Αρχική VivamusΣυμβουλες Μαγειρικα Σκευη Προσοχη! Φροντιστε για την Υγεια σας κανοντας Σωστες Επιλογες

Μαγειρικα Σκευη Προσοχη! Φροντιστε για την Υγεια σας κανοντας Σωστες Επιλογες

by NIKOLE

Πολλοί άνθρωποι, κατά τη διάρκεια του ιστορικού που λαμβάνουμε, πριν ξεκινήσει η χαρτογράφηση ή γενικότερα κατά τις εκπαιδεύσεις, αποδεικνύεται ότι παρά το ότι μπορεί να ακολουθούν σε σημαντικό ποσοστό τους βασικούς κανόνες υγείας – σωστή διατροφή -βασισμένοι στη δυσανεξία τροφών που κάνουμε-, άσκηση, θετική σκέψη, ανάπαυση, ποιοτικό νερό – φίλτρα ατομικά, σπιτιού και κανάτες που ενεργοποιούν (μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για την αποστολή τους), κάνουν ένα σημαντικό σφάλμα. Χρησιμοποιούν ακατάλληλα και συχνά επικίνδυνα για την υγεία τους. Για το λόγο αυτό, εντάσσουμε το συγκεκριμένο άρθρο στην ιστοσελίδα μας, για να βοηθήσουμε στη σωστή επιλογή και στη διατήρηση της Υγείας. Με βάση αυτό, μπορείτε να μάθετε ποια επικίνδυνα συστατικά μπορεί να κρύβουν τα σκεύη σας και πώς θα προστατευτείτε.

1 Αλουμίνιο

Είναι ασφαλές; Όχι

Κυρίως στα παλιά σκεύη, έχει συνδεθεί με την εκδήλωση Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας, ενώ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία και υπνηλία. Αλκαλικά υλικά, π.χ., λεμόνι, ντομάτα ή ξίδι, μπορεί να το διαβρώσουν, με αποτέλεσμα να εισέλθει πιο εύκολα στο φαγητό που μαγειρεύεις.

Πώς θα προστατευτείτε

– Αντικαταστήστε τα παλιά σας σκεύη με καινούρια, π.χ., κεραμικά ή από ατσάλι.

– Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να μαγειρεύετε σε σκεύη από αλουμίνιο φυλλώδη λαχανικά ή ντομάτες, που έχουν την τάση να το απορροφούν πιο εύκολα.

– Μην αφήνετε το φαγητό πολλή ώρα μετά το τέλος του μαγειρέματος σε αλουμινένια σκεύη, επειδή μπορεί να οξειδωθεί. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ! Αντί αυτού, υπάρχει η λαδόκολλα και  για συντήρηση φαγητού, τα οικολογικά δοχεία .

2 Χαλκός

Είναι ασφαλής; Ναι

Στα μαγειρικά σκεύη ο χαλκός θεωρείται ασφαλής, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε άλλα μέταλλα και δεν έρχεται σε απευθείας επαφή με το φαγητό. Μόνο αν η επικάλυψη έχει διαβρωθεί μπορεί να εισέλθει, με τη θερμότητα, στο φαγητό σας και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία και εμετούς) ή, μακροπρόθεσμα, δηλητηρίαση.

Πώς θα προστατευτείτε

– Προτιμήστε σκεύη που είναι επενδεδυμένα με ανοξείδωτο ατσάλι.

– Αν έχετε χάλκινα ή μπακιρένια σκεύη χωρίς επένδυση, μη βάζετε σε αυτά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο κ.λπ., γιατί μπορεί να κάνουν αντίδραση με το μέταλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας για τον οργανισμό σας.

– Το ίδιο ισχύει και για το μέλι και τους χυμούς εσπεριδοειδών, καθώς τα τρόφιμα αυτά έχουν όξινες ιδιότητες, που θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το συγκεκριμένο μέταλλο.

– Αποφύγετε τη χρήση χάλκινων σκευών για να φάτε ή να πιείτε.

3 Κεραμικά

d366

Είναι ασφαλή; Εξαρτάται

Θεωρούνται καλή επιλογή, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στα γυαλιστικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους, υλικά τα οποία μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που έχει συνδεθεί με διάφορες βλάβες στην υγεία.

Πώς θα προστατευτείτε

– Προτιμήστε τα λευκά κεραμικά, που είναι συνήθως πιο ασφαλή σε σχέση με τα πολύχρωμα.

– Πετάξτε τα κεραμικά σκεύη που έχουν φθαρεί από το χρόνο ή το πλύσιμο. Θα τα αναγνωρίσετε γιατί έχει φύγει το χρώμα και η επιφάνειά τους δεν είναι λεία.

– Να είστε πολύ προσεκτικοί στα αμφιβόλου προελεύσεως και τα φθηνά κινέζικα κεραμικά σκεύη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια αυστηρή νομοθεσία που να ορίζει συγκεκριμένους κανόνες για αυτά τα προϊόντα.

4 Τιτάνιο

Είναι ασφαλές; Εξαρτάται

Αν και υγιεινή επιλογή, ορισμένα αντικολλητικά σκεύη περιέχουν και άλλες ουσίες, που τους προσδίδουν τις αντικολλητικές τους ιδιότητες, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο ασφαλείς. Μία από αυτές είναι το τεφλόν. Όταν θερμανθεί, εκλύει τοξικές ουσίες που περνούν στο φαγητό και καταλήγουν στον οργανισμό σας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, οι ποσότητες αυτών των τοξικών είναι αμελητέες και δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία.

Πώς θα προστατευτείτε

Σιγουρευτείτε ότι το σκεύος αςυ αποτελείται από καθαρό τιτάνιο, χωρίς προσμείξεις. Αν έχετε αμφιβολίες όταν αγοράζετε τέτοια σκεύη, ελέγξτε τα φυλλάδια που τα συνοδεύουν και επιπλέον ρωτήστε τον υπάλληλο.

5 Ατσάλι (stainless steel)

Alessi_Mami_Set

Είναι ασφαλές; Ναι

Σε γενικές γραμμές, αποτελεί μια ανθεκτική και υγιεινή επιλογή. Πρόκειται για ένα αδρανές μέταλλο, που σημαίνει ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα και δεν εκλύει χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στον οργανισμό σας. Το φαγητό δεν κολλάει, αν το σκεύος έχει ζεσταθεί καλά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μεταλλικό ή άλλο αντικείμενο (πιρούνι, κουτάλι κ.ά.) χωρίς να φοβάστε μήπως χαραχθεί.

Τι να προσέξετε

– Φροντίστε τα σκεύη που επιλέγετε να έχουν παχιά βάση, γιατί έτσι δεν θα είναι εύκολο να καεί το φαγητό σας.

– Βεβαιωθείτε ότι διαλέξατε κάποιο που δεν έχει προσμείξεις επικίνδυνων μετάλλων που να έρχονται σε άμεση επαφή με το φαγητό.

– Προτιμήστε σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι 18/10. Αυτό σημαίνει ότι το 18% της σύνθεσης του κράματος είναι χρώμιο και το 10% νίκελ και είναι καλής ποιότητας.

6 Χυτοσίδηρος

Είναι ασφαλής; Ναι

Τα σκεύη που είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο είναι αρκετά ακριβά, αλλά, αν τα επιλέξετε, θα έχετε κάνει μια καλή επένδυση για την Υγεία σας και την κουζίνα σας. Λόγω της ποιότητάς τους, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και, αν τα προσέξετε, θα τα κληροδοτήσετε στα παιδιά σας και εκείνα στα δικά τους.

Τι να προσέξετε

Διαλέξτε αυτά που είναι επενδεδυμένα με σμάλτο. Αν δεν έχουν αυτή την επίστρωση, είναι πιθανό να διαρρεύσει μέταλλο στο φαγητό σας. Ο σίδηρος, αν και δεν θεωρείται τοξικός (υπάρχει στον οργανισμό σας), ωστόσο δεν μπορεί να χωνευτεί εύκολα σε αυτή τη μορφή.

11202146-wonderchef-original-imadvz4rspbcfmy6

5 κανόνες ασφαλείας για τα αντικολλητικά σκεύη

Είναι πρακτικά γιατί δεν χρειάζεστε λάδι ή βούτυρο για να μαγειρέψετε – το φαγητό δεν κολλάει στην επιφάνειά τους. Για το λόγο αυτό, μπορείτε και να τα καθαρίσετε ευκολότερα μετά το μαγείρεμα. Τί πρέπει να προσέξετε, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια και να μην τα καταστρέψετε.

1 Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα (μαχαίρι, σπάτουλα, πιρούνι) που μπορεί να χαράξουν την επιφάνειά τους. Προτιμήστε εργαλεία κουζίνας ξύλινα ή από άκαυστο πλαστικό ή σιλικόνη.

2 Αποφύγετε τις απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία. Μη ρίχνετε, για παράδειγμα, παγωμένο νερό στο καυτό αντικολλητικό σας τηγάνι, γιατί μπορεί να «στραβώσει», ενώ φθείρεται η αντικολλητική επιφάνεια.

3 Κατά τη χρήση, μην υπερθερμαίνετε το σκεύος. Επίσης, μην το θερμαίνετε όταν είναι άδειο σε υψηλή θερμοκρασία, γιατί μπορεί να «σκάσει» η επιφάνειά του.

4 Μην τοποθετείτε πάνω του άλλα αντικείμενα της κουζίνας όταν δεν το χρησιμοποιείτε, γιατί μπορεί να γδαρθεί η επιφάνειά του.

5 Μετά τη χρήση, για να το καθαρίσετε, μουλιάστε το σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια καθαρίστε το με τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού, για να μην το χαράξετε.

 Πηγή: http://thebody.gr/nutricion/%CE%BF-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%83/

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!