Αρχική VivamusΣυμβουλες Μυστικα για απωλεια λιπους

Μυστικα για απωλεια λιπους

by NIKOLE

Το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσετε λίπος και όχι υγρά ή μυικό ιστό. Για να το επιτύχετε όμως πρέπει να τηρήσετε και μερικές απλές αρχές. Ας δούμε μερικά μυστικά για να χάσετε λίπος και όχι μυϊκό ιστό ή νερό.

Τρώτε πολλά γεύματα

Το πιο κλασσικό λάθος που κάνουν όσοι θέλουν να χάσουν κιλά είναι να κόβουν ή να χάνουν γεύματα. Πιστεύουν έτσι ότι θα χάσουν κιλά. Το σώμα όμως δεν αντιδρά έτσι. Στερούμενο τα συχνά γεύματα που έχει ανάγκη, αντιδρά σαν να πάσχει από «κατοχικό σύνδρομο» και αποθηκεύει όση περισσότερη ενέργεια μπορεί στην αγαπημένη του μορφή: το λίπος. Ταυτόχρονα, μειώνει δραστικά τον μεταβολισμό, κάνει δηλαδή περικοπές στην απώλεια ενέργειας. Έτσι, όσοι ακολουθούν μια δίαιτα που στερούν από το σώμα τους γεύματα, συχνά νιώθουν κούραση, εξάντληση και αδυναμία παραγωγής έργου. Τηρώντας το τεστ διατροφικής δυσανεξίας μπορείτε να επιλέξετε υγιηνά σνακ για μικρά γεύματα, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς για να εμπλουτίσετε την διατροφή σας σε γεύματα και να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

Τρώτε μικρά γεύματα

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ευνοεί τα απλά και μικρά γεύματα και αυτό είναι ένας από τους λόγους που βοηθάει τόσο πολύ να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να μην έχουμε απώλεια υγρών και μυικού ιστού. Επιλέξτε μικρά γεύματα, πως μία σαλάτα, ένα ή δύο φρούτα ή λίγους ξηρούς καρπούς. Αποφύγεται τα μεγάλα και πολύπλοκα γεύματα που ρίχνουν τον μεταβολισμό.

Αποφεύγετε τα εμφανή λίπη

Τα λίπη συντελούν ένα πολύ σημαντικό έργο στη διατροφή: προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού ή απλά μας χορταίνουν. Ένα γεύμα, που δεν περιέχει καθόλου λίπη, δεν θα μας κρατήσει πολλή ώρα χορτασμένους. Είναι πολύ σημαντικό, να αποφεύγουμε τα εμφανή λίπη όσο γίνεται. Αυτό, πρακτικά σημαίνει να διαλέγουμε τα ελαφριά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα καθαρά κρεατικά, τα πουλερικά, να ετοιμάζουμε σάλτσες ελαφριές, κ.τ.λ. Για παράδειγμα: το τεστ διατροφικής δυσανεξίας μπορεί να επιτρέπει το χοιρινό, αλλά καλό είναι να αφαιρείτε το εμφανές λίπος πριν το καταναλώσετε.

Τρώτε εννιά μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα

Πολλές φορές παραμελούμε να τρώμε φρούτα και λαχανικά, όχι τόσο γιατί δεν είναι νόστιμα, αλλά γιατί είναι μπελαλίδικα επειδή απαιτούν καθάρισμα, πλύσιμο κ.τ.λ. Αλλά, αξίζει τον κόπο! Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες και άλλες ουσίες που τις έχουμε ανάγκη. Συμβάλλουν επίσης στο αίσθημα κορεσμού. Φροντίστε τα δυο μεγάλα γεύματα της ημέρας να περιέχουν πάντα σαλάτα με ελαιόλαδο και ενδιάμεσα να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο με τέσσερα φρούτα. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους για να έχουν λίγα φυτοφάρμακα.

Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συχνά παραβλέπονται από πολλούς. Ειδικά, όσοι δεν έχουν δυσκοιλιότητα, δεν απασχολούν τον εαυτό τους με τις φυτικές ίνες και θεωρούν ότι δεν τους αφορά αυτό το θέμα. Αντίθετα, οι φυτικές ίνες πρέπει να μας απασχολούν όλους. Προσφέρουν πολλά καλά για την υγεία μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθούν σημαντικά και στην αύξηση του μεταβολισμού. Αυτό γιατί επιβραδύνουν την απορρόφηση της ενέργειας από το έντερο και έτσι παραμένουμε περισσότερες ώρες χορτάτοι. Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες θα αποδώσει την ενέργεια που περιέχει σωστά, χωρίς απότομες εξάρσεις του σακχάρου του αίματος (πράγμα που οδηγεί στην υπερέκκριση ινσουλίνης και σε ένα λιπογεννητικό ορμονικό προφίλ, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες). Επιλέγοντας τις τροφές με τις περισσότερες φυτικές ίνες από αυτές που επιτρέπει το τεστ διατροφικής δυσανεξίας εξασφαλίζουμε ότι ο μεταβολισμός θα ανέβει.

Κάντε σωστούς συνδυασμούς τροφών

Πολύ σπάνια έχω δει κόσμο να κάνει τους σωστούς συνδυασμούς τροφών. Οι περισσότεροι επιμένουν στο συνδυασμό πατάτες-κρέας. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ένας τέτοιος συνδυασμός δεν θεωρείται επικίνδυνος για την υγεία, αλλά καλύτερα να αποφεύγεται. Ακολουθώντας την σωστή παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, το γεύμα πρέπει να περιέχει χόρτα συνδυασμένα με κοτόπουλο ή μπιφτέκι, ή μπάμιες ή φασολάκια με ζωικά προϊόντα ή όσπρια με παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Αυτοί οι συνδυασμοί, τυπικοί της μεσογειακής διατροφής, βοηθούν τον μεταβολισμό

Ξεκινάτε την ημέρα με ένα πλούσιο πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Μετά από πολλές ώρες νηστείας, ο οργανισμός είναι έτοιμος να απολαύσει ένα πλούσιο, ελαφρύ γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες, που θα το γεμίσουν ενέργεια. Αν αντί για αυτό ανταμειφθεί με ένα σκέτο καφέ, δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σωστά την υπόλοιπη μέρα. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και τα δημητριακά, ειδικά τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι η πιο καλή και απλή λύση. Είναι ό,τι ακριβώς έχει ανάγκη ο οργανισμός. Είναι θρεπτικά, γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και δεν θέλουν καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Συνάμα, είναι πολύ οικονομικά και παρέχονται σε πολλές γεύσεις για όλα τα γούστα.

Περισσότερα όσπρια

Τα όσπρια είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό καλής υγείας και διατροφής! Είναι πάρα πολύ νόστιμα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Τα όσπρια δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ είναι γεμάτα ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες. Θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια.

Προτιμήστε μακαρόνια από ρύζι και πατάτες

Το ρύζι και οι πατάτες είναι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή απελευθερώνουν την ενέργεια που περιέχουν γρήγορα. Κάτι τέτοιο, οδηγεί σε λιπογόνο ορμονικό προφίλ. Αντίθετα, τα μακαρόνια απελευθερώνουν ενέργεια αργά και σταθερά και μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους. να θυμίσουμε ότι είναι καλύτερα να τα συνδυάζετε με σάλτσα από ντομάτα (αν επιτρέπεται) και όχι κιμά ή άλλη μορφή κρέατος.

Γυμνάζεστε συχνά

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει, ότι άτομα που γυμνάζονται αερόβια τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα μισή με μία ώρα αυξάνουν τον μεταβολισμό τους κατά 10-15%. Με απλά λόγια, σημαίνει, ότι αν αφιερώνετε μόλις 3 ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, κάθε τι που θα κάνετε θα σας διώχνει 10-15% περισσότερες θερμίδες. Αν κοιμάστε, ενώ κανονικά χάνετε μόλις 60 θερμίδες την ώρα, θα χάνετε 66-70. Σχεδόν 10 θερμίδες παραπάνω την ώρα. Αν σε μια μέρα καταναλώνετε 2000 θερμίδες, θα καταναλώνετε 200-300 θερμίδες παραπάνω επειδή χθες γυμναστήκατε για μια ώρα. Δεν πρέπει να χάνετε μια τέτοια δυνατότητα! Κάθε φορά που κάποιος ασθενής έρχεται στο ιατρείο μου για τεστ διατροφικής δυσανεξίας, ή όπως προτιμώ να το αποκαλώ “θεραπεία μεταβολισμού”, αφιερώνω το πρώτο 10λεπτο της επίσκεψης στο διατροφολογικό ιστορικό, δηλαδή τις διατροφικές συνήθειες του ασθενούς. Ξεκινάω με την πιο απλή ερώτηση, δηλαδή “τι τρώτε πρωινό;” και στη συνέχεια σχολιάζουμε τα υπόλοιπα γεύματα και τις συνήθειες της διατροφής.

Το κείμενο έχουμε δανειστεί από τον Ολιστικό Γιατρό Στέλιο Πανταζή και η ακόλουθη περιγραφή αφορά τη δική του εμπειρία:

“Πρόσφατα, ήρθε στο ιατρείο μου μία κυρία που μου είπε ότι αποφεύγει τις φυτικές ίνες γιατί είχε στο παρελθόν 2 πολύ δυσάρεστες κρίσεις εκκολπωματίτιδας και ο χειρουργός της τής είπε ότι “την επόμενη φορά που θα έχει κρίση θα σου βγάλω το έντερο”. Αρκετά σκληρή απειλή! Η λύση που πρότεινε για να μην έχει πρόβλημα: “να αποφεύγεις όλες τις τροφές με φυτικές ίνες και ειδικά όσες έχουν σπόρια”. Στον πανικό της η ασθενής αφαίρεσε από την διατροφή της τα όσπρια, τα λαδερά, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα λαχανικά, οτιδήποτε που κάνει καλό στην υγεία και κράτησε μόνο το κρέας, τις πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Δεν μου έκανε εντύπωση ότι από τότε πήρε 20 κιλά σε 3 χρόνια. Τότε, της εξήγησα ότι δεν μπορεί κανείς να έχει μια υγιεινή διατροφή εξαιρώντας τις τροφές με φυτικές ίνες, αλλά η ασθενής ήταν αμετάπειστη. Φαινόταν πραγματικά φοβισμένη!

Αφιέρωσα λίγο χρόνο να της εξηγήσω ότι ο χειρούργος που την παρακολουθεί μπορεί να είναι εξαιρετικός στη δουλειά του (πάντα είναι κάποιοι καθηγητές του τάδε και διευθυντές του δείνα), αλλά στον τομέα της διατροφής οι οδηγίες του είναι παρωχημένες ή απλώς απαρχαιωμένες. Φυσικά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αλλάξει τις συνήθειές της, γι’ αυτό σε μια απέλπιδα προσπάθειά μου να την μεταπείσω απευθύνθηκα στο διαδίκτυο και της έδειξα τις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικάνικου Κολεγίου Γαστρεντερολογίας (http://s3.gi.org/physicians/guidelines/DiverticularDiseaseoftheColon.pdf ). Αυτές οι οδηγίες ήταν οι πρώτες που “πέτυχα” σε μια απλή αναζήτηση και τις έδειξα ότι όταν δεν έχει ενοχλήματα (που εδώ και 2 χρόνια δεν είχε) πρέπει να λαμβάνει πολλές φυτικές ίνες και όχι λίγες. Την είδα αρκετά διστακτική και δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν της έπεισα, αλλά έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Τα εκκοπλώματα του εντέρου προκαλούνται από μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες. Αν θέλετε να μην εξελιχθούν τότε η διατροφή σας πρέπει να έχει πολλές φυτικές ίνες και όχι λίγες. Φυσικά, σε περίπτωση εγκολπωματίτιδας οι φυτικές ίνες πρέπει να εξαιρούνται από την διατροφή για μερικές εβδομάδες, αλλά μετά πρέπει να επιστρέφουν και περισσότερες”.

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας ως κομμάτι της Ολιστικής Ιατρικής

Η αποσπασματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος συχνά έχει αποσπασματικά οφέλη. Όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος με υποθερμιδικές δίαιτες συχνά βλέπουν τον μεταβολισμό τους να μειώνεται. Αυτό συντελεί στην σύντομη επιστροφή των κιλών. Η διατροφή σύμφωνα με το τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι ολιστική γιατί τα οφέλη του τεστ τροφών δεν σταματούν στην αύξηση του μεταβολισμού. Ουσιαστικά, η απώλεια βάρους είναι το πρώτο βήμα για την ευεξία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που δεν βασίζεται σε γενικές οδηγίες, αλλά οδηγίες ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, βοηθάει στη βελτίωση της υγείας συνολικά (δηλαδή ολιστικά), πράγμα που δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη δίαιτα της φωτοτυπίας (δηλαδή όλα τα άτομα την ίδια διατροφή). Πολλοί ανακαλύπτουν τι σημαίνει ολιστική προσέγγιση όταν τα οφέλη που αποκομίζουν από την προσπάθειά τους ξεπερνούν κατά πολύ αυτό που είχαν θέσει στον εαυτό τους ως στόχο: πετυχαίνουν την ευεξία.

Για τις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων το τεστ διατροφικής δυσανεξίας (τεστ τροφών) είναι το μόνο που πρέπει να κάνουν για να χάσουν κιλά και να νιώσουν πραγματική ευεξία, γιατί με το τεστ δυσανεξίας χάνουν κιλά γιατί αυξάνουν το μεταβολισμό τους. Φυσικά, στην ολιστική προσέγγιση μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και ένα προτεινόμενο πρόγραμμα διατροφής.

Στο Κέντρο Vivamus υπάρχει συνεργασία με διατροφολόγους που είναι εξειδικευμένοι σε διαφορετικά προγράμματα διατροφής (Μεσογειακή, ωμοφαγία, χορτοφαγία). Ευελπιστούμε δε ότι το καλοκαίρι θα μπορούμε να εντάξουμε και παρουσιάσεις προετοιμασίας υγιεινής διατροφής με συνταγές και γεύματα που θα παρουσιάζουν σεφ σε συνεργασία με διατροφολόγους.

Σημείωση: Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας σχεδιάστηκε και πρωτοεφαρμόστηκε από τους ολιστικούς ιατρούς πολλές δεκαετίες πριν το αντιληφθούν οι διαιτολόγοι (και γι’ αυτό οι διαιτολόγοι συνήθως το απορρίπτουν). Η αποτελεσματικότητά του είναι δεδομένη και μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

http://holistic-greece.com//page/6/7/%CE%A4%CE%AD%CF%83%CF%84-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%94%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82–%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%84-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD-/#.VREIevmsWSo

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!