δευτερογενών θεραπευτικών παραγόντων, όπως η μάλαξη της σπονδυλικής στήλης, το μασάζ, το τεχνητό ηλιακό φως, κλπ. δεν υπερβολή αν πούμε ότι χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που νόμιζαν ότι ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια αναπηρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν πάλι μια καινούρια ζωή, γεμάτη υγεία. Οι ορθόδοξες ιατρικές μέθοδοι θεραπευτικής αγωγής τους αρνήθηκαν αυτή την πιθανότητα.

Η Φυσική Υγιεινή, που στηρίζεται σε μια αντίληψη που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο αποτέλεσμα των λογικών αρχών που εφαρμόζονται στα φαινόμενα υγείας και ασθένειας, διεξάγει πόλεμο κατά της ασθένειας. Θα τον κερδίσει μακροπρόθεσμα, όσο και αν συγκροτείται και εμποδίζεται προς το παρόν από την άγνοια του κόσμου και την αυταρχική ιατρική.

Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες, σε συνδυασμό με κληρονομικές και προδιαθετικές επιρροές, όπως η φυσική διάπλαση, προσωπικές ιδιορρυθμίες και τα παρόμοια (με τη συμβολή προηγούμενης ιατρικής παρέμβασης με φάρμακα και εγχείρηση), που καθορίζουν ποια μορφή ακριβώς θα πάρει η ασθένεια σε οποιοδήποτε άτομο – αν θα είναι ρευματισμοί ή ισχιαλγία, νεφρική ανωμαλία ή διαβήτης, βρογχίτιδα ή έκζεμα, τυφοειδής πυρετός ή πνευμονία, καταρράκτης ή κωφότητα. Έτσι αυτό που πρέπει κανείς να θυμάται πάντοτε είναι ότι, (άσχετα πως οποιαδήποτε ασθένεια περιγράφεται στην ιατρική ορολογία), βασικά η “ασθένεια” είναι η ίδια σε κάθε περίπτωση, γιατί οι βαθύτερες αιτίες που καθορίζουν την κατάσταση είναι κατ’ αρχήν ίδιες, αν και τα επιφανειακά συμπτώματα και οι εκδηλώσεις τους παρουσιάζονται με πολλές διαφορετικές εξωτερικές όψεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Οδηγός Φυσικής Θεραπευτικής” Harry Benjamin Διόπτρα

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!