Πολλοί άνθρωποι ιδίως με το πέρασμα της ηλικίας εμφανίζουν κόκκινα στίγματα σε κάποια σημεία του σώματός τους κυρίως στην πλάτη αλλά επίσης και στα πόδια ή και σε άλλες περιοχές. Η πάθηση αυτή μπορεί να αποδοθεί με διάφορους όρους όπως πορφύρα,
Πορφύρα Henoch-Schoenlein (HSP) : κατάσταση κατά την οποία φλεγμαίνουν τα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή). Η φλεγμονή αυτή ονομάζεται αγγειίτιδα και συνήθως προσβάλλει τα μικρά αγγεία του δέρματος, του εντέρου και των νεφρών. Τα φλεγμαίνοντα αγγεία μπορεί να επιφέρουν αιμορραγίες στο δέρμα, προκαλώντας ένα βαθύ ερυθρό ή βυσσινόχροο εξάνθημα που ονομάζεται πορφύρα. Μπορεί επίσης να αιμορραγήσουν στο έντερο ή στα νεφρά προκαλώντας αιμορραγικές κενώσεις ή αιματουρία. Παρόλο που δεν είναι συχνή νόσος στην παιδική ηλικία, είναι η πιο κοινή συστηματική αγγειίτιδα σε παιδιά ηλικίας 5-15 ετών. Είναι πιο συχνή στα αγόρια από ότι στα κορίτσια .
Πετέχειες: στρογγυλά, σαν κεφαλάκια καρφίτσας, μη υπερυψωμένα σημεία που προκαλούνται λόγω επιφανειακής αιμορραγίας μέσα στο δέρμα – αρχικά κόκκινα που με τον καιρό γίνονται μπλε-πορφυρά.
Εκχυμώσεις : Οι «μελανιές» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε γι αυτό που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται «εκχυμώσεις». Εκχύμωση είναι η μελανή και συχνά επώδυνη αλλοίωση του δέρματος που οφείλεται σε υποδόρια αιμορραγία. Κάθε φορά που προκαλείται τραυματισμός και ρήξη των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα (χωρίς όμως ανοικτό τραύμα) το αίμα διαποτίζει τους ιστούς και προσδίδει τη γνωστή μελανή χροιά. Ανάλογα με την έκταση της αιμορραγίας, το μέγεθος της εκχύμωσης μπορεί να είναι μικρό κι εντοπισμένο ή διάχυτο και εκτεταμένο. Η εκχύμωση διαρκεί από λίγα 24ωρα έως 10 μέρες και εξαφανίζεται ξεθυμαίνοντας σιγά σιγά.
Ας επιστρέψουμε όμως στις αιτίες της διαταραχής αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό. Βασικά υπάρχουν 3-4 βασικές αιτίες. Τα στίγματα αυτά μπορεί να έχουν οποιοδήποτε σχήμα, ή μέγεθος, αλλά συνήθως πρόκειται για μια μικρή κόκκινη περιοχή στο δέρμα:
- Έλλειψη βιταμίνης Κ1 – συνεπάγεται αδυναμία πήξης αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε μελάνιασμα και είτε πρόκειται για κόκκινα ή μωβ μαβί χρώμα, θα έχετε αυτές τις μελανιές στο σώμα
- Έλλειψη βιταμίνης C- γιατί αυτή η βιταμίνη ελέγχει την ισχύ των τριχοειδών αγγείων , έτσι εάν πάσχετε από έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να εμφανίσετε τέτοια στίγματα κόκκινα. Μπορεί να είναι λίγο διαφορετικά να μοιάζουν σαν αραχνοειδείς φλέβες (κιρσούς, ευρυαγγείες) ή σαν μικροί θύλακες κόκκινου ή μωβ χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε τη βιταμίνη C για ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων που αποτελούν ουσιαστικά το αγγειακό σύστημα ακριβώς κάτω από το δέρμα.
Στη Φύση οι βιταμίνες Κ1 & C συνήθως “πάνε ” μαζί σα σύμπλοκο. Με την κατανάλωση των λαχανικών μπορείτε να προσλάβετε και τις 2 βιταμίνες μαζί. Επιπλέον το έντερό σας δημιουργεί βιταμίνη Κ1, αλλά σίγουρα εάν έχετε ιστορικό κατανάλωσης αντιβιοτικών, τότε πιθανά τα αντιβιοτικά να αποτελούν το λόγο που το σώμα σας δεν παράγει τη βιταμίνη αυτή. - Χαμηλή ποσότητα ασβεστίου Ca- επίσης μπορεί να προκαλέσει κόκκινα στίγματα στο δέρμα. Σπάνια μεν, αλλά μπορεί να συμβεί.
- Ιική (ιογενής) λοίμωξη-
Είναι πιθανό επίσης να εμφανίσετε τα στίγματα αυτά αν είστε διαβητικοί ή έχετε χρόνια προβλήματα μεταβολισμού. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί τα στίγματα αυτά να εμφανιστούν στα κατώτερα μέλη ακριβώς πίσω από το κάτω μέρος του ποδιού. Θα θυμίζουν μελανιές ή φουσκάλες μωβ ή κόκκινες . Αυτό σημαίνει κακή κυκλοφορία του αίματος.
Ως επί το πλείστον όμως, οι άνθρωποι εκδηλώνουν τέτοια προβλήματα είτε επειδή δεν καταναλώνουν αρκετά λαχανικά για να προσλάβουν αυτά τα θρεπτικά στοιχεία ή πάσχουν από δυσαπορρόφηση, η οποία οφείλεται είτε σε φλεγμονή στο έντερο ή σε βλάβη του οργάνου αυτού λόγω των αντιβιοτικών. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε γαστρική παράκαμψη ή σε λιπώδες ήπαρ που θα εμποδίσει τη λειτουργία της βιταμίνης Κ1 καθώς πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες αποθηκεύονται στο συκώτι. Έτσι εάν έχετε πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη ή με την παραγωγή χολής ή έχετε αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορείτε να απορροφήσετε αυτές τις λιποδιαλυτές βιταμίνες λόγω της έλλειψης της χολής,
Στην περίπτωση γαστρικής παράκαμψης μπορεί να παρουσιάσετε έλλειψη των δύο αυτών βιταμινών λόγω του ότι αλλάζει το στομάχι και το έντερο με αποτέλεσμα να παρουσιάσετε κόκκινα στίγματα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Πρόσληψη βιταμινών Κ1 & C (μπορείτε να τις αναζητήσετε στην ιστοσελίδα μας πατώντας εδώ για να μπείτε στην ιστοσελίδα thefinchleyclinic.gr)
Κατανάλωση Διατροφικών Συμπληρωμάτων από 100% Βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά FLAVON πατώντας εδώ . Σίγουρα όμως το FLAVON GREEN είναι από τα πρώτα που θα πρέπει να καταναλώνετε.
Αλατα για τη χολή. Εάν προσθέσετε τα άλατα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις στη διατροφή σας, μπορείτε να ενισχύσετε την απορροφητικότητα των λιποδιαλυτών βιταμινών συμπεριλαμβανομένης της Κ1 με αποτέλεσμα να βοηθήσει στους παράγοντες πήξης.
ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ Κ1 και C
- Λαχανίδα ή kalesστην κορυφή της λίστας
- Σπανάκι
- Πράσινα λάχανα
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Λάχανο τουρσί ξινολάχανο (πολύ υψηλά ποσοστά περίπου 700mg σε 1 φλυτζάνι
- Πιπεριές επίσης πολύ βιταμίνη C
- Μούρα επίσης πολύ βιταμίνη C
- Λεμόνια επίσης πολύ βιταμίνη C (εκτός αν είναι συσκευασμένα. Για το λόγο αυτό επίσης συστήνουμε την κατανάλωση ωμών και φυσικά Ελληνικών μη κερωμένων.
Αλατα
Καλέστε μας: 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449
Call us : 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449