Αρχική VivamusΣυμβουλες Μαγνησιο ζωτικο στοιχειο για τον οργανισμο

Μαγνησιο ζωτικο στοιχειο για τον οργανισμο

by NIKOLE

Το Μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα και είναι αναγκαίο για την καλή υγεία.

Απαραίτητο συστατικό για σχεδόν κάθε λειτουργία και ιστό του σώματος, από την καρδιά έως τα οστά και σχεδόν για όλα τα όργανα. Περίπου το 50% του ολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά. Το άλλο μισό βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και όργανα του σώματος. Μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα, αλλά το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά για να κρατήσει τα επίπεδα στο αίμα σταθερά.

Έκθεση του David Nayor  για το Μαγνήσιο & Ευρεία Ανεπάρκεια με θανάσιμες συνέπειες Αναφέρεται στα ακόλουθα: Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας:”Το μαγνήσιο χρειάζεται για περισσότερο από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα. Βοηθά στην διατήρηση της κανονικής λειτουργίας των μυών και των νεύρων, κρατά τον καρδιακό ρυθμό σταθερό, υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και κρατά τα κόκκαλα δυνατά.

Βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προωθεί την κανονική πίεση του αίματος, και είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον ενεργειακό μεταβολισμό και την πρωτεϊνική σύνθεση. Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για το ρόλο του μαγνησίου στην πρόληψη και διαχείριση διαταραχών όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα με τη διατροφή μας, που βασίζεται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες δεν έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου.Tροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι μεταξύ άλλων το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά με 100% πίτουρο, βρώμη κ.λπ., το τόφου, φασόλια σόγιας και τα φασόλια, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καλαμπόκι, φρούτα όπως σταφύλια, μπανάνες και χουρμάδες και ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, κάσιους, αράπικο φιστίκι και καρύδια.

Η κατανάλωση νερού μπορεί επίσης να αποτελέσει μια αξιοσημείωτη πηγή μαγνησίου, με την προϋπόθεση ότι το νερό είναι «σκληρό» και συνεπώς πλούσιο σε μέταλλα. Οι διαφορές ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό νερό μπορεί να είναι τεράστιες. Υπάρχουν 400 χλστγρ. μαγνησίου σε ένα λίτρο σκληρού νερού ενώ μόλις 6 χλστγρ. σε ένα λίτρο μη μεταλλικού νερού. Το πόσιμο νερό δεν θα πρέπει ποτέ να αποσκληρύνεται και βεβαίως δεν πρέπει να αποστάζεται. 

Η διασφάλιση της σωστής χρησιμοποίησης του μαγνησίου από τον οργανισμό, εξαρτάται από την κρίσιμη ισορροπία μεταξύ ασβεστίου – μαγνησίου. Τα εκατομμύρια των Αμερικανών που λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου κινδυνεύουν να ανατρέψουν αυτήν την ισορροπία, ακόμη κι όταν το συμπλήρωμα ασβεστίου που λαμβάνουν περιέχει και μαγνήσιο, εάν αυτό δεν περιέχεται στην ενδεδειγμένη αναλογία.

Ανεπάρκεια μαγνησίου & προβλήματα – Ο ρόλος του μαγνησίου σε παθήσεις 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου ίσως αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των επικίνδυνων παραγόντων για προβλήματα στην καρδιά, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης, ο διαβήτης και το στρες. Η ανεπάρκεια μαγνησίου φάνηκε να έχει παίξει ρόλο στην αύξηση των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως αναφέρθηκε σε περιπτώσεις γυναικών εμμηνοπαυσιακής ηλικίας που συμμετείχαν στις καλούμενες μελέτες «Πρωτοβουλίας για την υγεία των Γυναικών» (Women’s Health Initiative studies), όπως λέει η δρ Mildred S. Seelig. Η επιστήμων εξήγησε ότι οι γυναίκες στη μελέτη αυτή υποβάλλονταν σε ορμονοθεραπεία και ότι το μαγνήσιο φαίνεται να εμποδίζει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος που -σε αυτού του είδους τις θεραπείες- προκαλείται από τα οιστρογόνα.

Ο κατάλογος των καταστάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια μαγνησίου είναι μεγάλος. Εκτός από τη φτωχή διατροφή, η λήψη ή η απορρόφηση μαγνησίου μπορεί να επηρεαστεί από τις δίαιτες για αδυνάτισμα, την κατανάλωση «μαλακού» νερού που δεν περιέχει μέταλλα, από εντερικές παθήσεις, τον αλκοολισμό και την επέμβαση στο στομάχι για τον περιορισμό της παχυσαρκίας.

Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου μπορεί να χάνονται εξαιτίας παρατεταμένης άσκησης, υπερβολικής εφίδρωσης και χρόνιας διάρροιας. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οφείλεται επίσης στη λήψη φαρμάκων ή σε διάφορες διαταραχές όπως η νεφροπάθεια, ο υπερδραστήριος θυρεοειδής ή παραθυρεοειδής, τα χαμηλά επίπεδα καλίου και τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στα ούρα.

Η χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις, κράμπες και αδυναμία, επιληπτικά φαινόμενα, ίλιγγο, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ντελίριο, αλλαγή προσωπικότητας, απάθεια και κατάθλιψη. Ακόμη μπορεί να επιφέρει ανωμαλία στον καρδιακό παλμό, σπασμούς των στεφανιαίων αρτηριών, αναιμία, θρόμβους αίματος, ανώμαλη αρτηριακή πίεση μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.

Θεραπεία με μαγνήσιο

Η θεραπεία με μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ωφέλιμη στη θεραπεία του βρογχικού άσθματος και των ημικρανιών, ενώ ιταλικές μελέτες έδειξαν ότι το μαγνήσιο μπορεί να «βελτιώσει θεαματικά» τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Επίσης ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανακοπή, αφού ανένηψαν, ανάρρωσαν καλύτερα όταν τους χορηγήθηκε μαγνήσιο αμέσως μετά το συμβάν, λέει η δρ Seelig. Αλλά και η δρ Αltura διαπίστωσε ότι άτομα με διαβήτη χρειάστηκαν λιγότερα φάρμακα για να ελέγξουν το σάκχαρο και τα λιπίδια του αίματος όταν υποβλήθηκαν επί έξι μήνες σε θεραπεία με λήψη μαγνησίου από το στόμα.Ο στόχος πρέπει να είναι αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο δύο προς ένα, είπε η δρ Αltura. 

Μια πλούσια σε μαγνήσιο διατροφή πλούσια σε τροφές όπως το σπανάκι, αμύγδαλα, και το ψωμί ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 85.000 γυναίκες και 42.000 άνδρες για 18 και 12 χρόνια αντίστοιχα, στη διάρκεια των οποίων 5.400 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Ακόμη και σε αυτές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη βασίζεται σε παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, την αύξηση της ηλικίας, λίγη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου, μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 έως και 34%.

Έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με χρόνιες διαβητικές επιπλοκές όπως αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών), νεφροπάθεια (νεφρική νόσος), νευροπάθεια (νόσος), και τα έλκη των ποδιών. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα άτομα με τα υπάρχοντα διαβήτη θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση του μαγνησίου τους.

Αδιάσειστα έρευνα δείχνει ότι το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση επιμέρους συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου, όπως η χαμηλή HDL και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ενδιαφέρον μελέτες δείχνουν ότι το μαγνήσιο θα μπορούσε να κρατήσει τα οφέλη για τη βελτιστοποίηση της μνήμης κατά τη γήρανση. Επιπλέον έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων ημικρανίας. Ενδοφλέβια έγχυση μαγνησίου μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της οξείας ημικρανίας.

Σε όλα τα στάδια της ζωής, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή, γερά κόκαλα.Άλλες εφαρμογές του περιλαμβάνουν αποτροπή άσθματος και καρκίνου του παχέος εντέρου και μειώνουν την υπερκινητικότητα σε παιδιά με ADHD.

Επιμέλεια μετάφραση Νικόλ Κορδέλλα σχετικού άρθρου  από το Life Extension Magazine May 2008 με τίτλο 

REPORT Magnesium: Widespread Deficiency with Deadly Consequences

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!