Αρχική VivamusΒιοσυντονισμός ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ- ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ TRACY HARRISSON VIVAMUS

ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ- ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ TRACY HARRISSON VIVAMUS

by NIKOLE

Η επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά, συνιστά συχνή πάθηση για αρκετούς ανθρώπους. Πολλοί δε από αυτούς που παλεύουν επανειλημμένα με πέτρες στα νεφρά από οξαλικό ασβέστιο, καταλήγουν να θεωρούν ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι ο μόνος τρόπος για να τις αντιμετωπίσουν. Η έκβαση όμως απογοητεύει, όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχει καταπολεμηθεί ριζικά το πρόβλημα, αλλά αντίθετα επανεμφανίζεται.

Ο τρόπος ζωής και η διατροφής αποτελούν σημαντικά κριτήρια για την εξέλιξη της υγείας ενός ανθρώπου. Διατροφικές αλλαγές (π.χ. αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως – γενική οδηγία αν και υπάρχει δυνατότητα εξατομικευμένου διατροφικού ελέγχου (δυσανεξία τροφών και θετικές τροφές για την υγεία) και από μακρυά με το zyto από το κέντρο μας), για την πρόληψη της υποτροπής.

Τί προτείνεται σύμφωνα με τη λειτουργική ιατρική και την εμπειρία μας, εφόσον είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε οδηγίες για τη βελτίωση της υγείας σας.

Λειτουργική Ιατρική Tracy Harrisson:

Ένας από τους πιο ευάλωτους ιστούς στη φλεγμονή από χρόνια αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (όπως βλέπουμε συχνά στην παχυσαρκία) είναι το ζευγάρι των νεφρών. Η μειωμένη ικανότητα διήθησης των νεφρών μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση μετάλλων, την καθίζηση από τα ούρα και τελικά το σχηματισμό λίθων. Ειδικά λόγω της παχυσαρκίας, το βασικό δόγμα και για τους δύο στόχους είναι η εξάλειψη όλων των σακχάρων και των γλυκαντικών και επίσης η μείωση των εξευγενισμένων και συμπυκνωμένων υδατανθράκων, ειδικά όλων των αλεύρων από δημητριακά. Να είστε προσεκτικοί επίσης με την κατανάλωση πολλών δημητριακών ολικής αλέσεως – μόνο μικρές μερίδες (~ 1/2 φλιτζάνι τη φορά) ως υποκατάστατο των ραφιναρισμένων τροφίμων με βάση το αλεύρι. Ανάλογα με την ανοχή σας στους υδατάνθρακες, οι κόκκοι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια της αναστροφής της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μάθετε περισσότερα για τις πέτρες στα νεφρά εδώ . Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά είναι πράγματι της ποικιλίας του οξαλικού ασβεστίου (~80%), αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούν να δημιουργηθούν και από άλλες ουσίες. Υπάρχουν αρκετές βασικές αρχές για την εξάλειψη ή την πρόληψη αυτών των λίθων στα νεφρά. Ανάλογα με τη εξατομικευμένη κατάσταση του πάσχοντος, πολλοί απαλλάσσονται φυσικά χωρίς χειρουργική επέμβαση.

  1. Η ενυδάτωση  είναι κρίσιμη για την πρόληψη της συσσώρευσης μετάλλων στα νεφρά. Από την εμπειρία μας, αυτή είναι η πιο σημαντική επιλογή τρόπου ζωής για την αποφυγή σχηματισμού πέτρας. Αν και οι ανάγκες κάθε ατόμου είναι μοναδικές, για άτομα με αντίστοιχη προδιάθεση για πέτρες στα νεφρά ή/και παχυσαρκία, σημαντικό είναι να πίνουν τουλάχιστον 8 ποτήρια (ή 2-3 μπουκάλια νερό ποιοτικό) νερό κάθε μέρα (ειδικότερα 30ml/κιλό βάρους), ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των γευμάτων ιδανικά από το πρωί στις 6 μέχρι στις 8μμ. Επιπλέον η κατανάλωση καθαρού ποιοτικού νερού στην απαραίτητη ποσότητα μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε υπερβολική κατανάλωση φαγητού λόγω δίψας και αίσθησης ξηροστομίας πριν από τα γεύματα.
  2. Για την πρόληψη της πέτρας σε κάποιον που είναι επιρρεπής σε αυτές, συνιστούμε να στύβει το χυμό 1/2  φρέσκου λεμονιού  σε ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ θα συνδεθεί με το ασβέστιο για ευκολότερη απέκκριση και θα εμποδίσει τη δημιουργία κρυστάλλων που ευθύνονται για το σχηματισμό πέτρας.  Για άτομα που υποψιάζονται υπάρχουσες πέτρες στα νεφρά , προτείνεται η κατανάλωση χυμού τεσσάρων ολόκληρων βιολογικών λεμονιών καθημερινά, διαλυμένου σε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα κιτρικών ορυκτών.
  3. Το μαγνήσιο είναι κρίσιμο για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης του ασβεστίου στον οργανισμό. Συνιστάται 300 mg δύο φορές την ημέρα με γεμάτο στομάχι. Ιδανικά ελέγξτε το RBC – μέτρηση του ενδοκυττάριου μαγνησίου για την εκτίμηση των πραγματικών επιπέδων του μετάλλου εντός των κυττάρων, η οποία πραγματοποιείται με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του μαγνησίου εντός των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). – Προσπαθήστε να το διατηρήσετε στο ανώτερο τρίτο του εύρους αναφοράς. Εάν υπάρχει δυσκοιλιότητα, χρησιμοποιήστε τη μορφή κιτρικού (που είναι μια μεγάλη νίκη για τη διάσπαση του οξαλικού). Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε γλυκινικό, μηλικό ή μια έκδοση “πολυχηλικού”. Στο κέντρο Vivamus υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου φυσιολογικού εύρους και μη για ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες κλπ με τη συσκευή zyto.
  4. Η βιταμίνη Κ2 είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση, ότι το ασβέστιο από τις τροφές/συμπληρώματα απορροφάται στα οστά, αντί να καταλήγει στην κυκλοφορία και να αποβάλλεται από τα νεφρά. Εκτός και αν ο πάσχων παίρνει αντιπηκτικό αίματος (π.χ. κουμαδίνη). Προτείνονται τουλάχιστον 90mcg Βιταμίνη Κ2 της ποικιλίας MK-7 με ένα γεύμα καθημερινά (τα μείγματα της μορφής MK-4 και MK-7 είναι επίσης αποτελεσματικά. Για τις ενεργές πέτρες, θα εξετάζαμε τουλάχιστον αυτή τη δόση 2-3 φορές την ημέρα. Τα άτομα με υποτροπιάζουσες πέτρες στα νεφρά συχνά έχουν υψηλή απέκκριση ασβεστίου στα ούρα (συχνά όμως βέλτιστη, φυσιολογικό ασβέστιο ορού).
  5. Κάλιο . Εφόσον δεν παίρνει καλιοσυντηρητικά φάρμακα κάποιος (π.χ. ορισμένα διουρητικά που συνταγογραφούνται για την υπέρταση), συνιστώνται 200-300 mg κιτρικού καλίου δύο φορές την ημέρα (σε αυτή την περίπτωση, πάλι, διπλή νίκη γιατί η κιτρική μορφή θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο που επιδρά το κιτρικό οξύ στο χυμό λεμονιού – παραπάνω – και θα βοηθήσει επίσης στη βελτιστοποίηση του pH των ούρων).
  6. Βεβαιωθείτε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 δεν είναι υπερβολική.   Ιδιαίτερα μέχρι να μπορέσετε να εφαρμόσετε τα άλλα υποστηρικτικά στοιχεία για τουλάχιστον ένα μήνα περίπου, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη διατήρηση των δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D εφόσον είναι πολύ υψηλές, γεγονός που θα τραβήξει περισσότερο ασβέστιο στο σώμα. Η βιταμίνη D χρησιμοποιεί επίσης μαγνήσιο για να μετατραπεί στην τελική του ενεργή μορφή, και αυτό επιβαρύνει επιπλέον το διαθέσιμο, επαρκές μαγνήσιο. (βλ. παραπάνω).
  7. Αποφύγετε το μαύρο τσάι.   Το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες οξαλικού (και είναι αρκετά εύκολο να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες). Βεβαίως υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας και σε πολλά  άλλα  τρόφιμα (π.χ. σέσκουλο, χόρτα από παντζάρια) που μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα, αλλά γενικά θέλουμε να δράσουμε, για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό να διαχειρίζεται σωστά και να επωφελείται από αυτές τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Εκτός αν υποτροπιάσει η πέτρα  -είναι σύνηθες- μετά την εφαρμογή όλων αυτών των προτάσεων, δεν είναι απαραίτητη η συνεχής, μακροχρόνια αποφυγή αυτών των άλλων υγιεινών τροφών. Είναι βασικό να γνωρίζετε ότι το παγωμένο τσάι δεν υποκαθιστά το απλό, καθαρό νερό. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπορεί να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά απλώς ως συνέπεια της ξαφνικής προσθήκης υψηλής ημερήσιας πρόσληψης παγωμένου τσαγιού (μαύρου) στη διατροφή τους. Εδώ θα δείτε μια δημοσιευμένη ιατρική περίπτωση που καταδεικνύει το ίδιο .
  8. Να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα κολλαγόνου και ζελατίνης. Η υδροξυπρολίνη είναι ένα διαδεδομένο αμινοξύ σε αυτά τα συμπληρώματα πρωτεϊνών (και επίσης στη βαριά πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης ή σε σχετικούς ζωμούς), που αυξάνει απροκάλυπτα τη σύνθεση οξαλικών στο σώμα και έτσι αυξάνει την απέκκριση των οξαλικών στα ούρα. Η κανονική διαιτητική πρόσληψη είναι πιθανώς καλή για τους περισσότερους, αλλά υψηλότερες δόσεις (π.χ. >5 g) που λαμβάνονται συμπληρωματικά θα πρέπει πιθανώς να αποφεύγονται για άτομα με υπάρχουσες πέτρες στα νεφρά ή ιστορικό υποτροπής.  Αυτό το άρθρο διερευνά αυτό το θέμα σε βάθος .
  9. Ειδικά για τις γυναίκες (δεδομένης της κοινής σύστασης της συμβατικής ιατρικής για πολύ υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων ασβεστίου σε αυτές), μειώστε τα συμπληρώματα ασβεστίου προς το παρόν αν η ημερήσια πρόσληψη είναι μεγαλύτερη από ~300 mg/ημέρα και, κυρίως, διαιρέστε τις δόσεις. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν συμπληρώματα ασβεστίου δεν είναι της ποικιλίας ανθρακικών ή οξειδίων που μπορεί να απορροφηθούν ελάχιστα στον οστικό ιστό. Κατά την επανέναρξη, υποθέτοντας ότι υπάρχει εμφανής ανάγκη λόγω σημαντικής οστεοπενίας, περιορίστε την κατανάλωση στα ~750 mg/ημέρα το μέγιστο και σε μια καλά απορροφούμενη μορφή όπως κιτρικό ή MCHC. Σε αντίθεση με τους μύθους,  η συνέχιση της κατανάλωσης ασβεστίου μέσω τροφής  (π.χ. σκούρα φυλλώδη λαχανικά, ταχίνι, ξηροί καρποί)  ή τα συμπληρώματα μέτριας δόσης μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμη  για τη δέσμευση του οξαλικού  στο έντερο (αποτρέποντας την υψηλή απορρόφηση οξαλικού στο συστηματικό σώμα και επιδείνωση της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά). Με πέτρες που υφίστανται ήδη, είναι πράγματι συνετό να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης και επούλωσης (π.χ. ραβέντι, σπανάκι, σέσκουλο, λαχανικά από παντζάρια).
  10. Απλώς για να επαναλάβουμε – είναι ζωτικής σημασίας να απαλλαγείτε από όλα τα γλυκαντικά και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να αντιμετωπίσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη!  Το υψηλό σάκχαρο του αίματος όχι μόνο προκαλεί φλεγμονή των νεφρών, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει το ασβέστιο στα ούρα, προσθέτοντας περισσότερη φλόγα στη φωτιά για πιθανή διεύρυνση/προσθήκη λίθων. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο μειώνει τη διαλυτότητα των οξαλικών και ενθαρρύνει την καθίζηση μέσω των λίθων.
  11. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής, συνεχής πρόσληψη βιταμινών Β. Αν μάλιστα υπαφέρετε και από θυλακίτιδα, συχνά φαίνεται να ανακουφίζεται με την επαναφορά της κατάστασης της βιταμίνης Β12 στο φυσιολογικό (μελετήθηκε ήδη από τη δεκαετία του 190s). Χρειαζόμαστε επίσης άφθονα, συνεχή επίπεδα ενεργοποιημένης βιταμίνης Β6 (η οποία *δεν* είναι το είδος που περιλαμβάνεται στη συντριπτική πλειονότητα των συμπληρωμάτων και υποθέτει ότι τα άτομα κάνουν καλά τη μετατροπή από πυριδοξίνη σε P5P· ως συνήθως, άλλα κάνουν και άλλα όχι). Η βιταμίνη Β6 είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σύνθεση γλουταθειόνης, τον μεταβολισμό του οξαλικού και την υγεία των νεύρων (η νευροπάθεια είναι κοινή σε άτομα με χρόνια υπεργλυκαιμία, όπως οι διαβητικοί τύπου 2). Θα συνιστούσαμε ένα καθημερινό σύμπλεγμα Β καλής ποιότητας είτε μόνο του (π.χ. Thorne’s “Basic B”) είτε ως μέρος μιας φόρμουλας πολυβιταμινών για την αντιστροφή της αντίστασης στην ινσουλίνη (π.χ. το Designs for Health “Metabolic Synergy”) ή της thefinchleyclinic.gr συμπληρώματα για αντίσταση στην ινσουλίνη εδώ και βιταμίνη Β εδώ

Αλλά φυσικά, δεν θέλουμε να μείνουμε μόνο στην εκτίμηση της κατάατασης ή στην ταχεία ανακούφιση. Θέλουμε να φτάσουμε στη βασική αιτία και να την αντιστρέψουμε για να αποτρέψουμε την υποτροπή!   Αυτή είναι μια κλινική συγγραφή που θα έχει ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση της βιοχημείας που παίζει . 

Η χρόνια αφυδάτωση είναι συχνή. Ο υποκλινικός προδιαβήτης είναι συχνός. Η αργή ροή της χολής είναι συχνή. Το μέτριο οξειδωτικό στρες (από μυριάδες πηγές) είναι σύνηθες – ειδικά λόγω της κακής μας πρόσληψης τροφών με θρεπτικά συστατικά που θα προωθούσαν την επαρκή, συνεχή σύνθεση ενδογενών αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα της γλουταθειόνης! 

Ίσως σε άτομα που έχουν αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη τους, που έχουν συμφόρηση στο σύστημα του χοληδόχου πόρου (ίσως αναζητούν υψηλή ή πολύ υψηλή/φυσιολογική αλκαλική φωσφατάση) ή που έχουν διαφόρους τύπους χειρουργικής γαστρικής παράκαμψης .

Σχετικό άρθρο με θέμα “Ρόλος του pH στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά ποιοί είναι επιρρεπείς και τί προτείνεται Vivamus –” εδώ

Τέλος, να θυμίσουμε ότι στο Κέντρο Vivamus, υπάρχουν συσκευές βιοσυντονισμού, με προγράμματα και για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης, μεταξύ άλλων. Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Τα άρθρα μας προορίζονται για εκπαιδευτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ιατρικές συμβουλές. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, είτε αλλαγές στο διατροφικό σας πρόγραμμα είτε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας επαγγελματία διατροφολόγο ή γιατρό.

Καλέστε μας : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

Call us : +30 210 9769116, +30 6980 667655, +30 6944 115449

———————————————————————————————————————————–

Kidney Stones – Remedy And Recurrence August 11, 2020

A question from a Practitioner:

I have a client with obesity and challenges with blood sugar control. She has bursitis, among other challenges, and also has struggled repeatedly with calcium oxalate kidney stones, and she seems to believe that laparoscopic surgery is the only way to deal with them.  I know that’s not true…I am helping her with overall dietary changes (e.g. increasing veggies and whole grains), but I’m not sure how to help her specifically with the kidney stones remedy and preventing recurrence.  She struggles with sleep as well because of physical pain. She is very eager and motivated to get better. What would you recommend for people with recurrent kidney stones and who want to lose weight?

Tracy’s Answer:

One of the tissues most vulnerable to inflammation from chronically-elevated blood sugar (as we often see in obesity) is the pair of kidneys.  Reduced kidney filtration capability can cause minerals to build up, precipitate out of urine, and eventually form stones.  Especially given the obesity, the key tenet for both of this client’s goals is eliminating all sugar and sweeteners and also reducing refined and concentrated carbohydrates, especially all grain flours.  Be careful as well with encouraging too many whole grains – only small servings (~1/2 cup at a time) as a substitute for refined flour-based foods.  Depending on her tolerance for carbohydrates, grains may need to be removed entirely, at least for a time during the reversal of insulin resistance.

Learn more about kidney stones here.  Most kidney stones are indeed of the calcium oxalate variety (~80%), but it’s important to realize that kidney stones can be made of other substances as well.   There are several key tenets for the elimination or prevention of these kidney stones.  Depending on the client’s unique situation, I definitely disagree that surgery is a must; many clients get rid of them naturally without surgery.

  • Hydration is critical to prevent mineral build-up in the kidneys.  In my experience, this is the MOST important lifestyle choice for avoiding stones.  Though each person’s needs are unique, for this individual with this predisposition, make sure your client is drinking at least 8 glasses (or 2- 3 water bottles worth) of water each day, interspersed throughout the day in between meals.  This should be plain, clean water.  This will also help with any excessive eating due to thirst and feeling well-hydrated prior to meals.
  • For stone prevention in one who is prone to them, I recommend they squeeze the juice of an entire 1/2 of a fresh lemon into a glass of water at least twice daily.   The high citric acid content will bind with the calcium for easier excretion and prevent it from precipitating out into crystals (which is what forms the stones).  For people who suspect existing kidney stones, I recommend the juice of four whole organic lemons daily, spread throughout their glasses of water during the day.  For people unwilling or unable to do this, mineral citrate supplements are necessary.
  • Magnesium is critical for ensuring calcium is effectively utilized in the body.  I recommend 300mg twice daily on a full stomach.  Ideally check RBC magnesium labwork and aim to keep it in the upper third of the reference range.  If constipation is present, use the citrate form (which is a great win for breaking down the oxalate); otherwise, use glycinate, malate, or a “multi-chelate” version.
  • Vitamin K2 is critical to ensuring that calcium from food/supplements is taken up into bone vs. ending up in circulation and being excreted from the kidneys.  Unless the client is on a blood-thinner (e.g. coumadin), I recommend at least 90mcg Vitamin K2 of the MK-7 variety with a meal daily (blends of the MK-4 and MK-7 form are fine as well).  For active stones, I would consider at least this dose 2-3x daily.  Individuals with recurrent kidney stones often have high urinary calcium excretion (but often optimal, normal serum calcium).
  • Potassium.  As long as she is not on a potassium-sparing medication (e.g. certain diuretics prescribed for hypertension), I recommend 200-300mg of potassium citrate twice a day (in this case, again, a double win because the citrate form will help in the same way that the citric acid in the lemon juice does – above – and will also help to optimize urine pH).
  • Ensure Vitamin D3 supplementation is not excessive.  Especially until you can implement these other supportive items for a month or so at a minimum, be cautious about keeping Vitamin D supplement doses too high which will draw more calcium into the body.   Vitamin D also uses magnesium to convert to its final active form, and this puts an extra burden on available, sufficient magnesium, as above.
  • Avoid all black tea.  Which contains substantial amounts of oxalate (and is quite easy to consume in large amounts).  Yes, there is high oxalate content in many other foods too (e.g. chard, beet greens) which can contribute to the problem, but generally we want to work to support the body in managing well and benefiting from these high-nutrient foods.  Unless stone recurrence is common after implementing all these suggestions, I don’t believe that ongoing, long-term avoidance of these other healthy foods is necessary.  It is key to educate your client that iced tea is not a substitute for plain, clean water.  I personally have had *several* clients develop kidney stones simply as a consequence of suddenly adding high daily intake of iced tea (black) to their diet.  Interestingly, here’s a published medical case study demonstrating the same .
  • Use caution with collagen and gelatin supplementation.  Hydroxyproline is a prevalent amino acid in these protein supplements (and also heavy animal protein intake or related broths) which overtly increases oxalate synthesis in the body and thus increases the urinary execretion of oxalates.  Normal dietary intake is likely fine for most, but higher doses (e.g. >5g) taken supplementally should likely be avoided for individuals with current kidney stones or a history of recurrence.  This article explores this topic in depth.
  • Especially for women (given conventional medicine’s common recommendation of very high-dose calcium supplements to them), reduce calcium supplements for the moment IF daily intake is more than ~300mg/day and, importantly, divide the doses.  Make sure that any calcium supplements are not of the carbonate or oxide variety which may be poorly absorbed in bone tissue.   When resuming, assuming there is an overt need due to significant osteopenia, limit consumption to ~750mg/day maximum and of a well-absorbed form such as citrate or MCHC.   Contrary to myths otherwise, continuing to consume calcium via food (e.g. dark leafy greens, tahini, nuts) or the moderate-dose supplements can actually be helpful in binding oxalate in the gut (and preventing high oxalate absorption into the systemic body and exacerbating kidney stone growth).  With active stones, it is indeed prudent to avoid high oxalate foods during the triage and healing process (e.g. rhubarb, spinach, swiss chard, beet greens).
  • Just to reiterate – getting rid of all sweeteners and refined carbohydrates and addressing insulin resistance is vital!  Not only does high blood sugar inflame the kidneys but it may also increase urinary calcium, adding more flame to the fire for potential stone enlargement/addition.  High blood sugar can also increase blood levels of uric acid which decreases oxalate solubility and encourages precipitation via stones.
  • Make sure there is adequate, ongoing intake of B vitamins.  You mentioned bursitis in passing, which I find is often relieved by returning Vitamin B12 status to normal (studied as far back as the 190s).  We also need ample, ongoing levels of activated Vitamin B6 (which is *not* the kind included in the vast majority of supplements and assumes individuals well make the conversion from pyridoxine to P5P; as usual, some do and some don’t).  Vitamin B6 is particularly key for glutathione synthesis, oxalate metabolism, and nerve health (neuropathy is common in those with chronic hyperglycemia such as Type 2 diabetics).  I would recommend a good-quality daily B-complex either on its own (e.g. Thorne’s “Basic B”) or as part of a multivitamin formula to reverse insulin resistance (e.g. Designs for Health’s “Metabolic Synergy”).

But of course, we don’t want to stop at triage or rapid relief.  We want to get to the root cause and reverse it to prevent recurrence!   This is a clinical write up which will be of interest for further exploring the biochemistry at play.  Chronic dehydration is common.  Sub-clinical prediabetes is common.  Sluggish bile flow is common.  Moderate oxidative stress (from myriad sources) is common – especially because of our poor intake of nutrient-dense foods that would promote adequate, ongoing synthesis of endogenous antioxidants, especially glutathione!   Perhaps surprisingly to you, I also recommend putting focus on individuals who have had their gallbladders removed, who have brewing congestion in the bile duct system (perhaps look for high or very high/normal alkaline phosphatase), or who have had various types of gastric bypass surgery.

σχετικά άρθρα

Leave a Comment

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!