Αρχική Vivamus Πρόσθετα τροφίμων: Κοιτάξτε πέρα ​​από την ετικέτα

Πρόσθετα τροφίμων: Κοιτάξτε πέρα ​​από την ετικέτα

by NIKOLE
Σκεφτείτε οποιοδήποτε είδος στο ντουλάπι της κουζίνας σας, ανατρέξτε στη λίστα συστατικών και οι πιθανότητες είναι…θα βρείτε κάποιο είδος πρόσθετου τροφίμων, που ίσως πρέπει να προσέξετε!

Τα πρόσθετα τροφίμων συνήθως προστίθενται για να ενισχύσουν τη γεύση, την εμφάνιση ή την υφή ενός προϊόντος ή να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του. Αν και γενικά δοκιμάστηκαν για την ασφάλειά τους, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες από αυτές τις ουσίες έχουν συσχετιστεί με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και πρέπει να αποφεύγονται, ενώ άλλες είναι ασφαλείς και μπορούν να καταναλωθούν με ελάχιστο κίνδυνο.

Ακόμα και οι πιο υγιεινοί τρώγοντες και οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες ετικετών δυσκολεύονται να αποφύγουν εντελώς τα πρόσθετα τροφίμων. Πολλές τροφές που θεωρούνται υγιεινές επιλογές, όπως πολλές τροφές φιλικές προς το παλαιοτάτη ή χωρίς γλουτένη, περιέχουν κάποιου είδους πρόσθετα.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση, όπως: Εάν το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει πρόσθετα, είναι καλύτερη επιλογή από κάτι σαν γάλα αμυγδάλου, που συχνά περιέχει το πρόσθετο καραγενάνη; Ή, ένα συμπλήρωμα διατροφής με λεκιθίνη σόγιας βλάπτει πραγματικά την υγεία σας;

Σε αυτήν την καταχώριση ιστολογίου, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα κοινά πρόσθετα τροφίμων που μπορείτε να συναντήσετε και θα εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για το καθένα.

Γαλακτωματοποιητές

Λεκιθίνη σόγιας

Η λεκιθίνη σόγιας βρίσκεται συνήθως σε συμπληρώματα διατροφής, στη σοκολάτα, στα παγωτά και σε ορισμένα ψωμιά και λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής .Ο πιο γνωστός ρόλος των γαλακτωματοποιητών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, είναι να επιτευχθεί η ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων συστατικών, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν αναμειγνύονται. Υλικά που δεν αναμειγνύονται, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι το νερό και το λάδι. Με τη χρήση μία τέτοιας ουσίας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ομοιογενές μίγμα από αυτά τα δύο υλικά. Οι γαλακτωματοποιητές μειώνουν επίσης ελέγχουν την κρυστάλλωση και αποτρέπουν τον διαχωρισμό.

Η λεκιθίνη σόγιας εξάγεται από ακατέργαστη σόγια. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αποφεύγουν τα προϊόντα σόγιας. Ένας λόγος για αυτό είναι, ότι η σόγια είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, το οποίο προκαλείται από την πρωτεΐνη σόγιας. Ωστόσο, η ποσότητα λεκιθίνης σόγιας στα τρόφιμα είναι συνήθως πολύ μικρή και η ποσότητα πρωτεΐνης σόγιας είναι ακόμη μικρότερη, επομένως τα άτομα με αλλεργίες σόγιας δεν παρουσιάζουν συνήθως ανεπιθύμητες ενέργειες. Φυσικά, οποιαδήποτε αντίδραση θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της αλλεργίας σας, οπότε προχωρήστε πάντα με προσοχή εάν έχετε αλλεργία στη σόγια και συζητήστε τη χρήση της λεκιθίνης σόγιας με έναν επαγγελματία υγείας. Πολλοί άνθρωποι επέλεξαν επίσης να αποφύγουν τα προϊόντα σόγιας επειδή περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η λεκιθίνη σόγιας περιέχει όντως υψηλές ποσότητες φυτοοιστρογόνων, αλλά, και πάλι, οι ποσότητες λεκιθίνης σόγιας που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά μικρές, επομένως η πιθανή επίπτωση είναι χαμηλή.

Υπάρχουν ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη λεκιθίνη σόγιας, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι επίσης πηγή χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και του ήπατος και την υγεία της καρδιάς.

Τα άτομα με ακραίες αλλεργίες στη σόγια μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τη λεκιθίνη σόγιας, αλλά, για τους υπόλοιπους από εμάς, οι ποσότητες είναι τόσο μικρές που τυχόν κίνδυνος είναι χαμηλός. Όποιος έχει ανησυχίες για τη γενετικά τροποποιημένη σόγια μπορεί να θέλει να ψάξει για βιολογική λεκιθίνη σόγιας, αλλά να έχετε κατά νου ότι η ποσότητα – και τυχόν κίνδυνος – είναι χαμηλή.

Carrageenan

Το Carrageenan βρίσκεται συνήθως στο γάλα αμυγδάλου, στο γάλα καρύδας, σε ορισμένα κρέατα και σε μερικά γιαούρτια. Το Carrageenan δρα ως γαλακτωματοποιητής και παχυντικός παράγοντας.

Ορισμένες μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης καραγενάνης και των γαστρεντερικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών βλαβών του παχέος εντέρου. Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τυχόν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως επειδή τα επίπεδα του πρόσθετου που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες σε ζώα δεν αντικατοπτρίζουν την τυπική ανθρώπινη κατανάλωση. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες in vitro βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων ειδών εντερικής φλεγμονής και της κατανάλωσης καραγενάνης. Αυτές οι μελέτες προκάλεσαν αρκετή ανησυχία . Το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικών Προτύπων έχει αφαιρέσει την καραγενάνη από τον κατάλογο των εγκεκριμένων συστατικών του.

Μέχρι να ολοκληρωθεί πιο ενδελεχής έρευνα, αυτό είναι ένα πρόσθετο που πρέπει να περιοριστεί όταν είναι δυνατόν. Ευτυχώς, είναι δυνατό να αγοράσετε γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας και γιαούρτι που δεν περιέχει καραγενάνη. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας!

Ενισχυτικά γεύσης και χρώματος

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο

Το γλουταμινικό μονονάτριο, ή MSG, προστίθεται για να ενισχύσει τη γεύση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, κονσερβοποιημένων, σούπας, κατεψυγμένων γευμάτων και βρίσκεται συνήθως σε φαστ φουντ και έτοιμα γεύματα σε εστιατόρια. Το MSG αποτελεί αντικείμενο διαμάχης για πολλά χρόνια – από τις επιπτώσεις του στην υγεία του εγκεφάλου έως την αύξηση βάρους και το μεταβολικό σύνδρομο – μελέτες έχουν δείξει ότι έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα στο πρόσθετο. Έχει επίσης συνδεθεί με πονοκεφάλους και εφίδρωση όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Αν και συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τις οριστικές επιδράσεις του MSG στον οργανισμό, εάν εμφανίσετε κάποια από τις αρνητικές παρενέργειες που αναφέρθηκαν, είναι καλύτερο να αποφύγετε το MSG όποτε είναι δυνατόν.

Τεχνητή χρωστική τροφίμων

Ο τεχνητός χρωματισμός τροφίμων χρησιμοποιείται για να φωτίσει την εμφάνιση όλων, από καραμέλες μέχρι καρυκεύματα. Υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των χρωμάτων τροφίμων τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα το Blue 1, το Red 40, το Yellow 5 και το Yellow 6. Αυτές οι βαφές έχουν συσχετιστεί με αλλεργικές αντιδράσεις και υπερκινητικότητα στα παιδιά. Σε πρόσφατες μελέτες, το Red 3 έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο όγκων του θυρεοειδούς σε ποντίκια.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι βαφές τροφίμων μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, επομένως είναι καλύτερο να τις αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τεχνητά γλυκαντικά

Τα συνήθη τεχνητά γλυκαντικά περιλαμβάνουν ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη και ακεσουλφάμη καλίου. Αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα δίαιτας ή χαμηλών θερμίδων ως ενισχυτικά γεύσης με ελάχιστο έως καθόλου θερμιδικό περιεχόμενο.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται εξαιρετικό στη θεωρία και μπορεί να ωφελήσει όσους πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με μελέτες σε ζώα, ότι προκαλούν αύξηση βάρους, όγκους εγκεφάλου, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και πολλούς άλλους κινδύνους για την υγεία. Εκείνοι που είναι ευαίσθητοι σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες παρουσιάζουν συνήθως πονοκεφάλους.

Αν και ο καθένας έχει τις μοναδικές ατομικές του ανάγκες, η αποφυγή των τεχνητών γλυκαντικών υπέρ των φυσικών γλυκαντικών όπως το ωμό μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η ζάχαρη καρύδας μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Ούλα και παχυντικοί παράγοντες

Κόμμι ξανθάνης

Το κόμμι ξανθάνης βρίσκεται συνήθως σε ψημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το κόμμι ξανθάνης δρα ως παχυντικός, σταθεροποιητής ή γαλακτωματοποιητής. Πρόκειται για μια φυσική ουσία, προϊόν βακτηριακής ζύμωσης της γλυκόζης του καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως πηκτικός παράγοντας σε dressings και σάλτσες και, κυρίως, για σπιτικό ψωμί σε συνταγές χωρίς γλουτένη, αφού βελτιώνει τη δομή της ψίχας και δεν θρυμματίζεται

Το κόμμι ξανθάνης παράγεται όταν το βακτήριο Xanthomonas campestris ζυμώνεται σε μια ζάχαρη, η οποία δημιουργεί μια ουσία που μπορεί να στεγνώσει και να αλεσθεί σε σκόνη. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν διαπιστώσει ότι μεγαλύτερες ποσότητες (περισσότερες από μια τυπική δίαιτα θα περιείχαν) κόμμεος ξανθάνης έχουν αξιοσημείωτη καθαρτική δράση και μπορούν να παράγουν αέρια και άλλη πεπτική δραστηριότητα. Άλλες μελέτες δείχνουν μια πιθανή σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων σακχάρου στο αίμα και κατανάλωσης ξανθάνης, πιθανώς επειδή επιβραδύνει την απορρόφηση σακχάρου.

Τα άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κόμμεος ξανθάνης. Επίσης, εφόσον υπάρχουν οποιοσδήποτε με σοβαρές αλλεργίες στο καλαμπόκι, τη σόγια, το σιτάρι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι το προϊόν που χρησιμοποιείτε δεν περιέχει αλλεργιογόνα, καθώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία ζύμωσης. Συνολικά, ωστόσο, αυτό το πρόσθετο είναι σε μεγάλο βαθμό ασφαλές για ενήλικες.

κόμμι γκουάρ

Το κόμμι γκουάρ προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σάλτσες σαλάτας, σάλτσες γενικά, ορισμένα αρτοσκευάσματα και σούπες ως πηκτικό.

Το κόμμι γκουάρ είναι μια διαλυτή ίνα και μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου, με θετικά αποτελέσματα στη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάποια πεπτική διαταραχή για άτομα με ευαίσθητα συστήματα. Το κόμμι γκουάρ μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα και ορισμένες μελέτες δείχνουν μια πιθανή θετική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Όποιος έχει πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να παρακολουθεί την επίδραση που έχει το κόμμι γκουάρ στα συμπτώματά του, καθώς μερικοί άνθρωποι αναφέρουν βελτίωση αφού το αφαιρέσουν από τη διατροφή τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, είναι ένα ασφαλές πρόσθετο για κατανάλωση.

κόμμι χαρουπιών

Το κόμμι χαρουπιών είναι ένας πηκτικός παράγοντας που προστίθεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το παγωτό, το γιαούρτι και το τυρί.

Όπως μαρτυρά και η ονομασία του, αυτό το πρόσθετο στην πραγματικότητα προέρχεται από τη χαρουπιά. Οι μελέτες δεν έχουν βρει πολλούς κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση κόμμεος χαρουπιών και ορισμένα στοιχεία δείχνουν θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Όπως και με το κόμμι γκουάρ, τα άτομα με πεπτικά προβλήματα μπορεί να θέλουν να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους, καθώς μερικοί άνθρωποι αναφέρουν αυξημένα αέρια και ευαισθησία, αλλά αυτό το πρόσθετο θεωρείται ασφαλές

Το Takeaway

Φυσικά, είναι ιδανικό να αποφεύγετε εντελώς τα πρόσθετα τροφίμων, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα ρεαλιστικό για όλους να τα αποφύγουν. Η συνολική ποιότητα της διατροφής σας είναι πολύ πιο σημαντική από το πόσο καλά αποφεύγετε αυτά τα πρόσθετα. Συνιστάται πάντα να τρώτε λιγότερα πακεταρισμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, περισσότερα φρέσκα τρόφιμα και να μαγειρεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δοκιμάστε να μαγειρεύετε και να καταψύχετε γεύματα, ώστε να έχετε πάντα επιλογές, προγραμματίστε τα γεύματά σας έτσι ώστε να κατευθυνθείτε στο κατάστημα με μια λίστα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο διαβάζοντας πολλές ετικέτες διαφόρων προϊόντων προτού κάνετε τις αγορές σας.

Θυμηθείτε, η υγεία και η μακροζωία σας είναι μια επένδυση! Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θεμέλια μιας υγιεινής διατροφής και τι πρέπει να συμπεριλάβετε και τι να αποφύγετε, καλέστε με/μας – μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα υγείας προσαρμοσμένο στις προσωπικές σας ανάγκες!

Βασισμένοι στη βιοσάρωση BIOSCAN μπορούμε να ελέγξουμε τροφές και τρόπο ζωής που σας ταιριάζει.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

For further information you can call us at 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!